Gezondheidsbeoordeling: samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 8 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

2Oefenopgaven

1.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
8153SBPDBPmmHgHR 63/min · SI = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt heeft een hartslag van 63/min en een bloeddruk van 81/53 mmHg. Bepaal de shockindex SI = HR/SBP. Rond af op twee decimalen.

HR 63/minBP 81/53 mmHg
SI =
2.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
laag risicomatig risicohoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt; IV-therapie of zoutslot: ja; looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel; mentale toestand: overschat of vergeet grenzen. Gebruik de afkappunten 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog en klik op het niveau van het valrisico.

  1. 1laag risico
  2. 2matig risico
  3. 3hoog risico
3.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Oefenwaarden: Na⁺ 129 mmol/L, glucose 24,5 mmol/L en ureum 21 mmol/L. Bereken de serumosmolaliteit Osm = 2·Na⁺ + glucose + ureum op een geheel getal nauwkeurig.

Na⁺ 129 mmol/Lglucose 24,5 mmol/Lureum 21 mmol/L
Osm = mOsm/kg
4.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,32PaCO₂mmHg354564HCO₃⁻mmol/L222632acutechronischeacuut op chronisch

Een oefengas toont een respiratoire acidose: pH 7,32, PaCO₂ 64 mmHg (8,5 kPa), HCO₃⁻ 32 mmol/L. Gebruik de regels ‘HCO₃⁻ stijgt 1 mmol/L per 10 mmHg (acuut) of 3,5 mmol/L per 10 mmHg (chronisch)’ om het in te delen. Klik op je antwoord.

pH 7,32PaCO₂ 64 mmHg (8,5 kPa)HCO₃⁻ 32 mmol/L
  1. 1acute
  2. 2chronische
  3. 3acuut op chronisch
5.BasisverpleegkundeGemiddeld

How should a nurse speak to a patient with hearing loss?

  1. AFace the patient and speak clearly at a normal pace
  2. BShout loudly from behind the patient so they can hear every word
  3. CSpeak very fast to keep the message short
  4. DCover the mouth to stop background noise
6.BasisverpleegkundeMoeilijk

Een decubituswond toont huidverlies over de volledige dikte met zichtbaar vet, maar zonder blootliggend bot, pees of spier. Welke categorie is het?

  1. ACategorie 4
  2. BCategorie 1
  3. CCategorie 2
  4. DCategorie 3
7.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
65,906 gtt/min? gtt/minafronden op 1 gtt/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een berekening van de druppelsnelheid geeft 65,906 gtt/min. De regel in deze oefening is dat druppelsnelheden worden afgerond op hele druppels. Welke waarde x noteer je?

65,906 gtt/min
x = gtt/min
8.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
00:0020:3007:10t = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus start om 20:30 en eindigt om 07:10 de volgende ochtend (24-uursklok). Hoeveel uur t liep het? Geef het antwoord in uren als decimaal getal, afgerond op twee decimalen.

20:3007:10
t = h

3Oplossingen

1.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: SI = 0,78

Bloeddrukwaarden: polsdruk PP = SBP − DBP. Gemiddelde arteriële druk MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3, een schatting die ervan uitgaat dat het hart bij een normale hartfrequentie ongeveer twee derde van elke slag in diastole is (minder nauwkeurig bij een snelle hartfrequentie); een MAP van minstens ongeveer 65 mmHg is een gangbaar streefdoel voor orgaanperfusie. De shockindex SI = hartfrequentie/SBP is normaal ongeveer 0,5–0,7; een waarde boven ongeveer 1 is een waarschuwingsteken voor shock.

Shockindex

SI = 63/81 = 0,7778 ≈ 0,78

Antwoord

SI = 0,78

Boven de gebruikelijke 0,5–0,7.

2.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: matig risico

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: nee → 0
loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt → 0
IV-therapie of zoutslot: ja → 20
looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel → 0
mentale toestand: overschat of vergeet grenzen → 15

Optellen

Totaal Morse = 0 + 0 + 0 + 20 + 0 + 15 = 35

Risiconiveau

35 → matig risico

Antwoord

matig risico
3.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: Osm = 304 mOsm/kg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Berekende osmolaliteit

Osm = 2·129 + 24,5 + 21 = 303,5 ≈ 304 mOsm/kg

Antwoord

Osm = 304 mOsm/kg
4.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: chronische

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte HCO₃⁻

acute: 24 + 1·2,4 = 26,4 mmol/L
chronische: 24 + 3,5·2,4 = 32,4 mmol/L

Vergelijken

gemeten: 32 mmol/L → chronische

Antwoord

chronische
5.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Face the patient and speak clearly at a normal pace

Waarom dit het antwoord is

Facing the patient in good light, reducing background noise and speaking clearly, without shouting, helps understanding. Hearing aids should be in and working.

Antwoord

A · Face the patient and speak clearly at a normal pace
6.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Categorie 3

Waarom dit het antwoord is

Categorie 3 is huidverlies over de volledige dikte met zichtbaar subcutaan vet. Categorie 2 is verlies van gedeeltelijke dikte, en bij categorie 4 liggen bot, pees of spier bloot.

Antwoord

D · Categorie 3
7.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: x = 66 gtt/min

Afronden: kijk naar het cijfer direct na de plaats waarop je afrondt: 5 of meer rondt naar boven af, 4 of minder laat het cijfer ongewijzigd. Rond alleen het eindantwoord af, nooit de tussenstappen. Gebruikelijke tentamenregels: volumes van 1 mL of meer op tienden, volumes onder 1 mL op honderdsten, druppelsnelheden op hele druppels en gewichten op één decimaal; volg altijd de regel die de vraag noemt.

Cijfer op de plaats van de enen

65.906 → 5

Alleen het volgende cijfer beslist

65.906 → 9
9 is 5 of meer, dus rond 5 naar boven af.
De cijfers daarna (06) tellen niet mee: rond één keer af, nooit stap voor stap.

Rond af

x = 66 gtt/min

Antwoord

x = 66 gtt/min
8.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: t = 10,67 h

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Vóór middernacht

20:30 → 24:00 = 210 min

Na middernacht

00:00 → 07:10 = 430 min

Totaal

210 + 430 = 640 min
t = 640/60 = 10,67 h

Antwoord

t = 10,67 h

ExamProblems · examproblems.com/courses/health-assessment