Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Tekanan darah seorang pesakit ialah 114/56 mmHg. Cari tekanan arteri purata MAP = (SBP + 2·DBP)/3, kepada mmHg bulat yang terdekat.
Lembaran kerja Skor penilaian klinikal dengan jawapan
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 5 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai kulit merah jambu di seluruh badan, kadar denyutan jantung 70/min, menangis, batuk atau bersin apabila dirangsang, pergerakan aktif dan pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah. Apakah skor APGAR?
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: berpegang pada perabot; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: lemah; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu carta latihan merekodkan GCS 10, dengan E3 dan V4. Apakah skor motor M yang direkodkan, dan respons yang manakah yang dihuraikannya? Berikan nombornya.
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 16/min, SpO₂ 93% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 136/82 mmHg, nadi 98/min, sedar, suhu 37.9 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.
- 1rendah
- 2rendah–sederhana
- 3sederhana
- 4tinggi
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 20/min, SpO₂ 98% bernafas udara bilik, tekanan darah 222/134 mmHg, nadi 120/min, bertindak balas kepada kesakitan sahaja, suhu 39.0 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.
- 1rendah
- 2rendah–sederhana
- 3sederhana
- 4tinggi
Kunci jawapan
- 1. MAP = 75 mmHg
- 2. APGAR = 8
- 3. MFS = 65
- 4. M = 3
- 5. sederhana
- 6. tinggi
Penyelesaian langkah demi langkah yang lengkap: berlatih topik ini di examproblems.com.