Lembaran kerja Skor penilaian klinikal dengan jawapan

Lembaran kerja Skor penilaian klinikal percuma untuk dicetak: 6 soalan dari mudah hingga tahap peperiksaan, dengan skema jawapan. Cetak atau simpan sebagai PDF.

Untuk pensyarah dan guru: percuma untuk dicetak, disalin dan digunakan di dalam kelas. Setiap lembaran kerja baharu mempunyai nilai baharu dan skema jawapannya sendiri. Pautan ke ExamProblems di halaman kursus anda amat dihargai.

Nama: ____________________   Tarikh: ____________

1.Mudah
E? / 4+V? / 5+M? / 6GCS?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala tidak membuka mata langsung, tidak mengeluarkan bunyi dan menunjukkan respons motor terbaik: fleksi lengan yang tidak normal (postur dekortikat). Cari jumlah Skala Koma Glasgow GCS = E + V + M.

E 1–4V 1–5M 1–6
GCS =
2.Mudah
132 kg186 cmBMI = kg/m²BMI = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa seberat 132 kg dan setinggi 186 cm. Cari indeks jisim badan BMI = berat (kg)/ketinggian (m)². Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

132 kg186 cm
BMI = kg/m²
3.Sederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: tiada gangguan; kelembapan: sentiasa lembap; aktiviti: terhad pada kerusi; mobiliti: sangat terhad; pemakanan: sangat lemah; geseran dan ricih: potensi masalah. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
4.Sederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 24/min, SpO₂ 97% bernafas udara bilik, tekanan darah 142/86 mmHg, nadi 64/min, sedar, suhu 35.2 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 24SpO₂ 97%udaraSBP 142HR 64AT 35.2 °C
NEWS2 =
5.Sukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 16/min, SpO₂ 99% bernafas udara bilik, tekanan darah 142/86 mmHg, nadi 82/min, sedar, suhu 39.6 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 16SpO₂ 99%udaraSBP 142HR 82AT 39.6 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
6.Sukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 14/min, SpO₂ 99% bernafas udara bilik, tekanan darah 142/86 mmHg, nadi 88/min, sedar, suhu 36.2 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 14SpO₂ 99%udaraSBP 142HR 88AT 36.2 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi

Kunci jawapan

  1. 1. GCS = 5
  2. 2. BMI = 38.2 kg/m²
  3. 3. B = 12
  4. 4. NEWS2 = 3
  5. 5. rendah
  6. 6. rendah

Penyelesaian langkah demi langkah yang lengkap: berlatih topik ini di examproblems.com.