Lembaran kerja Skor penilaian klinikal dengan jawapan

Lembaran kerja Skor penilaian klinikal percuma untuk dicetak: 6 soalan dari mudah hingga tahap peperiksaan, dengan skema jawapan. Cetak atau simpan sebagai PDF.

Untuk pensyarah dan guru: percuma untuk dicetak, disalin dan digunakan di dalam kelas. Setiap lembaran kerja baharu mempunyai nilai baharu dan skema jawapannya sendiri. Pautan ke ExamProblems di halaman kursus anda amat dihargai.

Nama: ____________________   Tarikh: ____________

1.Mudah
99 kg164 cmBMI = kg/m²BMI = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa seberat 99 kg dan setinggi 164 cm. Cari indeks jisim badan BMI = berat (kg)/ketinggian (m)². Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

99 kg164 cm
BMI = kg/m²
2.Mudah
75 kg177 cmBMI = kg/m²BMI = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa seberat 75 kg dan setinggi 177 cm. Cari indeks jisim badan BMI = berat (kg)/ketinggian (m)². Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

75 kg177 cm
BMI = kg/m²
3.Sederhana
11664SBPDBPmmHgHR 115/min · SI = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit mempunyai nadi 115/min dan tekanan darah 116/64 mmHg. Cari indeks kejutan SI = HR/SBP. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

HR 115/minBP 116/64 mmHg
SI =
4.Sederhana
E2 / 4+V4 / 5+M? / 6GCS 10?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu carta latihan merekodkan GCS 10, dengan E2 dan V4. Apakah skor motor M yang direkodkan, dan respons yang manakah yang dihuraikannya? Berikan nombornya.

GCS 10E2V4
M =
5.Sukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 20/min, SpO₂ 94% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 130/78 mmHg, nadi 58/min, sedar, suhu 36.8 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 20SpO₂ 94%O₂SBP 130HR 58AT 36.8 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
6.Sukar
130?SBPDBPmmHgMAP = 70

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pasukan menyasarkan tekanan arteri purata sekurang-kurangnya 70 mmHg. Tekanan sistolik pesakit ialah 130 mmHg. Dengan menggunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, apakah tekanan diastolik terendah DBP yang masih memberikan MAP 70 mmHg?

MAP 70 mmHgSBP 130 mmHg
DBP = mmHg

Kunci jawapan

  1. 1. BMI = 36.8 kg/m²
  2. 2. BMI = 23.9 kg/m²
  3. 3. SI = 0.99
  4. 4. M = 4
  5. 5. rendah
  6. 6. DBP = 40 mmHg

Penyelesaian langkah demi langkah yang lengkap: berlatih topik ini di examproblems.com.