Lembaran kerja Skor penilaian klinikal dengan jawapan

Lembaran kerja Skor penilaian klinikal percuma untuk dicetak: 6 soalan dari mudah hingga tahap peperiksaan, dengan skema jawapan. Cetak atau simpan sebagai PDF.

Untuk pensyarah dan guru: percuma untuk dicetak, disalin dan digunakan di dalam kelas. Setiap lembaran kerja baharu mempunyai nilai baharu dan skema jawapannya sendiri. Pautan ke ExamProblems di halaman kursus anda amat dihargai.

Nama: ____________________   Tarikh: ____________

1.Mudah
75 kg181 cmBMI = kg/m²BMI = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa seberat 75 kg dan setinggi 181 cm. Cari indeks jisim badan BMI = berat (kg)/ketinggian (m)². Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

75 kg181 cm
BMI = kg/m²
2.Mudah
9650SBPDBPmmHgPP = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Tekanan darah seorang pesakit ialah 96/50 mmHg. Cari tekanan nadi PP.

SBP 96 mmHgDBP 50 mmHg
PP = mmHg
3.Sederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: lemah; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
4.Sederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 18/min, SpO₂ 99% bernafas udara bilik, tekanan darah 150/90 mmHg, nadi 82/min, sedar, suhu 35.2 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 18SpO₂ 99%udaraSBP 150HR 82AT 35.2 °C
NEWS2 =
5.Sukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 12/min, SpO₂ 99% bernafas udara bilik, tekanan darah 130/78 mmHg, nadi 58/min, sedar, suhu 34.8 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 12SpO₂ 99%udaraSBP 130HR 58AT 34.8 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
6.Sukar
kekurangan berat badanberat badan sihatberat badan berlebihanobesiti kelas Iobesiti kelas IIobesiti kelas III

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa seberat 75 kg dan setinggi 150 cm. Kira BMI dan klik kategori berat WHO.

75 kg150 cm
  1. 1kekurangan berat badan
  2. 2berat badan sihat
  3. 3berat badan berlebihan
  4. 4obesiti kelas I
  5. 5obesiti kelas II
  6. 6obesiti kelas III

Kunci jawapan

  1. 1. BMI = 22.9 kg/m²
  2. 2. PP = 46 mmHg
  3. 3. MFS = 60
  4. 4. NEWS2 = 1
  5. 5. rendah–sederhana
  6. 6. obesiti kelas I

Penyelesaian langkah demi langkah yang lengkap: berlatih topik ini di examproblems.com.