Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

A patient can wash their face and arms but cannot reach their back and feet. What is the best approach?

  1. ALeave the back and feet unwashed
  2. BAsk the patient to wait until a relative visits
  3. CWash the patient completely yourself to save time and effort
  4. DLet the patient do what they can and help with the rest
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

In a patient with sepsis, what does a raised blood lactate suggest?

  1. AThe tissues are not getting enough oxygen
  2. BThe kidneys are making too much urine
  3. CThe patient has eaten recently
  4. DThe infection has been cured
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Which drugs are used as antidotes for nerve agent poisoning?

  1. AAcetylcysteine and charcoal
  2. BVitamin K and protamine
  3. CNaloxone and flumazenil
  4. DAtropine and pralidoxime
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A patient’s white cell differential shows a raised eosinophil count. Which cause is most consistent with this finding?

  1. AA viral infection such as a cold
  2. BAn acute bacterial infection
  3. CBone marrow suppression from chemotherapy
  4. DAn allergic reaction or a parasitic infection
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient taking lisinopril develops swelling of the lips and tongue. What should the nurse do first?

  1. AGive the next dose of lisinopril with water
  2. BApply a cold pack and recheck in an hour
  3. CAssess the airway and call for urgent help
  4. DTell the patient this is a common, harmless effect
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Welke bevinding bij een patiënt is het meest urgent?

  1. AEen patiënt na een knieoperatie met een kleine blauwe plek op een injectieplaats
  2. BEen patiënt op een heparine-infusie met nieuwe verwardheid en een ernstige hoofdpijn
  3. CEen patiënt van wie de uitslag van het aantal bloedplaatjes nog in afwachting is
  4. DEen patiënt op warfarine met een INR van 2,5 die zijn gebruikelijke avonddosis moet krijgen
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Which group of symptoms suggests hypercalcaemia?

  1. ASweating, tremor and sudden hunger
  2. BTingling lips, muscle cramps and spasms of the hands and feet
  3. CThirst, constipation, confusion and abdominal pain
  4. DWeight gain, feeling cold and a slow pulse
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient with a central venous catheter develops fever and rigors shortly after the line is flushed, with no other obvious source. What should be suspected?

  1. ANormal response to line use
  2. BAn allergic reaction to the saline flush
  3. CA catheter-related bloodstream infection
  4. DA pulmonary embolism
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient with type 1 diabetes has the flu, is eating little and has a glucose of 290 mg/dL (16,1 mmol/L). Which advice is correct?

  1. AWait 3 days before checking the glucose again
  2. BKeep taking insulin and check blood or urine ketones
  3. CDrink only water and avoid all carbohydrate foods
  4. DStop all insulin until you are eating normally again
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient with long-standing rheumatoid arthritis has a hemoglobin of 10,5 g/dL (105 g/L), a low serum iron, a low total iron-binding capacity (TIBC) and a high-normal ferritin. Which condition fits best?

  1. AAcute blood loss anemia
  2. BAnemia of chronic disease (inflammation)
  3. CVitamin B12 deficiency anemia
  4. DIron-deficiency anemia
11.FarmacologieGemiddeld

Which adverse effect of doxorubicin requires monitoring of heart function?

  1. ASevere hypertension during the infusion itself
  2. BPericarditis caused by infection
  3. CRapid rise in cholesterol
  4. DCumulative heart muscle damage leading to heart failure
12.FarmacologieMoeilijk

Wat is het belangrijkste werkingsmechanisme van protonpompremmers zoals omeprazol?

  1. ANeutraliseren van het zuur in de maag
  2. BIrreversibele remming van de H⁺/K⁺-ATPase in de pariëtale cellen
  3. CDe zweer bedekken om hem te beschermen
  4. DCompetitieve blokkade van histamine-H2-receptoren op de pariëtale cellen
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A 70 kg patient has passed 20 mL of urine per hour for the last three hours. How should this be interpreted?

  1. AHigh, suggesting fluid overload that needs a diuretic
  2. BNormal, because the target is 0,1 mL/kg/h
  3. CBelow 0,5 mL/kg/h, suggesting poor kidney perfusion
  4. DNormal, because any measurable urine output is reassuring
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

After a pneumonectomy, how is the patient usually positioned?

  1. AHead down with the legs raised, to drain secretions from the lung
  2. BFully on the non-operated side, to help drain the empty space
  3. CFlat and prone for the whole of the first day after surgery
  4. DOn the back or the operated side, not fully on the remaining lung
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

What is the dexamethasone suppression test used for?

  1. ATo diagnose diabetes insipidus
  2. BTo help diagnose Cushing's syndrome
  3. CTo check thyroid function
  4. DTo measure kidney function
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Een patiënt met een acuut herseninfarct komt niet in aanmerking voor trombolyse. Op dag 1 is de bloeddruk 190/100 mmHg zonder ander spoedgeval. Wat is in het algemeen passend?

  1. ASnel verlagen tot 110/70 mmHg met intraveneuze middelen
  2. BElke 5 minuten nitraatspray geven tot onder 120 mmHg
  3. CDe patiënt plat leggen en een grote vochtbolus geven
  4. DAgressief verlagen vermijden en de streefwaarden van het stroketeam volgen
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Waarom kan het ureum veel sterker stijgen dan het creatinine bij een patiënt met een bloeding in het bovenste maag-darmkanaal?

  1. AUreum wordt aangemaakt door het bloedende maagslijmvlies
  2. BDe bloeding beschadigt altijd direct de niertubuli
  3. CCreatinine gaat verloren uit het lichaam via het braaksel
  4. DVerteerd bloed is een eiwitbelasting die het ureum verhoogt
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A patient admitted for an elective general anaesthetic mentions that they ate a slice of toast 3 hours ago. What should the nurse do?

  1. AInform the anaesthetist, as surgery may be delayed
  2. BSay nothing, since toast is a light food
  3. CAsk the patient to try to vomit to empty the stomach
  4. DGive a large drink to wash the food through
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

A newborn's blood glucose is low but the baby is well and able to feed. What is the usual first step?

  1. AGive the baby plain water by bottle
  2. BFeed the baby and recheck the glucose
  3. CWithhold feeds and observe for 6 hours
  4. DGive IV insulin immediately
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Een pasgeborene heeft apneu nadat hij is verwarmd, afgedroogd en gestimuleerd. Wat is de volgende stap?

  1. ADirect beginnen met borstcompressies
  2. BWachten en de Apgarscore na 5 minuten beoordelen voordat er iets wordt gedaan
  3. CBeginnen met beademing met positieve druk met ballon en masker
  4. DDe baby ondersteboven houden en op de rug kloppen
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

A child's asthma action plan shows he is in the yellow zone. What should he do?

  1. AUse the reliever as the plan says and contact the doctor if it does not help
  2. BStop all medicines and wait to see if the symptoms pass
  3. CGo straight to the emergency department without using any medicine first
  4. DDouble the preventer dose and do nothing else
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A 14-year-old has superficial cuts on her forearms. She says cutting helps her cope and that she does not want to die. What is the best nursing response?

  1. APromise not to tell anyone so that she keeps talking
  2. BTell her firmly that cutting is attention-seeking behaviour and that she must stop now
  3. CAccept that she is not at risk because she says she does not want to die
  4. DTreat the wounds, stay calm and non-judgemental, and refer for assessment
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Which effects of methadone should the nurse monitor for?

  1. AHair loss, weight loss and a painful red rash on the face
  2. BHypertensive crisis after eating aged cheese
  3. CRespiratory depression, sedation and a prolonged QT interval
  4. DAgranulocytosis and a sore throat
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënt in separatie lijkt te slapen. Wat moet de verpleegkundige doen?

  1. ADe observatie op de vereiste frequentie voortzetten en ademhaling en welzijn controleren
  2. BDe patiënt laten tot de volgende dienst
  3. CStoppen met observeren omdat de patiënt slaapt
  4. DDe patiënt elke 5 minuten wakker maken om te vragen hoe hij zich voelt en zijn ademhaling te controleren
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
94969810010210410635363738394041°F°C? °F39,6 °C

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De temperatuur van een patiënt is 39,6 °C. Reken die om naar graden Fahrenheit T met °F = °C × 9/5 + 32. Rond af op één decimaal.

39,6 °C
T = °F
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
½ tsp · 3/dag · 7 d? × 150 mL1 tsp = 5 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een recept luidt ½ tsp van een orale suspensie elke 8 uur gedurende 7 dagen. De suspensie wordt geleverd in flessen van 150 mL. Hoeveel hele flessen N moeten worden geleverd zodat de kuur compleet is, met 1 tsp = 5 mL?

½ tspelke 8 uur7 dagen150 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.DosisberekeningenGemiddeld
2%w/vV = ? mL

Er is een dosis van 60 mg nodig uit een 2% (w/v) oplossing. Welk volume V bevat deze dosis?

60 mg2% w/v
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
25k stuks250 mL? mL/h1250 stuks/h

Een infuus bevat 25000 eenheden van een geneesmiddel in 250 mL. Het voorschrift is 1250 eenheden per uur. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

25000 stuks/250 mL1250 stuks/h
R = mL/h
29.InfuussnelhedenGemiddeld
20 gtt/mL30 mL/h? gtt/min

Een infuus is voorgeschreven op 30 mL/h, maar er is geen pomp beschikbaar. Het loopt op zwaartekracht via een infuussysteem van 20 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut.

30 mL/h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
500 mg50 mL12 mL/h? mg/h

Een zak bevat 500 mg van een geneesmiddel in 50 mL en loopt met 12 mL/h. Hoeveel milligram per uur D krijgt de patiënt?

500 mg/50 mL12 mL/h
D = mg/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uurmelk240 mLsoep250 mLInfuus125 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum2 × 100 mLurine200 mLurine275 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. De patiënt weegt 102 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

102 kg12 hurine: 200 mLurine: 275 mL
U = mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL100 mL ingelopen100 mL/h12:00t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 500 mL loopt via een pomp met 100 mL/h. Om 12:00 is er al 100 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL100 mL ingelopen100 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 25/min, SpO₂ 96% met extra zuurstof, bloeddruk 136/82 mmHg, hartslag 76/min, alert, temperatuur 37,9 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 25SpO₂ 96%O₂SBP 136HR 76AT 37,9 °C
NEWS2 =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 18/min, SpO₂ 89% op kamerlucht, bloeddruk 150/90 mmHg, hartslag 88/min, alert, temperatuur 37,1 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 18SpO₂ 89%luchtSBP 150HR 88AT 37,1 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Let the patient do what they can and help with the rest

Waarom dit het antwoord is

Encouraging patients to do what they can maintains independence, dignity and function. The nurse helps with the parts they cannot manage.

Antwoord

D · Let the patient do what they can and help with the rest
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · The tissues are not getting enough oxygen

Waarom dit het antwoord is

When tissues are poorly perfused they switch to anaerobic metabolism and produce lactate. A raised lactate in sepsis signals higher risk and the need for urgent treatment.

Antwoord

A · The tissues are not getting enough oxygen
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Atropine and pralidoxime

Waarom dit het antwoord is

Nerve agents inhibit acetylcholinesterase, causing excess acetylcholine. Atropine blocks muscarinic effects such as secretions and bradycardia, and pralidoxime helps to reactivate the enzyme.

Antwoord

D · Atropine and pralidoxime
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · An allergic reaction or a parasitic infection

Waarom dit het antwoord is

Eosinophils rise in allergic conditions such as asthma and drug reactions and in parasitic infections. Acute bacterial infection mainly raises neutrophils, and viral infection often raises lymphocytes.

Antwoord

D · An allergic reaction or a parasitic infection
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Assess the airway and call for urgent help

Waarom dit het antwoord is

Angioedema is a rare but dangerous effect of ACE inhibitors. The airway comes first: the nurse assesses breathing, calls for urgent help and holds the drug.

Antwoord

C · Assess the airway and call for urgent help
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Een patiënt op een heparine-infusie met nieuwe verwardheid en een ernstige hoofdpijn

Waarom dit het antwoord is

Nieuwe verwardheid en een ernstige hoofdpijn bij een patiënt met antistolling kunnen wijzen op een intracraniële bloeding. Een INR van 2,5 ligt binnen het gebruikelijke therapeutische bereik van 2 tot 3, en een kleine blauwe plek op een injectieplaats komt vaak voor.

Antwoord

B · Een patiënt op een heparine-infusie met nieuwe verwardheid en een ernstige hoofdpijn
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Thirst, constipation, confusion and abdominal pain

Waarom dit het antwoord is

High calcium causes polyuria and thirst, constipation, abdominal pain, kidney stones and confusion. Tingling and cramps suggest low calcium instead.

Antwoord

C · Thirst, constipation, confusion and abdominal pain
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · A catheter-related bloodstream infection

Waarom dit het antwoord is

Rigors after flushing suggest bacteria colonising the catheter. Blood cultures are taken (often from the line and a peripheral vein) and the team decides whether to remove the line.

Antwoord

C · A catheter-related bloodstream infection
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Keep taking insulin and check blood or urine ketones

Waarom dit het antwoord is

During illness, stress hormones raise glucose, so insulin is continued even when eating less. Glucose and ketones are checked often, fluids are taken, and the provider is contacted if ketones are moderate or high or vomiting prevents fluids.Gecontroleerd met: Diabetes - when you are sick · MedlinePlus (NIH) (2026)

Antwoord

B · Keep taking insulin and check blood or urine ketones
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Anemia of chronic disease (inflammation)

Waarom dit het antwoord is

In chronic inflammation, iron is trapped in stores, so serum iron is low but ferritin is normal or high and TIBC is low. In iron deficiency, ferritin is low and TIBC is high. Iron supplements help iron deficiency much more than anemia of chronic disease.Gecontroleerd met: Ferritin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2025); Serum iron test · MedlinePlus (NIH) (2026)

Antwoord

B · Anemia of chronic disease (inflammation)
11.Farmacologie

Antwoord: D · Cumulative heart muscle damage leading to heart failure

Waarom dit het antwoord is

Anthracyclines such as doxorubicin can damage heart muscle, and the risk increases with cumulative dose. Heart function is assessed before and during treatment; the drug can also turn urine red.

Antwoord

D · Cumulative heart muscle damage leading to heart failure
12.Farmacologie

Antwoord: B · Irreversibele remming van de H⁺/K⁺-ATPase in de pariëtale cellen

Waarom dit het antwoord is

PPI's blokkeren de protonpomp irreversibel, de laatste stap van de zuursecretie. H2-blokkers (zoals famotidine) werken eerder en zwakker; antacida neutraliseren alleen.

Antwoord

B · Irreversibele remming van de H⁺/K⁺-ATPase in de pariëtale cellen
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Below 0,5 mL/kg/h, suggesting poor kidney perfusion

Waarom dit het antwoord is

A urine output below about 0,5 mL/kg/h (35 mL/h for 70 kg) for several hours is oliguria and may indicate hypovolaemia, shock or acute kidney injury. It should be reported along with the other observations, and the catheter checked for blockage.

Antwoord

C · Below 0,5 mL/kg/h, suggesting poor kidney perfusion
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · On the back or the operated side, not fully on the remaining lung

Waarom dit het antwoord is

After a pneumonectomy, the remaining lung needs room to expand, and the mediastinum must not shift. Patients usually lie on their back or on the operated side, semi-upright. Lying fully on the non-operated side can compress the remaining lung. Chest drains, if present, are managed per surgical instructions.

Antwoord

D · On the back or the operated side, not fully on the remaining lung
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · To help diagnose Cushing's syndrome

Waarom dit het antwoord is

A dose of dexamethasone normally suppresses ACTH and cortisol. In Cushing's syndrome, cortisol stays high. The test is part of the work-up for cortisol excess.

Antwoord

B · To help diagnose Cushing's syndrome
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · Agressief verlagen vermijden en de streefwaarden van het stroketeam volgen

Waarom dit het antwoord is

Na een herseninfarct is de penumbra voor de perfusie afhankelijk van de bloeddruk. Tenzij trombolyse is gepland of er een ander spoedgeval is (zoals aortadissectie of acuut hartfalen), accepteren richtlijnen vroeg vaak hogere drukken (bijvoorbeeld alleen behandelen boven 220/120 mmHg in sommige richtlijnen). De streefwaarden worden bepaald door het stroketeam.

Antwoord

D · Agressief verlagen vermijden en de streefwaarden van het stroketeam volgen
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Verteerd bloed is een eiwitbelasting die het ureum verhoogt

Waarom dit het antwoord is

Verteerd bloed is een grote eiwitbelasting, dus het ureum stijgt, vaak onevenredig ten opzichte van het creatinine. Hypovolemie kan het ureum ook verhogen. Een hoog ureum maakt deel uit van risicoscores zoals de Glasgow-Blatchford-score.

Antwoord

D · Verteerd bloed is een eiwitbelasting die het ureum verhoogt
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · Inform the anaesthetist, as surgery may be delayed

Waarom dit het antwoord is

Solid food is usually stopped 6 hours before anaesthesia because of aspiration risk. The anaesthetist decides whether to delay or change the plan; the nurse reports accurately and does not hide the information.

Antwoord

A · Inform the anaesthetist, as surgery may be delayed
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Feed the baby and recheck the glucose

Waarom dit het antwoord is

For mild, asymptomatic hypoglycaemia, early feeding and buccal glucose gel are used, with glucose rechecked per protocol. Symptomatic or persistent hypoglycaemia needs IV glucose.

Antwoord

B · Feed the baby and recheck the glucose
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · Beginnen met beademing met positieve druk met ballon en masker

Waarom dit het antwoord is

Als de pasgeborene apneu heeft of hapt naar adem, of de hartfrequentie na de eerste stappen onder 100/min ligt, begint de beademing met positieve druk binnen de eerste minuut. Effectieve beademing is de belangrijkste stap bij de reanimatie van pasgeborenen.

Antwoord

C · Beginnen met beademing met positieve druk met ballon en masker
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Use the reliever as the plan says and contact the doctor if it does not help

Waarom dit het antwoord is

In the yellow zone (often 50–80% of personal best), the child follows the plan, usually extra reliever doses, and seeks medical advice if symptoms do not improve. Red-zone symptoms need emergency help.

Antwoord

A · Use the reliever as the plan says and contact the doctor if it does not help
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Treat the wounds, stay calm and non-judgemental, and refer for assessment

Waarom dit het antwoord is

Self-harm often helps young people manage overwhelming feelings, but it is linked to higher suicide risk. A calm, non-judgemental response, wound care, risk assessment and referral to mental health services are needed.

Antwoord

D · Treat the wounds, stay calm and non-judgemental, and refer for assessment
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Respiratory depression, sedation and a prolonged QT interval

Waarom dit het antwoord is

Methadone can cause respiratory depression, especially when starting or with other sedatives, and it can prolong the QT interval. It has a long half-life, so toxicity can build up over several days.

Antwoord

C · Respiratory depression, sedation and a prolonged QT interval
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · De observatie op de vereiste frequentie voortzetten en ademhaling en welzijn controleren

Waarom dit het antwoord is

Patiënten in separatie hebben continue of frequente observatie nodig volgens het beleid, inclusief of ze normaal ademen, vooral na sedatie. De separatie eindigt zodra die niet meer nodig is.

Antwoord

A · De observatie op de vereiste frequentie voortzetten en ademhaling en welzijn controleren
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: T = 103,3 °F

Temperatuur: °C = (°F − 32) × 5/9 en °F = °C × 9/5 + 32. Trek bij het omrekenen vanuit °F eerst 32 af voordat je vermenigvuldigt en tel bij het omrekenen vanuit °C 32 op nadat je hebt vermenigvuldigd. Een snelle controle: 37 °C is 98,6 °F en elke 1 °C is 1,8 °F.

Vermenigvuldig met 9/5

39,6·9/5 = 71,28

Tel 32 op

T = 71,28 + 32 = 103,3 °F

Antwoord

T = 103,3 °F
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: N = 1

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Totaal volume

2,5 mL × 3 × 7 = 52,5 mL

Flessen

52,5/150 = 0,35 → N = 1

Antwoord

N = 1
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 3 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Concentratie

2% = 20 mg/mL

Volume

V = 60/20 = 3 mL

Antwoord

V = 3 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: R = 12,5 mL/h

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Concentratie

25000/250 = 100 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 1250/100 = 12,5 mL/h

Antwoord

R = 12,5 mL/h
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 10 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Milliliter per minuut

30/60 = 0,5 mL/min

Druppelsnelheid

R = 0,5·20 = 10 gtt/min

Antwoord

R = 10 gtt/min
30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 120 mg/h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Concentratie

500/50 = 10 mg/mL

Dosissnelheid

D = 10·12 = 120 mg/h

Antwoord

D = 120 mg/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 0,39 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

200 + 275 = 475 mL

Per kilogram per uur

U = 475/(102·12) = 0,3881 ≈ 0,39 mL/kg/h

Antwoord

U = 0,39 mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 4 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

500 − 100 = 400 mL

Tijd

t = 400/100 = 4 h

Antwoord

t = 4 h

Dat is ongeveer 4 h 00 min, dus de zak is rond 16:00 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 5

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 25/min → 3
SpO₂ 96% → 0
met zuurstof → 2
SBP 136 mmHg → 0
HR 76/min → 0
alert (A) → 0
T 37,9 °C → 0

Optellen

NEWS2 = 3 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 5

Antwoord

NEWS2 = 5
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag-matig

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 18/min → 0
SpO₂ 89% → 3
op kamerlucht → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 88/min → 0
alert (A) → 0
T 37,1 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

laag-matig

Antwoord

laag-matig

Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions