Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa seberat 101 kg dan setinggi 180 cm. Cari indeks jisim badan BMI = berat (kg)/ketinggian (m)². Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.
Lembaran kerja Skor penilaian klinikal dengan jawapan
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 1 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai kulit biru atau pucat di seluruh badan, kadar denyutan jantung 120/min, berkerut muka apabila dirangsang, sedikit fleksi pada lengan dan kaki dan pernafasan baik dengan tangisan kuat. Apakah skor APGAR?
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit mempunyai nadi 135/min dan tekanan darah 118/65 mmHg. Cari indeks kejutan SI = HR/SBP. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala membuka mata hanya kepada tekanan (rangsangan menyakitkan), bercakap dalam ayat tetapi keliru dan menunjukkan respons motor terbaik: menarik anggota daripada tekanan (fleksi normal). Tentukan GCS dan klasifikasikan kecederaan kepala mengikutnya. Klik jawapan anda.
- 1ringan
- 2sederhana
- 3teruk
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: berpegang pada perabot; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: lemah; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Dengan menggunakan nilai potongan 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi, klik tahap risiko jatuh.
- 1risiko rendah
- 2risiko sederhana
- 3risiko tinggi
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa seberat 84 kg dan setinggi 165 cm. Kira BMI dan klik kategori berat WHO.
- 1kekurangan berat badan
- 2berat badan sihat
- 3berat badan berlebihan
- 4obesiti kelas I
- 5obesiti kelas II
- 6obesiti kelas III
Kunci jawapan
- 1. BMI = 31.2 kg/m²
- 2. APGAR = 6
- 3. SI = 1.14
- 4. sederhana
- 5. risiko tinggi
- 6. obesiti kelas I
Penyelesaian langkah demi langkah yang lengkap: berlatih topik ini di examproblems.com.