Rekenmachine voor de Glasgow Coma Scale (GCS en GCS-P)
Vul je waarden in. Het antwoord en de volledige uitgewerkte oplossing worden bijgewerkt terwijl je typt.
Resultaat
Alleen voor tentamenoefening. Een score is een hulpmiddel om te leren en geen klinische beslissing: echte beoordelingen volgen het lokale protocol en het klinisch oordeel.
Scoor de Glasgow Coma Scale door de beste oogopening (E), verbale reactie (V) en motorische reactie (M) te kiezen uit de gepubliceerde beschrijvingen. De rekenmachine telt de onderdelen op tot een totaal van 3 tot 15, toont ze als E, V en M, geeft de ernstklasse van het hoofdletsel en, als je de pupilreactiviteit toevoegt, de GCS-P. Een onderdeel dat niet getest kan worden, wordt als NT vastgelegd in plaats van geraden.
Stapsgewijze oplossing
Score elk onderdeel
Tel de drie onderdelen op
Belangrijke formules
- Glasgow Coma Scale
- GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Hoe scoor je de Glasgow Coma Scale
- Oogopening (1–4): spontaan 4, op geluid 3, op druk 2, geen 1.
- Verbale reactie (1–5): georiënteerd 5, verward 4, woorden 3, geluiden 2, geen 1.
- Beste motorische reactie (1–6): volgt opdrachten 6, lokaliseert 5, normale flexie 4, abnormale flexie 3, extensie 2, geen 1. Scoor de beste reactie van beide armen.
- Tel de drie op: GCS = E + V + M, van 3 tot 15, en rapporteer ook de onderdelen, bijvoorbeeld E3 V4 M5 = 12.
- Ernstklassen bij hoofdletsel: 13–15 licht, 9–12 matig, 3–8 ernstig.
Vragen en antwoorden
Waar komt de schaal vandaan?
Van Teasdale en Jennett (Lancet, 1974). De beschrijvingen hier volgen de gestructureerde beoordeling die Teasdale en collega’s in 2014 publiceerden (glasgowcomascale.org); de GCS-P is in 2018 toegevoegd door Brennan, Murray en Teasdale.
Wat als een patiënt geïntubeerd is?
De verbale reactie kan niet worden getest. Leg die vast als NT (bij een geïntubeerde patiënt vaak geschreven als VT) en rapporteer de andere onderdelen, in plaats van een totaal dat het bewustzijnsniveau zou onderschatten.
Wat is de GCS-P?
De GCS min de score voor pupilreactiviteit: 0 als beide pupillen op licht reageren, 1 als één pupil dat niet doet en 2 als geen van beide dat doet. Het loopt van 1 tot 15.
Waarom doet een GCS van 8 of lager er in tentamens toe?
Een GCS van 8 of lager wordt ingedeeld als ernstig hoofdletsel (coma) en tentamenvragen koppelen dat vaak aan een bedreigde luchtweg. Zie dat alleen als een leerhulpmiddel: echte beslissingen volgen de volledige klinische beoordeling.
Is de laagste score 0?
Nee. Elk onderdeel begint bij 1, dus het laagste totaal is 3 en het hoogste 15.
Oefen het zelf
Oefen Klinische beoordelingsscores
Een calculator geeft het antwoord. Op het tentamen heb je de methode nodig: oefen die met nieuwe opgaven, hints en uitgewerkte oplossingen.