Klinische beoordelingsscores: oefenopgaven met stapsgewijze oplossingen

Ook wel: EMV-score · Bradenschaal

Gratis oefenopgaven over Klinische beoordelingsscores met schema’s, hints en volledig uitgewerkte oplossingen. Elke keer nieuwe waarden, op drie niveaus: GCS, Apgar, MAP en BMI, Braden, Morse, NEWS2 en shockindex, risicocategorieën en interpretatie.

Gratis oefenopgaveMakkelijk
A? / 2+P? / 2+G? / 2+A? / 2+R? / 2Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). 5 minuten na de geboorte heeft een oefenpasgeborene blauwe of bleke huid over het hele lichaam, een hartfrequentie van 65/min, geen reactie op prikkels, slappe ledematen zonder spiertonus en geen ademhaling. Wat is de Apgarscore?

5 minHR 65/min

Exact antwoord: een geheel getal, zonder afronden.

Wat je oefent

  1. MakkelijkGCS, Apgar, MAP en BMI
  2. GemiddeldBraden, Morse, NEWS2 en shockindex
  3. Moeilijkrisicocategorieën en interpretatie

Zo los je opgaven over Klinische beoordelingsscores op

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Veelgemaakte fouten

  • De GCS per gebied bij 0 in plaats van 1 laten beginnen.
  • Lokaliseren (M5) verwarren met terugtrekken (M4).
  • Wrijving en schuifkrachten bij Braden tot 4 scoren.
  • De laag-matige NEWS2-groep missen bij één enkele score van 3.
  • Het gewone gemiddelde van SBP en DBP als MAP gebruiken.
  • Vergeten de lengte voor de BMI om te rekenen naar meters.

Belangrijke formules

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Leer Klinische beoordelingsscores vanaf nul

Hiervoor: Basisverpleegkunde

1Waarom scores worden gebruikt

Beoordelingsscores zetten waarnemingen om in een getal, zodat elke verpleegkundige dezelfde patiënt op dezelfde manier vastlegt en een verandering in de tijd gemakkelijk te zien is. Elke score heeft vaste onderdelen, vaste punten per onderdeel en gepubliceerde afkappunten.

Dit onderwerp oefent de rekenkunde en het lezen van de scoretabellen:

  • Neurologisch en pasgeborene: Glasgow Coma Scale (GCS) en Apgar.
  • Risicoscores: Braden (decubitus), Morse (vallen) en NEWS2 (vroegsignalering).
  • Afgeleide waarden: gemiddelde arteriële druk, polsdruk, shockindex en body mass index.

Scores ondersteunen het klinisch oordeel; ze vervangen het nooit. Kaarten en afkappunten verschillen per ziekenhuis, dus gebruik altijd de versie die je opleiding of werkplek geeft.

2Glasgow Coma Scale en Apgar

De GCS telt de beste reactie op drie gebieden bij elkaar op:

  • Ogen (E, 1–4): spontaan 4, op geluid 3, op druk 2, geen 1.
  • Verbaal (V, 1–5): georiënteerd 5, verward 4, ongepaste woorden 3, onverstaanbare geluiden 2, geen 1.
  • Motorisch (M, 1–6): volgt opdrachten 6, lokaliseert 5, normale flexie (trekt terug) 4, abnormale flexie 3, extensie 2, geen 1.
E3 / 4+V4 / 5+M5 / 6=GCS12

Het totaal loopt van 3 tot 15. Na hoofdletsel wordt 13–15 meestal licht genoemd, 9–12 matig en 3–8 ernstig.

De Apgarscore beoordeelt een pasgeborene na 1 en 5 minuten: Appearance, Pulse, Grimace, Activity en Respiration, elk 0, 1 of 2. Een hartslag onder 100/min scoort 1; 100/min of meer scoort 2. Een totaal van 7–10 stelt gerust, 4–6 is matig afwijkend en 0–3 is laag.

Zelftoets Een patiënt opent de ogen op druk, maakt onverstaanbare geluiden en trekt een lidmaat terug bij druk. Wat is de GCS?
  1. 10
  2. 7
  3. 8
  4. 9

Antwoord: 8. E2 (op druk) + V2 (onverstaanbare geluiden) + M4 (trekt terug, normale flexie) = 8. Het terugtrekken scoren als lokaliseren (5) geeft 9.

3Braden en Morse

De Bradenschaal beoordeelt het risico op decubitus met zes subschalen. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 (slechtst) tot 4 (geen probleem); wrijving en schuifkrachten scoort 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico.

Gebruikelijke Braden-indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht, 13–14 matig, 10–12 hoog en 9 of lager zeer hoog risico.

De Morse Fall Scale telt zes items op: een val in de afgelopen 3 maanden 25, een secundaire diagnose 15, een loophulpmiddel 15 (langs meubels lopen 30), IV-therapie of een zoutslot 20, een zwak looppatroon 10 (gestoord 20) en eigen beperkingen vergeten 15. Het totaal loopt van 0 tot 125.

De afkappunten van Morse verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Zelftoets Een patiënt is vorige maand gevallen, heeft één diagnose, loopt met een rollator, heeft geen infuus, een zwak looppatroon en kent zijn grenzen. Wat is de Morse-score?
  1. 35
  2. 40
  3. 50
  4. 65

Antwoord: 50. Val 25 + secundaire diagnose 0 + rollator 15 + geen infuus 0 + zwak looppatroon 10 + mentale toestand 0 = 50.

4NEWS2

De National Early Warning Score 2 (Royal College of Physicians, 2017) scoort zeven waarnemingen met een kaart: ademfrequentie, SpO₂ (schaal 1 voor de meeste patiënten), lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur.

  • Elke waarde valt in een categorie van 0, 1, 2 of 3 punten. Extra zuurstof scoort 2 en nieuwe verwardheid, alleen reactie op aanspreken of pijn, of geen reactie scoort 3.
  • Klinisch risico: een totaal van 0–4 is laag; een score van 3 voor één enkele parameter is laag-matig; 5–6 is matig; 7 of meer is hoog.

Een totaal van 5 of meer, of één enkele 3, vraagt om een snelle beoordeling door een clinicus. SpO₂-schaal 2 wordt alleen gebruikt voor patiënten met een voorgeschreven streefwaarde van 88–92%.

Zelftoets De waarnemingen van een patiënt scoren 0, 0, 0, 3, 0, 0 en 0 op NEWS2. Welke risicogroep is dat?
  1. Gemiddeld
  2. Hoog
  3. Laag-matig
  4. Laag

Antwoord: Laag-matig. Het totaal is slechts 3, wat op zich laag zou zijn, maar een score van 3 voor één enkele parameter plaatst de patiënt in de laag-matige groep.

5Bloeddrukwaarden en BMI

PP = SBP − DBP MAP = (SBP + 2·DBP)/3 SI = HR/SBP

De diastolische druk telt dubbel mee in de gemiddelde arteriële druk omdat ongeveer twee derde van elke hartslag diastole is. Een MAP van minstens ongeveer 65 mmHg is een gebruikelijk streefdoel. De shockindex is normaal ongeveer 0,5–0,7; boven ongeveer 1 is een waarschuwingsteken.

BMI = kg/m² BMI = 703 × lb/in²

WHO-categorieën voor volwassenen: onder 18,5 ondergewicht, 18,5–24,9 gezond, 25–29,9 overgewicht, 30–34,9 obesitas klasse I, 35–39,9 klasse II, 40 of meer klasse III.

Uitgewerkt voorbeeld

De bloeddruk van een patiënt is 96/54 mmHg en de hartslag is 118/min. Bepaal de MAP en de shockindex.

1

Gemiddelde arteriële druk

MAP = (96 + 2·54)/3 = 204/3 = 68 mmHg
2

Shockindex

SI = 118/96 = 1,23

De systolische druk, het eerste getal, komt onder de breukstreep.

Antwoord

MAP 68 mmHg en shockindex 1,23, boven 1: een waarschuwingsteken in deze oefencasus.

6Veelgemaakte fouten

  • De GCS bij 0 laten beginnen: de laagst mogelijke score is 3.
  • Lokaliseren (5) verwarren met terugtrekken (4), of verward spreken (4) met ongepaste woorden (3).
  • Wrijving en schuifkrachten op de Bradenschaal tot 4 scoren; het houdt op bij 3.
  • Vergeten dat één enkele NEWS2-score van 3 de risicogroep verhoogt.
  • Het gewone gemiddelde van SBP en DBP als MAP nemen.
  • De lengte in centimeters gebruiken in de BMI-formule.

7Hoe tentamenvragen eruitzien

  • Makkelijk: GCS, Apgar, MAP en BMI. Tel de GCS of Apgar op uit beschreven reacties en bereken MAP, polsdruk en BMI.
  • Gemiddeld: Braden, Morse, NEWS2 en shockindex. Tel de risicoscores op, gebruik de NEWS2-kaart, bereken de shockindex en deel een hoofdletsel in volgens de GCS.
  • Moeilijk: risicocategorieën en interpretatie. Klik op de NEWS2-risicogroep, het Braden- of Morse-risiconiveau, de betekenis van de Apgarscore of de BMI-categorie en werk terug van een MAP-streefwaarde naar een diastolische druk.

Leer het stap voor stap in de appLeer het stap voor stap in de app

Uitgewerkte voorbeelden

Voorbeeld 1Makkelijk
A? / 2+P? / 2+G? / 2+A? / 2+R? / 2Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). 5 minuten na de geboorte heeft een oefenpasgeborene overal roze huid, een hartfrequentie van 125/min, een grimas bij prikkeling, actieve bewegingen en langzame, onregelmatige ademhaling met zwak huilen. Wat is de Apgarscore?

5 minHR 125/min

Gevraagd: APGAR

Hints tonen
  1. Vijf tekens: Appearance, Pulse, Grimace, Activity, Respiration; elk scoort 0, 1 of 2.
  2. Pulse: geen 0, onder 100/min 1, 100/min of meer 2.
  3. Appearance scoort 2 en Pulse scoort 2.
Toon het antwoord en de stapsgewijze oplossing

Apgarscore: vijf tekens, elk gescoord met 0, 1 of 2, gecontroleerd 1 en 5 minuten na de geboorte. Appearance (kleur): blauw of bleek 0, roze lichaam met blauwe extremiteiten 1, overal roze 2. Pulse: afwezig 0, onder 100/min 1, 100/min of meer 2. Grimace (reflexprikkelbaarheid): geen 0, grimas 1, huilen, hoesten of niezen 2. Activity (tonus): slap 0, enige flexie 1, actieve bewegingen 2. Respiration: afwezig 0, langzaam of onregelmatig met zwak huilen 1, goed met krachtig huilen 2. Een totaal van 7–10 stelt gerust, 4–6 is matig afwijkend en 0–3 is laag.

Scoor elk teken

Appearance: overal roze huid → 2
Hartslag: 125/min → 2
Grimace: een grimas bij prikkeling → 1
Activiteit: actieve bewegingen → 2
Respiration: langzame, onregelmatige ademhaling met zwak huilen → 1

Optellen

APGAR = 2 + 2 + 1 + 2 + 1 = 8

Antwoord

APGAR = 8
Voorbeeld 2Gemiddeld
lichtmatigernstig

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt na hoofdletsel opent de ogen alleen op druk (een pijnprikkel), zegt ongepaste, willekeurige woorden en vertoont als beste motorische reactie: strekken van de armen en benen (abnormale extensie). Bepaal de GCS en classificeer het hoofdletsel daarmee. Klik op je antwoord.

  1. 1licht
  2. 2matig
  3. 3ernstig
Hints tonen
  1. Tel eerst E + V + M op.
  2. Het totaal is hier 7.
  3. 13–15 licht, 9–12 matig, 3–8 ernstig.
Toon het antwoord en de uitleg

Glasgow Coma Scale: tel de beste reactie op drie gebieden bij elkaar op. Oogopening E: 4 spontaan, 3 op geluid of spraak, 2 op druk, 1 geen. Verbaal V: 5 georiënteerd, 4 verward, 3 ongepaste woorden, 2 onverstaanbare geluiden, 1 geen. Motorisch M: 6 volgt opdrachten, 5 lokaliseert, 4 normale flexie (trekt terug), 3 abnormale flexie, 2 extensie, 1 geen. Het totaal loopt van 3 tot 15. Na hoofdletsel wordt 13–15 meestal licht genoemd, 9–12 matig en 3–8 ernstig.

Scoor elk gebied

E: opent de ogen alleen op druk (een pijnprikkel) → 2
V: zegt ongepaste, willekeurige woorden → 3
M: strekken van de armen en benen (abnormale extensie) → 2

Optellen

GCS = 2 + 3 + 2 = 7

Ernst

GCS 7 → ernstig

Antwoord

ernstig
Voorbeeld 3Moeilijk
ondergewichtgezond gewichtovergewichtobesitas klasse Iobesitas klasse IIobesitas klasse III

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een volwassene weegt 149 kg en is 197 cm lang. Bereken de BMI en klik op de WHO-gewichtscategorie.

149 kg197 cm
  1. 1ondergewicht
  2. 2gezond gewicht
  3. 3overgewicht
  4. 4obesitas klasse I
  5. 5obesitas klasse II
  6. 6obesitas klasse III
Hints tonen
  1. BMI = kg/m²: reken de lengte om naar meters en kwadrateer.
  2. De BMI is hier ongeveer 38,4 kg/m².
  3. Grenzen: 18,5, 25, 30, 35 en 40.
Toon het antwoord en de uitleg

Body mass index: BMI = gewicht (kg)/lengte (m)², waarbij de lengte eerst in meters wordt omgerekend. Met ponden en inches is BMI = 703 × gewicht (lb)/lengte (in)². WHO-categorieën voor volwassenen: onder 18,5 ondergewicht, 18,5–24,9 gezond gewicht, 25,0–29,9 overgewicht, 30,0–34,9 obesitas klasse I, 35,0–39,9 obesitas klasse II en 40 of meer obesitas klasse III.

BMI

BMI = 149/1,97² = 38,39

Categorie

obesitas klasse II

Antwoord

obesitas klasse II

Vragen en antwoorden

Klinische beoordelingsscores: wat is het?

Beoordelingsscores zetten waarnemingen om in een getal, zodat elke verpleegkundige dezelfde patiënt op dezelfde manier vastlegt en een verandering in de tijd gemakkelijk te zien is. Elke score heeft vaste onderdelen, vaste punten per onderdeel en gepubliceerde afkappunten.

Dit onderwerp oefent de rekenkunde en het lezen van de scoretabellen:

Klinische beoordelingsscores: hoe los je de opgaven stap voor stap op?
  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².
Klinische beoordelingsscores: wat zijn veelgemaakte fouten?
  • De GCS per gebied bij 0 in plaats van 1 laten beginnen.
  • Lokaliseren (M5) verwarren met terugtrekken (M4).
  • Wrijving en schuifkrachten bij Braden tot 4 scoren.
  • De laag-matige NEWS2-groep missen bij één enkele score van 3.
  • Het gewone gemiddelde van SBP en DBP als MAP gebruiken.
  • Vergeten de lengte voor de BMI om te rekenen naar meters.
Klinische beoordelingsscores: wat oefen je?
  • Makkelijk: GCS, Apgar, MAP en BMI
  • Gemiddeld: Braden, Morse, NEWS2 en shockindex
  • Moeilijk: risicocategorieën en interpretatie

Elke opgave heeft nieuwe waarden, zodat je de methode leert in plaats van een antwoord. Kom je vast te zitten? Open eerst een kleine hint en de volledige uitleg pas als je die nodig hebt.

Zo werkt het oefenen

  • Elke opgave heeft nieuwe waarden, zodat je de methode leert in plaats van een antwoord.
  • Kom je vast te zitten? Open eerst een kleine hint en de volledige uitleg pas als je die nodig hebt.
  • Je voortgang, fouten en bewaarde opgaven blijven bewaard, zodat je vóór het tentamen kunt herhalen.

Onderwerpen ervoor en erna

Eerst leren

Calculators

Vakken met dit onderwerp

Meer onderwerpen in Verpleegkunde

Printbaar werkblad