Rekenmachine voor de NEWS2-score (National Early Warning Score 2)

Vul je waarden in. Het antwoord en de volledige uitgewerkte oplossing worden bijgewerkt terwijl je typt.

Resultaat

NEWS22
Klinisch risicolaag (totaalscore 0–4)
ParameterWaardePunten
Ademfrequentie18/min0
SpO₂ (schaal 1)95%1
Lucht of zuurstof?lucht0
Systolische bloeddruk125 mmHg0
Hartslag92/min1
Bewustzijn (ACVPU)A: alert0
Temperatuur37,8 °C0

De temperatuur wordt afgerond op 0,1 °C. Alleen voor tentamenoefening. Een score is een hulpmiddel om te leren en geen klinische beslissing: echte beoordelingen volgen het lokale protocol en het klinisch oordeel.

Bereken de National Early Warning Score 2 (NEWS2) uit zeven metingen: ademfrequentie, zuurstofsaturatie, lucht of zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn (ACVPU) en temperatuur. Kies SpO₂-schaal 1 voor de meeste patiënten of schaal 2 voor patiënten met een voorgeschreven streefwaarde van 88–92%. De rekenmachine toont de punten per parameter, het totaal en de klinische risicocategorie met de reactie die de kaart van het Royal College of Physicians daaraan koppelt.

Stapsgewijze oplossing

Score elke parameter

Ademfrequentie: 18/min → 0
SpO₂ (schaal 1): 95% → 1
Lucht of zuurstof?: lucht → 0
Systolische bloeddruk: 125 mmHg → 0
Hartslag: 92/min → 1
Bewustzijn (ACVPU): A: alert → 0
Temperatuur: 37,8 °C → 0

Tel de punten op

NEWS2 = 0 + 1 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 2

Klinisch risico (RCP-drempels)

Klinisch risico: laag (totaalscore 0–4)
RCP-advies bij een lage score: beoordeling door een bekwame geregistreerde verpleegkundige, die de frequentie van de controles en eventuele opschaling bepaalt.

Belangrijke formules

NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog

Hoe bereken je een NEWS2-score

  1. Ademfrequentie: 12–20 scoort 0, 9–11 scoort 1, 21–24 scoort 2 en 8 of minder of 25 of meer scoort 3.
  2. SpO₂ schaal 1: 96% of meer 0, 94–95% 1, 92–93% 2, 91% of minder 3. Op schaal 2 scoort 88–92% (of 93% of meer op lucht) 0 en hogere saturaties op zuurstof leveren punten op. Extra zuurstof telt er 2 bij.
  3. Systolische bloeddruk: 111–219 scoort 0, 101–110 1, 91–100 2 en 90 of minder of 220 of meer 3. Hartslag: 51–90 scoort 0, 41–50 en 91–110 1, 111–130 2 en 40 of minder of 131 of meer 3.
  4. Bewustzijn: alert scoort 0; nieuwe verwardheid, alleen reactie op aanspreken of pijn, of geen reactie scoort 3. Temperatuur: 36,1–38,0 °C 0, 35,1–36,0 en 38,1–39,0 1, 39,1 of meer 2, 35,0 of minder 3.
  5. Tel de zeven scores op: 0–4 is laag risico, een 3 voor één enkele parameter laag-matig, 5–6 matig en 7 of meer hoog risico.

Vragen en antwoorden

Wat is de bron van NEWS2?

Het Royal College of Physicians, Londen: National Early Warning Score (NEWS) 2, “Standardising the assessment of acute-illness severity in the NHS”, bijgewerkt rapport van een werkgroep, december 2017. De categorieën in deze rekenmachine komen uit de kaart.

Wanneer wordt SpO₂-schaal 2 gebruikt?

Alleen voor patiënten met hypercapnisch ademhalingsfalen die een voorgeschreven zuurstofstreefwaarde van 88–92% hebben, zoals bepaald door een clinicus. Voor alle anderen wordt schaal 1 gebruikt.

Waarom doet één enkele 3 ertoe?

Een extreme waarde bij één parameter kan gevaarlijk zijn, ook als het totaal laag is, daarom beschouwt de RCP-kaart een 3 voor één enkele parameter als aanleiding voor een dringende beoordeling op de afdeling.

Wat betekent de C in ACVPU?

Nieuwe verwardheid. NEWS2 heeft die toegevoegd aan de oudere AVPU-schaal; nieuwe verwardheid, alleen reactie op aanspreken of pijn, of geen reactie scoren elk 3.

Wordt NEWS2 gebruikt bij kinderen of in de zwangerschap?

Nee. NEWS2 is voor volwassenen vanaf 16 jaar; het is niet gevalideerd voor kinderen of tijdens de zwangerschap, waar andere vroegsignaleringsscores worden gebruikt.

Oefen het zelf

Oefen Klinische beoordelingsscores

Een calculator geeft het antwoord. Op het tentamen heb je de methode nodig: oefen die met nieuwe opgaven, hints en uitgewerkte oplossingen.

</> Insluiten

Gratis voor docenten en scholen: plak deze code in je cursuspagina, LMS of website. Studenten kunnen de rekenmachine en de uitgewerkte oplossing zonder account gebruiken.

Meer calculators