Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala membuka mata hanya kepada tekanan (rangsangan menyakitkan), menyebut perkataan rawak yang tidak sesuai dan menunjukkan respons motor terbaik: fleksi lengan yang tidak normal (postur dekortikat). Cari jumlah Skala Koma Glasgow GCS = E + V + M.
Lembaran kerja Skor penilaian klinikal dengan jawapan
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 1 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai kulit biru atau pucat di seluruh badan, kadar denyutan jantung 90/min, tiada respons terhadap rangsangan, anggota lembik tanpa tonus otot dan tidak bernafas. Apakah skor APGAR?
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala membuka mata hanya kepada tekanan (rangsangan menyakitkan), menyebut perkataan rawak yang tidak sesuai dan menunjukkan respons motor terbaik: ekstensi lengan dan kaki (ekstensi tidak normal). Tentukan GCS dan klasifikasikan kecederaan kepala mengikutnya. Klik jawapan anda.
- 1ringan
- 2sederhana
- 3teruk
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: terhad sepenuhnya; kelembapan: kadang-kadang lembap; aktiviti: terlantar di katil; mobiliti: sedikit terhad; pemakanan: mencukupi; geseran dan ricih: potensi masalah. Cari jumlah Braden B.
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa seberat 117 kg dan setinggi 164 cm. Kira BMI dan klik kategori berat WHO.
- 1kekurangan berat badan
- 2berat badan sihat
- 3berat badan berlebihan
- 4obesiti kelas I
- 5obesiti kelas II
- 6obesiti kelas III
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda; status mental: tahu had sendiri. Dengan menggunakan nilai potongan 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi, klik tahap risiko jatuh.
- 1risiko rendah
- 2risiko sederhana
- 3risiko tinggi
Kunci jawapan
- 1. GCS = 8
- 2. APGAR = 1
- 3. teruk
- 4. B = 13
- 5. obesiti kelas III
- 6. risiko rendah
Penyelesaian langkah demi langkah yang lengkap: berlatih topik ini di examproblems.com.