Lembaran kerja Skor penilaian klinikal dengan jawapan

Lembaran kerja Skor penilaian klinikal percuma untuk dicetak: 6 soalan dari mudah hingga tahap peperiksaan, dengan skema jawapan. Cetak atau simpan sebagai PDF.

Untuk pensyarah dan guru: percuma untuk dicetak, disalin dan digunakan di dalam kelas. Setiap lembaran kerja baharu mempunyai nilai baharu dan skema jawapannya sendiri. Pautan ke ExamProblems di halaman kursus anda amat dihargai.

Nama: ____________________   Tarikh: ____________

1.Mudah
A? / 2+P? / 2+G? / 2+A? / 2+R? / 2Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 1 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai badan merah jambu dengan tangan dan kaki biru, kadar denyutan jantung 60/min, berkerut muka apabila dirangsang, sedikit fleksi pada lengan dan kaki dan tidak bernafas. Apakah skor APGAR?

1 minHR 60/min
APGAR =
2.Mudah
91 kg166 cmBMI = kg/m²BMI = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa seberat 91 kg dan setinggi 166 cm. Cari indeks jisim badan BMI = berat (kg)/ketinggian (m)². Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

91 kg166 cm
BMI = kg/m²
3.Sederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sedikit terhad; kelembapan: sentiasa lembap; aktiviti: kerap berjalan; mobiliti: tiada had; pemakanan: mencukupi; geseran dan ricih: potensi masalah. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
4.Sederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 14/min, SpO₂ 97% bernafas udara bilik, tekanan darah 222/134 mmHg, nadi 114/min, sedar, suhu 36.5 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 14SpO₂ 97%udaraSBP 222HR 114AT 36.5 °C
NEWS2 =
5.Sukar
menenangkantidak normal secara sederhanarendah

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 1 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai kulit biru atau pucat di seluruh badan, kadar denyutan jantung 60/min, berkerut muka apabila dirangsang, sedikit fleksi pada lengan dan kaki dan pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah. Skorkan APGAR dan klik bagaimana skor itu ditafsirkan.

  1. 1menenangkan
  2. 2tidak normal secara sederhana
  3. 3rendah
6.Sukar
kekurangan berat badanberat badan sihatberat badan berlebihanobesiti kelas Iobesiti kelas IIobesiti kelas III

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa seberat 54 kg dan setinggi 175 cm. Kira BMI dan klik kategori berat WHO.

54 kg175 cm
  1. 1kekurangan berat badan
  2. 2berat badan sihat
  3. 3berat badan berlebihan
  4. 4obesiti kelas I
  5. 5obesiti kelas II
  6. 6obesiti kelas III

Kunci jawapan

  1. 1. APGAR = 4
  2. 2. BMI = 33 kg/m²
  3. 3. B = 17
  4. 4. NEWS2 = 5
  5. 5. tidak normal secara sederhana
  6. 6. kekurangan berat badan

Penyelesaian langkah demi langkah yang lengkap: berlatih topik ini di examproblems.com.