Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Using Maslow's hierarchy, which patient need should the nurse address first?

  1. AA patient who is short of breath after walking to the toilet
  2. BA patient who wants advice on returning to work
  3. CA patient who is worried about how the wound will look
  4. DA patient who feels lonely because no visitors have come
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Welke groep tekens wijst erop dat een patiënt mogelijk in de laatste levensdagen is?

  1. AVeranderingen in het ademhalingspatroon, een koele gevlekte huid en verminderde inname
  2. BBetere mobiliteit en meer energie
  3. CEen stijgende urineproductie en warme handen
  4. DToenemende eetlust en toenemende alertheid
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A patient has botulism after eating contaminated food. Which precautions are needed?

  1. AAirborne precautions
  2. BDroplet precautions
  3. CStandard precautions
  4. DContact precautions
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Een patiënt met luchtwegisolatie heeft dringend een CT-scan nodig. Welk plan is juist?

  1. APatiënt gaat zonder mondmasker en de CT-ruimte wordt de volgende dag schoongemaakt
  2. BDe patiënt draagt een N95-ademhalingsmasker, dus het personeel heeft geen bescherming nodig
  3. CPatiënt met mondmasker, CT vooraf gewaarschuwd, personeel met ademhalingsmaskers
  4. DDe scan wordt uitgesteld totdat de patiënt niet meer besmettelijk is
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A nasogastric tube has just been placed for feeding. What must happen before the first feed is given?

  1. AThe feed is started slowly to see if the patient coughs
  2. BPlacement is confirmed by an approved method
  3. CThe tube is flushed with a large volume of water
  4. DThe patient is asked if the tube feels comfortable
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A dehydrated child is to receive IV fluids with added potassium. Which finding should the nurse confirm first?

  1. AThat the child can walk without help
  2. BThat the child’s temperature is normal
  3. CThat the child is passing urine
  4. DThat the child is hungry
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

What should a patient be told before using sublingual glyceryl trinitrate (GTN, nitroglycerin) spray for angina?

  1. ATake it with a large glass of milk to protect the stomach lining
  2. BSit down before using it, as it can cause dizziness and low blood pressure
  3. CSwallow the spray rather than leaving it under the tongue
  4. DUse it only after the pain has lasted over an hour, with the patient lying flat
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënt met acute pancreatitis heeft hevige pijn in de bovenbuik die uitstraalt naar de rug. Welke verpleegkundige zorg is het belangrijkst?

  1. AAdequate pijnstilling, iv-vocht en nauwkeurige bewaking van de vochtbalans
  2. BAlle vocht beperken
  3. CEen grote vette maaltijd om de alvleesklier te stimuleren
  4. DStrikte bedrust zonder controles
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

An older adult with chronic kidney disease starts trimethoprim-sulfamethoxazole for a urinary tract infection. Which electrolyte should be monitored closely?

  1. ACalcium, because the drug binds calcium in the gut
  2. BChloride, because the drug causes chloride loss
  3. CPotassium, because trimethoprim can raise it
  4. DSodium, because the drug causes heavy sodium retention
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient's creatinine was 0,9 mg/dL (80 µmol/L) on admission and is 1,3 mg/dL (115 µmol/L) 36 hours later. Using the common KDIGO criteria, what does this show?

  1. ANo kidney injury, because the creatinine is still within the normal range
  2. BAcute kidney injury, because it rose by at least 0,3 mg/dL within 48 hours
  3. CA laboratory error, because creatinine cannot change within 2 days
  4. DChronic kidney disease, because creatinine has risen above baseline
11.FarmacologieGemiddeld

A man taking tamsulosin is planning cataract surgery. What should the nurse advise?

  1. ATell the eye surgeon, as it can cause floppy iris syndrome
  2. BTake a double dose on the day of surgery
  3. CThe drug has no link with eye surgery
  4. DStop the drug for one day and no further action is needed
12.FarmacologieMoeilijk

A man taking spironolactone for heart failure develops painful breast enlargement. Which change may be considered?

  1. ASwitching to eplerenone, which has fewer anti-androgen effects
  2. BDoubling the spironolactone dose to overcome the side effect
  3. CAdding testosterone injections
  4. DSwitching to potassium chloride tablets
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A patient who had a leg amputation says they feel burning pain in the missing foot. What is the best response?

  1. AAdvise that it will be ignored until it stops
  2. BExplain that phantom limb pain is real and arrange treatment
  3. CExplain that burning pain in the missing foot shows wound infection
  4. DTell the patient the pain must be imaginary as the foot has gone
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient taking warfarin for AF falls and hits their head. An hour later they are drowsy and have vomited. What is the priority?

  1. AEncourage sleep and check observations at the next routine time
  2. BGive paracetamol (acetaminophen) and a light meal
  3. CUrgent escalation for CT of the head and anticoagulant reversal
  4. DWithhold tonight's warfarin and review tomorrow
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Hoe wordt de cerebrale perfusiedruk (CPP) berekend?

  1. AGemiddelde arteriële druk min intracraniële druk
  2. BDiastolische druk min centraal veneuze druk
  3. CGemiddelde arteriële druk gedeeld door hartfrequentie
  4. DSystolische arteriële druk plus intracraniële druk
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient with trigeminal neuralgia has lost weight and has poor oral hygiene. Which plan is most appropriate?

  1. AOffer soft, lukewarm food and advise chewing on the unaffected side
  2. BTell the patient to stop brushing their teeth completely
  3. CEncourage hard, crunchy foods to strengthen the jaw muscles
  4. DAdvise very hot drinks to relax the facial nerves
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which instruction is important during bowel preparation for colonoscopy?

  1. ATake the preparation only if the bowels have not opened
  2. BEat a high-fibre meal the evening before the test
  3. CAvoid all fluids for 24 hours before the test
  4. DDrink plenty of clear fluids while taking the preparation
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

On day 3 after admission, a patient with alcohol dependence becomes confused, with hallucinations, sweating, tremor, fever and tachycardia. What is the most likely cause?

  1. AHepatitis A caught on the ward
  2. BNormal anxiety about being in hospital
  3. CAn allergic reaction to hospital food
  4. DDelirium tremens from alcohol withdrawal
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Why do newborns become cold so easily?

  1. AThey cannot produce heat at all
  2. BThey have a large surface area and little fat
  3. CThey sweat more than adults
  4. DTheir blood is thicker than adult blood
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A woman at 16 weeks says she drinks four cups of strong coffee a day. Which response is most appropriate?

  1. ATell her coffee has no effect on pregnancy and she can continue
  2. BAdvise limiting caffeine to about 200 mg a day, roughly two cups of coffee
  3. CAdvise switching to energy drinks, which contain less caffeine
  4. DTell her to switch to strong tea, which has no caffeine
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

How should the nurse position the ear when giving ear drops to a 2-year-old?

  1. APull the pinna gently down and back
  2. BPull the earlobe gently forward and up
  3. CPull the pinna gently up and back
  4. DLeave the pinna alone and tilt the head
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

After cardiac catheterisation through the femoral artery, the nurse sees blood soaking through the dressing. What should the nurse do first?

  1. ARecord the amount of blood and recheck in 30 minutes
  2. BApply firm, direct pressure just above the puncture site and call for help
  3. CRemove the dressing to look at the wound more closely
  4. DLift the leg up and bend the knee and hip to slow the blood flow to the site
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A patient with psychosis says, "There's a man standing in the corner." The nurse sees no one there. Which response uses presenting reality?

  1. A"I don't see anyone in the corner, but I know it seems real to you."
  2. B"The man will go away if you ignore him."
  3. C"That's just your illness talking, so there's nothing to worry about. Try to think of something else."
  4. D"What does the man in the corner look like?"
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

The daughter of a man with moderate dementia says she is exhausted, is not sleeping and feels guilty for getting angry with him. What is the most helpful nursing response?

  1. ASuggest that she stops visiting him for a few months so that she can rest and forget about her guilt
  2. BAcknowledge her strain and discuss support such as respite care and carers' groups
  3. CTell her that good daughters do not get angry with their parents
  4. DAdvise her to take on more responsibility for his care so that she feels less guilty
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
6 lb 13 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een pasgeborene weegt 6 lb 13 oz. Bepaal met 1 lb = 16 oz en 1 kg = 2,2 lb het gewicht m in kilogram. Rond af op twee decimalen.

6 lb 13 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
00:0020:1008:10t = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus start om 20:10 en eindigt om 08:10 de volgende ochtend (24-uursklok). Hoeveel minuten t liep het?

20:1008:10
t = min
27.DosisberekeningenGemiddeld
65 kgBSA = 1,54 m²75 mg/m²D = ? mg

Een patiënt van 65 kg heeft een lichaamsoppervlak van 1,54 m². Het voorschrift is 75 mg/m². Bereken de dosis D in mg.

65 kgBSA = 1,54 m²75 mg/m²
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
20k stuks500 mL? mL/h500 stuks/h

Een infuus bevat 20000 eenheden van een geneesmiddel in 500 mL. Het voorschrift is 500 eenheden per uur. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

20000 stuks/500 mL500 stuks/h
R = mL/h
29.InfuussnelhedenGemiddeld
V = ?20 gtt/mL25 gtt/min6 h

Een infuus loopt met 25 gtt/min via een systeem van 20 gtt/mL. Hoeveel milliliter V krijgt de patiënt in 6 uur?

25 gtt/min20 gtt/mL6 h
V = mL
30.InfuussnelhedenMoeilijk
1000 mg250 mL15 gtt/mL400 mg/h? gtt/min

1000 mg van een geneesmiddel is opgelost in 250 mL en wordt op zwaartekracht toegediend via een systeem van 15 gtt/mL. Het voorschrift is 400 mg per uur. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut.

1000 mg/250 mL400 mg/h15 gtt/mL
R = gtt/min
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uursoep180 mLsap100 mLijsschilfers120 mLInfuus80 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum2 × 100 mLurine425 mLurine200 mLurine375 mLwonddrain50 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL. Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

soep: 180 mLsap: 100 mLijsschilfers: 120 mLInfuus: 80 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum: 2 × 100 mL
I = mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL→ 75 mL/hstart 08:30ttotaal​ = ? h150 mL/h × 3 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 1000 mL start om 08:30 met 150 mL/h. Na 3 uur wordt de snelheid veranderd in 75 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL150 mL/h · 3 h75 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: ja; loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator; IV-therapie of zoutslot: ja; looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel; mentale toestand: kent eigen grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geruststellendmatig afwijkendlaag

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). 5 minuten na de geboorte heeft een oefenpasgeborene blauwe of bleke huid over het hele lichaam, een hartfrequentie van 60/min, een grimas bij prikkeling, enige flexie van de armen en benen en geen ademhaling. Bepaal de Apgarscore en klik op hoe de score wordt geïnterpreteerd.

  1. 1geruststellend
  2. 2matig afwijkend
  3. 3laag

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · A patient who is short of breath after walking to the toilet

Waarom dit het antwoord is

Physiological needs such as breathing come first. Psychological and social needs matter too but are addressed after basic survival needs are met.

Antwoord

A · A patient who is short of breath after walking to the toilet
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Veranderingen in het ademhalingspatroon, een koele gevlekte huid en verminderde inname

Waarom dit het antwoord is

Als de dood nadert, kan de ademhaling onregelmatig of luidruchtig worden, kan de huid koel en gevlekt worden, en eten en drinken mensen minder en slapen ze meer. Comfort, mondzorg en steun aan de familie komen centraal te staan.

Antwoord

A · Veranderingen in het ademhalingspatroon, een koele gevlekte huid en verminderde inname
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Standard precautions

Waarom dit het antwoord is

Botulism is caused by a toxin and does not spread from person to person, so standard precautions are used. Suspected cases are reported to public health at once.

Antwoord

C · Standard precautions
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Patiënt met mondmasker, CT vooraf gewaarschuwd, personeel met ademhalingsmaskers

Waarom dit het antwoord is

Dringende onderzoeken worden niet uitgesteld, maar de patiënt draagt een chirurgisch mondmasker om deeltjes tegen te houden, de route wordt gepland en het ontvangende personeel wordt geïnformeerd zodat het zichzelf en andere patiënten kan beschermen.

Antwoord

C · Patiënt met mondmasker, CT vooraf gewaarschuwd, personeel met ademhalingsmaskers
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Placement is confirmed by an approved method

Waarom dit het antwoord is

A newly placed feeding tube can enter the airway without obvious symptoms, so placement is confirmed before anything is given. Methods differ: US practice usually requires an X-ray for a new feeding tube, while UK guidance uses aspirate pH testing (5,5 or below) first, with X-ray if that fails. Air “whoosh” tests and waiting for coughing are not reliable.

Antwoord

B · Placement is confirmed by an approved method
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · That the child is passing urine

Waarom dit het antwoord is

Potassium is not added to IV fluids until the child is passing urine, because poor kidney function can let potassium build up to dangerous levels.

Antwoord

C · That the child is passing urine
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Sit down before using it, as it can cause dizziness and low blood pressure

Waarom dit het antwoord is

GTN causes vasodilation, which can lead to headache, flushing, dizziness and hypotension. Patients should sit, and seek emergency help if the pain does not settle after the advised doses.

Antwoord

B · Sit down before using it, as it can cause dizziness and low blood pressure
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Adequate pijnstilling, iv-vocht en nauwkeurige bewaking van de vochtbalans

Waarom dit het antwoord is

Acute pancreatitis kan grote vochtverliezen en orgaanfalen veroorzaken. De zorg richt zich op vochtresuscitatie, pijnstilling, bewaking van urineproductie en glucose, en waar mogelijk vroege voeding.

Antwoord

A · Adequate pijnstilling, iv-vocht en nauwkeurige bewaking van de vochtbalans
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Potassium, because trimethoprim can raise it

Waarom dit het antwoord is

Trimethoprim blocks sodium channels in the collecting duct, reducing potassium excretion, much like amiloride. Hyperkalemia is more likely in older adults, with kidney disease, or with ACE inhibitors, ARBs or spironolactone.Gecontroleerd met: Trimethoprim-Sulfamethoxazole · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026); Trimethoprim is a potassium-sparing diuretic like amiloride and causes hyperkalemia in high-risk patients (abstract) · PubMed (NLM) / Am J Ther (1997)

Antwoord

C · Potassium, because trimethoprim can raise it
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Acute kidney injury, because it rose by at least 0,3 mg/dL within 48 hours

Waarom dit het antwoord is

KDIGO defines AKI as a creatinine rise of at least 0,3 mg/dL (26,5 µmol/L) within 48 hours, a rise to 1,5 times baseline within 7 days, or urine output below 0,5 mL/kg/h for 6 hours. A result inside the reference range can still be a significant rise.

Antwoord

B · Acute kidney injury, because it rose by at least 0,3 mg/dL within 48 hours
11.Farmacologie

Antwoord: A · Tell the eye surgeon, as it can cause floppy iris syndrome

Waarom dit het antwoord is

Tamsulosin can cause intraoperative floppy iris syndrome, which complicates cataract surgery. The surgeon needs to know so that the technique can be adapted.

Antwoord

A · Tell the eye surgeon, as it can cause floppy iris syndrome
12.Farmacologie

Antwoord: A · Switching to eplerenone, which has fewer anti-androgen effects

Waarom dit het antwoord is

Spironolactone has anti-androgenic and progestogenic effects that can cause gynaecomastia. Eplerenone is a more selective mineralocorticoid antagonist with a much lower risk of this effect.

Antwoord

A · Switching to eplerenone, which has fewer anti-androgen effects
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Explain that phantom limb pain is real and arrange treatment

Waarom dit het antwoord is

Phantom limb pain is common after amputation and arises from changes in nerves and the brain. It is real and treated with analgesia, including drugs for neuropathic pain, plus measures such as mirror therapy. It does not mean infection.

Antwoord

B · Explain that phantom limb pain is real and arrange treatment
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Urgent escalation for CT of the head and anticoagulant reversal

Waarom dit het antwoord is

Head injury in an anticoagulated patient with drowsiness or vomiting suggests intracranial haemorrhage. Urgent CT, neurological observations, an INR and rapid reversal (for warfarin, prothrombin complex concentrate and IV vitamin K) are needed.

Antwoord

C · Urgent escalation for CT of the head and anticoagulant reversal
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · Gemiddelde arteriële druk min intracraniële druk

Waarom dit het antwoord is

CPP = MAP − ICP. Bij volwassenen met hersenletsel wordt meestal een CPP van minstens ongeveer 60 mmHg nagestreefd. Als de ICP stijgt of de MAP daalt, daalt de CPP en raken de hersenen ischemisch.

Antwoord

A · Gemiddelde arteriële druk min intracraniële druk
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · Offer soft, lukewarm food and advise chewing on the unaffected side

Waarom dit het antwoord is

Patients may avoid eating and brushing their teeth because these trigger attacks. Soft, lukewarm food, chewing on the unaffected side, gentle oral care and effective drug treatment help maintain nutrition and hygiene.

Antwoord

A · Offer soft, lukewarm food and advise chewing on the unaffected side
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Drink plenty of clear fluids while taking the preparation

Waarom dit het antwoord is

Bowel preparation causes profuse diarrhoea, which can lead to dehydration and electrolyte disturbance. Patients follow a low-residue diet, then clear fluids, and drink plenty of extra clear fluid.

Antwoord

D · Drink plenty of clear fluids while taking the preparation
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Delirium tremens from alcohol withdrawal

Waarom dit het antwoord is

Delirium tremens usually develops 2–3 days after stopping alcohol and is a medical emergency. It is treated with benzodiazepines, fluids, thiamine and close monitoring, ideally prevented by a withdrawal protocol.

Antwoord

D · Delirium tremens from alcohol withdrawal
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · They have a large surface area and little fat

Waarom dit het antwoord is

Newborns have a large surface area relative to body mass, little subcutaneous fat and thin skin with blood vessels near the surface. They rely on brown fat and cannot shiver effectively.

Antwoord

B · They have a large surface area and little fat
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Advise limiting caffeine to about 200 mg a day, roughly two cups of coffee

Waarom dit het antwoord is

Guidelines advise limiting caffeine to about 200 mg a day in pregnancy because higher intakes are linked to low birth weight and miscarriage. Energy drinks and some teas also contain caffeine.

Antwoord

B · Advise limiting caffeine to about 200 mg a day, roughly two cups of coffee
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Pull the pinna gently down and back

Waarom dit het antwoord is

In children under about 3 years the ear canal is short and angled upward, so the pinna is pulled down and back. In older children and adults it is pulled up and back.

Antwoord

A · Pull the pinna gently down and back
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · Apply firm, direct pressure just above the puncture site and call for help

Waarom dit het antwoord is

Bleeding from an arterial puncture is controlled by firm pressure just above the site (over the artery), while help is called. The child is kept still with the leg straight, and vital signs and the limb are assessed.

Antwoord

B · Apply firm, direct pressure just above the puncture site and call for help
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · "I don't see anyone in the corner, but I know it seems real to you."

Waarom dit het antwoord is

Presenting reality calmly states the nurse's own perception while accepting that the experience feels real to the patient. It neither confirms the hallucination nor argues with the patient.

Antwoord

A · "I don't see anyone in the corner, but I know it seems real to you."
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Acknowledge her strain and discuss support such as respite care and carers' groups

Waarom dit het antwoord is

Caregiver strain is common and can affect both the carer and the patient. Recognising it, and offering respite, practical support and carers' groups, helps the carer continue safely.

Antwoord

B · Acknowledge her strain and discuss support such as respite care and carers' groups
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: m = 3,1 kg

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Ounces naar ponden

13 oz/16 = 0,8125 lb
6 + 0,8125 = 6,813 lb

Pond naar kilogram

m = 6,813/2,2 = 3,097 ≈ 3,1 kg

Antwoord

m = 3,1 kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: t = 720 min

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Vóór middernacht

20:10 → 24:00 = 230 min

Na middernacht

00:00 → 08:10 = 490 min

Totaal

t = 230 + 490 = 720 min

Antwoord

t = 720 min
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 115,5 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dosis

D = 75·1,54 = 115,5 mg

Antwoord

D = 115,5 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: R = 12,5 mL/h

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Concentratie

20000/500 = 40 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 500/40 = 12,5 mL/h

Antwoord

R = 12,5 mL/h
29.Infuussnelheden

Antwoord: V = 450 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Snelheid in mL/h

25·60/20 = 75 mL/h

Volume

V = 75·6 = 450 mL

Antwoord

V = 450 mL
30.Infuussnelheden

Antwoord: R = 25 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

1000/250 = 4 mg/mL

Volume per uur

400/4 = 100 mL/h

Druppelsnelheid

R = 100·15/60 = 25 gtt/min

Antwoord

R = 25 gtt/min
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 1180 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 180 + 100 = 280 mL
ijsschilfers: 120/2 = 60 mL
Infuus: 80·8 = 640 mL
intraveneus antibioticum: 2·100 = 200 mL
I = 1180 mL

Antwoord

I = 1180 mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 10,3 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

150·3 = 450 mL
1000 − 450 = 550 mL over

Tweede deel

550/75 = 7,333 h

Totale tijd

t = 3 + 7,333 = 10,33 ≈ 10,3 h

Antwoord

t = 10,3 h

Dat is ongeveer 10 h 20 min, dus de zak is rond 18:50 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: MFS = 50

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: ja → 15
loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator → 15
IV-therapie of zoutslot: ja → 20
looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel → 0
mentale toestand: kent eigen grenzen → 0

Optellen

Totaal Morse = 0 + 15 + 15 + 20 + 0 + 0 = 50

Antwoord

MFS = 50
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag

Apgarscore: vijf tekens, elk gescoord met 0, 1 of 2, gecontroleerd 1 en 5 minuten na de geboorte. Appearance (kleur): blauw of bleek 0, roze lichaam met blauwe extremiteiten 1, overal roze 2. Pulse: afwezig 0, onder 100/min 1, 100/min of meer 2. Grimace (reflexprikkelbaarheid): geen 0, grimas 1, huilen, hoesten of niezen 2. Activity (tonus): slap 0, enige flexie 1, actieve bewegingen 2. Respiration: afwezig 0, langzaam of onregelmatig met zwak huilen 1, goed met krachtig huilen 2. Een totaal van 7–10 stelt gerust, 4–6 is matig afwijkend en 0–3 is laag.

Scoor elk teken

Appearance: blauwe of bleke huid over het hele lichaam → 0
Hartslag: 60/min → 1
Grimace: een grimas bij prikkeling → 1
Activiteit: enige flexie van de armen en benen → 1
Respiration: geen ademhaling → 0

Optellen

APGAR = 0 + 1 + 1 + 1 + 0 = 3

Interpretatie

3 → laag

Antwoord

laag

Bij een score onder 7 na 5 minuten wordt de score meestal elke 5 minuten herhaald tot 20 minuten.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions