Lembaran kerja Skor penilaian klinikal dengan jawapan

Lembaran kerja Skor penilaian klinikal percuma untuk dicetak: 6 soalan dari mudah hingga tahap peperiksaan, dengan skema jawapan. Cetak atau simpan sebagai PDF.

Untuk pensyarah dan guru: percuma untuk dicetak, disalin dan digunakan di dalam kelas. Setiap lembaran kerja baharu mempunyai nilai baharu dan skema jawapannya sendiri. Pautan ke ExamProblems di halaman kursus anda amat dihargai.

Nama: ____________________   Tarikh: ____________

1.Mudah
8648SBPDBPmmHgPP = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Tekanan darah seorang pesakit ialah 86/48 mmHg. Cari tekanan nadi PP.

SBP 86 mmHgDBP 48 mmHg
PP = mmHg
2.Mudah
171108SBPDBPmmHgPP = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Tekanan darah seorang pesakit ialah 171/108 mmHg. Cari tekanan nadi PP.

SBP 171 mmHgDBP 108 mmHg
PP = mmHg
3.Sederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 32/min, SpO₂ 94% bernafas udara bilik, tekanan darah 150/90 mmHg, nadi 120/min, sedar, suhu 35.8 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 32SpO₂ 94%udaraSBP 150HR 120AT 35.8 °C
NEWS2 =
4.Sederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 23/min, SpO₂ 93% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 106/64 mmHg, nadi 98/min, sedar, suhu 36.5 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 23SpO₂ 93%O₂SBP 106HR 98AT 36.5 °C
NEWS2 =
5.Sukar
tiada risikorisiko ringanrisiko sederhanarisiko tinggirisiko sangat tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: tiada gangguan; kelembapan: sangat lembap; aktiviti: terlantar di katil; mobiliti: tiada had; pemakanan: mencukupi; geseran dan ricih: tiada masalah ketara. Gunakan jalur 19–23 tiada risiko, 15–18 ringan, 13–14 sederhana, 10–12 tinggi dan 9 atau kurang sangat tinggi. Klik tahap risikonya.

  1. 1tiada risiko
  2. 2risiko ringan
  3. 3risiko sederhana
  4. 4risiko tinggi
  5. 5risiko sangat tinggi
6.Sukar
tiada risikorisiko ringanrisiko sederhanarisiko tinggirisiko sangat tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sangat terhad; kelembapan: sentiasa lembap; aktiviti: terhad pada kerusi; mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya; pemakanan: sangat lemah; geseran dan ricih: potensi masalah. Gunakan jalur 19–23 tiada risiko, 15–18 ringan, 13–14 sederhana, 10–12 tinggi dan 9 atau kurang sangat tinggi. Klik tahap risikonya.

  1. 1tiada risiko
  2. 2risiko ringan
  3. 3risiko sederhana
  4. 4risiko tinggi
  5. 5risiko sangat tinggi

Kunci jawapan

  1. 1. PP = 38 mmHg
  2. 2. PP = 63 mmHg
  3. 3. NEWS2 = 7
  4. 4. NEWS2 = 8
  5. 5. risiko ringan
  6. 6. risiko sangat tinggi

Penyelesaian langkah demi langkah yang lengkap: berlatih topik ini di examproblems.com.