Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.
Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen
Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.
2Oefenopgaven
1.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 21/min, SpO₂ 98% met extra zuurstof, bloeddruk 78/46 mmHg, hartslag 130/min, reageert niet, temperatuur 36,8 °C. Wat is de totale NEWS2-score?
RR 21SpO₂ 98%O₂SBP 78HR 130UT 36,8 °C
NEWS2 =
2.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 16/min, SpO₂ 97% met extra zuurstof, bloeddruk 136/82 mmHg, hartslag 82/min, alert, temperatuur 36,8 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.
RR 16SpO₂ 97%O₂SBP 136HR 82AT 36,8 °C
1laag
2laag-matig
3middel
4hoog
3.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
Een oefenbloedgas toont pH 7,33, PaCO₂ 63 mmHg (8,4 kPa) en HCO₃⁻ 32 mmol/L. De primaire stoornis is respiratoire acidose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.
pH 7,33PaCO₂ 63 mmHg (8,4 kPa)HCO₃⁻ 32 mmol/L
1ongecompenseerd
2gedeeltelijk gecompenseerd
3volledig gecompenseerd
4.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
Oefenwaarden: Na⁺ 134, Cl⁻ 104, HCO₃⁻ 11 mmol/L en albumine 18 g/L. Bepaal de voor albumine gecorrigeerde anion gap AGc = AG + 0,25·(40 − albumine).
According to Erikson, what is the main developmental task of older adulthood?
AIndustry versus inferiority
BTrust versus mistrust
CIntegrity versus despair
DIdentity versus role confusion
6.BasisverpleegkundeMoeilijk
A patient on regular paracetamol (acetaminophen) also takes an over-the-counter cold and flu remedy. Why is this a concern?
AThere is no concern, as cold remedies contain no drugs
BCold remedies stop paracetamol from working, so the pain will not be controlled
CMany cold remedies also contain paracetamol, risking liver damage
DParacetamol makes cold remedies cause drowsiness
7.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een dosis is genoteerd om 5:20 PM. Welke vermelding is dezelfde tijd op de 24-uursklok? Klik erop.
5:20 PM
118:20
205:20
317:20
416:20
8.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een hemoglobinewaarde is 9 g/dL. Druk die uit in g/L Hb.
9 g/dL1 L = 10 dL
Hb = g/L
3Oplossingen
1.Klinische beoordelingsscores
Antwoord: NEWS2 = 12
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.
Score elke parameter
RR 21/min → 2
SpO₂ 98% → 0
met zuurstof → 2
SBP 78 mmHg → 3
HR 130/min → 2
reageert niet (U) → 3
T 36,8 °C → 0
Optellen
NEWS2 = 2 + 0 + 2 + 3 + 2 + 3 + 0 = 12
Antwoord
NEWS2 = 12
2.Klinische beoordelingsscores
Antwoord: laag
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.
Score elke parameter
RR 16/min → 0
SpO₂ 97% → 0
met zuurstof → 2
SBP 136 mmHg → 0
HR 82/min → 0
alert (A) → 0
T 36,8 °C → 0
Totaal en rode scores
NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 2
Geen enkele parameter scoort 3.
Risicogroep
laag
Antwoord
laag
3.Interpretatie van arteriële bloedgassen
Antwoord: gedeeltelijk gecompenseerd
Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.
ROME, waarde voor waarde
pH 7,33: acidemie (onder 7,35)
PaCO₂ 63 mmHg: hoog (35–45)
HCO₃⁻ 32 mmol/L: hoog (22–26)
Compensatie
gedeeltelijk gecompenseerd
Antwoord
gedeeltelijk gecompenseerd
4.Interpretatie van arteriële bloedgassen
Antwoord: AGc = 24,5 mmol/L
Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.
Anion gap
AG = 134 − (104 + 11) = 19
Correctie voor albumine
19 + 0,25·(40 − 18) = 24,5 mmol/L
Antwoord
AGc = 24,5 mmol/L
Na correctie boven ongeveer 12: een hoge anion gap.
5.Basisverpleegkunde
Antwoord: C · Integrity versus despair
Waarom dit het antwoord is
In late adulthood people review their lives. A sense of meaning brings integrity, while regret can lead to despair. Reminiscence can support this stage.
Antwoord
C · Integrity versus despair
6.Basisverpleegkunde
Antwoord: C · Many cold remedies also contain paracetamol, risking liver damage
Waarom dit het antwoord is
Paracetamol is in many combination products. Taking several at once can push the total over the safe daily maximum and cause liver damage, so patients are taught to check labels.
Antwoord
C · Many cold remedies also contain paracetamol, risking liver damage
7.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen
Antwoord: 17:20
24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.
Reken het uur om
5 PM → 5 + 12 = 17
Antwoord
17:20
Antwoord
17:20
8.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen
Antwoord: Hb = 90 g/L
Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.