Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Which of these is one of the five rights of delegation?

  1. AThe right salary
  2. BThe right supervision
  3. CThe right uniform
  4. DThe right time of year
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

An 82-year-old takes nine regular medicines and has had two falls this month. What is the most useful next step?

  1. AAdvise the patient to stay in bed
  2. BStop all the medicines straight away
  3. CAsk for a full medication review
  4. DAdd a sedative to help them rest
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A nurse has been fit-tested for an N95 respirator. What should the nurse do each time it is put on?

  1. AWear a surgical mask underneath it
  2. BArrange a new fit test
  3. CPerform a user seal check
  4. DMoisten the edges so it seals better
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Een patiënt met ernstige immuunsuppressie na een stamceltransplantatie ligt in een beschermende omgeving. Welk voorwerp mag niet de kamer in?

  1. ADe eigen schone kleding van de patiënt
  2. BEen schone, gedesinfecteerde tablet
  3. CVerse bloemen of potplanten
  4. DEen gezinsfoto in een lijst die schoon is afgeveegd
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Which infant with gastroenteritis should the nurse see first?

  1. AMild diaper rash, otherwise playful
  2. BAlert, crying with tears, had a wet diaper an hour ago
  3. CLethargic, sunken fontanel, no wet diaper for 8 hours
  4. DTwo loose stools today, feeding well
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Een verpleegkundige denkt dat een voorgeschreven dosis onveilig is. De voorschrijver zegt hem toch te geven. Wat moet de verpleegkundige doen?

  1. ADe dosis achterhouden en opschalen via de hiërarchische lijn
  2. BDe dosis geven, omdat de voorschrijver er nu verantwoordelijk voor is
  3. CDe dosis stilletjes overslaan en niets zeggen om conflict te vermijden
  4. DDe halve dosis geven als compromis en de reden documenteren
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Een patiënt die met een ACE-remmer is begonnen, krijgt een aanhoudende droge hoest. Wat is de waarschijnlijke oorzaak?

  1. AAstma veroorzaakt door een bètablokker
  2. BLongembolie
  3. CEen allergische reactie op een kort geleden gegeven penicilline
  4. DEen bekende bijwerking van de ACE-remmer
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient took a large paracetamol (acetaminophen) overdose six hours ago and says they feel well. Why is treatment still urgent?

  1. ALiver damage develops later, and the antidote works best when given early
  2. BParacetamol damage only shows up in the kidneys, many weeks later
  3. CParacetamol overdose causes immediate breathing problems
  4. DPatients who feel well after six hours never need any treatment at all
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient who is breathless during a transfusion has hypotension, fever and bilateral lung infiltrates, with no signs of fluid overload. Which complication is most likely?

  1. AA mild febrile nonhemolytic reaction
  2. BA simple allergic reaction with hives
  3. CTransfusion-related acute lung injury (TRALI)
  4. DTransfusion-associated circulatory overload
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

An older adult with type 2 diabetes is drowsy and very dehydrated. Glucose 920 mg/dL (51 mmol/L), serum osmolality 350 mOsm/kg, pH 7,36, urine ketones negative or trace. Which condition fits best?

  1. ASyndrome of inappropriate ADH (SIADH)
  2. BDiabetic ketoacidosis (DKA)
  3. CHyperosmolar hyperglycemic state (HHS)
  4. DMetformin-related lactic acidosis
11.FarmacologieGemiddeld

Which adverse effect is a well-known risk of zidovudine?

  1. ABone marrow suppression, especially anaemia
  2. BGum overgrowth
  3. CRed–green colour blindness
  4. DOrange-red colouring of the urine and tears
12.FarmacologieMoeilijk

A breastfeeding mother needs a mild analgesic. Which drug is generally considered compatible with breastfeeding?

  1. ACodeine (as co-codamol)
  2. BParacetamol (acetaminophen)
  3. CAspirin
  4. DPethidine (meperidine)
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Why is a raised serum lactate concerning in a patient with shock?

  1. AIt confirms a bacterial infection is present
  2. BIt shows only that the patient has eaten a large meal in the past hour
  3. CIt suggests tissues are short of oxygen and using anaerobic metabolism
  4. DIt means the kidneys are working harder than normal to clear fluid
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient with both COPD and heart disease is more breathless, with bilateral basal crackles, raised JVP, ankle swelling and a markedly raised NT-proBNP. Which problem is most likely driving this episode?

  1. ADecompensated heart failure
  2. BA primary spontaneous pneumothorax
  3. CAn asthma attack
  4. DHyperventilation from anxiety
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Why is propranolol given to a patient with hyperthyroidism?

  1. ATo destroy overactive thyroid tissue over a few weeks
  2. BTo ease tremor and palpitations while other treatment starts
  3. CTo replace the hormone lost from the thyroid gland
  4. DTo stop the thyroid gland from making any more hormones
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient in thyroid storm has a temperature of 40 °C (104 °F). Which measure for the fever is usually avoided?

  1. ACooling blankets
  2. BParacetamol (acetaminophen)
  3. CAspirin
  4. DFanning with cool air
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which burn should usually be discussed with a specialist burns service even if it is small?

  1. AA small superficial sunburn on the back
  2. BA tiny burn on the forearm with redness only
  3. CA partial-thickness burn on the hand
  4. DA healed burn scar from many years ago
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Two days after surgery, a patient on regular ibuprofen has a low urine output and a rising creatinine, and intake has been poor. What should the nurse do?

  1. AChange to a higher-strength NSAID tablet
  2. BWithhold the next dose and report to the prescriber
  3. CIncrease the dose to treat the pain better and encourage fluids
  4. DGive the next dose with extra food
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Which factors help start the newborn's first breath?

  1. AChemical, thermal, mechanical and sensory cues
  2. BOnly the baby's first cry from hunger
  3. COnly the cutting of the umbilical cord
  4. DOnly the pressure from the obstetrician's hand
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A newborn born after a shoulder dystocia holds one arm limp at the side, internally rotated, with the wrist flexed. What is most likely?

  1. AFacial nerve palsy
  2. BErb's palsy
  3. CDevelopmental hip dysplasia
  4. DClubfoot
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Hoe moet de zak van een pasgeborene met een myelomeningokèle vóór de operatie worden beschermd?

  1. AAfdekken met een steriel, vochtig, niet-klevend verband en de baby in buikligging leggen
  2. BEen strak droog verband aanleggen
  3. COnbedekt laten om te drogen
  4. DDe baby op de rug leggen met een zachte ring rond de zak om hem op het matras te ondersteunen
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A child with nephrotic syndrome develops a painful, swollen leg. What should the nurse suspect?

  1. AOrdinary oedema from the illness
  2. BDeep vein thrombosis
  3. CAn allergic reaction to steroids
  4. DA muscle strain from walking
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

What is the main difference between disulfiram and naltrexone in alcohol dependence?

  1. ABoth work in exactly the same way, so they are fully interchangeable
  2. BNaltrexone is used only for alcohol withdrawal; disulfiram is used only for treating an alcohol overdose
  3. CDisulfiram causes an unpleasant reaction to alcohol; naltrexone reduces craving and reward
  4. DDisulfiram reduces craving; naltrexone causes vomiting when alcohol is drunk
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

An 81-year-old woman's memory has slowly worsened over 2 years. She repeats questions and gets lost in familiar places, but she is alert and her attention is normal. Which condition is most likely?

  1. AA neurocognitive disorder such as Alzheimer's disease
  2. BNormal ageing with mild forgetfulness
  3. CDelirium
  4. DBrief psychotic disorder in later life
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
1234567891011127:05 AM?07:0506:0508:0519:05

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een dosis is genoteerd om 7:05 AM. Welke vermelding is dezelfde tijd op de 24-uursklok? Klik erop.

7:05 AM
  1. 107:05
  2. 206:05
  3. 308:05
  4. 419:05
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
00:0018:2003:05t = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus start om 18:20 en eindigt om 03:05 de volgende ochtend (24-uursklok). Hoeveel minuten t liep het?

18:2003:05
t = min
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 38 kg krijgt 10 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 50 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

38 kg10 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 480 microgram. De ampul bevat 1 mg/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

480 mcg1 mg/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
1000 mL15 gtt/mL4 h? gtt/min

Dien 1000 mL toe in 4 uur met een infuussysteem van 15 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

1000 mL4 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
450 mL20 gtt/mL30 gtt/mint = ? h

Een infuus loopt met 30 gtt/min via een systeem van 20 gtt/mL. Er zit nog 450 mL in de zak. Over hoeveel uur t is die leeg?

30 gtt/min20 gtt/mL450 mL
t = h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uurgelatinepudding100 mLwater250 mLmelk200 mLInfuus100 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum1 × 50 mLurine350 mLurine500 mLurine300 mLurine150 mLwonddrain110 mLbraaksel150 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. De patiënt weegt 95 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

95 kg8 hurine: 350 mLurine: 500 mLurine: 300 mLurine: 150 mLwonddrain: 110 mLbraaksel: 150 mL
U = mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL150 mL/hstart 06:0008:30: ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL is om 06:00 gestart en loopt via een pomp met 150 mL/h. Hoeveel mL V zit er om 08:30 nog in de zak?

1000 mL150 mL/h06:00 → 08:30
V = mL
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 11/min, SpO₂ 93% met extra zuurstof, bloeddruk 118/70 mmHg, hartslag 58/min, alert, temperatuur 36,0 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 11SpO₂ 93%O₂SBP 118HR 58AT 36,0 °C
NEWS2 =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geruststellendmatig afwijkendlaag

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). 5 minuten na de geboorte heeft een oefenpasgeborene overal roze huid, een hartfrequentie van 105/min, huilen, hoesten of niezen bij prikkeling, actieve bewegingen en goede ademhaling met krachtig huilen. Bepaal de Apgarscore en klik op hoe de score wordt geïnterpreteerd.

  1. 1geruststellend
  2. 2matig afwijkend
  3. 3laag

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · The right supervision

Waarom dit het antwoord is

The five rights of delegation are the right task, circumstance, person, direction or communication, and supervision or evaluation. The registered nurse stays accountable for the decision to delegate.

Antwoord

B · The right supervision
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Ask for a full medication review

Waarom dit het antwoord is

Polypharmacy increases the risk of falls, side effects and interactions in older adults. A review by the prescriber or pharmacist can stop or adjust medicines safely.

Antwoord

C · Ask for a full medication review
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Perform a user seal check

Waarom dit het antwoord is

A fit test confirms that a model and size suit the person. A user seal check, breathing in and out to feel for leaks at the edges, is done every time the respirator is put on.

Antwoord

C · Perform a user seal check
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Verse bloemen of potplanten

Waarom dit het antwoord is

Verse bloemen en planten kunnen schimmels zoals Aspergillus en via water overgedragen bacteriën bevatten, die ernstige infecties kunnen veroorzaken bij sterk immuungecompromitteerde patiënten. Schone, afveegbare persoonlijke bezittingen zijn meestal toegestaan.

Antwoord

C · Verse bloemen of potplanten
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Lethargic, sunken fontanel, no wet diaper for 8 hours

Waarom dit het antwoord is

Lethargy, a sunken fontanel and no urine for hours suggest severe dehydration, which can lead to shock in infants. The other infants are well hydrated.

Antwoord

C · Lethargic, sunken fontanel, no wet diaper for 8 hours
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · De dosis achterhouden en opschalen via de hiërarchische lijn

Waarom dit het antwoord is

Een verpleegkundige die denkt dat een opdracht onveilig is, geeft die niet, documenteert de zorg en schaalt op via de hiërarchische lijn totdat het is opgelost. De dosis zelf aanpassen of stilzwijgend weglaten is onveilig en valt buiten de verpleegkundige bevoegdheid.

Antwoord

A · De dosis achterhouden en opschalen via de hiërarchische lijn
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Een bekende bijwerking van de ACE-remmer

Waarom dit het antwoord is

Droge hoest is een veelvoorkomende bijwerking van ACE-remmers zoals ramipril. Vaak wordt overgestapt op een angiotensine II-receptorblokker.

Antwoord

D · Een bekende bijwerking van de ACE-remmer
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Liver damage develops later, and the antidote works best when given early

Waarom dit het antwoord is

Paracetamol overdose may cause few early symptoms, but liver failure can develop over days. Acetylcysteine is most effective when started early, guided by timed paracetamol levels.

Antwoord

A · Liver damage develops later, and the antidote works best when given early
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Transfusion-related acute lung injury (TRALI)

Waarom dit het antwoord is

TRALI is acute lung injury within 6 hours of transfusion, caused by donor antibodies activating neutrophils in the lungs. It causes hypoxia, bilateral infiltrates and often hypotension and fever. TACO, in contrast, causes hypertension and signs of fluid overload.

Antwoord

C · Transfusion-related acute lung injury (TRALI)
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Hyperosmolar hyperglycemic state (HHS)

Waarom dit het antwoord is

HHS causes extreme hyperglycemia and high osmolality with severe dehydration, but enough insulin is present to prevent significant ketosis, so the pH is near normal. DKA has ketones and acidosis; SIADH has low osmolality.

Antwoord

C · Hyperosmolar hyperglycemic state (HHS)
11.Farmacologie

Antwoord: A · Bone marrow suppression, especially anaemia

Waarom dit het antwoord is

Zidovudine, a nucleoside reverse transcriptase inhibitor, can cause anaemia and neutropenia. Blood counts are checked regularly during treatment.

Antwoord

A · Bone marrow suppression, especially anaemia
12.Farmacologie

Antwoord: B · Paracetamol (acetaminophen)

Waarom dit het antwoord is

Paracetamol passes into milk in small amounts and is widely regarded as safe. Codeine can cause dangerous opioid levels in babies of ultra-rapid metaboliser mothers, aspirin carries a Reye's risk and pethidine's metabolite accumulates in infants.

Antwoord

B · Paracetamol (acetaminophen)
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · It suggests tissues are short of oxygen and using anaerobic metabolism

Waarom dit het antwoord is

When tissues are poorly perfused, cells switch to anaerobic metabolism and produce lactate. A raised lactate is a marker of tissue hypoperfusion and severity in sepsis and shock. Repeated measurements show whether treatment is working.

Antwoord

C · It suggests tissues are short of oxygen and using anaerobic metabolism
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Decompensated heart failure

Waarom dit het antwoord is

Basal crackles, raised JVP, oedema and a high natriuretic peptide point to heart failure rather than a COPD exacerbation alone. Distinguishing them matters, because treatment (diuretics and HF drugs versus bronchodilators and steroids) is different. Both may occur together.

Antwoord

A · Decompensated heart failure
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · To ease tremor and palpitations while other treatment starts

Waarom dit het antwoord is

A beta-blocker quickly controls adrenergic symptoms such as tachycardia, tremor and anxiety. It does not lower hormone production, so a thionamide, radioactive iodine or surgery is still needed.

Antwoord

B · To ease tremor and palpitations while other treatment starts
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Aspirin

Waarom dit het antwoord is

Aspirin (salicylates) displaces thyroid hormone from binding proteins, raising free hormone levels. Paracetamol (acetaminophen) and external cooling are used instead, together with treatment for the storm itself.

Antwoord

C · Aspirin
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · A partial-thickness burn on the hand

Waarom dit het antwoord is

Burns of the face, hands, feet, genitalia, perineum and major joints, as well as circumferential, chemical, electrical and inhalation injuries, usually need specialist advice because of their risks and functional impact.

Antwoord

C · A partial-thickness burn on the hand
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Withhold the next dose and report to the prescriber

Waarom dit het antwoord is

NSAIDs can cause acute kidney injury, particularly with hypovolaemia, older age or other nephrotoxic drugs. The nurse withholds and reports, and fluid status and other analgesia are reviewed.

Antwoord

B · Withhold the next dose and report to the prescriber
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · Chemical, thermal, mechanical and sensory cues

Waarom dit het antwoord is

Falling oxygen and rising carbon dioxide (chemical), cooler air (thermal), recoil of the chest after the birth canal (mechanical) and touch, light and sound (sensory) trigger the first breaths.

Antwoord

A · Chemical, thermal, mechanical and sensory cues
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Erb's palsy

Waarom dit het antwoord is

Erb's palsy (C5–C6 injury) gives the "waiter's tip" posture and an absent Moro on that side. Most recover with gentle positioning and physiotherapy.

Antwoord

B · Erb's palsy
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Afdekken met een steriel, vochtig, niet-klevend verband en de baby in buikligging leggen

Waarom dit het antwoord is

Een steriel vochtig verband voorkomt uitdroging en infectie, en de buikligging houdt druk van de zak af. Latexvoorzorgsmaatregelen zijn ook belangrijk, omdat deze kinderen vaak een latexallergie ontwikkelen.

Antwoord

A · Afdekken met een steriel, vochtig, niet-klevend verband en de baby in buikligging leggen
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · Deep vein thrombosis

Waarom dit het antwoord is

Nephrotic syndrome causes a hypercoagulable state through loss of anticoagulant proteins, raised clotting factors and haemoconcentration. A painful, swollen limb suggests thrombosis and needs urgent medical review.

Antwoord

B · Deep vein thrombosis
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Disulfiram causes an unpleasant reaction to alcohol; naltrexone reduces craving and reward

Waarom dit het antwoord is

Disulfiram blocks the breakdown of acetaldehyde, so drinking causes flushing, nausea and palpitations. Naltrexone blocks opioid receptors and reduces the pleasurable effect of alcohol.

Antwoord

C · Disulfiram causes an unpleasant reaction to alcohol; naltrexone reduces craving and reward
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · A neurocognitive disorder such as Alzheimer's disease

Waarom dit het antwoord is

Gradual, progressive memory loss with impaired daily functioning and normal alertness suggests dementia, most commonly Alzheimer's disease. Delirium is acute and fluctuating with impaired attention.

Antwoord

A · A neurocognitive disorder such as Alzheimer's disease
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: 07:05

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Reken het uur om

7 AM → 07

Antwoord

07:05

Antwoord

07:05
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: t = 525 min

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Vóór middernacht

18:20 → 24:00 = 340 min

Na middernacht

00:00 → 03:05 = 185 min

Totaal

t = 340 + 185 = 525 min

Antwoord

t = 525 min
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 7,6 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 10·38 = 380 mg

Volume

V = 380/50 = 7,6 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 7,6 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,48 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dezelfde eenheden

1 mg/mL = 1000 mcg/mL

Volume

V = 480/1000 = 0,48 mL

Antwoord

V = 0,48 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 63 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

4·60 = 240 min

Druppelsnelheid

R = 1000·15/240 = 62,5 ≈ 63 gtt/min

Antwoord

R = 63 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 63 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: t = 5 h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Snelheid in mL/h

30·60/20 = 90 mL/h

Resterende tijd

t = 450/90 = 5 h

Antwoord

t = 5 h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 1,71 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

350 + 500 + 300 + 150 = 1300 mL

Per kilogram per uur

U = 1300/(95·8) = 1,711 ≈ 1,71 mL/kg/h

Antwoord

U = 1,71 mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: V = 625 mL

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Verstreken tijd

06:00 → 08:30 = 2,5 h

Toegediend volume

150·2,5 = 375 mL

Resterend volume

V = 1000 − 375 = 625 mL

Antwoord

V = 625 mL
33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 6

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 11/min → 1
SpO₂ 93% → 2
met zuurstof → 2
SBP 118 mmHg → 0
HR 58/min → 0
alert (A) → 0
T 36,0 °C → 1

Optellen

NEWS2 = 1 + 2 + 2 + 0 + 0 + 0 + 1 = 6

Antwoord

NEWS2 = 6
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: geruststellend

Apgarscore: vijf tekens, elk gescoord met 0, 1 of 2, gecontroleerd 1 en 5 minuten na de geboorte. Appearance (kleur): blauw of bleek 0, roze lichaam met blauwe extremiteiten 1, overal roze 2. Pulse: afwezig 0, onder 100/min 1, 100/min of meer 2. Grimace (reflexprikkelbaarheid): geen 0, grimas 1, huilen, hoesten of niezen 2. Activity (tonus): slap 0, enige flexie 1, actieve bewegingen 2. Respiration: afwezig 0, langzaam of onregelmatig met zwak huilen 1, goed met krachtig huilen 2. Een totaal van 7–10 stelt gerust, 4–6 is matig afwijkend en 0–3 is laag.

Scoor elk teken

Appearance: overal roze huid → 2
Hartslag: 105/min → 2
Grimace: huilen, hoesten of niezen bij prikkeling → 2
Activiteit: actieve bewegingen → 2
Respiration: goede ademhaling met krachtig huilen → 2

Optellen

APGAR = 2 + 2 + 2 + 2 + 2 = 10

Interpretatie

10 → geruststellend

Antwoord

geruststellend

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions