Gezondheidsbeoordeling: samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 8 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

2Oefenopgaven

1.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: geen beperking; vochtigheid: zelden vochtig; activiteit: loopt regelmatig; mobiliteit: zeer beperkt; voeding: uitstekend; wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
2.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geen risicolicht risicomatig risicohoog risicozeer hoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: licht beperkt; vochtigheid: voortdurend vochtig; activiteit: bedlegerig; mobiliteit: zeer beperkt; voeding: zeer slecht; wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem. Gebruik de indeling 19–23 geen risico, 15–18 licht, 13–14 matig, 10–12 hoog en 9 of lager zeer hoog. Klik op het risiconiveau.

  1. 1geen risico
  2. 2licht risico
  3. 3matig risico
  4. 4hoog risico
  5. 5zeer hoog risico
3.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,37PaCO₂mmHg354525HCO₃⁻mmol/L222614ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,37, PaCO₂ 25 mmHg (3,3 kPa) en HCO₃⁻ 14 mmol/L. De primaire stoornis is metabole acidose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,37PaCO₂ 25 mmHg (3,3 kPa)HCO₃⁻ 14 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
4.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Oefenwaarden: Na⁺ 146, Cl⁻ 96 en HCO₃⁻ 14 mmol/L. Bereken de deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), met AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Geef twee decimalen.

Na⁺ 146 mmol/LCl⁻ 96 mmol/LHCO₃⁻ 14 mmol/L
deltaratio =
5.BasisverpleegkundeGemiddeld

What is the purpose of the Z-track technique for intramuscular injections?

  1. AIt numbs the skin before the needle goes in
  2. BIt seals the drug in the muscle and stops it leaking into the tissue above
  3. CIt lets the nurse give a larger volume into a small muscle
  4. DIt makes the injection go into the fatty tissue instead of the muscle
6.BasisverpleegkundeMoeilijk

Three days after abdominal surgery, a patient coughs and the wound opens with bowel visible. What should the nurse do first?

  1. ACover it with sterile saline-soaked dressings and call for urgent help
  2. BSit the patient fully upright and ask them to cough again
  3. CLeave the wound uncovered so the surgeon can see it
  4. DPush the bowel gently back into the abdomen, then apply a firm bandage over it
7.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
12345678910111210:55 AM?09:5510:5511:5522:55

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een dosis is genoteerd om 10:55 AM. Welke vermelding is dezelfde tijd op de 24-uursklok? Klik erop.

10:55 AM
  1. 109:55
  2. 210:55
  3. 311:55
  4. 422:55
8.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
¼ kopje? mL½ tbsp? mL1½ fl oz? mL2 tsp? mLΣ = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Tijdens een dienst neemt een patiënt ¼ kopje van thee, ½ tbsp van vloeibare aanvulling, 1½ fl oz van sap, 2 tsp van hoestdrank in. Bepaal met de gegeven equivalenten de totale orale inname V in mL.

1 kopje = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL
V = mL

3Oplossingen

1.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 21

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: geen beperking → 4
vochtigheid: zelden vochtig → 4
activiteit: loopt regelmatig → 4
mobiliteit: zeer beperkt → 2
voeding: uitstekend → 4
wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem → 3

Optellen

Totaal Braden = 4 + 4 + 4 + 2 + 4 + 3 = 21

Antwoord

B = 21
2.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: hoog risico

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: licht beperkt → 3
vochtigheid: voortdurend vochtig → 1
activiteit: bedlegerig → 1
mobiliteit: zeer beperkt → 2
voeding: zeer slecht → 1
wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem → 2

Optellen

Totaal Braden = 3 + 1 + 1 + 2 + 1 + 2 = 10

Risiconiveau

10 → hoog risico

Antwoord

hoog risico
3.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: volledig gecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,37: binnen 7,35–7,45
PaCO₂ 25 mmHg: laag (35–45)
HCO₃⁻ 14 mmol/L: laag (22–26)

Compensatie

Controleer klinisch ook de verwachte compensatie: de formule van Winter verwacht PaCO₂ 27–31 mmHg, dus de gemeten 25 mmHg wijst op een bijkomende respiratoire alkalose (een gemengde stoornis). Het antwoord hierboven is de ROME-indeling voor het examen.

volledig gecompenseerd

Antwoord

volledig gecompenseerd
4.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: deltaratio = 2,4

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Anion gap

AG = 146 − (96 + 14) = 36

Deltaratio

(36 − 12)/(24 − 14) = 24/10 = 2,4

Antwoord

deltaratio = 2,4

Boven 2: een extra metabole alkalose.

5.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · It seals the drug in the muscle and stops it leaking into the tissue above

Waarom dit het antwoord is

Pulling the skin sideways before injecting and releasing it afterwards makes a zigzag track that closes over the needle path, preventing leakage and skin staining.

Antwoord

B · It seals the drug in the muscle and stops it leaking into the tissue above
6.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Cover it with sterile saline-soaked dressings and call for urgent help

Waarom dit het antwoord is

Evisceration is a surgical emergency. The nurse stays with the patient, covers the bowel with sterile moist dressings, positions them to reduce tension on the wound and calls for urgent surgical review.

Antwoord

A · Cover it with sterile saline-soaked dressings and call for urgent help
7.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: 10:55

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Reken het uur om

10 AM → 10

Antwoord

10:55

Antwoord

10:55
8.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 122,5 mL

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Elk item in mL

¼ kopje = 0,25·240 = 60 mL
½ tbsp = 0,5·15 = 7,5 mL
1½ fl oz = 1,5·30 = 45 mL
2 tsp = 2·5 = 10 mL

Optellen

V = 60 + 7,5 + 45 + 10 = 122,5 mL

Antwoord

V = 122,5 mL

ExamProblems · examproblems.com/courses/health-assessment