Lembaran kerja Skor penilaian klinikal dengan jawapan

Lembaran kerja Skor penilaian klinikal percuma untuk dicetak: 6 soalan dari mudah hingga tahap peperiksaan, dengan skema jawapan. Cetak atau simpan sebagai PDF.

Untuk pensyarah dan guru: percuma untuk dicetak, disalin dan digunakan di dalam kelas. Setiap lembaran kerja baharu mempunyai nilai baharu dan skema jawapannya sendiri. Pautan ke ExamProblems di halaman kursus anda amat dihargai.

Nama: ____________________   Tarikh: ____________

1.Mudah
111 kg153 cmBMI = kg/m²BMI = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa seberat 111 kg dan setinggi 153 cm. Cari indeks jisim badan BMI = berat (kg)/ketinggian (m)². Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

111 kg153 cm
BMI = kg/m²
2.Mudah
E? / 4+V? / 5+M? / 6GCS?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala membuka mata apabila dipanggil, menyebut perkataan rawak yang tidak sesuai dan menunjukkan respons motor terbaik: menarik anggota daripada tekanan (fleksi normal). Cari jumlah Skala Koma Glasgow GCS = E + V + M.

E 1–4V 1–5M 1–6
GCS =
3.Sederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sedikit terhad; kelembapan: jarang lembap; aktiviti: kerap berjalan; mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya; pemakanan: sangat lemah; geseran dan ricih: potensi masalah. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
4.Sederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: lemah; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
5.Sukar
tiada risikorisiko ringanrisiko sederhanarisiko tinggirisiko sangat tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: tiada gangguan; kelembapan: jarang lembap; aktiviti: kerap berjalan; mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya; pemakanan: cemerlang; geseran dan ricih: potensi masalah. Gunakan jalur 19–23 tiada risiko, 15–18 ringan, 13–14 sederhana, 10–12 tinggi dan 9 atau kurang sangat tinggi. Klik tahap risikonya.

  1. 1tiada risiko
  2. 2risiko ringan
  3. 3risiko sederhana
  4. 4risiko tinggi
  5. 5risiko sangat tinggi
6.Sukar
kekurangan berat badanberat badan sihatberat badan berlebihanobesiti kelas Iobesiti kelas IIobesiti kelas III

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa seberat 73 kg dan setinggi 184 cm. Kira BMI dan klik kategori berat WHO.

73 kg184 cm
  1. 1kekurangan berat badan
  2. 2berat badan sihat
  3. 3berat badan berlebihan
  4. 4obesiti kelas I
  5. 5obesiti kelas II
  6. 6obesiti kelas III

Kunci jawapan

  1. 1. BMI = 47.4 kg/m²
  2. 2. GCS = 10
  3. 3. B = 15
  4. 4. MFS = 60
  5. 5. tiada risiko
  6. 6. berat badan sihat

Penyelesaian langkah demi langkah yang lengkap: berlatih topik ini di examproblems.com.