Gezondheidsbeoordeling: samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 8 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

2Oefenopgaven

1.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 21/min, SpO₂ 97% op kamerlucht, bloeddruk 130/78 mmHg, hartslag 110/min, alert, temperatuur 38,0 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 21SpO₂ 97%luchtSBP 130HR 110AT 38,0 °C
NEWS2 =
2.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geruststellendmatig afwijkendlaag

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). 5 minuten na de geboorte heeft een oefenpasgeborene blauwe of bleke huid over het hele lichaam, een hartfrequentie van 95/min, een grimas bij prikkeling, enige flexie van de armen en benen en langzame, onregelmatige ademhaling met zwak huilen. Bepaal de Apgarscore en klik op hoe de score wordt geïnterpreteerd.

  1. 1geruststellend
  2. 2matig afwijkend
  3. 3laag
3.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Een oefengas toont PaCO₂ 59 mmHg (7,9 kPa). Gebruik de regel dat bij acute respiratoire acidose stijgt HCO₃⁻ met 1 mmol/L voor elke 10 mmHg die PaCO₂ boven 40 ligt, uitgaand van een HCO₃⁻ van 24 mmol/L, om de verwachte HCO₃⁻ te vinden.

PaCO₂ 59 mmHg (7,9 kPa)uitgangswaarde: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
4.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Op zeeniveau toont een oefengas, genomen bij 40% zuurstof, PaO₂ 71 mmHg (9,5 kPa) en PaCO₂ 50 mmHg (6,7 kPa). Gebruik PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 om de A–a-gradiënt te vinden.

FiO₂ 40%PaO₂ 71 mmHg (9,5 kPa)PaCO₂ 50 mmHg (6,7 kPa)
A–a-gradiënt = mmHg
5.BasisverpleegkundeGemiddeld

Which measure is appropriate for a patient with a fever who feels hot and uncomfortable?

  1. AExtra blankets to make the patient sweat it out
  2. BAn ice bath until the patient shivers
  3. CRestricting fluids so the patient sweats less during the fever
  4. DLight bedclothes, plenty of fluids and a prescribed antipyretic
6.BasisverpleegkundeMoeilijk

Wat doe je als je een medicatiefout ontdekt die de patiënt al heeft bereikt?

  1. ANiets zeggen als het goed lijkt te gaan met de patiënt
  2. BWachten of er in de volgende dienst schade ontstaat en het alleen melden als de toestand van de patiënt verandert
  3. CHet dossier aanpassen zodat de fout niet meer zichtbaar is
  4. DDe toestand van de patiënt controleren, de voorschrijver inlichten en het melden via het incidentensysteem
7.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
1234567891011128:15 AM?09:1520:1507:1508:15

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een dosis is genoteerd om 8:15 AM. Welke vermelding is dezelfde tijd op de 24-uursklok? Klik erop.

8:15 AM
  1. 109:15
  2. 220:15
  3. 307:15
  4. 408:15
8.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
00:0023:0502:30t = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus start om 23:05 en eindigt om 02:30 de volgende ochtend (24-uursklok). Hoeveel minuten t liep het?

23:0502:30
t = min

3Oplossingen

1.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 3

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 21/min → 2
SpO₂ 97% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 110/min → 1
alert (A) → 0
T 38,0 °C → 0

Optellen

NEWS2 = 2 + 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 3

Antwoord

NEWS2 = 3
2.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: matig afwijkend

Apgarscore: vijf tekens, elk gescoord met 0, 1 of 2, gecontroleerd 1 en 5 minuten na de geboorte. Appearance (kleur): blauw of bleek 0, roze lichaam met blauwe extremiteiten 1, overal roze 2. Pulse: afwezig 0, onder 100/min 1, 100/min of meer 2. Grimace (reflexprikkelbaarheid): geen 0, grimas 1, huilen, hoesten of niezen 2. Activity (tonus): slap 0, enige flexie 1, actieve bewegingen 2. Respiration: afwezig 0, langzaam of onregelmatig met zwak huilen 1, goed met krachtig huilen 2. Een totaal van 7–10 stelt gerust, 4–6 is matig afwijkend en 0–3 is laag.

Scoor elk teken

Appearance: blauwe of bleke huid over het hele lichaam → 0
Hartslag: 95/min → 1
Grimace: een grimas bij prikkeling → 1
Activiteit: enige flexie van de armen en benen → 1
Respiration: langzame, onregelmatige ademhaling met zwak huilen → 1

Optellen

APGAR = 0 + 1 + 1 + 1 + 1 = 4

Interpretatie

4 → matig afwijkend

Antwoord

matig afwijkend

Bij een score onder 7 na 5 minuten wordt de score meestal elke 5 minuten herhaald tot 20 minuten.

3.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: HCO₃⁻ = 25,9 mmol/L

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verandering in PaCO₂

|59 − 40| = 19 mmHg → 1,9 × 10 mmHg

Verwachte HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 1·1,9 = 25,9 mmol/L

Antwoord

HCO₃⁻ = 25,9 mmol/L
4.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: A–a-gradiënt = 151,7 mmHg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Alveolaire zuurstof

PAO₂ = 0,4·713 − 50/0,8 = 285,2 − 62,5 = 222,7 mmHg

Gradiënt

A–a = 222,7 − 71 = 151,7 mmHg

Antwoord

A–a-gradiënt = 151,7 mmHg
5.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Light bedclothes, plenty of fluids and a prescribed antipyretic

Waarom dit het antwoord is

Light clothing, fluids and antipyretics such as paracetamol (acetaminophen) increase comfort and replace fluid lost through sweating. Very cold sponging causes shivering, which produces heat.

Antwoord

D · Light bedclothes, plenty of fluids and a prescribed antipyretic
6.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · De toestand van de patiënt controleren, de voorschrijver inlichten en het melden via het incidentensysteem

Waarom dit het antwoord is

Beoordeel en bewaak de patiënt, licht de verantwoordelijke arts in, meld het incident en wees open naar de patiënt. Het dossier mag nooit worden aangepast om een fout te verbergen.

Antwoord

D · De toestand van de patiënt controleren, de voorschrijver inlichten en het melden via het incidentensysteem
7.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: 08:15

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Reken het uur om

8 AM → 08

Antwoord

08:15

Antwoord

08:15
8.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: t = 205 min

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Vóór middernacht

23:05 → 24:00 = 55 min

Na middernacht

00:00 → 02:30 = 150 min

Totaal

t = 55 + 150 = 205 min

Antwoord

t = 205 min

ExamProblems · examproblems.com/courses/health-assessment