Lembaran kerja Skor penilaian klinikal dengan jawapan

Lembaran kerja Skor penilaian klinikal percuma untuk dicetak: 6 soalan dari mudah hingga tahap peperiksaan, dengan skema jawapan. Cetak atau simpan sebagai PDF.

Untuk pensyarah dan guru: percuma untuk dicetak, disalin dan digunakan di dalam kelas. Setiap lembaran kerja baharu mempunyai nilai baharu dan skema jawapannya sendiri. Pautan ke ExamProblems di halaman kursus anda amat dihargai.

Nama: ____________________   Tarikh: ____________

1.Mudah
A? / 2+P? / 2+G? / 2+A? / 2+R? / 2Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 1 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai kulit merah jambu di seluruh badan, kadar denyutan jantung 100/min, menangis, batuk atau bersin apabila dirangsang, pergerakan aktif dan pernafasan baik dengan tangisan kuat. Apakah skor APGAR?

1 minHR 100/min
APGAR =
2.Mudah
18999SBPDBPmmHgPP = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Tekanan darah seorang pesakit ialah 189/99 mmHg. Cari tekanan nadi PP.

SBP 189 mmHgDBP 99 mmHg
PP = mmHg
3.Sederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: terhad sepenuhnya; kelembapan: kadang-kadang lembap; aktiviti: berjalan sekali-sekala; mobiliti: sedikit terhad; pemakanan: mencukupi; geseran dan ricih: potensi masalah. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
4.Sederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: tiada gangguan; kelembapan: kadang-kadang lembap; aktiviti: kerap berjalan; mobiliti: tiada had; pemakanan: mencukupi; geseran dan ricih: masalah. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
5.Sukar
119?SBPDBPmmHgMAP = 65

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pasukan menyasarkan tekanan arteri purata sekurang-kurangnya 65 mmHg. Tekanan sistolik pesakit ialah 119 mmHg. Dengan menggunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, apakah tekanan diastolik terendah DBP yang masih memberikan MAP 65 mmHg?

MAP 65 mmHgSBP 119 mmHg
DBP = mmHg
6.Sukar
tiada risikorisiko ringanrisiko sederhanarisiko tinggirisiko sangat tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sedikit terhad; kelembapan: sangat lembap; aktiviti: berjalan sekali-sekala; mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya; pemakanan: sangat lemah; geseran dan ricih: potensi masalah. Gunakan jalur 19–23 tiada risiko, 15–18 ringan, 13–14 sederhana, 10–12 tinggi dan 9 atau kurang sangat tinggi. Klik tahap risikonya.

  1. 1tiada risiko
  2. 2risiko ringan
  3. 3risiko sederhana
  4. 4risiko tinggi
  5. 5risiko sangat tinggi

Kunci jawapan

  1. 1. APGAR = 10
  2. 2. PP = 90 mmHg
  3. 3. B = 15
  4. 4. B = 19
  5. 5. DBP = 38 mmHg
  6. 6. risiko tinggi

Penyelesaian langkah demi langkah yang lengkap: berlatih topik ini di examproblems.com.