Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

A caller says they are a patient's daughter and asks for details of the patient's condition. What should the nurse do?

  1. AHang up without saying anything
  2. BRead out the latest notes over the phone
  3. CCheck the patient's wishes and the caller's identity first
  4. DGive full details, as close family members have a right to know
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A patient with delirium tries to leave the ward at night, saying they are going home, and would be at serious risk outside. What is correct (England and Wales)?

  1. AGive a sedative without asking anyone
  2. BAssess capacity and, if it is lacking, act in their best interests
  3. CLock them in a side room until the morning for their own safety
  4. DLet them leave, as all adults are free to go wherever they like
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A parent will give a liquid antibiotic to a child at home. Which teaching is best?

  1. AUse a tablespoon for doses over 5 mL
  2. BUse the oral syringe or dosing cup that comes with the medicine
  3. CEstimate the dose by pouring into a cup
  4. DUse any teaspoon or tablespoon from the kitchen drawer at home
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Welke combinatie van een ziekteverwekker met de bijbehorende aanvullende voorzorgsmaatregelen is juist?

  1. AInfluenza – alleen luchtwegisolatie
  2. BC. difficile – luchtwegisolatie
  3. CBof – druppelisolatie
  4. DMazelen – alleen contactisolatie
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient is raising his voice, pacing and clenching his fists. What should the nurse do first?

  1. AApply physical restraints at once
  2. BSpeak calmly, keep a safe distance and invite him to talk about what is wrong
  3. CTurn away and ignore the behavior
  4. DStand very close to him and tell him firmly and loudly to sit down and be quiet
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

After surgery, a patient who has taken long-term steroids becomes hypotensive and weak, and the blood pressure does not rise with IV fluids. Which problem should the nurse suspect?

  1. ANormal tiredness after anesthesia
  2. BAdrenal crisis from steroid withdrawal
  3. CAn allergic reaction to the anesthetic
  4. DFluid overload from too much IV fluid
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

During a vesicant chemotherapy infusion, the patient reports burning and swelling at the cannula site. What should the nurse do first?

  1. AStop the infusion straight away and follow the extravasation protocol
  2. BFlush the cannula hard with saline
  3. CApply a warm pack and continue the infusion
  4. DIncrease the rate so that the infusion finishes as quickly as possible
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient with full mental capacity decides against a treatment that the team thinks is best. What does the Mental Capacity Act 2005 (England and Wales) say?

  1. AThe patient must be assessed by a psychiatrist before refusing
  2. BThe team may override any decision that it disagrees with if it is serious
  3. CThe family may make the decision instead if they disagree with the patient's choice
  4. DA person is not treated as lacking capacity just because they make an unwise decision
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient with type 2 diabetes starts prednisone each morning. When is the glucose most likely to be highest?

  1. AThe glucose will not change
  2. BIn the early morning, before the dose
  3. CAt midnight only
  4. DIn the afternoon and evening
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A 5-year-old has new bruising and petechiae two weeks after a viral illness. Platelets are 12 × 10³/µL; hemoglobin, white cell count and clotting times are normal. Which condition is most likely?

  1. ADisseminated intravascular coagulation
  2. BAcute leukemia
  3. CImmune thrombocytopenia (ITP)
  4. DHemophilia A
11.FarmacologieGemiddeld

A nurse realises that a patient has been given the wrong dose of a medicine. What is the first action?

  1. AAssess the patient for effects of the error
  2. BComplete the incident report before anything else
  3. CWait to see whether the patient notices
  4. DCorrect the chart so it shows the right dose
12.FarmacologieMoeilijk

Two days after starting chemotherapy for a leukaemia with a high white cell count, a patient has reduced urine output. Which lab pattern suggests tumour lysis syndrome?

  1. AHigh potassium, high phosphate, high uric acid and low calcium
  2. BNormal electrolytes with a high haemoglobin
  3. CLow potassium, low phosphate, low uric acid and high calcium
  4. DHigh sodium, high glucose and low potassium
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Which advice is most helpful for a patient with Raynaud's phenomenon?

  1. ASoak the hands in cold water to toughen the vessels
  2. BKeep the whole body warm, wear gloves and stop smoking
  3. CTake a decongestant tablet before going outdoors
  4. DRub the fingers hard with snow during an attack
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient is listed for coronary angiography in the morning. Which pre-procedure result should the nurse report to the team?

  1. AA blood glucose of 5,4 mmol/L (97 mg/dL)
  2. BA normal platelet count
  3. CA markedly reduced eGFR
  4. DA haemoglobin in the normal range
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Which group of problems is typical of primary hyperparathyroidism?

  1. AMuscle cramps, tingling lips and seizures
  2. BKidney stones, bone pain, abdominal pain and low mood
  3. CHair loss, weight gain and feeling cold
  4. DHeat intolerance, tremor, weight loss and diarrhoea
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A nurse teaches a patient with Hashimoto's thyroiditis about levothyroxine. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will report palpitations or chest pain."
  2. B"I will have regular blood tests to check my dose."
  3. C"I will take the tablets at the same time each day."
  4. D"I can stop the tablets once I feel back to normal."
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which liver function test pattern suggests bile duct obstruction?

  1. AHigh bilirubin with a markedly raised ALP and GGT
  2. BNormal bilirubin with a low ALP and low GGT
  3. CVery high ALT with a normal bilirubin only
  4. DA low albumin with all other results normal
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Een patiënt die uit een brandend huis is gered, heeft een SpO₂ van 99% zonder zuurstof maar hoofdpijn, verwardheid en kersrode lippen. Wat moet de verpleegkundige doen?

  1. A100% zuurstof geven via een non-rebreathingmasker en een carboxyhemoglobinespiegel aanvragen
  2. BDe hoofdpijn behandelen met paracetamol en de patiënt een nacht observeren
  3. CZuurstof geven met 2 L/min via een neusbril en over een uur opnieuw controleren
  4. DDe zuurstof weghalen, omdat de zuurstofsaturatie volledig normaal is
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

De fundus is slap, staat boven de navel en is naar rechts verplaatst. Wat is de meest waarschijnlijke oorzaak?

  1. AAchtergebleven placentaweefsel aan de linkerkant
  2. BEen perineumscheur
  3. CEen normale bevinding op dag 1
  4. DEen volle blaas
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Routine screening at the booking visit shows asymptomatic bacteriuria. Why is treatment important even though the woman has no symptoms?

  1. AIt will cause gestational diabetes later in the pregnancy if left untreated
  2. BIt is treated only to prevent bladder stones
  3. CTreatment is not needed because it will settle after birth
  4. DIt can progress to pyelonephritis and trigger preterm labour
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

What is a normal capillary refill time in a child?

  1. A15 to 20 seconds
  2. B2 seconds or less
  3. C5 seconds or less
  4. D8 to 10 seconds
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A child has a swollen, red eyelid with fever, pain on moving the eye and blurred vision. What should the nurse suspect?

  1. AAn insect bite, which needs only a cold compress
  2. BOrbital cellulitis, which needs urgent review and IV antibiotics
  3. CSimple conjunctivitis, treated with eye drops at home
  4. DA stye, which will drain on its own with warm compresses
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Een patiënt stapt over van een MAO-remmer op een SSRI. Wat is essentieel?

  1. ABeide middelen een maand samen innemen
  2. BEen wash-outperiode van ongeveer 2 weken voordat de SSRI wordt gestart
  3. CDe SSRI dezelfde dag starten
  4. DDe SSRI-dosis aan het begin verdubbelen
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A patient in acute mania has slept for 2 hours in 3 nights, is losing weight and is pacing constantly. Which nursing concern is the priority?

  1. ADisturbed relationships with her family
  2. BLow self-esteem
  3. CRisk of physical exhaustion and injury
  4. DLack of knowledge about the illness
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
1234567891011126:15 PM?06:1517:1518:1519:15

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een dosis is genoteerd om 6:15 PM. Welke vermelding is dezelfde tijd op de 24-uursklok? Klik erop.

6:15 PM
  1. 106:15
  2. 217:15
  3. 318:15
  4. 419:15
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
131 µmol/L? mg/dL1 mg/dL = 88,4 µmol/L

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een serumcreatinine is 131 µmol/L. Bepaal met 1 mg/dL = 88,4 µmol/L voor creatinine c in mg/dL. Rond af op twee decimalen.

131 µmol/L1 mg/dL = 88,4 µmol/L
c = mg/dL
27.DosisberekeningenGemiddeld
2 g+ 7,4 mLV = ? mL

Een flacon bevat 2 g poeder. Op het etiket staat: voeg 7,4 mL water voor injectie toe voor een totaal volume van 8 mL. Het voorschrift is 100 mg. Welk volume V van de gereconstitueerde oplossing geef je?

2 g+ 7,4 mL → 8 mL100 mg
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
20k stuks250 mL? mL/h1000 stuks/h

Een infuus bevat 20000 eenheden van een geneesmiddel in 250 mL. Het voorschrift is 1000 eenheden per uur. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

20000 stuks/250 mL1000 stuks/h
R = mL/h
29.InfuussnelhedenGemiddeld
990 mLover? mL/h6 h over

Er is 1500 mL voorgeschreven in 10 uur. Na 4 uur zie je dat er nog 990 mL in de zak zit, en het infuus moet nog steeds op tijd klaar zijn. Op welke snelheid R in mL/h moet de pomp opnieuw worden ingesteld?

1500 mL / 10 hna 4 h: 990 mL
R = mL/h
30.InfuussnelhedenMoeilijk
1000 mg500 mL5 mL/h? mg/h

Een zak bevat 1000 mg van een geneesmiddel in 500 mL en loopt met 5 mL/h. Hoeveel milligram per uur D krijgt de patiënt?

1000 mg/500 mL5 mL/h
D = mg/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uursoep180 mLmelk240 mLthee150 mLijsschilfers200 mLInfuus60 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum2 × 50 mLurine475 mLurine375 mLurine500 mLwonddrain120 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. De patiënt weegt 92 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

92 kg8 hurine: 475 mLurine: 375 mLurine: 500 mLwonddrain: 120 mL
U = mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL50 mL/hstart 13:1519:45: ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL is om 13:15 gestart en loopt via een pomp met 50 mL/h. Hoeveel mL V zit er om 19:45 nog in de zak?

1000 mL50 mL/h13:15 → 19:45
V = mL
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: zeer beperkt; vochtigheid: zelden vochtig; activiteit: stoelgebonden; mobiliteit: zeer beperkt; voeding: waarschijnlijk onvoldoende; wrijving en schuifkrachten: probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geruststellendmatig afwijkendlaag

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). 1 minuut na de geboorte heeft een oefenpasgeborene blauwe of bleke huid over het hele lichaam, geen hartslag, geen reactie op prikkels, slappe ledematen zonder spiertonus en geen ademhaling. Bepaal de Apgarscore en klik op hoe de score wordt geïnterpreteerd.

  1. 1geruststellend
  2. 2matig afwijkend
  3. 3laag

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Check the patient's wishes and the caller's identity first

Waarom dit het antwoord is

Information is shared only with people the patient has agreed to, and the caller's identity is checked as per policy. Often only limited information is given by phone.

Antwoord

C · Check the patient's wishes and the caller's identity first
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Assess capacity and, if it is lacking, act in their best interests

Waarom dit het antwoord is

A delirious patient may lack capacity for this decision. Staff can take reasonable, proportionate steps in their best interests, such as calm persuasion and close supervision, while seeking medical review.

Antwoord

B · Assess capacity and, if it is lacking, act in their best interests
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Use the oral syringe or dosing cup that comes with the medicine

Waarom dit het antwoord is

Household spoons vary widely in size and cause dosing errors. A marked oral syringe or dosing device in mL gives an accurate dose.

Antwoord

B · Use the oral syringe or dosing cup that comes with the medicine
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Bof – druppelisolatie

Waarom dit het antwoord is

Bof verspreidt zich via respiratoire druppels, dus wordt druppelisolatie toegepast. Mazelen is aerogeen, C. difficile vraagt contactisolatie en influenza vraagt druppelisolatie.

Antwoord

C · Bof – druppelisolatie
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Speak calmly, keep a safe distance and invite him to talk about what is wrong

Waarom dit het antwoord is

Early verbal de-escalation, with a calm voice and a safe distance, is the first approach for rising agitation. Restraint is a last resort, and crowding the patient can make things worse.

Antwoord

B · Speak calmly, keep a safe distance and invite him to talk about what is wrong
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Adrenal crisis from steroid withdrawal

Waarom dit het antwoord is

Patients on long-term steroids may not make enough cortisol to cope with surgical stress. Refractory hypotension suggests adrenal crisis, which needs urgent IV hydrocortisone as prescribed.

Antwoord

B · Adrenal crisis from steroid withdrawal
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Stop the infusion straight away and follow the extravasation protocol

Waarom dit het antwoord is

Suspected extravasation of a vesicant needs the infusion stopped immediately. Local protocols then guide aspiration through the cannula, specific treatments, elevation, documentation and specialist review.

Antwoord

A · Stop the infusion straight away and follow the extravasation protocol
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · A person is not treated as lacking capacity just because they make an unwise decision

Waarom dit het antwoord is

One of the Act's principles is that making an unwise decision is not, on its own, evidence of incapacity. The team should check understanding, explore reasons and document the discussion.

Antwoord

D · A person is not treated as lacking capacity just because they make an unwise decision
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · In the afternoon and evening

Waarom dit het antwoord is

A morning dose of prednisone raises glucose mainly in the afternoon and evening, with a smaller effect overnight. Glucose monitoring and insulin plans often target these times, and doses are adjusted when the steroid is tapered.

Antwoord

D · In the afternoon and evening
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Immune thrombocytopenia (ITP)

Waarom dit het antwoord is

ITP is immune destruction of platelets, often after a viral infection in children. It causes isolated thrombocytopenia with normal other counts and clotting tests. Leukemia usually affects other cell lines, DIC prolongs clotting times and hemophilia prolongs the aPTT.

Antwoord

C · Immune thrombocytopenia (ITP)
11.Farmacologie

Antwoord: A · Assess the patient for effects of the error

Waarom dit het antwoord is

The first priority is to assess and monitor the patient, then inform the prescriber so treatment can be given if needed. The error is documented factually and reported through the incident system.

Antwoord

A · Assess the patient for effects of the error
12.Farmacologie

Antwoord: A · High potassium, high phosphate, high uric acid and low calcium

Waarom dit het antwoord is

Rapid tumour cell death releases potassium, phosphate and nucleic acids (which become uric acid). Phosphate binds calcium, lowering it; prevention includes IV fluids and drugs that lower uric acid.

Antwoord

A · High potassium, high phosphate, high uric acid and low calcium
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Keep the whole body warm, wear gloves and stop smoking

Waarom dit het antwoord is

Keeping the core and hands warm, wearing gloves and stopping smoking reduce attacks. Vasoconstrictors such as decongestants and nicotine make it worse. During an attack, gentle warming of the hands is advised.

Antwoord

B · Keep the whole body warm, wear gloves and stop smoking
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · A markedly reduced eGFR

Waarom dit het antwoord is

Contrast can worsen renal function, especially in patients with chronic kidney disease, diabetes or dehydration. Reduced eGFR may change the plan, such as IV hydration, less contrast and review of nephrotoxic drugs. Allergy history, anticoagulants and bleeding risk are also checked.

Antwoord

C · A markedly reduced eGFR
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Kidney stones, bone pain, abdominal pain and low mood

Waarom dit het antwoord is

High PTH raises calcium, which can cause kidney stones, bone loss and pain, constipation and abdominal pain, and low mood or confusion ("stones, bones, groans and moans"). Many cases are found on routine blood tests.

Antwoord

B · Kidney stones, bone pain, abdominal pain and low mood
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · "I can stop the tablets once I feel back to normal."

Waarom dit het antwoord is

In Hashimoto's thyroiditis the gland is permanently damaged, so levothyroxine is usually lifelong. Feeling well shows that the dose is right, not that the disease is cured. Stopping causes symptoms to return.

Antwoord

D · "I can stop the tablets once I feel back to normal."
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · High bilirubin with a markedly raised ALP and GGT

Waarom dit het antwoord is

Cholestasis raises alkaline phosphatase and gamma-GT, with conjugated bilirubin. Hepatocellular injury, such as hepatitis, mainly raises ALT and AST.

Antwoord

A · High bilirubin with a markedly raised ALP and GGT
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · 100% zuurstof geven via een non-rebreathingmasker en een carboxyhemoglobinespiegel aanvragen

Waarom dit het antwoord is

Koolmonoxide bindt sterker aan hemoglobine dan zuurstof. Standaard pulsoximetrie leest carboxyhemoglobine als oxyhemoglobine, dus de SpO₂ kan er normaal uitzien. Zuurstof in hoge concentratie versnelt de CO-eliminatie. Een bloedgas met co-oximetrie meet carboxyhemoglobine.

Antwoord

A · 100% zuurstof geven via een non-rebreathingmasker en een carboxyhemoglobinespiegel aanvragen
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Een volle blaas

Waarom dit het antwoord is

Een volle blaas tilt de baarmoeder op en verplaatst hem, meestal naar rechts, en verhindert dat hij goed samentrekt. Als de vrouw wordt geholpen de blaas te legen, keert de fundus meestal terug naar de middenlijn en wordt hij stevig.

Antwoord

D · Een volle blaas
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · It can progress to pyelonephritis and trigger preterm labour

Waarom dit het antwoord is

Urinary stasis in pregnancy lets bacteria ascend, so untreated bacteriuria often progresses to pyelonephritis, which is linked with preterm labour. A pregnancy-safe antibiotic and a repeat culture are standard.

Antwoord

D · It can progress to pyelonephritis and trigger preterm labour
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · 2 seconds or less

Waarom dit het antwoord is

A capillary refill time of 2 seconds or less is normal. A longer time suggests poor perfusion, as in dehydration or shock, though a cold environment can also prolong it.

Antwoord

B · 2 seconds or less
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · Orbital cellulitis, which needs urgent review and IV antibiotics

Waarom dit het antwoord is

Painful eye movements, reduced vision or proptosis with eyelid swelling suggest orbital cellulitis, which can spread to the brain. The child needs urgent assessment, imaging if indicated and IV antibiotics.

Antwoord

B · Orbital cellulitis, which needs urgent review and IV antibiotics
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Een wash-outperiode van ongeveer 2 weken voordat de SSRI wordt gestart

Waarom dit het antwoord is

Het combineren van een MAO-remmer met een SSRI kan serotoninesyndroom veroorzaken. Na het stoppen van een MAO-remmer is een wash-out van ongeveer 2 weken gebruikelijk, en bij overstappen van fluoxetine op een MAO-remmer is een langere tussenperiode (ongeveer 5 weken) nodig vanwege de lange halfwaardetijd.

Antwoord

B · Een wash-outperiode van ongeveer 2 weken voordat de SSRI wordt gestart
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Risk of physical exhaustion and injury

Waarom dit het antwoord is

Severe mania can lead to dehydration, exhaustion, injury and even death if not managed. Physical safety, sleep, fluids and nutrition come before education or psychosocial issues.

Antwoord

C · Risk of physical exhaustion and injury
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: 18:15

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Reken het uur om

6 PM → 6 + 12 = 18

Antwoord

18:15

Antwoord

18:15
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: c = 1,48 mg/dL

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Omrekenen

c = 131/88,4 = 1,482 ≈ 1,48 mg/dL

Antwoord

c = 1,48 mg/dL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,4 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Concentratie na het mengen

2000 mg/8 mL = 250 mg/mL

Volume

V = 100/250 = 0,4 mL

Antwoord

V = 0,4 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: R = 12,5 mL/h

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Concentratie

20000/250 = 80 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 1000/80 = 12,5 mL/h

Antwoord

R = 12,5 mL/h
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 165 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Oorspronkelijke snelheid

1500/10 = 150 mL/h

Nieuwe snelheid

R = 990/6 = 165 mL/h

Antwoord

R = 165 mL/h

Veel ziekenhuizen staan zo’n aanpassing tot 25% toe zonder nieuw voorschrift; controleer het lokale protocol.

30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 10 mg/h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Concentratie

1000/500 = 2 mg/mL

Dosissnelheid

D = 2·5 = 10 mg/h

Antwoord

D = 10 mg/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 1,83 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

475 + 375 + 500 = 1350 mL

Per kilogram per uur

U = 1350/(92·8) = 1,834 ≈ 1,83 mL/kg/h

Antwoord

U = 1,83 mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: V = 675 mL

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Verstreken tijd

13:15 → 19:45 = 6,5 h

Toegediend volume

50·6,5 = 325 mL

Resterend volume

V = 1000 − 325 = 675 mL

Antwoord

V = 675 mL
33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 13

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: zeer beperkt → 2
vochtigheid: zelden vochtig → 4
activiteit: stoelgebonden → 2
mobiliteit: zeer beperkt → 2
voeding: waarschijnlijk onvoldoende → 2
wrijving en schuifkrachten: probleem → 1

Optellen

Totaal Braden = 2 + 4 + 2 + 2 + 2 + 1 = 13

Antwoord

B = 13
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag

Apgarscore: vijf tekens, elk gescoord met 0, 1 of 2, gecontroleerd 1 en 5 minuten na de geboorte. Appearance (kleur): blauw of bleek 0, roze lichaam met blauwe extremiteiten 1, overal roze 2. Pulse: afwezig 0, onder 100/min 1, 100/min of meer 2. Grimace (reflexprikkelbaarheid): geen 0, grimas 1, huilen, hoesten of niezen 2. Activity (tonus): slap 0, enige flexie 1, actieve bewegingen 2. Respiration: afwezig 0, langzaam of onregelmatig met zwak huilen 1, goed met krachtig huilen 2. Een totaal van 7–10 stelt gerust, 4–6 is matig afwijkend en 0–3 is laag.

Scoor elk teken

Appearance: blauwe of bleke huid over het hele lichaam → 0
Hartslag: 0 → 0
Grimace: geen reactie op prikkels → 0
Activiteit: slappe ledematen zonder spiertonus → 0
Respiration: geen ademhaling → 0

Optellen

APGAR = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0

Interpretatie

0 → laag

Antwoord

laag

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions