Rekenmachine voor de Apgarscore

Vul je waarden in. Het antwoord en de volledige uitgewerkte oplossing worden bijgewerkt terwijl je typt.

Resultaat

Apgarscore9 / 10
Interpretatiegeruststellend (7–10)

De score wordt gegeven 1 en 5 minuten na de geboorte, en daarna elke 5 minuten tot 20 minuten zolang hij onder de 7 blijft. Reanimatie wordt nooit uitgesteld om op de score na 1 minuut te wachten. Alleen voor tentamenoefening. Een score is een hulpmiddel om te leren en geen klinische beslissing: echte beoordelingen volgen het lokale protocol en het klinisch oordeel.

Scoor een pasgeborene met de Apgarscore: appearance (kleur), pulse, grimace (reflexprikkelbaarheid), activity (spiertonus) en respiration, elk 0, 1 of 2. De rekenmachine telt de vijf tekens op tot een totaal van 0 tot 10 en geeft de gebruikelijke interpretatie: 7 tot 10 stelt gerust, 4 tot 6 is matig afwijkend en 0 tot 3 is laag.

Stapsgewijze oplossing

Score elk teken 0, 1 of 2

Appearance (huidskleur): lichaam roze, handen en voeten blauw (1)
Pulse (hartfrequentie): 100 slagen/min of meer (2)
Grimace (reflexprikkelbaarheid): huilt, hoest, niest of trekt zich terug (2)
Activity (spiertonus): actieve bewegingen, goed gebogen (2)
Respiration (ademinspanning): goed, krachtig huilen (2)

Tel de vijf tekenen op

Apgarscore = 1 + 2 + 2 + 2 + 2 = 9
Interpretatie: geruststellend (7–10)

Belangrijke formules

Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag

Hoe scoor je de Apgarscore

  1. Appearance: overal roze 2, lichaam roze met blauwe handen en voeten 1, overal blauw of bleek 0.
  2. Pulse: 100 slagen/min of meer 2, onder 100 slagen/min 1, afwezig 0.
  3. Grimace: huilt, hoest of trekt zich terug bij prikkeling 2, alleen grimas 1, geen reactie 0.
  4. Activity: actieve bewegingen 2, enige flexie 1, slap 0. Respiration: krachtig huilen 2, langzaam of onregelmatig 1, afwezig 0.
  5. Tel de vijf scores op. Score na 1 en 5 minuten en daarna elke 5 minuten tot 20 minuten zolang de score onder 7 is.

Vragen en antwoorden

Wie heeft de Apgarscore ontwikkeld?

Dr. Virginia Apgar, een anesthesioloog, publiceerde haar in 1953. De interpretatiecategorieën volgen de American Academy of Pediatrics en het American College of Obstetricians and Gynecologists (Committee Opinion 644, “The Apgar Score”, 2015).

Wat betekent een lage score na 1 minuut?

Dat de baby nu aandacht nodig heeft, maar voorspelt op zichzelf niet de uitkomst op lange termijn. De score na 5 minuten en de verandering tussen de twee zeggen meer.

Wordt de reanimatie uitgesteld tot de score na 1 minuut?

Nee. Reanimatie begint zodra dat nodig is; de Apgarscore legt alleen de toestand op vaste momenten vast.

Waarom krijgt een baby na 1 minuut zelden een 10?

De meeste gezonde pasgeborenen hebben na 1 minuut nog blauwe handen en voeten (acrocyanose), dus appearance scoort vaak 1 en het totaal 9.

Oefen het zelf

Oefen Klinische beoordelingsscores

Een calculator geeft het antwoord. Op het tentamen heb je de methode nodig: oefen die met nieuwe opgaven, hints en uitgewerkte oplossingen.

</> Insluiten

Gratis voor docenten en scholen: plak deze code in je cursuspagina, LMS of website. Studenten kunnen de rekenmachine en de uitgewerkte oplossing zonder account gebruiken.

Meer calculators