Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

What does the Visual Infusion Phlebitis (VIP) score assess?

  1. AThe patient's eyesight before surgery
  2. BThe cannula site for signs of phlebitis
  3. CThe speed of an infusion pump
  4. DThe risk of an allergic reaction to IV drugs
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A patient has been taught to walk with underarm crutches. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll keep the crutch tips about a step out to the side and front."
  2. B"I'll take my weight through my hands on the hand grips."
  3. C"I'll check the rubber tips regularly for wear."
  4. D"I'll rest my weight on the tops of the crutches under my arms."
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

How should a portable oxygen cylinder be kept in a patient’s room?

  1. ALying loose on the floor beside the bed
  2. BLaid on the bed next to the patient
  3. CPlaced next to a heater to keep it warm
  4. DSecured upright in a stand or holder
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Why can a patient with severe neutropenia have a serious infection but little redness, swelling or pus?

  1. ANeutropenia makes infections stay limited to the skin
  2. BAntibiotics given with chemotherapy hide all signs of infection
  3. CThere are too few neutrophils to produce the usual inflammatory signs
  4. DChemotherapy kills the bacteria before they can multiply
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A nurse teaches a patient with COPD pursed-lip breathing. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will make my breath out about twice as long as my breath in.”
  2. B“I will breathe out slowly through pursed lips.”
  3. C“I will breathe in slowly through my nose.”
  4. D“I will breathe in through my mouth and out quickly through my nose.”
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Weeks after a kidney transplant, a patient has a fever, less urine and tenderness over the new kidney. What should the nurse suspect?

  1. ARejection of the transplant
  2. BNormal healing of the transplant
  3. CDehydration from drinking too much
  4. DA side effect of eating salty food
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

A patient is having a 12-lead ECG. Where are the chest electrodes placed?

  1. AAnywhere on the chest where the skin is clear
  2. BIn a straight line down the centre of the sternum from top to bottom
  3. CIn standard numbered positions across the front and left of the chest
  4. DOn both shoulders and both hips only
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënt met cirrose en een grote, gespannen buik ondergaat een ascitespunctie (paracentese). Waarom kan albumine worden gegeven?

  1. AOm te voorkomen dat de lever meer gal maakt
  2. BOm het kalium in de urine te verhogen
  3. COm het risico op circulatoire ontregeling na het verwijderen van een groot volume vocht te verkleinen
  4. DOm een infectie in het vocht te behandelen
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Which finding during a transfusion suggests transfusion-associated circulatory overload (TACO)?

  1. AHives and itching without other signs
  2. BA low temperature and slow heart rate
  3. CCrackles, hypertension and a raised BNP
  4. DBack pain with dark red urine output
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Een patiënt met chronische hyponatriëmie (natrium 118 mEq/L) wordt behandeld. Waarom moet het natrium langzaam worden verhoogd?

  1. ASnelle correctie veroorzaakt hypokaliëmie, wat het enige risico is
  2. BSnelle correctie zorgt ervoor dat het natrium nog verder daalt
  3. CLangzame correctie is alleen nodig om de ziekenhuiskosten te verlagen
  4. DHet kan osmotische demyelinisatie veroorzaken, een ernstig hersenletsel
11.FarmacologieGemiddeld

How many micrograms are in 0,5 mg?

  1. A500 micrograms
  2. B50 micrograms
  3. C5 micrograms
  4. D5000 micrograms
12.FarmacologieMoeilijk

A patient taking a GLP-1 receptor agonist such as semaglutide has severe, constant upper abdominal pain spreading to the back, with vomiting. What should the nurse suspect?

  1. AAcute pancreatitis; the drug is stopped and urgent assessment arranged
  2. BExpected nausea; the patient should take the next dose with food
  3. CHypoglycaemia; the patient should eat sweets and continue as usual
  4. DConstipation; a laxative will solve the problem
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

What is the main problem in heart failure with preserved ejection fraction?

  1. AA dilated ventricle that cannot contract strongly
  2. BA stiff ventricle that fills poorly in diastole
  3. CA leaking aortic valve
  4. DA blocked pulmonary artery
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Een patiënt die apixaban gebruikt vanwege atriumfibrilleren staat gepland voor een electieve operatie. Welke bewering weerspiegelt de juiste handelwijze?

  1. ATwee weken voor de operatie stoppen en vervangen door warfarine
  2. BHet gedurende een bepaalde tijd onderbreken, op basis van het bloedingsrisico en de nierfunctie
  3. CHet wordt altijd voortgezet tot de ochtend van de operatie
  4. DHet wordt gestaakt en daarna opgeheven met orale vitamine K
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Several hours after a carotid endarterectomy, which finding needs the most urgent action?

  1. AA small amount of dried blood on the dressing
  2. BA blood pressure slightly above the baseline
  3. CAn expanding neck swelling with noisy breathing
  4. DMild pain at the incision site
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient with renal colic has normal kidney function and no other contraindications. Which drug is usually the first choice for pain?

  1. AAn NSAID such as diclofenac
  2. BA benzodiazepine such as diazepam
  3. CAn oral antihistamine such as cetirizine
  4. DOral paracetamol (acetaminophen) alone
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

A patient takes co-codamol at home (a combination tablet sold under different names in different countries). Why should the nurse check this before giving regular paracetamol (acetaminophen)?

  1. ACo-codamol must be stopped a week before any paracetamol
  2. BParacetamol and codeine cause a severe allergic reaction when combined
  3. CIt already contains paracetamol, so overdose could occur
  4. DCo-codamol stops paracetamol from working
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

On day 5 after hip surgery, a patient suddenly becomes breathless, with sharp chest pain on breathing in, a pulse of 120/min and SpO₂ 89%. What should the nurse suspect and do first?

  1. APulmonary embolism; sit up, give oxygen and call for urgent help
  2. BWound infection; take a wound swab and wait for results
  3. CSimple atelectasis; encourage walking around the ward
  4. DAnxiety; give reassurance and repeat the observations in an hour's time
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Wat is de juiste volgorde van de eerste kardinale bewegingen van de bevalling?

  1. ADescent, extensie, engagement, flexie, interne rotatie
  2. BEngagement (vastzetting), descent (indaling), flexie, interne rotatie, extensie
  3. CFlexie, engagement, extensie, descent, interne rotatie
  4. DInterne rotatie, engagement, descent, extensie, flexie
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Which newborn finding should prompt checks for kidney and other anomalies?

  1. AAcrocyanosis in the first hours
  2. BMild moulding of the head
  3. CA single umbilical artery
  4. DMilia on the nose
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Waarom worden codeïne en tramadol niet aanbevolen voor kinderen jonger dan 12 jaar?

  1. AZe kunnen alleen intraveneus worden gegeven
  2. BSommige kinderen breken ze zeer snel af, wat gevaarlijke ademhalingsdepressie veroorzaakt
  3. CZe zijn te zwak om matige pijn te verlichten, dus sterkere opioïden hebben altijd de voorkeur
  4. DZe veroorzaken altijd allergieën
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A toddler with sickle cell disease suddenly becomes pale and lethargic, with a fast heart rate and an enlarging left upper abdomen. What should the nurse suspect?

  1. AA simple viral infection with mild anaemia
  2. BSplenic sequestration crisis, an emergency
  3. CConstipation causing abdominal swelling and discomfort
  4. DA pain crisis in the abdominal muscles
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Een patiënt gebruikt het woord "glimpotrance" en legt uit dat het de kracht betekent die zijn gedachten bestuurt. Wat is dit?

  1. AEcholalie
  2. BEen klankassociatie
  3. CEen neologisme
  4. DOmstandigheid
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A patient asks, "Do you think I should divorce my husband?" Which response best supports the patient's autonomy?

  1. A"You should ask your doctor what to do about it."
  2. B"What are your thoughts about the options you have?"
  3. C"No, divorce would only make things worse for you."
  4. D"Yes, I think you'd be happier without him."
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
10 lb 2 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een pasgeborene weegt 10 lb 2 oz. Bepaal met 1 lb = 16 oz en 1 kg = 2,2 lb het gewicht m in kilogram. Rond af op twee decimalen.

10 lb 2 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
2 tsp · 4/dag · 7 d? mL1 tsp = 5 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een recept luidt 2 tsp van een orale suspensie elke 6 uur gedurende 7 dagen. Hoeveel mL V is er nodig voor de hele kuur, met 1 tsp = 5 mL?

2 tspelke 6 uur7 dagen1 tsp = 5 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 36 kg krijgt 10 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 40 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

36 kg10 mg/kg40 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
53 kg153 cmBSA = √(h·w/3600)100 mg/m²D = ? mg

Een patiënt is 153 cm lang en weegt 53 kg. Het voorschrift is 100 mg/m². Bereken met de formule van Mosteller BSA = √(lengte (cm) × gewicht (kg)/3600) de dosis D in mg.

153 cm53 kg100 mg/m²
D = mg
29.InfuussnelhedenGemiddeld
410 mLover? mL/h4 h over

Er is 500 mL voorgeschreven in 6 uur. Na 2 uur zie je dat er nog 410 mL in de zak zit, en het infuus moet nog steeds op tijd klaar zijn. Op welke snelheid R in mL/h moet de pomp opnieuw worden ingesteld?

500 mL / 6 hna 2 h: 410 mL
R = mL/h
30.InfuussnelhedenMoeilijk
250 mg50 mL12 mL/h? mg/h

Een zak bevat 250 mg van een geneesmiddel in 50 mL en loopt met 12 mL/h. Hoeveel milligram per uur D krijgt de patiënt?

250 mg/50 mL12 mL/h
D = mg/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uurthee240 mLgelatinepudding100 mLsap150 mLijsschilfers120 mLInfuus100 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum1 × 100 mLurine375 mLurine350 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. De patiënt weegt 70 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

70 kg12 hurine: 375 mLurine: 350 mL
U = mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL650 mL ingelopen100 mL/h12:30t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL loopt via een pomp met 100 mL/h. Om 12:30 is er al 650 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL650 mL ingelopen100 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 20/min, SpO₂ 90% met extra zuurstof, bloeddruk 92/56 mmHg, hartslag 130/min, alert, temperatuur 36,0 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 20SpO₂ 90%O₂SBP 92HR 130AT 36,0 °C
NEWS2 =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 14/min, SpO₂ 98% op kamerlucht, bloeddruk 118/70 mmHg, hartslag 88/min, alert, temperatuur 36,8 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 14SpO₂ 98%luchtSBP 118HR 88AT 36,8 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · The cannula site for signs of phlebitis

Waarom dit het antwoord is

The VIP score grades pain, redness, swelling and hardening along the vein. A rising score tells the nurse when the cannula must be removed.

Antwoord

B · The cannula site for signs of phlebitis
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · "I'll rest my weight on the tops of the crutches under my arms."

Waarom dit het antwoord is

Leaning on the armpits can damage the brachial plexus and cause crutch palsy. Weight is taken through the hands, with a gap of a few finger-widths between the crutch top and the armpit.

Antwoord

D · "I'll rest my weight on the tops of the crutches under my arms."
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Secured upright in a stand or holder

Waarom dit het antwoord is

Oxygen cylinders are under high pressure and can be damaged or cause injury if they fall. They are kept upright in a holder or cart, away from heat and flames.

Antwoord

D · Secured upright in a stand or holder
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · There are too few neutrophils to produce the usual inflammatory signs

Waarom dit het antwoord is

Classic signs of infection come from the inflammatory response, which depends on white blood cells. With very few neutrophils, fever may be the only early sign, so it must be taken seriously.

Antwoord

C · There are too few neutrophils to produce the usual inflammatory signs
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · “I will breathe in through my mouth and out quickly through my nose.”

Waarom dit het antwoord is

Pursed-lip breathing means breathing in through the nose and out slowly through pursed lips, making exhalation longer. This keeps airways open and reduces air trapping.

Antwoord

D · “I will breathe in through my mouth and out quickly through my nose.”
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Rejection of the transplant

Waarom dit het antwoord is

Fever, falling urine output and graft tenderness are signs of possible rejection. The nurse reports promptly, because early treatment can save the kidney.

Antwoord

A · Rejection of the transplant
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · In standard numbered positions across the front and left of the chest

Waarom dit het antwoord is

The six chest leads (V1–V6) have standard anatomical positions, from the 4th intercostal space beside the sternum to the mid-axillary line. Wrong placement can change the ECG and lead to misinterpretation.

Antwoord

C · In standard numbered positions across the front and left of the chest
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Om het risico op circulatoire ontregeling na het verwijderen van een groot volume vocht te verkleinen

Waarom dit het antwoord is

Een paracentese met groot volume kan hypotensie en nierfunctiestoornissen veroorzaken. Een albumine-infuus helpt het circulerend volume op peil te houden.

Antwoord

C · Om het risico op circulatoire ontregeling na het verwijderen van een groot volume vocht te verkleinen
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Crackles, hypertension and a raised BNP

Waarom dit het antwoord is

TACO is fluid overload, often in older adults or those with heart or kidney disease. It causes dyspnea, crackles, hypertension, distended neck veins and a raised BNP. The transfusion is stopped, the patient is sat up and diuretics may be prescribed.

Antwoord

C · Crackles, hypertension and a raised BNP
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Het kan osmotische demyelinisatie veroorzaken, een ernstig hersenletsel

Waarom dit het antwoord is

Wanneer hyponatriëmie zich langzaam ontwikkelt, passen hersencellen zich aan. Het natrium te snel verhogen laat ze krimpen en kan het myeline van zenuwcellen beschadigen (osmotische demyelinisatie). Veel richtlijnen beperken de stijging tot ongeveer 8–10 mEq/L in 24 uur.Gecontroleerd met: Osmotic demyelination syndrome · MedlinePlus (NIH) (2026)

Antwoord

D · Het kan osmotische demyelinisatie veroorzaken, een ernstig hersenletsel
11.Farmacologie

Antwoord: A · 500 micrograms

Waarom dit het antwoord is

0,5 mg × 1000 = 500 micrograms. Writing "micrograms" in full (or "mcg" in US practice), not "µg", helps avoid confusion with "mg".

Antwoord

A · 500 micrograms
12.Farmacologie

Antwoord: A · Acute pancreatitis; the drug is stopped and urgent assessment arranged

Waarom dit het antwoord is

Mild nausea is common with GLP-1 agonists, but severe persistent abdominal pain radiating to the back suggests pancreatitis. The drug is stopped and the patient needs urgent assessment, including serum lipase or amylase.

Antwoord

A · Acute pancreatitis; the drug is stopped and urgent assessment arranged
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · A stiff ventricle that fills poorly in diastole

Waarom dit het antwoord is

In HFpEF, the left ventricle is stiff and relaxes poorly, so filling pressures rise and cause congestion even though the ejection fraction is normal. It is common in older people with hypertension, diabetes and obesity. HFrEF is mainly a problem of contraction.

Antwoord

B · A stiff ventricle that fills poorly in diastole
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Het gedurende een bepaalde tijd onderbreken, op basis van het bloedingsrisico en de nierfunctie

Waarom dit het antwoord is

Omdat DOAC's binnen enkele dagen uitwerken, worden ze vóór een operatie meestal een bepaalde periode onderbroken (vaak 1–3 dagen), afhankelijk van het bloedingsrisico van de ingreep en de nierfunctie; overbruggen met heparine is in het algemeen niet nodig. Vitamine K heft DOAC's niet op.

Antwoord

B · Het gedurende een bepaalde tijd onderbreken, op basis van het bloedingsrisico en de nierfunctie
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · An expanding neck swelling with noisy breathing

Waarom dit het antwoord is

A neck haematoma after carotid surgery can compress the airway quickly. It needs immediate senior help and may need the wound opened. Neurological checks for new stroke and cranial nerve damage are also part of routine care.

Antwoord

C · An expanding neck swelling with noisy breathing
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · An NSAID such as diclofenac

Waarom dit het antwoord is

NSAIDs are recommended first line for renal colic in suitable patients because they reduce prostaglandin-driven pain and ureteric spasm. Opioids are added if needed. NSAIDs are avoided in kidney impairment.

Antwoord

A · An NSAID such as diclofenac
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · It already contains paracetamol, so overdose could occur

Waarom dit het antwoord is

Co-codamol combines codeine and paracetamol. Giving extra paracetamol can exceed the maximum daily dose and cause liver damage, so all sources of paracetamol are counted.

Antwoord

C · It already contains paracetamol, so overdose could occur
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · Pulmonary embolism; sit up, give oxygen and call for urgent help

Waarom dit het antwoord is

Sudden pleuritic chest pain, breathlessness, tachycardia and hypoxia after surgery strongly suggest PE. The nurse supports breathing with oxygen, escalates urgently and prepares for investigations and anticoagulation.

Antwoord

A · Pulmonary embolism; sit up, give oxygen and call for urgent help
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Engagement (vastzetting), descent (indaling), flexie, interne rotatie, extensie

Waarom dit het antwoord is

De kardinale bewegingen zijn engagement, descent, flexie, interne rotatie, extensie, externe rotatie (restitutie) en expulsie.

Antwoord

B · Engagement (vastzetting), descent (indaling), flexie, interne rotatie, extensie
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · A single umbilical artery

Waarom dit het antwoord is

A two-vessel cord can be associated with renal, cardiac and other anomalies. Milia, moulding and acrocyanosis are normal findings.

Antwoord

C · A single umbilical artery
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · Sommige kinderen breken ze zeer snel af, wat gevaarlijke ademhalingsdepressie veroorzaakt

Waarom dit het antwoord is

Bij ultrasnelle metaboliseerders wordt codeïne snel omgezet in morfine, wat levensbedreigende ademhalingsdepressie kan veroorzaken. Toezichthouders raden codeïne en tramadol af bij kinderen jonger dan 12 jaar, en na een keel- of neusamandeloperatie bij kinderen jonger dan 18 jaar.

Antwoord

B · Sommige kinderen breken ze zeer snel af, wat gevaarlijke ademhalingsdepressie veroorzaakt
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · Splenic sequestration crisis, an emergency

Waarom dit het antwoord is

In splenic sequestration, sickled cells are trapped in the spleen, which enlarges quickly while haemoglobin falls sharply, leading to shock. It needs urgent fluids and transfusion; parents are taught to feel the spleen and seek help.

Antwoord

B · Splenic sequestration crisis, an emergency
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Een neologisme

Waarom dit het antwoord is

Neologismen zijn verzonnen woorden, of echte woorden met een persoonlijke betekenis, en zijn een teken van gedesorganiseerd denken.

Antwoord

C · Een neologisme
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · "What are your thoughts about the options you have?"

Waarom dit het antwoord is

Asking the patient to explore her own options supports problem-solving and autonomy. Giving an opinion, or passing the question on, takes the decision away from her.

Antwoord

B · "What are your thoughts about the options you have?"
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: m = 4,6 kg

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Ounces naar ponden

2 oz/16 = 0,125 lb
10 + 0,125 = 10,13 lb

Pond naar kilogram

m = 10,13/2,2 = 4,602 ≈ 4,6 kg

Antwoord

m = 4,6 kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 280 mL

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Volume per gift

2 tsp = 2·5 = 10 mL

Hele kuur

V = 10 mL × 4/dag × 7 = 280 mL

Antwoord

V = 280 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 9 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 10·36 = 360 mg

Volume

V = 360/40 = 9 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 9 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 150,1 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Lichaamsoppervlak

BSA = √(153·53/3600) = √2,252 = 1,501 m²

Dosis

D = 100·1,501 = 150,1 mg

Antwoord

D = 150,1 mg
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 102,5 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Oorspronkelijke snelheid

500/6 = 83,33 mL/h

Nieuwe snelheid

R = 410/4 = 102,5 mL/h

Antwoord

R = 102,5 mL/h

Veel ziekenhuizen staan zo’n aanpassing tot 25% toe zonder nieuw voorschrift; controleer het lokale protocol.

30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 60 mg/h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Concentratie

250/50 = 5 mg/mL

Dosissnelheid

D = 5·12 = 60 mg/h

Antwoord

D = 60 mg/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 0,86 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

375 + 350 = 725 mL

Per kilogram per uur

U = 725/(70·12) = 0,8631 ≈ 0,86 mL/kg/h

Antwoord

U = 0,86 mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 3,5 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

1000 − 650 = 350 mL

Tijd

t = 350/100 = 3,5 h

Antwoord

t = 3,5 h

Dat is ongeveer 3 h 30 min, dus de zak is rond 16:00 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 10

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 20/min → 0
SpO₂ 90% → 3
met zuurstof → 2
SBP 92 mmHg → 2
HR 130/min → 2
alert (A) → 0
T 36,0 °C → 1

Optellen

NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 2 + 2 + 0 + 1 = 10

Antwoord

NEWS2 = 10
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 14/min → 0
SpO₂ 98% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 88/min → 0
alert (A) → 0
T 36,8 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0
Geen enkele parameter scoort 3.

Risicogroep

laag

Antwoord

laag

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions