Gezondheidsbeoordeling: samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 8 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

2Oefenopgaven

1.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
E1 / 4+V2 / 5+M? / 6GCS 5?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenkaart registreert GCS 5, met E1 en V2. Welke motorische score M is genoteerd en welke reactie beschrijft die? Geef het getal.

GCS 5E1V2
M =
2.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 30/min, SpO₂ 99% op kamerlucht, bloeddruk 150/90 mmHg, hartslag 58/min, alert, temperatuur 36,9 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 30SpO₂ 99%luchtSBP 150HR 58AT 36,9 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
3.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,22PaCO₂mmHg354515HCO₃⁻mmol/L22266ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,22, PaCO₂ 15 mmHg (2,0 kPa) en HCO₃⁻ 6 mmol/L. De primaire stoornis is metabole acidose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,22PaCO₂ 15 mmHg (2,0 kPa)HCO₃⁻ 6 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
4.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,29PaCO₂mmHg354581HCO₃⁻mmol/L222638acutechronischeacuut op chronisch

Een oefengas toont een respiratoire acidose: pH 7,29, PaCO₂ 81 mmHg (10,8 kPa), HCO₃⁻ 38 mmol/L. Gebruik de regels ‘HCO₃⁻ stijgt 1 mmol/L per 10 mmHg (acuut) of 3,5 mmol/L per 10 mmHg (chronisch)’ om het in te delen. Klik op je antwoord.

pH 7,29PaCO₂ 81 mmHg (10,8 kPa)HCO₃⁻ 38 mmol/L
  1. 1acute
  2. 2chronische
  3. 3acuut op chronisch
5.BasisverpleegkundeGemiddeld

Wat is de betrouwbaarste manier om te controleren of een maagsonde vóór gebruik in de maag ligt?

  1. ALuisteren naar een "blub" na het inspuiten van lucht
  2. BDe patiënt vragen of het goed voelt
  3. CDe pH van het aspiraat testen, zo nodig met een thoraxfoto
  4. DHet uiteinde van de sonde in water houden en op bellen letten
6.BasisverpleegkundeMoeilijk

In English law, giving a treatment to a competent adult who has clearly refused it may amount to:

  1. ATheft
  2. BDefamation of character
  3. CBreach of an employment contract
  4. DBattery (trespass to the person)
7.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
6 lb 15 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een pasgeborene weegt 6 lb 15 oz. Bepaal met 1 lb = 16 oz en 1 kg = 2,2 lb het gewicht m in kilogram. Rond af op twee decimalen.

6 lb 15 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
8.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
2 tsp · 2/dag · 14 d? × 100 mL1 tsp = 5 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een recept luidt 2 tsp van een orale suspensie elke 12 uur gedurende 14 dagen. De suspensie wordt geleverd in flessen van 100 mL. Hoeveel hele flessen N moeten worden geleverd zodat de kuur compleet is, met 1 tsp = 5 mL?

2 tspelke 12 uur14 dagen100 mL1 tsp = 5 mL
N =

3Oplossingen

1.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: M = 2

Glasgow Coma Scale: tel de beste reactie op drie gebieden bij elkaar op. Oogopening E: 4 spontaan, 3 op geluid of spraak, 2 op druk, 1 geen. Verbaal V: 5 georiënteerd, 4 verward, 3 ongepaste woorden, 2 onverstaanbare geluiden, 1 geen. Motorisch M: 6 volgt opdrachten, 5 lokaliseert, 4 normale flexie (trekt terug), 3 abnormale flexie, 2 extensie, 1 geen. Het totaal loopt van 3 tot 15. Na hoofdletsel wordt 13–15 meestal licht genoemd, 9–12 matig en 3–8 ernstig.

Motorische score

M = 5 − 1 − 2 = 2
M2: strekken van de armen en benen (abnormale extensie)

Antwoord

M = 2
2.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag-matig

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 30/min → 3
SpO₂ 99% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 58/min → 0
alert (A) → 0
T 36,9 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

laag-matig

Antwoord

laag-matig

Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.

3.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: gedeeltelijk gecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,22: acidemie (onder 7,35)
PaCO₂ 15 mmHg: laag (35–45)
HCO₃⁻ 6 mmol/L: laag (22–26)

Compensatie

gedeeltelijk gecompenseerd

Antwoord

gedeeltelijk gecompenseerd
4.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: chronische

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte HCO₃⁻

acute: 24 + 1·4,1 = 28,1 mmol/L
chronische: 24 + 3,5·4,1 = 38,35 mmol/L

Vergelijken

gemeten: 38 mmol/L → chronische

Antwoord

chronische
5.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · De pH van het aspiraat testen, zo nodig met een thoraxfoto

Waarom dit het antwoord is

De pH van het aspiraat ondersteunt een ligging in de maag (5,5 of lager volgens Britse richtlijnen; 5 of lager is gebruikelijk in Amerikaanse richtlijnen). Een röntgenfoto is de nauwkeurigste bevestiging; die wordt in veel Amerikaanse instellingen bij de eerste plaatsing gebruikt en altijd wanneer de pH onduidelijk is of er geen aspiraat wordt verkregen. De luchtinsufflatietest is onbetrouwbaar.

Antwoord

C · De pH van het aspiraat testen, zo nodig met een thoraxfoto
6.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Battery (trespass to the person)

Waarom dit het antwoord is

Touching or treating a person without valid consent can be battery, even if the treatment was meant to help. This is why consent is needed before care.

Antwoord

D · Battery (trespass to the person)
7.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: m = 3,15 kg

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Ounces naar ponden

15 oz/16 = 0,9375 lb
6 + 0,9375 = 6,938 lb

Pond naar kilogram

m = 6,938/2,2 = 3,153 ≈ 3,15 kg

Antwoord

m = 3,15 kg
8.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: N = 3

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Totaal volume

10 mL × 2 × 14 = 280 mL

Flessen

280/100 = 2,8 → N = 3

Antwoord

N = 3

ExamProblems · examproblems.com/courses/health-assessment