Lembaran kerja Skor penilaian klinikal dengan jawapan

Lembaran kerja Skor penilaian klinikal percuma untuk dicetak: 6 soalan dari mudah hingga tahap peperiksaan, dengan skema jawapan. Cetak atau simpan sebagai PDF.

Untuk pensyarah dan guru: percuma untuk dicetak, disalin dan digunakan di dalam kelas. Setiap lembaran kerja baharu mempunyai nilai baharu dan skema jawapannya sendiri. Pautan ke ExamProblems di halaman kursus anda amat dihargai.

Nama: ____________________   Tarikh: ____________

1.Mudah
13555SBPDBPmmHgMAP = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Tekanan darah seorang pesakit ialah 135/55 mmHg. Cari tekanan arteri purata MAP = (SBP + 2·DBP)/3, kepada mmHg bulat yang terdekat.

SBP 135 mmHgDBP 55 mmHg
MAP = mmHg
2.Mudah
E? / 4+V? / 5+M? / 6GCS?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala membuka mata secara spontan, bercakap dalam ayat tetapi keliru dan menunjukkan respons motor terbaik: menggerakkan tangan ke tempat tekanan (melokalisasi). Cari jumlah Skala Koma Glasgow GCS = E + V + M.

E 1–4V 1–5M 1–6
GCS =
3.Sederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
4.Sederhana
12984SBPDBPmmHgHR 59/min · SI = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit mempunyai nadi 59/min dan tekanan darah 129/84 mmHg. Cari indeks kejutan SI = HR/SBP. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

HR 59/minBP 129/84 mmHg
SI =
5.Sukar
113?SBPDBPmmHgMAP = 65

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pasukan menyasarkan tekanan arteri purata sekurang-kurangnya 65 mmHg. Tekanan sistolik pesakit ialah 113 mmHg. Dengan menggunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, apakah tekanan diastolik terendah DBP yang masih memberikan MAP 65 mmHg?

MAP 65 mmHgSBP 113 mmHg
DBP = mmHg
6.Sukar
risiko rendahrisiko sederhanarisiko tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Dengan menggunakan nilai potongan 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi, klik tahap risiko jatuh.

  1. 1risiko rendah
  2. 2risiko sederhana
  3. 3risiko tinggi

Kunci jawapan

  1. 1. MAP = 82 mmHg
  2. 2. GCS = 13
  3. 3. MFS = 15
  4. 4. SI = 0.46
  5. 5. DBP = 41 mmHg
  6. 6. risiko tinggi

Penyelesaian langkah demi langkah yang lengkap: berlatih topik ini di examproblems.com.