Gezondheidsbeoordeling: samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 8 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

2Oefenopgaven

1.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
13185SBPDBPmmHgHR 91/min · SI = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt heeft een hartslag van 91/min en een bloeddruk van 131/85 mmHg. Bepaal de shockindex SI = HR/SBP. Rond af op twee decimalen.

HR 91/minBP 131/85 mmHg
SI =
2.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 26/min, SpO₂ 97% op kamerlucht, bloeddruk 136/82 mmHg, hartslag 58/min, alert, temperatuur 36,2 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 26SpO₂ 97%luchtSBP 136HR 58AT 36,2 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
3.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Oefenwaarden: Na⁺ 129 mmol/L, glucose 21,1 mmol/L en ureum 9,9 mmol/L. Bereken de serumosmolaliteit Osm = 2·Na⁺ + glucose + ureum op een geheel getal nauwkeurig.

Na⁺ 129 mmol/Lglucose 21,1 mmol/Lureum 9,9 mmol/L
Osm = mOsm/kg
4.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,31PaCO₂mmHg354529HCO₃⁻mmol/L222614extra acidose met normale gapzuivere acidose met hoge gapextra metabole alkalose

Een oefengas toont pH 7,31, PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa) en HCO₃⁻ 14 mmol/L, met Na⁺ 132 en Cl⁻ 94 mmol/L. Gebruik de anion gap en de deltaratio om de beste interpretatie aan te klikken.

pH 7,31PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa)HCO₃⁻ 14 mmol/LNa⁺ 132 mmol/LCl⁻ 94 mmol/L
  1. 1extra acidose met normale gap
  2. 2zuivere acidose met hoge gap
  3. 3extra metabole alkalose
5.BasisverpleegkundeGemiddeld

How can nurses help patients sleep better on a hospital ward at night?

  1. AGroup care and observations so patients are disturbed less often
  2. BDo routine tasks such as bed changes at midnight while it is quiet
  3. CKeep the main lights on so staff can see clearly
  4. DGive every patient a sleeping tablet
6.BasisverpleegkundeMoeilijk

A patient with COPD and a known risk of hypercapnia is acutely breathless with an SpO₂ of 82%. What is correct?

  1. AWait for an arterial blood gas result before giving any oxygen at all
  2. BGive the highest oxygen flow possible and aim for 100%
  3. CWithhold oxygen completely, because oxygen is dangerous in COPD
  4. DGive controlled oxygen, e.g. via a Venturi mask, aiming for 88–92%
7.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
4 ft 0 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt is 4 ft 0 in lang. Bepaal met 1 ft = 12 in en 1 in = 2,54 cm de lengte h in centimeters, op de dichtstbijzijnde hele centimeter.

4 ft 0 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
8.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
00:0021:5008:15t = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus start om 21:50 en eindigt om 08:15 de volgende ochtend (24-uursklok). Hoeveel minuten t liep het?

21:5008:15
t = min

3Oplossingen

1.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: SI = 0,69

Bloeddrukwaarden: polsdruk PP = SBP − DBP. Gemiddelde arteriële druk MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3, een schatting die ervan uitgaat dat het hart bij een normale hartfrequentie ongeveer twee derde van elke slag in diastole is (minder nauwkeurig bij een snelle hartfrequentie); een MAP van minstens ongeveer 65 mmHg is een gangbaar streefdoel voor orgaanperfusie. De shockindex SI = hartfrequentie/SBP is normaal ongeveer 0,5–0,7; een waarde boven ongeveer 1 is een waarschuwingsteken voor shock.

Shockindex

SI = 91/131 = 0,6947 ≈ 0,69

Antwoord

SI = 0,69

Binnen of onder de gebruikelijke 0,5–0,7.

2.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag-matig

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 26/min → 3
SpO₂ 97% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 58/min → 0
alert (A) → 0
T 36,2 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

laag-matig

Antwoord

laag-matig

Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.

3.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: Osm = 289 mOsm/kg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Berekende osmolaliteit

Osm = 2·129 + 21,1 + 9,9 = 289 ≈ 289 mOsm/kg

Antwoord

Osm = 289 mOsm/kg
4.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: zuivere acidose met hoge gap

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Anion gap

AG = 132 − (94 + 14) = 24

Deltaratio

(24 − 12)/(24 − 14) = 1,2
zuivere acidose met hoge gap

Antwoord

zuivere acidose met hoge gap
5.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Group care and observations so patients are disturbed less often

Waarom dit het antwoord is

Clustering care, dimming lights, reducing noise and offering eye masks or earplugs improve sleep. Sedatives carry risks and are not routine.

Antwoord

A · Group care and observations so patients are disturbed less often
6.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Give controlled oxygen, e.g. via a Venturi mask, aiming for 88–92%

Waarom dit het antwoord is

Oxygen must not be withheld from a hypoxic patient. In those at risk of hypercapnia it is given in a controlled way to a target of 88–92%, with blood gases checked.

Antwoord

D · Give controlled oxygen, e.g. via a Venturi mask, aiming for 88–92%
7.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: h = 122 cm

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Lengte in inches

4·12 + 0 = 48 in

Inches naar centimeters

h = 48·2,54 = 121,9 ≈ 122 cm

Antwoord

h = 122 cm
8.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: t = 625 min

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Vóór middernacht

21:50 → 24:00 = 130 min

Na middernacht

00:00 → 08:15 = 495 min

Totaal

t = 130 + 495 = 625 min

Antwoord

t = 625 min

ExamProblems · examproblems.com/courses/health-assessment