Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa seberat 82 kg dan setinggi 194 cm. Cari indeks jisim badan BMI = berat (kg)/ketinggian (m)². Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.
Lembaran kerja Skor penilaian klinikal dengan jawapan
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa seberat 131 kg dan setinggi 173 cm. Cari indeks jisim badan BMI = berat (kg)/ketinggian (m)². Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sangat terhad; kelembapan: sangat lembap; aktiviti: terhad pada kerusi; mobiliti: sedikit terhad; pemakanan: mencukupi; geseran dan ricih: tiada masalah ketara. Cari jumlah Braden B.
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 16/min, SpO₂ 98% bernafas udara bilik, tekanan darah 84/50 mmHg, nadi 48/min, sedar, suhu 35.2 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 24/min, SpO₂ 96% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 90/54 mmHg, nadi 88/min, tidak bertindak balas, suhu 37.6 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.
- 1rendah
- 2rendah–sederhana
- 3sederhana
- 4tinggi
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sangat terhad; kelembapan: kadang-kadang lembap; aktiviti: terlantar di katil; mobiliti: sedikit terhad; pemakanan: sangat lemah; geseran dan ricih: tiada masalah ketara. Gunakan jalur 19–23 tiada risiko, 15–18 ringan, 13–14 sederhana, 10–12 tinggi dan 9 atau kurang sangat tinggi. Klik tahap risikonya.
- 1tiada risiko
- 2risiko ringan
- 3risiko sederhana
- 4risiko tinggi
- 5risiko sangat tinggi
Kunci jawapan
- 1. BMI = 21.8 kg/m²
- 2. BMI = 43.8 kg/m²
- 3. B = 15
- 4. NEWS2 = 5
- 5. tinggi
- 6. risiko sederhana
Penyelesaian langkah demi langkah yang lengkap: berlatih topik ini di examproblems.com.