Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Why are patients with a new ileostomy at risk of dehydration?

  1. AThe output is liquid and contains a lot of water and salt
  2. BThe colon removes too much water from the stool
  3. CThe stoma absorbs water from the body
  4. DThey are not allowed to drink for several weeks after surgery
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

What should the nurse check before giving digoxin?

  1. AThe radial pulse for 15 seconds
  2. BThe apical pulse for a full minute
  3. CThe blood glucose level
  4. DThe temperature
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

During routine handwashing with soap and water (medical asepsis), how are the hands held?

  1. ALevel with the shoulders, away from the sink
  2. BLower than the elbows, so water runs off the fingertips
  3. CHigher than the elbows, so water runs down the arms
  4. DTouching the inside of the sink for support
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A nurse teaches parents about firearm safety at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“We keep all the ammunition locked away separately from the gun.”
  2. B“We store the gun unloaded in a locked safe in the bedroom.”
  3. C“We keep the gun loaded in the nightstand, and the children know not to touch it.”
  4. D“We will ask other parents about guns before play dates.”
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient at 35 weeks of pregnancy with high blood pressure calls the clinic. Which symptom needs urgent assessment?

  1. ABackache after a long walk
  2. BMild ankle swelling at the end of the day
  3. CNeeding to pass urine more often
  4. DA severe headache with blurred vision
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

An adult choking on food is coughing forcefully and can speak a little. What should the nurse do?

  1. ASweep the mouth blindly with a finger
  2. BEncourage the patient to keep coughing and stay with them
  3. CGive abdominal thrusts straight away until the food comes out
  4. DGive the patient water to wash the food down
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Een insult van een patiënt duurt al meer dan vijf minuten. Wat betekent dit?

  1. ALeg iets in de mond om tongbeten te voorkomen
  2. BHet moet worden behandeld als status epilepticus en er moet noodmedicatie worden gegeven
  3. CHoud de ledematen vast om de bewegingen te stoppen
  4. DHet is normaal en behoeft geen behandeling
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

During CPR for asystole, when should adrenaline (epinephrine) be given according to standard adult guidelines?

  1. AOnly after three shocks have been delivered by the defibrillator
  2. BOnly once the patient has a pulse again
  3. CNever, because asystole is not treated with drugs
  4. DAs soon as IV or IO access is obtained, then every 3–5 minutes
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient takes high-dose biotin supplements for hair and nails. Why should the nurse report this before blood tests?

  1. ABiotin causes a true rise in blood glucose in all patients
  2. BBiotin lowers the hemoglobin by destroying the red cells
  3. CBiotin can distort some immunoassays, such as troponin or TSH
  4. DBiotin makes the blood clot in the tube before testing
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

The nurse prepares a patient for a 2-hour oral glucose tolerance test tomorrow morning. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll avoid smoking until the test is over"
  2. B"I'll fast overnight but can drink plain water"
  3. C"I'll stay seated during the test if I can"
  4. D"I can have a light breakfast before the test"
11.FarmacologieGemiddeld

Sumatriptan is contraindicated in which patient?

  1. AA patient with mild asthma
  2. BA patient with coronary artery disease
  3. CA patient with a recent ankle sprain
  4. DA patient with iron deficiency anaemia
12.FarmacologieMoeilijk

A teenager took a large overdose of diphenhydramine. He is agitated, hot, flushed and confused, with dry skin, dilated pupils and a full bladder. What is this pattern?

  1. ACholinergic toxidrome
  2. BSerotonin syndrome
  3. CAnticholinergic toxidrome
  4. DOpioid toxidrome
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Analysis of a pleural effusion shows it is an exudate (high protein and LDH compared with blood). Which cause is most likely?

  1. ANephrotic syndrome with protein lost in urine
  2. BPneumonia or cancer affecting the pleura
  3. CLiver cirrhosis with a low albumin
  4. DHeart failure with raised venous pressure
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A 28-year-old woman taking the combined pill comes in breathless and anxious. RR is 30/min, heart rate 118/min and SpO₂ 90% on air. A colleague says it is a panic attack. What should the nurse conclude?

  1. ALow oxygen saturation is not explained by anxiety; PE must be excluded
  2. BShe should be sent home after a sedative
  3. CThe saturation is normal for an anxious person who is breathing fast
  4. DBreathing into a paper bag is the best first treatment for her
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Why is good blood pressure control important in chronic kidney disease?

  1. AIt slows the decline in kidney function
  2. BIt cures chronic kidney disease
  3. CIt lowers the blood glucose
  4. DIt raises the haemoglobin level in the blood
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A drowsy patient's glucose meter shows "HI". What should the nurse do?

  1. ATreat it as very high, check ketones and escalate
  2. BAssume the meter is broken and recheck tomorrow
  3. CRecord "normal" in the notes because no number appears
  4. DGive glucose gel in case the reading is wrong
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Wat is het belangrijkste klinische verschil tussen dunnedarm- en dikkedarmobstructie?

  1. ADunne darm: helemaal geen braken; dikke darm: vroeg overvloedig braken zonder opgezetheid
  2. BEr is geen klinisch verschil; alleen een CT-scan kan ze onderscheiden
  3. CDunne darm: vroeg braken, minder opgezetheid; dikke darm: later braken, duidelijke opgezetheid
  4. DDunne darm: alleen duidelijke opgezetheid; dikke darm: geen pijn, geen braken en helemaal geen opgezetheid
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Een patiënt met een opioïd-PCA krijgt zuurstof via een masker. De SpO₂ is 97% en de ademfrequentie 11/min, maar de patiënt is nu moeilijk wekbaar. Wat moet de verpleegkundige concluderen?

  1. ADe PCA-dosis moet worden verhoogd om de patiënt comfortabel te houden
  2. BDe patiënt slaapt gewoon goed, omdat de pijn onder controle is
  3. CDe patiënt is veilig, omdat de zuurstofsaturatie normaal is
  4. DOpioïdtoxiciteit is waarschijnlijk; de zuurstof kan hypoventilatie maskeren
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Which is a common sign of iron deficiency anaemia in pregnancy?

  1. AIncreased appetite and frequent urination
  2. BHigh blood pressure and headache
  3. CWeight gain and ankle swelling
  4. DTiredness, pallor and breathlessness
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A breastfeeding mother asks whether she can have a progestin-only implant before discharge. Which reply is best?

  1. AShe should wait until she stops breastfeeding before using any method
  2. BProgestin-only methods are compatible with breastfeeding
  3. CImplants contain oestrogen, which is safe in breastfeeding
  4. DAny hormonal contraception will stop her milk supply
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Which snack is safest for a 2-year-old?

  1. AA small bowl of popcorn
  2. BA handful of whole peanuts
  3. CSmall pieces of soft cooked vegetables
  4. DWhole grapes from the fruit bowl
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A 9-year-old with Down syndrome has new neck pain, clumsy walking and changes in bladder control. What should the nurse suspect?

  1. AAtlantoaxial instability with spinal cord compression
  2. BA simple urinary infection causing tiredness
  3. CGrowing pains in the legs
  4. DThe normal low muscle tone of Down syndrome getting worse with age
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Which setting is best for an initial assessment interview with a new patient?

  1. AThe corridor, so that the interview can be done quickly
  2. BThe busy day room, so that the patient feels part of the ward
  3. CA small office with the nurse sitting behind a high desk between herself and the door
  4. DA quiet, private room with chairs at the same level and easy access to the door
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A 6-month-old has a spiral fracture of the arm. The parents say he "rolled off the sofa". The nurse also notices bruises of different colours on his back. What is the most appropriate action?

  1. AAccept the parents' explanation, because babies often fall
  2. BTell the parents that the nurse knows they are abusing the child
  3. CReport the concerns through child protection procedures and ensure the child's safety
  4. DDischarge the child quickly so that the parents do not become angry and stop bringing him for medical care
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
12345678910111215:10?5:10 PM3:10 PM3:10 AM2:10 PM

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een dosis is genoteerd om 15:10 (24-uursklok). Welke vermelding is dezelfde tijd op de 12-uursklok? Klik erop.

15:10
  1. 15:10 PM
  2. 23:10 PM
  3. 33:10 AM
  4. 42:10 PM
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
2,5 mcg/kg/min? mg/h110 kg1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een voorschrift luidt 2,5 mcg/kg/min voor een patiënt die 110 kg weegt. Druk de doseersnelheid D uit in mg/h. Rond af op twee decimalen.

2,5 mcg/kg/min110 kg
D = mg/h
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 28 kg krijgt 5 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 25 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

28 kg5 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
200 mg/5 mLV = ? mL

Een kind van 18 kg krijgt 20 mg/kg per dosis voorgeschreven van een orale suspensie met 200 mg in 5 mL. Welk volume V geef je?

18 kg20 mg/kg200 mg/5 mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
V = ?20 gtt/mL35 gtt/min4 h

Een infuus loopt met 35 gtt/min via een systeem van 20 gtt/mL. Hoeveel milliliter V krijgt de patiënt in 4 uur?

35 gtt/min20 gtt/mL4 h
V = mL
30.InfuussnelhedenMoeilijk
400 mg250 mL25 mL/h? mg/h

Een zak bevat 400 mg van een geneesmiddel in 250 mL en loopt met 25 mL/h. Hoeveel milligram per uur D krijgt de patiënt?

400 mg/250 mL25 mL/h
D = mg/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uurmelk240 mLsap120 mLijsschilfers100 mLInfuus125 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum1 × 50 mLurine250 mLurine250 mLurine175 mLwonddrain130 mLbraaksel150 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL. Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

melk: 240 mLsap: 120 mLijsschilfers: 100 mLInfuus: 125 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum: 1 × 50 mL
I = mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL120 mL/hstart 13:0017:30: ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL is om 13:00 gestart en loopt via een pomp met 120 mL/h. Hoeveel mL V zit er om 17:30 nog in de zak?

1000 mL120 mL/h13:00 → 17:30
V = mL
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: ja; loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator; IV-therapie of zoutslot: nee; looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel; mentale toestand: overschat of vergeet grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geruststellendmatig afwijkendlaag

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). 1 minuut na de geboorte heeft een oefenpasgeborene een roze lichaam met blauwe handen en voeten, een hartfrequentie van 95/min, een grimas bij prikkeling, enige flexie van de armen en benen en langzame, onregelmatige ademhaling met zwak huilen. Bepaal de Apgarscore en klik op hoe de score wordt geïnterpreteerd.

  1. 1geruststellend
  2. 2matig afwijkend
  3. 3laag

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · The output is liquid and contains a lot of water and salt

Waarom dit het antwoord is

The colon normally reabsorbs water and salt. An ileostomy bypasses it, so high output can quickly cause dehydration and low sodium; output is monitored and fluids encouraged.

Antwoord

A · The output is liquid and contains a lot of water and salt
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · The apical pulse for a full minute

Waarom dit het antwoord is

Digoxin slows the heart rate and can cause dangerous bradycardia and arrhythmias in toxicity. The apical pulse is counted for a full minute, and a low or irregular rate is reported before giving it.

Antwoord

B · The apical pulse for a full minute
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Lower than the elbows, so water runs off the fingertips

Waarom dit het antwoord is

For routine handwashing, hands are held lower than the elbows so dirty water flows off the fingertips into the sink, not up the arms. For a surgical scrub, the opposite applies.

Antwoord

B · Lower than the elbows, so water runs off the fingertips
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · “We keep the gun loaded in the nightstand, and the children know not to touch it.”

Waarom dit het antwoord is

Firearms in homes with children should be stored unloaded and locked, with ammunition stored separately and locked. Telling children not to touch a gun does not reliably prevent injuries.

Antwoord

C · “We keep the gun loaded in the nightstand, and the children know not to touch it.”
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · A severe headache with blurred vision

Waarom dit het antwoord is

A severe headache and visual changes can be signs of severe pre-eclampsia and a risk of eclampsia. Mild ankle swelling, backache and frequent urination are common in late pregnancy.

Antwoord

D · A severe headache with blurred vision
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Encourage the patient to keep coughing and stay with them

Waarom dit het antwoord is

A partial obstruction with a forceful cough is best cleared by the patient’s own coughing. The nurse stays and is ready to act if the cough becomes weak or the patient cannot speak or breathe.

Antwoord

B · Encourage the patient to keep coughing and stay with them
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Het moet worden behandeld als status epilepticus en er moet noodmedicatie worden gegeven

Waarom dit het antwoord is

Een insult van vijf minuten of langer, of herhaalde insulten zonder herstel, wordt behandeld als status epilepticus. Bescherm tegen letsel, geef zuurstof en geef anti-epileptica voor noodgevallen volgens voorschrift.

Antwoord

B · Het moet worden behandeld als status epilepticus en er moet noodmedicatie worden gegeven
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · As soon as IV or IO access is obtained, then every 3–5 minutes

Waarom dit het antwoord is

In non-shockable rhythms, adrenaline is given as soon as possible and repeated every 3–5 minutes while CPR continues. In shockable rhythms it is given after the third shock in UK/European guidelines (after the second shock in AHA guidelines).

Antwoord

D · As soon as IV or IO access is obtained, then every 3–5 minutes
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Biotin can distort some immunoassays, such as troponin or TSH

Waarom dit het antwoord is

Many immunoassays use biotin-streptavidin binding, and high blood biotin levels can give falsely high or low results, for example a falsely low troponin or abnormal thyroid tests. The laboratory and prescriber should know about biotin use.Gecontroleerd met: Troponin Test · MedlinePlus (NIH) (2023); Biotin Interference with Troponin Lab Tests - Assays Subject to Biotin Interference · U.S. FDA (2022)

Antwoord

C · Biotin can distort some immunoassays, such as troponin or TSH
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · "I can have a light breakfast before the test"

Waarom dit het antwoord is

The OGTT is done after an overnight fast of at least 8 hours; water is allowed. Eating before the test makes the results invalid. Patients rest during the test and avoid smoking, which can affect glucose.Gecontroleerd met: Blood Glucose Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Glucose tolerance test - non-pregnant · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

D · "I can have a light breakfast before the test"
11.Farmacologie

Antwoord: B · A patient with coronary artery disease

Waarom dit het antwoord is

Triptans can constrict coronary arteries and cause angina or myocardial infarction. They are avoided in coronary disease, uncontrolled hypertension and previous stroke.

Antwoord

B · A patient with coronary artery disease
12.Farmacologie

Antwoord: C · Anticholinergic toxidrome

Waarom dit het antwoord is

Anticholinergic toxicity causes hyperthermia, dry flushed skin, mydriasis, urinary retention, tachycardia and delirium. Dry skin helps distinguish it from serotonin syndrome and sympathomimetic poisoning, which cause sweating.

Antwoord

C · Anticholinergic toxidrome
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Pneumonia or cancer affecting the pleura

Waarom dit het antwoord is

Transudates form when hydrostatic or oncotic pressure changes push fluid out of vessels, as in heart failure, cirrhosis and nephrotic syndrome. Exudates form when inflammation or tumour makes the pleura leaky, so protein and LDH are high (Light's criteria). Common causes are pneumonia, cancer, TB and pulmonary embolism.

Antwoord

B · Pneumonia or cancer affecting the pleura
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Low oxygen saturation is not explained by anxiety; PE must be excluded

Waarom dit het antwoord is

Panic-related hyperventilation causes respiratory alkalosis but normal oxygen saturation. Hypoxaemia with tachycardia in a woman taking oestrogen suggests PE. She needs oxygen, urgent medical assessment and investigation. Paper-bag rebreathing is unsafe and can worsen hypoxaemia.

Antwoord

A · Low oxygen saturation is not explained by anxiety; PE must be excluded
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · It slows the decline in kidney function

Waarom dit het antwoord is

Hypertension is both a cause and a result of CKD. Controlling it, often with an ACE inhibitor or ARB when albuminuria is present, slows the loss of kidney function and reduces cardiovascular risk.

Antwoord

A · It slows the decline in kidney function
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · Treat it as very high, check ketones and escalate

Waarom dit het antwoord is

"HI" means the glucose is above the meter's upper range. In a drowsy patient this may be DKA or HHS. A laboratory glucose, ketones, observations and urgent medical review are needed.

Antwoord

A · Treat it as very high, check ketones and escalate
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Dunne darm: vroeg braken, minder opgezetheid; dikke darm: later braken, duidelijke opgezetheid

Waarom dit het antwoord is

Bij proximale dunnedarmobstructie is braken vroeg en prominent en de opgezetheid mild. Bij dikkedarmobstructie is de opgezetheid duidelijk, de obstipatie vroeg en het braken later (en kan fecaloïd zijn). Beeldvorming bevestigt het niveau en de oorzaak.

Antwoord

C · Dunne darm: vroeg braken, minder opgezetheid; dikke darm: later braken, duidelijke opgezetheid
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Opioïdtoxiciteit is waarschijnlijk; de zuurstof kan hypoventilatie maskeren

Waarom dit het antwoord is

Extra zuurstof kan de SpO₂ normaal houden terwijl het CO₂ stijgt door hypoventilatie. Toenemende sedatie is een vroeg teken van opioïdtoxiciteit. De verpleegkundige stopt de PCA, stimuleert de patiënt, roept hulp in en volgt het naloxonprotocol, waarbij ademfrequentie, ademdiepte en sedatie nauwlettend worden bewaakt.

Antwoord

D · Opioïdtoxiciteit is waarschijnlijk; de zuurstof kan hypoventilatie maskeren
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Tiredness, pallor and breathlessness

Waarom dit het antwoord is

Iron deficiency causes fatigue, pallor, breathlessness, palpitations and sometimes pica. A full blood count and ferritin confirm the diagnosis.

Antwoord

D · Tiredness, pallor and breathlessness
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Progestin-only methods are compatible with breastfeeding

Waarom dit het antwoord is

Progestin-only methods such as implants, injections and pills do not have a clinically important effect on milk supply. Oestrogen-containing methods are usually avoided in the first weeks.

Antwoord

B · Progestin-only methods are compatible with breastfeeding
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Small pieces of soft cooked vegetables

Waarom dit het antwoord is

Round, firm foods such as whole grapes, nuts and popcorn can block a young child's airway. Soft foods cut into small pieces are safer, and children should always sit down and be supervised while eating.

Antwoord

C · Small pieces of soft cooked vegetables
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Atlantoaxial instability with spinal cord compression

Waarom dit het antwoord is

Children with Down syndrome can have instability between the first two cervical vertebrae. Neck pain, changes in gait, weakness and bladder or bowel changes suggest cord compression and need urgent assessment.

Antwoord

A · Atlantoaxial instability with spinal cord compression
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · A quiet, private room with chairs at the same level and easy access to the door

Waarom dit het antwoord is

A private, quiet space protects confidentiality and helps the patient talk. Seating at the same level is less intimidating, and keeping access to the door supports safety for both people.

Antwoord

D · A quiet, private room with chairs at the same level and easy access to the door
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Report the concerns through child protection procedures and ensure the child's safety

Waarom dit het antwoord is

Injuries that do not fit the child's developmental stage or the history, and bruises of different ages, are warning signs of abuse. The nurse documents objectively and reports through safeguarding procedures.

Antwoord

C · Report the concerns through child protection procedures and ensure the child's safety
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: 3:10 PM

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Reken het uur om

15 − 12 = 3 → PM

Antwoord

3:10 PM

Antwoord

3:10 PM
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: D = 16,5 mg/h

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Zet de keten op

D = 2,5 mcg/kg/min × 110 kg × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Bereken

D = 2,5·110·60/1000 = 16,5 mg/h

Antwoord

D = 16,5 mg/h
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 5,6 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 5·28 = 140 mg

Volume

V = 140/25 = 5,6 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 5,6 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 9 mL

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Dosis uit het gewicht

20·18 = 360 mg

Volume

V = (360/200)·5 = 9 mL

Antwoord

V = 9 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: V = 420 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Snelheid in mL/h

35·60/20 = 105 mL/h

Volume

V = 105·4 = 420 mL

Antwoord

V = 420 mL
30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 40 mg/h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Concentratie

400/250 = 1,6 mg/mL

Dosissnelheid

D = 1,6·25 = 40 mg/h

Antwoord

D = 40 mg/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 1960 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 240 + 120 = 360 mL
ijsschilfers: 100/2 = 50 mL
Infuus: 125·12 = 1500 mL
intraveneus antibioticum: 1·50 = 50 mL
I = 1960 mL

Antwoord

I = 1960 mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: V = 460 mL

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Verstreken tijd

13:00 → 17:30 = 4,5 h

Toegediend volume

120·4,5 = 540 mL

Resterend volume

V = 1000 − 540 = 460 mL

Antwoord

V = 460 mL
33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: MFS = 45

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: ja → 15
loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator → 15
IV-therapie of zoutslot: nee → 0
looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel → 0
mentale toestand: overschat of vergeet grenzen → 15

Optellen

Totaal Morse = 0 + 15 + 15 + 0 + 0 + 15 = 45

Antwoord

MFS = 45
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: matig afwijkend

Apgarscore: vijf tekens, elk gescoord met 0, 1 of 2, gecontroleerd 1 en 5 minuten na de geboorte. Appearance (kleur): blauw of bleek 0, roze lichaam met blauwe extremiteiten 1, overal roze 2. Pulse: afwezig 0, onder 100/min 1, 100/min of meer 2. Grimace (reflexprikkelbaarheid): geen 0, grimas 1, huilen, hoesten of niezen 2. Activity (tonus): slap 0, enige flexie 1, actieve bewegingen 2. Respiration: afwezig 0, langzaam of onregelmatig met zwak huilen 1, goed met krachtig huilen 2. Een totaal van 7–10 stelt gerust, 4–6 is matig afwijkend en 0–3 is laag.

Scoor elk teken

Appearance: een roze lichaam met blauwe handen en voeten → 1
Hartslag: 95/min → 1
Grimace: een grimas bij prikkeling → 1
Activiteit: enige flexie van de armen en benen → 1
Respiration: langzame, onregelmatige ademhaling met zwak huilen → 1

Optellen

APGAR = 1 + 1 + 1 + 1 + 1 = 5

Interpretatie

5 → matig afwijkend

Antwoord

matig afwijkend

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions