Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Why should the same pain scale be used each time a patient's pain is assessed?

  1. ASo scores can be compared to see whether pain is improving
  2. BBecause only one scale is valid for adults
  3. CSo the patient learns the right answer to give
  4. DBecause using different pain scales on one patient is against the law
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A colleague asks the nurse to countersign the controlled drug register for a dose the nurse did not see being prepared or given. What should the nurse do?

  1. ASign, as the colleague is trustworthy
  2. BSign, but only if the colleague is senior
  3. CSign it later, at the end of the shift, once the colleague explains
  4. DRefuse, as they can only sign for what they have witnessed
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Een verpleegkundige bereidt medicatie voor twee patiënten voor. Wat is de veiligste aanpak?

  1. AEén patiënt vragen de medicatie aan de andere door te geven
  2. BMedicatie voor één patiënt tegelijk voorbereiden en toedienen
  3. CDe medicatie van beide patiënten samen voorbereiden om tijd te besparen
  4. DDe medicatie van beide patiënten in één bekertje doen en aan het bed sorteren
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A patient who speaks little English is being discharged with new medications. The patient’s 12-year-old child offers to interpret. What should the nurse do?

  1. AGive written instructions in English only
  2. BLet the child interpret, because the family prefers it
  3. CUse simple English and many hand gestures
  4. DUse a professional medical interpreter
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A pregnant nurse is on the unit. Which patient should the charge nurse avoid assigning to her?

  1. AA patient with type 2 diabetes who needs insulin teaching before discharge
  2. BA patient after a hip replacement
  3. CA patient with a sealed radioactive implant for cervical cancer
  4. DA patient with a fractured wrist
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A chemical cleaning fluid splashes into a patient’s eye. What should the nurse do first?

  1. AFlush the eye with plenty of water or saline straight away
  2. BGive antibiotic eye drops first
  3. CRub the eye gently with a clean tissue to remove the chemical
  4. DCover the eye with a dry patch and wait for the provider
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Een patiënt die met een ACE-remmer is begonnen, krijgt een aanhoudende droge hoest. Wat is de waarschijnlijke oorzaak?

  1. AEen bekende bijwerking van de ACE-remmer
  2. BEen allergische reactie op een kort geleden gegeven penicilline
  3. CAstma veroorzaakt door een bètablokker
  4. DLongembolie
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A seriously ill patient asks the nurse, "Am I dying?" What is the best initial response?

  1. AGently explore what the patient understands and what has prompted the question
  2. BTell the patient not to think about such things and to stay positive
  3. CLeave and send the doctor without saying anything
  4. DChange the subject quickly to keep them cheerful and avoid upsetting them
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient with pneumonia had a CRP of 180 mg/L on admission and 40 mg/L after 4 days of antibiotics. What does this most likely show?

  1. AThe infection has spread to another organ
  2. BThe antibiotic is causing liver damage
  3. CThe patient has developed a new infection
  4. DThe inflammation is settling with treatment
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Bij een patiënt met een heparine-infuus daalt het aantal bloedplaatjes op dag 7 van 260 naar 110 × 10³/µL. Welke handeling is het meest passend?

  1. AHet infuus voortzetten en de snelheid verhogen volgens protocol
  2. BDirect melden: heparine-geïnduceerde trombocytopenie is mogelijk
  3. CNiets doen, omdat het aantal nog net boven 100 × 10³/µL ligt
  4. DEen trombocytentransfusie geven en de heparine voortzetten
11.FarmacologieGemiddeld

Which description fits tardive dyskinesia?

  1. AHigh fever with lead-pipe rigidity and confusion
  2. BA sudden painful spasm of the neck muscles and upward rolling of the eyes within days of the first dose
  3. CInvoluntary movements of the lips, tongue and face after long-term antipsychotic use
  4. DA low white cell count with sore throat and fever
12.FarmacologieMoeilijk

A man on long-term testosterone therapy has a rising haematocrit. Why is this important?

  1. AIt means the testosterone dose is too low
  2. BA high haematocrit shows that the testosterone is not being absorbed
  3. CTestosterone raises red cell production, increasing clot risk
  4. DIt is a sign of liver failure caused by testosterone
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Waarom mag een bètablokker niet plotseling worden gestaakt bij een patiënt met ischemische hartziekte?

  1. APlotseling stoppen veroorzaakt ernstige en langdurige hypoglykemie
  2. BDe hartfrequentie blijft daarna blijvend traag
  3. CHet geneesmiddel blijft daarna nog enkele maanden in de weefsels opgeslagen
  4. DRebound-tachycardie en hypertensie kunnen angina pectoris of een infarct uitlokken
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient is listed for coronary angiography in the morning. Which pre-procedure result should the nurse report to the team?

  1. AA blood glucose of 5,4 mmol/L (97 mg/dL)
  2. BA haemoglobin in the normal range
  3. CA normal platelet count
  4. DA markedly reduced eGFR
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

An 82-year-old taking apixaban fell three weeks ago. Since then their family has noticed increasing confusion and headaches. Which condition is most likely?

  1. ANormal ageing with mild memory loss
  2. BSubarachnoid haemorrhage from an aneurysm
  3. CChronic subdural haematoma
  4. DAcute extradural haematoma
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Een patiënt met diabetes type 1 is nuchter vóór een operatie morgen. Welk plan is het veiligst?

  1. ADe gebruikelijke maaltijdinsuline geven, ook al worden er geen maaltijden gegeten
  2. BEen deel van de insuline voortzetten (basaal of een intraveneus infuus met variabele snelheid) met glucosecontroles
  3. CAlleen insuline geven als de ketonen in de urine 's nachts sterk positief worden
  4. DAlle insuline stoppen totdat de patiënt weer normaal eet en drinkt
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Welke beoordelingen aan het bed worden gebruikt om ascites te volgen?

  1. APiekstroom en zuurstofsaturatie
  2. BPupilgrootte en reactie twee keer per dag
  3. CCapillaire glucose vóór elke maaltijd
  4. DDagelijks gewicht en buikomvang
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Een patiënt die langdurig een opioïd gebruikt voor chronische pijn wordt opgenomen voor een operatie. Welke bewering is juist?

  1. AZe mogen na de operatie alleen paracetamol krijgen
  2. BZe hebben lagere postoperatieve opioïddoses nodig dan opioïdnaïeve patiënten
  3. CHet gebruikelijke opioïd wordt voortgezet, plus extra pijnstilling, vanwege tolerantie
  4. DAlle opioïden moeten bij opname worden gestopt om verslaving te voorkomen
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

A woman 2 hours after birth has a temperature of 37,8 °C (100,0 °F), a firm fundus and normal lochia. What is the most likely cause?

  1. AMastitis
  2. BEndometritis
  3. CPulmonary embolism
  4. DDehydration after labour
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A small for gestational age baby is born at term. Which complications should the nurse anticipate?

  1. AMacrosomia and shoulder dystocia
  2. BHypoglycaemia, hypothermia and polycythaemia
  3. CHyperglycaemia, fever and anaemia
  4. DRespiratory distress from surfactant deficiency only
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

In a large ventricular septal defect, in which direction does blood mainly flow through the defect?

  1. AFrom right to left, causing cyanosis from birth
  2. BFrom left to right, increasing blood flow to the lungs
  3. CThere is no flow at all, because the pressures in both ventricles are always equal
  4. DFrom the aorta into the pulmonary veins
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A child with nephrotic syndrome develops a painful, swollen leg. What should the nurse suspect?

  1. AAn allergic reaction to steroids
  2. BOrdinary oedema from the illness
  3. CDeep vein thrombosis
  4. DA muscle strain from walking
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Which nursing action at mealtimes is most appropriate for a patient with anorexia nervosa?

  1. ASupervise the meal and observe the patient for an agreed period afterwards
  2. BTalk with the patient at length about calories during the meal
  3. CAllow the patient to choose to skip meals if she says she feels full or unwell
  4. DLet the patient eat alone in her room for privacy
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A resident with Alzheimer's disease becomes very agitated and hits out when staff try to help him bathe. What is the best approach?

  1. AAsk the doctor for a sedative to be given before every bath so that he stays calm and cooperative
  2. BSkip bathing for the rest of his stay
  3. CStop, try again later or in a different way, and explain each step calmly
  4. DGet more staff to hold him so the bath can be finished quickly
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
104,748 gtt/min? gtt/minafronden op 1 gtt/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een berekening van de druppelsnelheid geeft 104,748 gtt/min. De regel in deze oefening is dat druppelsnelheden worden afgerond op hele druppels. Welke waarde x noteer je?

104,748 gtt/min
x = gtt/min
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
3 tsp? mL1 kopje? mL½ tbsp? mL2 fl oz? mLΣ = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Tijdens een dienst neemt een patiënt 3 tsp van hoestdrank, 1 kopje van thee, ½ tbsp van vloeibare aanvulling, 2 fl oz van sap in. Bepaal met de gegeven equivalenten de totale orale inname V in mL.

1 tsp = 5 mL1 kopje = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 40 kg krijgt 3 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 25 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

40 kg3 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
50k stuks250 mL? mL/h1250 stuks/h

Een infuus bevat 50000 eenheden van een geneesmiddel in 250 mL. Het voorschrift is 1250 eenheden per uur. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

50000 stuks/250 mL1250 stuks/h
R = mL/h
29.InfuussnelhedenGemiddeld
1000 mL10 gtt/mL3 h? gtt/min

Dien 1000 mL toe in 3 uur met een infuussysteem van 10 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

1000 mL3 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
400 mg500 mL10 mL/h? mcg/min

Een infuus van 400 mg in 500 mL loopt op 10 mL/h. Hoeveel microgram per minuut D krijgt de patiënt?

400 mg/500 mL10 mL/h
D = mcg/min
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uurwater240 mLgelatinepudding100 mLijsschilfers120 mLInfuus75 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum2 × 50 mLurine500 mLurine350 mLurine200 mLwonddrain50 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL. Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

water: 240 mLgelatinepudding: 100 mLijsschilfers: 120 mLInfuus: 75 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum: 2 × 50 mL
I = mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL50 mL/hstart 11:1512:45: ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 500 mL is om 11:15 gestart en loopt via een pomp met 50 mL/h. Hoeveel mL V zit er om 12:45 nog in de zak?

500 mL50 mL/h11:15 → 12:45
V = mL
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 21/min, SpO₂ 96% met extra zuurstof, bloeddruk 88/52 mmHg, hartslag 76/min, alert, temperatuur 36,7 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 21SpO₂ 96%O₂SBP 88HR 76AT 36,7 °C
NEWS2 =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 10/min, SpO₂ 90% met extra zuurstof, bloeddruk 100/60 mmHg, hartslag 120/min, alert, temperatuur 39,2 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 10SpO₂ 90%O₂SBP 100HR 120AT 39,2 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · So scores can be compared to see whether pain is improving

Waarom dit het antwoord is

Using one tool consistently lets the team see trends and judge whether treatment works. The tool chosen should suit the patient's age and ability to communicate.

Antwoord

A · So scores can be compared to see whether pain is improving
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Refuse, as they can only sign for what they have witnessed

Waarom dit het antwoord is

Countersigning means confirming that you witnessed the check and administration. Signing for something you did not see is dishonest and removes an important safety check.

Antwoord

D · Refuse, as they can only sign for what they have witnessed
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Medicatie voor één patiënt tegelijk voorbereiden en toedienen

Waarom dit het antwoord is

Medicatie voor één patiënt tegelijk, aan het bed, voorbereiden, controleren en toedienen vermindert fouten met de verkeerde patiënt. Medicijnen door elkaar halen maakt fouten waarschijnlijker.

Antwoord

B · Medicatie voor één patiënt tegelijk voorbereiden en toedienen
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Use a professional medical interpreter

Waarom dit het antwoord is

Professional medical interpreters reduce errors and protect privacy. Children and other family members may translate wrongly, leave things out or be placed in a difficult position.

Antwoord

D · Use a professional medical interpreter
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · A patient with a sealed radioactive implant for cervical cancer

Waarom dit het antwoord is

A sealed radioactive implant (brachytherapy) emits radiation, and pregnant staff should not care for these patients. The other patients pose no special risk to a pregnancy.

Antwoord

C · A patient with a sealed radioactive implant for cervical cancer
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Flush the eye with plenty of water or saline straight away

Waarom dit het antwoord is

Chemical eye injuries are treated by immediate, continuous irrigation with large amounts of water or saline. Delay, rubbing or a patch allows more damage.

Antwoord

A · Flush the eye with plenty of water or saline straight away
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Een bekende bijwerking van de ACE-remmer

Waarom dit het antwoord is

Droge hoest is een veelvoorkomende bijwerking van ACE-remmers zoals ramipril. Vaak wordt overgestapt op een angiotensine II-receptorblokker.

Antwoord

A · Een bekende bijwerking van de ACE-remmer
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Gently explore what the patient understands and what has prompted the question

Waarom dit het antwoord is

Exploring the patient's understanding and feelings opens an honest conversation and shows what information they want. The nurse can then involve the team for further discussion.

Antwoord

A · Gently explore what the patient understands and what has prompted the question
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · The inflammation is settling with treatment

Waarom dit het antwoord is

CRP has a short half-life of about 19 hours, so it falls within days when inflammation is controlled. A falling CRP, together with clinical improvement, supports a response to treatment; a CRP that stays high or rises again needs review.Gecontroleerd met: C-reactive protein · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

D · The inflammation is settling with treatment
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Direct melden: heparine-geïnduceerde trombocytopenie is mogelijk

Waarom dit het antwoord is

Heparine-geïnduceerde trombocytopenie veroorzaakt een grote daling van de bloedplaatjes (vaak met meer dan de helft), meestal 5–14 dagen na de start van heparine, en gaat gepaard met een hoog risico op stolsels. De voorschrijver stopt alle heparine en start bij vermoeden van HIT een niet-heparine anticoagulans.Gecontroleerd met: Heparin-Induced Thrombocytopenia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Antwoord

B · Direct melden: heparine-geïnduceerde trombocytopenie is mogelijk
11.Farmacologie

Antwoord: C · Involuntary movements of the lips, tongue and face after long-term antipsychotic use

Waarom dit het antwoord is

Tardive dyskinesia develops after months or years of dopamine-blocking drugs and may be permanent. Patients are screened regularly so that treatment can be changed early.

Antwoord

C · Involuntary movements of the lips, tongue and face after long-term antipsychotic use
12.Farmacologie

Antwoord: C · Testosterone raises red cell production, increasing clot risk

Waarom dit het antwoord is

Testosterone increases erythropoiesis and can cause polycythaemia, which increases blood viscosity and thrombosis risk. Haematocrit is monitored, and the dose may be reduced or paused.

Antwoord

C · Testosterone raises red cell production, increasing clot risk
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · Rebound-tachycardie en hypertensie kunnen angina pectoris of een infarct uitlokken

Waarom dit het antwoord is

Langdurige bètablokkade verhoogt het aantal en de gevoeligheid van bètareceptoren. Abrupt stoppen stelt ze bloot aan normale adrenalinespiegels, wat rebound-tachycardie, hypertensie en myocardischemie kan veroorzaken. De dosis wordt afgebouwd.

Antwoord

D · Rebound-tachycardie en hypertensie kunnen angina pectoris of een infarct uitlokken
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · A markedly reduced eGFR

Waarom dit het antwoord is

Contrast can worsen renal function, especially in patients with chronic kidney disease, diabetes or dehydration. Reduced eGFR may change the plan, such as IV hydration, less contrast and review of nephrotoxic drugs. Allergy history, anticoagulants and bleeding risk are also checked.

Antwoord

D · A markedly reduced eGFR
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Chronic subdural haematoma

Waarom dit het antwoord is

Older people have brain atrophy that stretches the bridging veins, and anticoagulants increase bleeding. A slow venous bleed can cause gradual confusion, headache or weakness over weeks. A CT scan is needed.

Antwoord

C · Chronic subdural haematoma
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Een deel van de insuline voortzetten (basaal of een intraveneus infuus met variabele snelheid) met glucosecontroles

Waarom dit het antwoord is

Bij diabetes type 1 leidt het stoppen van insuline binnen uren tot ketoacidose. Perioperatief wordt basale insuline voortgezet (vaak in een lagere dosis) of wordt bij langer vasten een intraveneus insulineinfuus met variabele snelheid met glucosehoudend vocht gebruikt. Maaltijdinsuline wordt tijdens het vasten achtergehouden. De glucose wordt vaak gecontroleerd.

Antwoord

B · Een deel van de insuline voortzetten (basaal of een intraveneus infuus met variabele snelheid) met glucosecontroles
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Dagelijks gewicht en buikomvang

Waarom dit het antwoord is

Dagelijks wegen en de buikomvang gemeten op dezelfde gemarkeerde hoogte laten zien of ascites toeneemt of afneemt. Ook vochtbalans, nierfunctie en elektrolyten worden bewaakt, vooral bij diuretica.

Antwoord

D · Dagelijks gewicht en buikomvang
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Het gebruikelijke opioïd wordt voortgezet, plus extra pijnstilling, vanwege tolerantie

Waarom dit het antwoord is

Patiënten die langdurig opioïden gebruiken hebben tolerantie en lichamelijke afhankelijkheid. Stoppen met hun gebruikelijke opioïd riskeert onttrekking en onbeheerste pijn. Hun basisdosis wordt voortgezet (of omgezet naar een andere toedieningsweg) en multimodale pijnstilling wordt toegevoegd; ze hebben vaak meer opioïd nodig dan opioïdnaïeve patiënten, met zorgvuldige bewaking.

Antwoord

C · Het gebruikelijke opioïd wordt voortgezet, plus extra pijnstilling, vanwege tolerantie
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Dehydration after labour

Waarom dit het antwoord is

A slight rise in temperature in the first 24 hours is often due to dehydration and the effort of labour. Fluids are encouraged and temperature rechecked. A fever of 38 °C (100,4 °F) or more, especially after 24 hours, suggests infection.

Antwoord

D · Dehydration after labour
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Hypoglycaemia, hypothermia and polycythaemia

Waarom dit het antwoord is

SGA babies have low glycogen and fat stores, leading to hypoglycaemia and hypothermia. Chronic intrauterine hypoxia increases red cell production, causing polycythaemia.

Antwoord

B · Hypoglycaemia, hypothermia and polycythaemia
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · From left to right, increasing blood flow to the lungs

Waarom dit het antwoord is

Left ventricular pressure is higher, so blood flows from left to right, overloading the lungs and right heart. This causes increased pulmonary blood flow and can lead to heart failure in infancy.

Antwoord

B · From left to right, increasing blood flow to the lungs
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Deep vein thrombosis

Waarom dit het antwoord is

Nephrotic syndrome causes a hypercoagulable state through loss of anticoagulant proteins, raised clotting factors and haemoconcentration. A painful, swollen limb suggests thrombosis and needs urgent medical review.

Antwoord

C · Deep vein thrombosis
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · Supervise the meal and observe the patient for an agreed period afterwards

Waarom dit het antwoord is

Supervised meals and observation afterwards reduce hiding or discarding food, vomiting and excessive exercise. Mealtimes should be calm, with conversation that is not focused on food or weight.

Antwoord

A · Supervise the meal and observe the patient for an agreed period afterwards
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Stop, try again later or in a different way, and explain each step calmly

Waarom dit het antwoord is

Bathing can feel frightening or undignified. Changing the timing, approach or method, for example a bed bath or shower, giving simple explanations and keeping him covered and warm often reduces distress without force.

Antwoord

C · Stop, try again later or in a different way, and explain each step calmly
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: x = 105 gtt/min

Afronden: kijk naar het cijfer direct na de plaats waarop je afrondt: 5 of meer rondt naar boven af, 4 of minder laat het cijfer ongewijzigd. Rond alleen het eindantwoord af, nooit de tussenstappen. Gebruikelijke tentamenregels: volumes van 1 mL of meer op tienden, volumes onder 1 mL op honderdsten, druppelsnelheden op hele druppels en gewichten op één decimaal; volg altijd de regel die de vraag noemt.

Cijfer op de plaats van de enen

104.748 → 4

Alleen het volgende cijfer beslist

104.748 → 7
7 is 5 of meer, dus rond 4 naar boven af.
De cijfers daarna (48) tellen niet mee: rond één keer af, nooit stap voor stap.

Rond af

x = 105 gtt/min

Antwoord

x = 105 gtt/min
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 322,5 mL

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Elk item in mL

3 tsp = 3·5 = 15 mL
1 kopje = 1·240 = 240 mL
½ tbsp = 0,5·15 = 7,5 mL
2 fl oz = 2·30 = 60 mL

Optellen

V = 15 + 240 + 7,5 + 60 = 322,5 mL

Antwoord

V = 322,5 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 4,8 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 3·40 = 120 mg

Volume

V = 120/25 = 4,8 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 4,8 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: R = 6,25 mL/h

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Concentratie

50000/250 = 200 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 1250/200 = 6,25 mL/h

Antwoord

R = 6,25 mL/h
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 56 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

3·60 = 180 min

Druppelsnelheid

R = 1000·10/180 = 55,56 ≈ 56 gtt/min

Antwoord

R = 56 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 56 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 133,3 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

400000 mcg/500 mL = 800 mcg/mL

Dosis per uur

10·800 = 8000 mcg/h

Dosis per minuut

D = 8000/60 = 133,3 mcg/min

Antwoord

D = 133,3 mcg/min
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 1100 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 240 + 100 = 340 mL
ijsschilfers: 120/2 = 60 mL
Infuus: 75·8 = 600 mL
intraveneus antibioticum: 2·50 = 100 mL
I = 1100 mL

Antwoord

I = 1100 mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: V = 425 mL

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Verstreken tijd

11:15 → 12:45 = 1,5 h

Toegediend volume

50·1,5 = 75 mL

Resterend volume

V = 500 − 75 = 425 mL

Antwoord

V = 425 mL
33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 7

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 21/min → 2
SpO₂ 96% → 0
met zuurstof → 2
SBP 88 mmHg → 3
HR 76/min → 0
alert (A) → 0
T 36,7 °C → 0

Optellen

NEWS2 = 2 + 0 + 2 + 3 + 0 + 0 + 0 = 7

Antwoord

NEWS2 = 7
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: hoog

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 10/min → 1
SpO₂ 90% → 3
met zuurstof → 2
SBP 100 mmHg → 2
HR 120/min → 2
alert (A) → 0
T 39,2 °C → 2

Totaal en rode scores

NEWS2 = 1 + 3 + 2 + 2 + 2 + 0 + 2 = 12
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

hoog

Antwoord

hoog

Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende klinische reactie.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions