Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala membuka mata apabila dipanggil, menyebut perkataan rawak yang tidak sesuai dan menunjukkan respons motor terbaik: menarik anggota daripada tekanan (fleksi normal). Cari jumlah Skala Koma Glasgow GCS = E + V + M.
Lembaran kerja Skor penilaian klinikal dengan jawapan
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa seberat 90 kg dan setinggi 180 cm. Cari indeks jisim badan BMI = berat (kg)/ketinggian (m)². Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: terjejas; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Cari jumlah Morse MFS.
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: tiada gangguan; kelembapan: kadang-kadang lembap; aktiviti: berjalan sekali-sekala; mobiliti: sangat terhad; pemakanan: cemerlang; geseran dan ricih: potensi masalah. Cari jumlah Braden B.
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pasukan menyasarkan tekanan arteri purata sekurang-kurangnya 65 mmHg. Tekanan sistolik pesakit ialah 119 mmHg. Dengan menggunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, apakah tekanan diastolik terendah DBP yang masih memberikan MAP 65 mmHg?
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 23/min, SpO₂ 93% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 78/46 mmHg, nadi 64/min, sedar, suhu 35.5 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.
- 1rendah
- 2rendah–sederhana
- 3sederhana
- 4tinggi
Kunci jawapan
- 1. GCS = 10
- 2. BMI = 27.8 kg/m²
- 3. MFS = 80
- 4. B = 18
- 5. DBP = 38 mmHg
- 6. tinggi
Penyelesaian langkah demi langkah yang lengkap: berlatih topik ini di examproblems.com.