Lembaran kerja Skor penilaian klinikal dengan jawapan

Lembaran kerja Skor penilaian klinikal percuma untuk dicetak: 6 soalan dari mudah hingga tahap peperiksaan, dengan skema jawapan. Cetak atau simpan sebagai PDF.

Untuk pensyarah dan guru: percuma untuk dicetak, disalin dan digunakan di dalam kelas. Setiap lembaran kerja baharu mempunyai nilai baharu dan skema jawapannya sendiri. Pautan ke ExamProblems di halaman kursus anda amat dihargai.

Nama: ____________________   Tarikh: ____________

1.Mudah
A? / 2+P? / 2+G? / 2+A? / 2+R? / 2Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 5 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai badan merah jambu dengan tangan dan kaki biru, kadar denyutan jantung 95/min, menangis, batuk atau bersin apabila dirangsang, pergerakan aktif dan pernafasan baik dengan tangisan kuat. Apakah skor APGAR?

5 minHR 95/min
APGAR =
2.Mudah
A? / 2+P? / 2+G? / 2+A? / 2+R? / 2Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 5 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai kulit biru atau pucat di seluruh badan, kadar denyutan jantung 80/min, tiada respons terhadap rangsangan, sedikit fleksi pada lengan dan kaki dan pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah. Apakah skor APGAR?

5 minHR 80/min
APGAR =
3.Sederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: lemah; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
4.Sederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 18/min, SpO₂ 98% bernafas udara bilik, tekanan darah 102/62 mmHg, nadi 82/min, sedar, suhu 37.5 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 18SpO₂ 98%udaraSBP 102HR 82AT 37.5 °C
NEWS2 =
5.Sukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 18/min, SpO₂ 97% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 112/68 mmHg, nadi 88/min, sedar, suhu 37.2 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 18SpO₂ 97%O₂SBP 112HR 88AT 37.2 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
6.Sukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 24/min, SpO₂ 95% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 136/82 mmHg, nadi 64/min, sedar, suhu 38.8 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 24SpO₂ 95%O₂SBP 136HR 64AT 38.8 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi

Kunci jawapan

  1. 1. APGAR = 8
  2. 2. APGAR = 3
  3. 3. MFS = 65
  4. 4. NEWS2 = 1
  5. 5. rendah
  6. 6. sederhana

Penyelesaian langkah demi langkah yang lengkap: berlatih topik ini di examproblems.com.