Lembaran kerja Skor penilaian klinikal dengan jawapan

Lembaran kerja Skor penilaian klinikal percuma untuk dicetak: 6 soalan dari mudah hingga tahap peperiksaan, dengan skema jawapan. Cetak atau simpan sebagai PDF.

Untuk pensyarah dan guru: percuma untuk dicetak, disalin dan digunakan di dalam kelas. Setiap lembaran kerja baharu mempunyai nilai baharu dan skema jawapannya sendiri. Pautan ke ExamProblems di halaman kursus anda amat dihargai.

Nama: ____________________   Tarikh: ____________

1.Mudah
E? / 4+V? / 5+M? / 6GCS?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala membuka mata apabila dipanggil, menyebut perkataan rawak yang tidak sesuai dan menunjukkan respons motor terbaik: ekstensi lengan dan kaki (ekstensi tidak normal). Cari jumlah Skala Koma Glasgow GCS = E + V + M.

E 1–4V 1–5M 1–6
GCS =
2.Mudah
56 kg187 cmBMI = kg/m²BMI = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa seberat 56 kg dan setinggi 187 cm. Cari indeks jisim badan BMI = berat (kg)/ketinggian (m)². Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

56 kg187 cm
BMI = kg/m²
3.Sederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 12/min, SpO₂ 97% bernafas udara bilik, tekanan darah 150/90 mmHg, nadi 82/min, sedar, suhu 34.8 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 12SpO₂ 97%udaraSBP 150HR 82AT 34.8 °C
NEWS2 =
4.Sederhana
E4 / 4+V5 / 5+M? / 6GCS 15?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu carta latihan merekodkan GCS 15, dengan E4 dan V5. Apakah skor motor M yang direkodkan, dan respons yang manakah yang dihuraikannya? Berikan nombornya.

GCS 15E4V5
M =
5.Sukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 18/min, SpO₂ 99% bernafas udara bilik, tekanan darah 84/50 mmHg, nadi 92/min, sedar, suhu 36.1 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 18SpO₂ 99%udaraSBP 84HR 92AT 36.1 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
6.Sukar
106?SBPDBPmmHgMAP = 60

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pasukan menyasarkan tekanan arteri purata sekurang-kurangnya 60 mmHg. Tekanan sistolik pesakit ialah 106 mmHg. Dengan menggunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, apakah tekanan diastolik terendah DBP yang masih memberikan MAP 60 mmHg?

MAP 60 mmHgSBP 106 mmHg
DBP = mmHg

Kunci jawapan

  1. 1. GCS = 8
  2. 2. BMI = 16 kg/m²
  3. 3. NEWS2 = 3
  4. 4. M = 6
  5. 5. rendah–sederhana
  6. 6. DBP = 37 mmHg

Penyelesaian langkah demi langkah yang lengkap: berlatih topik ini di examproblems.com.