Gezondheidsbeoordeling: samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 8 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

2Oefenopgaven

1.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 12/min, SpO₂ 94% op kamerlucht, bloeddruk 110/66 mmHg, hartslag 64/min, alert, temperatuur 37,7 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 12SpO₂ 94%luchtSBP 110HR 64AT 37,7 °C
NEWS2 =
2.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geen risicolicht risicomatig risicohoog risicozeer hoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: zeer beperkt; vochtigheid: af en toe vochtig; activiteit: bedlegerig; mobiliteit: volledig immobiel; voeding: zeer slecht; wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem. Gebruik de indeling 19–23 geen risico, 15–18 licht, 13–14 matig, 10–12 hoog en 9 of lager zeer hoog. Klik op het risiconiveau.

  1. 1geen risico
  2. 2licht risico
  3. 3matig risico
  4. 4hoog risico
  5. 5zeer hoog risico
3.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Een oefengas toont een metabole acidose met HCO₃⁻ 18 mmol/L. Gebruik de formule van Winter om de verwachte PaCO₂ (het midden van het gebied) in mmHg te vinden.

HCO₃⁻ 18 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
4.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,26PaCO₂mmHg354523HCO₃⁻mmol/L222610passende compensatieextra respiratoire acidoseextra respiratoire alkalose

Een oefengas toont een metabole acidose: pH 7,26, PaCO₂ 23 mmHg (3,1 kPa), HCO₃⁻ 10 mmol/L. Vergelijk de gemeten PaCO₂ met de formule van Winter. Klik op je interpretatie.

pH 7,26PaCO₂ 23 mmHg (3,1 kPa)HCO₃⁻ 10 mmol/L
  1. 1passende compensatie
  2. 2extra respiratoire acidose
  3. 3extra respiratoire alkalose
5.BasisverpleegkundeGemiddeld

How should the opening of a stoma bag be cut?

  1. ASmaller than the stoma so it grips it tightly
  2. BMuch larger than the stoma so that the edge never rubs against it
  3. CIn any shape, as long as the bag sticks
  4. DTo fit closely around the stoma without pressing on it
6.BasisverpleegkundeMoeilijk

Vier patiënten hebben je tegelijk nodig. Wie moet je als eerste zien?

  1. AEen patiënt die een luidruchtige, hoge ademhaling (stridor) heeft gekregen
  2. BEen patiënt met pijnscore 6/10 die 20 minuten geleden orale pijnstilling kreeg
  3. CEen patiënt die een routinematig oraal middel moet krijgen
  4. DEen patiënt die vraagt hoe laat hij met ontslag mag
7.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
36,2116 kg? kgafronden op 0,1 kg

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een gewichtsomrekening geeft 36,2116 kg. De regel in deze oefening is dat gewichten worden afgerond op tienden van een kilogram. Welke waarde x noteer je?

36,2116 kg
x = kg
8.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
00:0018:2507:05t = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus start om 18:25 en eindigt om 07:05 de volgende ochtend (24-uursklok). Hoeveel uur t liep het? Geef het antwoord in uren als decimaal getal, afgerond op twee decimalen.

18:2507:05
t = h

3Oplossingen

1.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 2

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 12/min → 0
SpO₂ 94% → 1
op kamerlucht → 0
SBP 110 mmHg → 1
HR 64/min → 0
alert (A) → 0
T 37,7 °C → 0

Optellen

NEWS2 = 0 + 1 + 0 + 1 + 0 + 0 + 0 = 2

Antwoord

NEWS2 = 2
2.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: hoog risico

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: zeer beperkt → 2
vochtigheid: af en toe vochtig → 3
activiteit: bedlegerig → 1
mobiliteit: volledig immobiel → 1
voeding: zeer slecht → 1
wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem → 2

Optellen

Totaal Braden = 2 + 3 + 1 + 1 + 1 + 2 = 10

Risiconiveau

10 → hoog risico

Antwoord

hoog risico
3.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: PaCO₂ = 35 mmHg

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Formule van Winter

PaCO₂ = 1,5·18 + 8 = 35 mmHg
worpafstand: 33–37 mmHg

Antwoord

PaCO₂ = 35 mmHg
4.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: passende compensatie

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte PaCO₂

1,5·10 + 8 = 23 → 21–25 mmHg

Vergelijken

gemeten: 23 mmHg → passende compensatie

Antwoord

passende compensatie
5.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · To fit closely around the stoma without pressing on it

Waarom dit het antwoord is

The opening should fit snugly so stoma output does not reach the skin, but not so tight that it damages the stoma. Stomas shrink in the weeks after surgery, so the size is re-measured.

Antwoord

D · To fit closely around the stoma without pressing on it
6.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Een patiënt die een luidruchtige, hoge ademhaling (stridor) heeft gekregen

Waarom dit het antwoord is

Stridor wijst op een gedeeltelijk afgesloten bovenste luchtweg, wat snel levensbedreigend kan worden. Luchtwegproblemen gaan vóór ademhaling, circulatie en andere behoeften.

Antwoord

A · Een patiënt die een luidruchtige, hoge ademhaling (stridor) heeft gekregen
7.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: x = 36,2 kg

Afronden: kijk naar het cijfer direct na de plaats waarop je afrondt: 5 of meer rondt naar boven af, 4 of minder laat het cijfer ongewijzigd. Rond alleen het eindantwoord af, nooit de tussenstappen. Gebruikelijke tentamenregels: volumes van 1 mL of meer op tienden, volumes onder 1 mL op honderdsten, druppelsnelheden op hele druppels en gewichten op één decimaal; volg altijd de regel die de vraag noemt.

Cijfer op de plaats van de tienden

36.2116 → 2

Alleen het volgende cijfer beslist

36,2116 → 1
1 is 4 of minder, dus 2 blijft staan.
De cijfers daarna (16) tellen niet mee: rond één keer af, nooit stap voor stap.

Rond af

x = 36,2 kg

Antwoord

x = 36,2 kg
8.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: t = 12,67 h

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Vóór middernacht

18:25 → 24:00 = 335 min

Na middernacht

00:00 → 07:05 = 425 min

Totaal

335 + 425 = 760 min
t = 760/60 = 12,67 h

Antwoord

t = 12,67 h

ExamProblems · examproblems.com/courses/health-assessment