Rekenmachine voor de Bradenschaal (risico op decubitus)

Vul je waarden in. Het antwoord en de volledige uitgewerkte oplossing worden bijgewerkt terwijl je typt.

Resultaat

Bradenscore17 / 23
Risiconiveaulaag risico (15–18)

Alleen voor tentamenoefening. Een score is een hulpmiddel om te leren en geen klinische beslissing: echte beoordelingen volgen het lokale protocol en het klinisch oordeel.

Scoor de Braden Scale for Predicting Pressure Sore Risk. Kies een beoordeling voor elk van de zes subschalen: sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit, voeding (elk 1 tot 4) en wrijving en schuifkrachten (1 tot 3). De rekenmachine telt ze op tot een totaal van 6 tot 23 en geeft het risiconiveau. Op de Bradenschaal betekent een lagere score een hoger risico.

Stapsgewijze oplossing

Score elke subschaal

Sensorische waarneming: 3 licht beperkt
Vochtigheid: 3 af en toe vochtig
Activiteit: 3 loopt af en toe
Mobiliteit: 3 licht beperkt
Voeding: 3 voldoende
Wrijving en schuifkrachten: 2 mogelijk probleem

Tel de zes subschalen op

Bradenscore = 3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 2 = 17
Een lagere score betekent een hoger risico: 6 is de laagst mogelijke score, 23 de hoogste.
Risiconiveau: laag risico (15–18)

Belangrijke formules

Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico

Hoe scoor je de Bradenschaal

  1. Beoordeel sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding van 1 (slechtst) tot 4 (best).
  2. Beoordeel wrijving en schuifkrachten van 1 (probleem) tot 3 (geen zichtbaar probleem).
  3. Tel de zes beoordelingen op: het totaal ligt tussen 6 en 23.
  4. Lees het risiconiveau: 19–23 geen risico, 15–18 licht, 13–14 matig, 10–12 hoog en 9 of lager zeer hoog risico.

Vragen en antwoorden

Wie heeft de Bradenschaal ontwikkeld?

Barbara Braden en Nancy Bergstrom, gepubliceerd in 1987 (Bergstrom, Braden, Laguzza en Holman, Nursing Research). De hier gebruikte risiconiveaus zijn de algemeen gepubliceerde categorieën, van 9 of lager (zeer hoog risico) tot 19–23 (geen risico).

Betekent een hoge Braden-score een hoog risico?

Nee, het omgekeerde. Elke subschaal geeft meer punten voor een betere functie, dus een laag totaal betekent een hoog risico op decubitus.

Wat is het afkappunt voor risico?

Een totaal van 18 of lager wordt bij volwassenen meestal gezien als risico. Sommige settings gebruiken andere afkappunten, dus volg het lokale protocol en de vraag.

Hoe vaak wordt de Bradenschaal gescoord?

Bij opname en daarna met tussenpozen die de setting bepaalt, bijvoorbeeld elke dienst of elke dag in de acute zorg, en wanneer de toestand verandert.

Oefen het zelf

Oefen Klinische beoordelingsscores

Een calculator geeft het antwoord. Op het tentamen heb je de methode nodig: oefen die met nieuwe opgaven, hints en uitgewerkte oplossingen.

</> Insluiten

Gratis voor docenten en scholen: plak deze code in je cursuspagina, LMS of website. Studenten kunnen de rekenmachine en de uitgewerkte oplossing zonder account gebruiken.

Meer calculators