Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa seberat 120 kg dan setinggi 150 cm. Cari indeks jisim badan BMI = berat (kg)/ketinggian (m)². Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.
Lembaran kerja Skor penilaian klinikal dengan jawapan
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Tekanan darah seorang pesakit ialah 116/65 mmHg. Cari tekanan nadi PP.
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: berpegang pada perabot; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: terjejas; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sedikit terhad; kelembapan: sentiasa lembap; aktiviti: terlantar di katil; mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya; pemakanan: sangat lemah; geseran dan ricih: masalah. Cari jumlah Braden B.
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: tiada gangguan; kelembapan: kadang-kadang lembap; aktiviti: berjalan sekali-sekala; mobiliti: sedikit terhad; pemakanan: mencukupi; geseran dan ricih: potensi masalah. Gunakan jalur 19–23 tiada risiko, 15–18 ringan, 13–14 sederhana, 10–12 tinggi dan 9 atau kurang sangat tinggi. Klik tahap risikonya.
- 1tiada risiko
- 2risiko ringan
- 3risiko sederhana
- 4risiko tinggi
- 5risiko sangat tinggi
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda; status mental: tahu had sendiri. Dengan menggunakan nilai potongan 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi, klik tahap risiko jatuh.
- 1risiko rendah
- 2risiko sederhana
- 3risiko tinggi
Kunci jawapan
- 1. BMI = 53.3 kg/m²
- 2. PP = 51 mmHg
- 3. MFS = 65
- 4. B = 8
- 5. risiko ringan
- 6. risiko rendah
Penyelesaian langkah demi langkah yang lengkap: berlatih topik ini di examproblems.com.