Lembaran kerja Skor penilaian klinikal dengan jawapan

Lembaran kerja Skor penilaian klinikal percuma untuk dicetak: 6 soalan dari mudah hingga tahap peperiksaan, dengan skema jawapan. Cetak atau simpan sebagai PDF.

Untuk pensyarah dan guru: percuma untuk dicetak, disalin dan digunakan di dalam kelas. Setiap lembaran kerja baharu mempunyai nilai baharu dan skema jawapannya sendiri. Pautan ke ExamProblems di halaman kursus anda amat dihargai.

Nama: ____________________   Tarikh: ____________

1.Mudah
14253SBPDBPmmHgMAP = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Tekanan darah seorang pesakit ialah 142/53 mmHg. Cari tekanan arteri purata MAP = (SBP + 2·DBP)/3, kepada mmHg bulat yang terdekat.

SBP 142 mmHgDBP 53 mmHg
MAP = mmHg
2.Mudah
E? / 4+V? / 5+M? / 6GCS?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala membuka mata apabila dipanggil, menyebut perkataan rawak yang tidak sesuai dan menunjukkan respons motor terbaik: fleksi lengan yang tidak normal (postur dekortikat). Cari jumlah Skala Koma Glasgow GCS = E + V + M.

E 1–4V 1–5M 1–6
GCS =
3.Sederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 30/min, SpO₂ 96% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 136/82 mmHg, nadi 76/min, sedar, suhu 37.7 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 30SpO₂ 96%O₂SBP 136HR 76AT 37.7 °C
NEWS2 =
4.Sederhana
E2 / 4+V2 / 5+M? / 6GCS 7?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu carta latihan merekodkan GCS 7, dengan E2 dan V2. Apakah skor motor M yang direkodkan, dan respons yang manakah yang dihuraikannya? Berikan nombornya.

GCS 7E2V2
M =
5.Sukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 12/min, SpO₂ 98% bernafas udara bilik, tekanan darah 84/50 mmHg, nadi 82/min, sedar, suhu 38.8 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 12SpO₂ 98%udaraSBP 84HR 82AT 38.8 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
6.Sukar
kekurangan berat badanberat badan sihatberat badan berlebihanobesiti kelas Iobesiti kelas IIobesiti kelas III

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa seberat 75 kg dan setinggi 172 cm. Kira BMI dan klik kategori berat WHO.

75 kg172 cm
  1. 1kekurangan berat badan
  2. 2berat badan sihat
  3. 3berat badan berlebihan
  4. 4obesiti kelas I
  5. 5obesiti kelas II
  6. 6obesiti kelas III

Kunci jawapan

  1. 1. MAP = 83 mmHg
  2. 2. GCS = 9
  3. 3. NEWS2 = 5
  4. 4. M = 3
  5. 5. rendah–sederhana
  6. 6. berat badan berlebihan

Penyelesaian langkah demi langkah yang lengkap: berlatih topik ini di examproblems.com.