Rekenmachine voor de Morse Fall Scale (valrisico)

Vul je waarden in. Het antwoord en de volledige uitgewerkte oplossing worden bijgewerkt terwijl je typt.

Resultaat

Morse Fall Scale (valrisico)50 / 125
Risiconiveauhoog risico (45 of meer)

Alleen voor tentamenoefening. Een score is een hulpmiddel om te leren en geen klinische beslissing: echte beoordelingen volgen het lokale protocol en het klinisch oordeel.

Scoor de Morse Fall Scale: eerdere val, secundaire diagnose, loophulpmiddel, IV-therapie, looppatroon en mentale toestand. De rekenmachine telt de punten op tot een totaal van 0 tot 125 en geeft het niveau van het valrisico. Omdat de afkappunten per setting verschillen, kun je kiezen tussen de veelgebruikte 25 en 45 en de eigen risiconiveaus van Morse, 25 en 51.

Stapsgewijze oplossing

Score elk item

Eerdere val (direct of binnen 3 maanden): nee (0)
Secundaire diagnose (meer dan één medische diagnose): ja (15)
Loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator (15)
IV-therapie of fysiologisch-zoutslot (heparineslot): ja (20)
Looppatroon en transfers: normaal, bedrust of immobiel (0)
Mentale toestand: kent eigen mogelijkheden (0)

Tel de zes items op

Morse Fall Scale (valrisico) = 0 + 15 + 15 + 20 + 0 + 0 = 50

Risiconiveau

Gebruikelijke afkappunten: 0–24 laag, 25–44 matig, 45 of meer hoog risico.
50 → hoog risico (45 of meer)
Morse adviseert dat elke afdeling een eigen afkappunt vaststelt; gebruik dat van je opleiding of protocol.

Belangrijke formules

Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15

Hoe scoor je de Morse Fall Scale

  1. Eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose (meer dan één medische diagnose): nee 0, ja 15.
  2. Loophulpmiddel: geen, bedrust, rolstoel of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30.
  3. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20.
  4. Looppatroon: normaal, bedrust of immobiel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen mogelijkheden 0; overschat of vergeet beperkingen 15.
  5. Tel de zes items op en vergelijk met de afkappunten die jouw setting gebruikt.

Vragen en antwoorden

Wie heeft de Morse Fall Scale ontwikkeld?

Janice Morse publiceerde haar in 1989, samen met Morse en Tylko (Canadian Journal on Aging). In haar richtlijn noemt Morse 0–24 geen risico, 25–50 laag risico en 51 of meer hoog risico; veel ziekenhuizen en tentamenvragen gebruiken 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog risico.

Welk afkappunt moet ik gebruiken?

Het afkappunt dat je opleiding, tentamen of protocol noemt. Morse raadt aan dat elke afdeling een eigen afkappunt voor de eigen patiënten vaststelt, dus beide versies worden gebruikt.

Hoe wordt een patiënt in een rolstoel gescoord?

Een rolstoel telt als geen loophulpmiddel (0). Het looppatroon wordt gescoord op hoe de patiënt zich verplaatst, bijvoorbeeld van de rolstoel naar het bed.

Wat telt als een secundaire diagnose?

Meer dan één actieve medische diagnose in het patiëntdossier scoort 15.

Oefen het zelf

Oefen Klinische beoordelingsscores

Een calculator geeft het antwoord. Op het tentamen heb je de methode nodig: oefen die met nieuwe opgaven, hints en uitgewerkte oplossingen.

</> Insluiten

Gratis voor docenten en scholen: plak deze code in je cursuspagina, LMS of website. Studenten kunnen de rekenmachine en de uitgewerkte oplossing zonder account gebruiken.

Meer calculators