Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

A catheterised patient has had no urine in the bag for two hours. What should the nurse check first?

  1. ANothing, as two hours without urine is normal
  2. BThe patient's blood glucose level and recent insulin doses
  3. CThe tubing for kinks or blockage and where the bag is
  4. DWhether the patient has eaten or drunk anything recently
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A patient has a platelet count of 40 × 10⁹/L (40,000/mm³). Which nursing measure is appropriate?

  1. AUse a firm toothbrush and floss hard to keep the gums healthy
  2. BEncourage contact sports to raise the count
  3. CGive aspirin for any headaches
  4. DUse a soft toothbrush and avoid IM injections where possible
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Welke handelwijze met materialen is juist bij een patiënt met contactisolatie?

  1. ADezelfde stethoscoop bij alle patiënten gebruiken zonder te reinigen
  2. BMaterialen uit de schone ruimte gebruiken en ze ongewijzigd terugzetten
  3. CDe materialen van de patiënt meenemen naar de volgende kamer
  4. DEen eigen stethoscoop en bloeddrukmanchet voor die patiënt gebruiken
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Welke handeling voorkomt het best een fout met de verkeerde toedieningsweg bij een epiduraal infuus?

  1. ADe epidurale lijn etiketteren en op een eigen, speciale pomp laten lopen
  2. BHetzelfde pomptype en dezelfde slangen gebruiken voor alle infusen van de patiënt
  3. CAlle lijnen aan elkaar plakken om ze netjes te houden
  4. DEen vrije intraveneuze poort gebruiken als de epidurale poort verstopt raakt
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

During labor, the nurse sees the umbilical cord in the vagina after the membranes rupture. What is the first action?

  1. AAsk the patient to walk around the room to bring the baby lower and speed up labor
  2. BRelieve pressure on the cord by lifting the presenting part with a gloved hand
  3. CWait for the next contraction before acting
  4. DPush the cord back into the uterus
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A charge nurse notices that a nurse smells of alcohol and is slurring words at the start of the shift. What is the priority?

  1. AAsk the nurse to drink coffee and then start work
  2. BLet the nurse work, but only with stable patients
  3. CWait until the end of the shift and then discuss the concern with the nurse privately
  4. DRemove the nurse from patient care and report it according to policy
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Which features suggest Cushing's syndrome?

  1. ADark skin, low blood pressure, salt craving and a low blood sodium level
  2. BWeight loss, heat intolerance, tremor and protruding eyes
  3. CWeight gain around the trunk, a rounded face and thin, easily bruised skin
  4. DCoarse facial features and very large hands and feet
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A nurse notices that a wrong dose of a drug was prepared but was caught before it was given. What should be done?

  1. ATell only the patient's family
  2. BReport it as a near miss through the incident reporting system
  3. CSay nothing, because no harm reached the patient
  4. DDiscipline the nurse who prepared it on the spot in front of colleagues
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient with HIV on antiretroviral therapy has an undetectable viral load. What does this mean?

  1. AThe virus has been completely cured and removed
  2. BThe treatment is suppressing the virus very well
  3. CThe CD4 count must now be dangerously low too
  4. DThe treatment can now be stopped without any risk
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient has fever, confusion, a platelet count of 15 × 10³/µL, anemia with fragmented red cells (schistocytes) and a raised creatinine. Clotting times are normal. Which condition should be suspected?

  1. AVitamin K deficiency with bleeding
  2. BImmune thrombocytopenia (ITP)
  3. CThrombotic thrombocytopenic purpura (TTP)
  4. DDisseminated intravascular coagulation
11.FarmacologieGemiddeld

During an amphotericin B infusion, the patient has fever, chills and shaking. What is the most likely explanation?

  1. AA common infusion reaction to amphotericin B
  2. BSevere hypoglycaemia caused by the drug
  3. CA sign that the drug has been given into an artery
  4. DA sign that the fungal infection is cured
12.FarmacologieMoeilijk

A patient on heparin for 7 days has a platelet count that has fallen by more than half, and a new leg vein thrombosis. What is the most likely cause and the key action?

  1. AHeparin-induced thrombocytopenia; stop all heparin
  2. BWarfarin skin necrosis; switch from heparin to warfarin at once
  3. CVitamin K deficiency; give vitamin K and continue heparin
  4. DNormal dilution of platelets; continue and recheck in a week
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Een patiënt met pijn op de borst vraagt om glyceryltrinitraat. Welke informatie betekent dat de verpleegkundige het moet achterhouden en contact moet opnemen met de voorschrijver?

  1. ADe patiënt had vorige week hoofdpijn
  2. BDe bloeddruk van de patiënt is 150/90 mmHg
  3. CDe patiënt gebruikt dagelijks een statine
  4. DDe patiënt heeft eerder vandaag sildenafil ingenomen
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Four hours after cardiac surgery, the mediastinal drain, which had been draining steadily, suddenly stops. BP falls to 84/60 mmHg, the heart rate rises and the CVP climbs. What should the nurse suspect?

  1. AA tension pneumothorax on the left side
  2. BCardiac tamponade from a clotted drain
  3. CNormal recovery, as the bleeding has stopped
  4. DFluid overload from intravenous fluids
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Een patiënt die dapagliflozine (een SGLT2-remmer) gebruikt, braakt, met ketonen in het bloed van 4,5 mmol/L maar een glucose van slechts 11 mmol/L. Waaraan moet worden gedacht?

  1. AHypoglykemie door het braken
  2. BEen normale bijwerking die geen actie vraagt
  3. CEuglykemische diabetische ketoacidose
  4. DHyperosmolaire hyperglykemische toestand
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

During haemodialysis, a patient suddenly becomes breathless with chest pain, and air is seen in the line. What should the nurse do first?

  1. ASpeed up the pump to clear the air into the patient
  2. BContinue the session and recheck in 30 minutes
  3. CClamp the lines and lay the patient left side down, head low
  4. DSit the patient upright and give a drink of water
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which early symptoms suggest local anaesthetic systemic toxicity?

  1. ATingling around the mouth, a metallic taste and tinnitus
  2. BMild itching of the feet the next day
  3. CIncreased hunger and thirst over several hours, with a dry mouth
  4. DA red rash only at the injection site, with no other symptoms
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A 60 kg adult with 25% TBSA burns arrives 2 hours after the injury, having had no IV fluids. Using the Parkland formula, what hourly rate is needed for the rest of the first 8 hours?

  1. A500 mL/h
  2. B375 mL/h
  3. C1000 mL/h
  4. D250 mL/h
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

When performing the first Leopold manoeuvre, what is the nurse trying to identify?

  1. AWhich side the fetal back lies on
  2. BWhich fetal part lies in the fundus
  3. CWhether the head has entered the pelvis
  4. DThe amount of amniotic fluid
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Op dag 1 na een epiduraal heeft een vrouw hoofdpijn. Welk kenmerk wijst het meest op post-duraalpunctiehoofdpijn in plaats van pre-eclampsie?

  1. AZe ziet lichtflitsen
  2. BHaar bloeddruk is 158/104 mmHg en haar urine toont 2+ eiwit op de dipstick
  3. CZe heeft pijn onder de rechterribben
  4. DDe hoofdpijn is veel erger bij rechtop zitten en verbetert bij plat liggen
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Een kind met een bekende eiallergie moet een griepvaccin krijgen. Welke uitspraak weerspiegelt de meest actuele richtlijn?

  1. AHet kind heeft eerst een huidtest met het vaccin nodig
  2. BHet vaccin mag nooit worden gegeven aan iemand met een eiallergie
  3. CEiallergie alleen is over het algemeen geen reden meer om griepvaccinatie te onthouden
  4. DHet kind moet op twee afzonderlijke dagen een halve dosis krijgen, met observatie na elke dosis
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A child with eczema suddenly develops clusters of painful, punched-out blisters and erosions with a fever. What should the nurse suspect?

  1. AAn allergic reaction to the emollient
  2. BA normal eczema flare that needs more emollient
  3. CChickenpox, which is mild and needs no specific treatment
  4. DEczema herpeticum, which needs urgent antiviral treatment
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Which treatment is recommended first-line for chronic insomnia in adults?

  1. ACognitive behavioural therapy for insomnia (CBT-I)
  2. BDrinking alcohol in the evening to fall asleep
  3. CLong-term daily benzodiazepines
  4. DStaying in bed for longer each morning
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A nurse is teaching a patient who has started haloperidol for schizophrenia. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I should get up slowly if I feel dizzy."
  2. B"I can stop taking it as soon as the voices go away."
  3. C"I'll avoid alcohol while I'm taking this medicine."
  4. D"I should tell the nurse if my neck or jaw muscles feel stiff."
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
94969810010210410635363738394041°F°C? °F39,6 °C

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De temperatuur van een patiënt is 39,6 °C. Reken die om naar graden Fahrenheit T met °F = °C × 9/5 + 32. Rond af op één decimaal.

39,6 °C
T = °F
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
1½ tsp · 3/dag · 10 d? × 150 mL1 tsp = 5 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een recept luidt 1½ tsp van een orale suspensie elke 8 uur gedurende 10 dagen. De suspensie wordt geleverd in flessen van 150 mL. Hoeveel hele flessen N moeten worden geleverd zodat de kuur compleet is, met 1 tsp = 5 mL?

1½ tspelke 8 uur10 dagen150 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.DosisberekeningenGemiddeld
80 kg15 mg/kg/dag2× per dagD = ? mg

Een patiënt weegt 80 kg. De voorgeschreven dosis is 15 mg/kg per dag, verdeeld over 2 gelijke giften. Hoeveel milligram D wordt er per gift gegeven?

80 kg15 mg/kg/dag2× per dag
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
25k stuks500 mL? mL/h1250 stuks/h

Een infuus bevat 25000 eenheden van een geneesmiddel in 500 mL. Het voorschrift is 1250 eenheden per uur. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

25000 stuks/500 mL1250 stuks/h
R = mL/h
29.InfuussnelhedenGemiddeld
60 gtt/mL80 mL/h? gtt/min

Een infuus is voorgeschreven op 80 mL/h, maar er is geen pomp beschikbaar. Het loopt op zwaartekracht via een infuussysteem van 60 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut.

80 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
600 mL60 gtt/mL25 gtt/mint = ? h

Een infuus loopt met 25 gtt/min via een systeem van 60 gtt/mL. Er zit nog 600 mL in de zak. Over hoeveel uur t is die leeg?

25 gtt/min60 gtt/mL600 mL
t = h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uurmelk100 mLsap150 mLijsschilfers240 mLInfuus125 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum2 × 50 mLurine475 mLurine450 mLurine350 mLurine250 mLwonddrain120 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL. Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

melk: 100 mLsap: 150 mLijsschilfers: 240 mLInfuus: 125 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum: 2 × 50 mL
I = mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL80 mL/hstart 11:4515:15: ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 500 mL is om 11:45 gestart en loopt via een pomp met 80 mL/h. Hoeveel mL V zit er om 15:15 nog in de zak?

500 mL80 mL/h11:45 → 15:15
V = mL
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt; IV-therapie of zoutslot: nee; looppatroon: zwak; mentale toestand: overschat of vergeet grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 11/min, SpO₂ 89% op kamerlucht, bloeddruk 102/62 mmHg, hartslag 104/min, alert, temperatuur 36,2 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 11SpO₂ 89%luchtSBP 102HR 104AT 36,2 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · The tubing for kinks or blockage and where the bag is

Waarom dit het antwoord is

Kinked or trapped tubing, a bag above bladder level or a blocked catheter are common causes. If these are fine, the patient is assessed for low output and the doctor informed.

Antwoord

C · The tubing for kinks or blockage and where the bag is
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Use a soft toothbrush and avoid IM injections where possible

Waarom dit het antwoord is

A low platelet count raises the risk of bleeding. Bleeding precautions include soft toothbrushes, electric razors, avoiding IM injections and avoiding aspirin and NSAIDs.

Antwoord

D · Use a soft toothbrush and avoid IM injections where possible
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Een eigen stethoscoop en bloeddrukmanchet voor die patiënt gebruiken

Waarom dit het antwoord is

Niet-kritische materialen zoals stethoscopen en manchetten zijn voor één patiënt bestemd, of worden gereinigd en gedesinfecteerd voordat ze bij een andere patiënt worden gebruikt.

Antwoord

D · Een eigen stethoscoop en bloeddrukmanchet voor die patiënt gebruiken
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · De epidurale lijn etiketteren en op een eigen, speciale pomp laten lopen

Waarom dit het antwoord is

Lijnen aan het aansluitpunt etiketteren, afwijkende (niet-Luer) connectoren gebruiken en aparte, duidelijk gemarkeerde pompen maken verkeerde aansluitingen veel minder waarschijnlijk. Lijnen worden van de patiënt naar de bron gevolgd voordat ze worden aangesloten.

Antwoord

A · De epidurale lijn etiketteren en op een eigen, speciale pomp laten lopen
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Relieve pressure on the cord by lifting the presenting part with a gloved hand

Waarom dit het antwoord is

In cord prolapse, the presenting part can compress the cord and cut off fetal oxygen. The nurse lifts the presenting part off the cord, calls for help and positions the patient (for example knee-chest) while urgent birth is arranged.

Antwoord

B · Relieve pressure on the cord by lifting the presenting part with a gloved hand
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Remove the nurse from patient care and report it according to policy

Waarom dit het antwoord is

A nurse who appears impaired must not care for patients. The charge nurse removes them from duty and follows policy for reporting; support, such as an assistance program, can follow.

Antwoord

D · Remove the nurse from patient care and report it according to policy
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Weight gain around the trunk, a rounded face and thin, easily bruised skin

Waarom dit het antwoord is

Excess cortisol causes central obesity, a moon face, thin skin, purple striae, muscle weakness and high glucose. The other options describe hyperthyroidism, Addison's disease and acromegaly.

Antwoord

C · Weight gain around the trunk, a rounded face and thin, easily bruised skin
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Report it as a near miss through the incident reporting system

Waarom dit het antwoord is

Near misses are reported so that causes can be studied and systems improved. A just, open culture encourages reporting without blame.

Antwoord

B · Report it as a near miss through the incident reporting system
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · The treatment is suppressing the virus very well

Waarom dit het antwoord is

An undetectable viral load shows that antiretroviral therapy is suppressing viral replication. The virus remains in the body, so treatment must continue. People with a sustained undetectable viral load do not transmit HIV sexually.

Antwoord

B · The treatment is suppressing the virus very well
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Thrombotic thrombocytopenic purpura (TTP)

Waarom dit het antwoord is

TTP causes small clots that consume platelets, break red cells (microangiopathic hemolysis) and damage the brain and kidneys, while clotting times usually stay normal. It is an emergency treated with plasma exchange; platelet transfusion is generally avoided.Gecontroleerd met: Thrombotic thrombocytopenic purpura · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

C · Thrombotic thrombocytopenic purpura (TTP)
11.Farmacologie

Antwoord: A · A common infusion reaction to amphotericin B

Waarom dit het antwoord is

Amphotericin B often causes fever, rigors and nausea during infusion. Premedication and a slower rate can reduce them, and kidney function and electrolytes are monitored.

Antwoord

A · A common infusion reaction to amphotericin B
12.Farmacologie

Antwoord: A · Heparin-induced thrombocytopenia; stop all heparin

Waarom dit het antwoord is

Heparin-induced thrombocytopenia (HIT) is caused by antibodies against heparin–platelet factor 4 complexes. It usually starts 5–10 days after heparin begins and causes thrombosis, so all heparin is stopped and a non-heparin anticoagulant is used.

Antwoord

A · Heparin-induced thrombocytopenia; stop all heparin
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · De patiënt heeft eerder vandaag sildenafil ingenomen

Waarom dit het antwoord is

Fosfodiësterase-5-remmers zoals sildenafil (binnen ongeveer 24 uur) of tadalafil (binnen ongeveer 48 uur) in combinatie met nitraten kunnen ernstige, levensbedreigende hypotensie veroorzaken. Nitraten worden ook vermeden bij een systolische druk onder ongeveer 90 mmHg.

Antwoord

D · De patiënt heeft eerder vandaag sildenafil ingenomen
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Cardiac tamponade from a clotted drain

Waarom dit het antwoord is

A sudden stop in drainage with falling blood pressure, tachycardia and rising venous pressure suggests blood is collecting around the heart because the drain is blocked. Tamponade after cardiac surgery is an emergency: the surgeon is called at once and the chest may need to be reopened.

Antwoord

B · Cardiac tamponade from a clotted drain
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Euglykemische diabetische ketoacidose

Waarom dit het antwoord is

SGLT2-remmers verlagen de glucose door het glucoseverlies via de urine te vergroten, dus DKA kan optreden bij slechts matig verhoogde glucose. Ketonen moeten worden gecontroleerd bij elke zieke patiënt die deze middelen gebruikt, en het middel wordt gestaakt tijdens acute ziekte (sick-day rules).

Antwoord

C · Euglykemische diabetische ketoacidose
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Clamp the lines and lay the patient left side down, head low

Waarom dit het antwoord is

In suspected air embolism, the blood lines are clamped at once, the pump stopped, and the patient positioned on the left side with the head down to trap air in the right atrium. Oxygen is given and emergency help called.

Antwoord

C · Clamp the lines and lay the patient left side down, head low
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · Tingling around the mouth, a metallic taste and tinnitus

Waarom dit het antwoord is

High blood levels of local anaesthetic first cause CNS symptoms such as perioral tingling, metallic taste, tinnitus, light-headedness and confusion, then seizures and arrhythmias. The injection is stopped and help is called at once.

Antwoord

A · Tingling around the mouth, a metallic taste and tinnitus
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · 500 mL/h

Waarom dit het antwoord is

Parkland gives 4 × 60 × 25 = 6000 mL in 24 hours, with 3000 mL due in the first 8 hours from the time of injury. With 6 hours left, 3000 ÷ 6 = 500 mL/h. Dividing by 8 (375 mL/h) ignores the delay. The rate is then adjusted to urine output.

Antwoord

A · 500 mL/h
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Which fetal part lies in the fundus

Waarom dit het antwoord is

The first Leopold manoeuvre palpates the fundus: a firm round head or a softer, irregular breech. The second finds the back and limbs, the third the presenting part and the fourth the degree of head flexion and descent.

Antwoord

B · Which fetal part lies in the fundus
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · De hoofdpijn is veel erger bij rechtop zitten en verbetert bij plat liggen

Waarom dit het antwoord is

Post-duraalpunctiehoofdpijn is houdingsafhankelijk, erger rechtop en verlicht bij liggen. Hoge bloeddruk, visusstoornissen en pijn in de rechterbovenbuik wijzen op pre-eclampsie, wat ook na de bevalling kan optreden. De bloeddruk moet altijd worden gecontroleerd.

Antwoord

D · De hoofdpijn is veel erger bij rechtop zitten en verbetert bij plat liggen
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Eiallergie alleen is over het algemeen geen reden meer om griepvaccinatie te onthouden

Waarom dit het antwoord is

Richtlijnen in veel landen stellen nu dat kinderen met een eiallergie griepvaccins in de routinesetting kunnen krijgen, omdat het ovalbuminegehalte erg laag is. Volg voor specifieke gevallen de actuele nationale richtlijn.

Antwoord

C · Eiallergie alleen is over het algemeen geen reden meer om griepvaccinatie te onthouden
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Eczema herpeticum, which needs urgent antiviral treatment

Waarom dit het antwoord is

Eczema herpeticum is a widespread herpes simplex infection of eczematous skin. It can spread quickly and cause serious illness, including eye involvement, so the child needs urgent medical review and antiviral treatment.

Antwoord

D · Eczema herpeticum, which needs urgent antiviral treatment
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · Cognitive behavioural therapy for insomnia (CBT-I)

Waarom dit het antwoord is

CBT-I combines sleep education, stimulus control, sleep restriction and work on unhelpful beliefs about sleep. It has lasting effects and fewer risks than long-term sleeping tablets.

Antwoord

A · Cognitive behavioural therapy for insomnia (CBT-I)
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · "I can stop taking it as soon as the voices go away."

Waarom dit het antwoord is

Antipsychotics are continued after symptoms improve, because stopping them early is a major cause of relapse. Any change should be discussed with the prescriber.

Antwoord

B · "I can stop taking it as soon as the voices go away."
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: T = 103,3 °F

Temperatuur: °C = (°F − 32) × 5/9 en °F = °C × 9/5 + 32. Trek bij het omrekenen vanuit °F eerst 32 af voordat je vermenigvuldigt en tel bij het omrekenen vanuit °C 32 op nadat je hebt vermenigvuldigd. Een snelle controle: 37 °C is 98,6 °F en elke 1 °C is 1,8 °F.

Vermenigvuldig met 9/5

39,6·9/5 = 71,28

Tel 32 op

T = 71,28 + 32 = 103,3 °F

Antwoord

T = 103,3 °F
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: N = 2

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Totaal volume

7,5 mL × 3 × 10 = 225 mL

Flessen

225/150 = 1,5 → N = 2

Antwoord

N = 2
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 600 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Totaal per dag

15·80 = 1200 mg

Per gift

D = 1200/2 = 600 mg

Antwoord

D = 600 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: R = 25 mL/h

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Concentratie

25000/500 = 50 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 1250/50 = 25 mL/h

Antwoord

R = 25 mL/h
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 80 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Milliliter per minuut

80/60 = 1,333 mL/min

Druppelsnelheid

R = 1,333·60 = 80 gtt/min

Antwoord

R = 80 gtt/min

Met een microdruppelsysteem (60 gtt/mL) is gtt/min gelijk aan mL/h.

30.Infuussnelheden

Antwoord: t = 24 h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Snelheid in mL/h

25·60/60 = 25 mL/h

Resterende tijd

t = 600/25 = 24 h

Antwoord

t = 24 h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 1970 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 100 + 150 = 250 mL
ijsschilfers: 240/2 = 120 mL
Infuus: 125·12 = 1500 mL
intraveneus antibioticum: 2·50 = 100 mL
I = 1970 mL

Antwoord

I = 1970 mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: V = 220 mL

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Verstreken tijd

11:45 → 15:15 = 3,5 h

Toegediend volume

80·3,5 = 280 mL

Resterend volume

V = 500 − 280 = 220 mL

Antwoord

V = 220 mL
33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: MFS = 25

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: nee → 0
loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt → 0
IV-therapie of zoutslot: nee → 0
looppatroon: zwak → 10
mentale toestand: overschat of vergeet grenzen → 15

Optellen

Totaal Morse = 0 + 0 + 0 + 0 + 10 + 15 = 25

Antwoord

MFS = 25
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: middel

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 11/min → 1
SpO₂ 89% → 3
op kamerlucht → 0
SBP 102 mmHg → 1
HR 104/min → 1
alert (A) → 0
T 36,2 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 1 + 3 + 0 + 1 + 1 + 0 + 0 = 6
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

middel

Antwoord

middel

Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende klinische reactie.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions