Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Waar moet een opvangzak van een urinekatheter worden gehouden?

  1. AOp de buik van de patiënt
  2. BBoven het niveau van de blaas
  3. COnder het niveau van de blaas, niet op de vloer
  4. DOp de vloer naast het bed
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A patient with diabetes has had foot-care teaching. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll soak my feet in hot water every evening."
  2. B"I'll dry carefully between my toes after washing."
  3. C"I'll wear shoes that fit well and never walk barefoot."
  4. D"I'll check my feet every day, using a mirror if needed."
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A small spill of blood is found on the floor. How should it be cleaned?

  1. AWipe it up quickly with a dry cloth using bare hands, then wash the hands well
  2. BWear gloves, absorb the blood, then clean the area with an approved disinfectant
  3. CCover it with a clean sheet and keep working
  4. DLeave it until housekeeping arrives the next morning
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A nurse has a needlestick from a patient with hepatitis B. The nurse finished the vaccine series and has a documented protective antibody level. Which statement is correct?

  1. AThe nurse must stop all patient care for six months
  2. BNo hepatitis B treatment is needed, but the injury is still reported and followed up
  3. CNo reporting is needed because the nurse is immune
  4. DHepatitis B immune globulin and a complete new vaccine series are both needed at once
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient has a new plaster cast that is still drying. How should the nurse handle it?

  1. AWith the palms of the hands, not the fingertips
  2. BBy resting it directly on a hard surface
  3. CWith the fingertips, pressing firmly to test it
  4. DBy covering it tightly with a plastic sheet
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Welke patiënt moet de verpleegkundige na de overdracht als eerste beoordelen?

  1. ADiabetes type 2: glucose 210 mg/dL (11,7 mmol/L) vóór de lunch, geen klachten
  2. BDag 2 na galblaasoperatie: pijn 6/10, volgende pijnstilling over 30 minuten
  3. C1 uur na een femorale hartkatheterisatie: nieuwe rugpijn, pols 118/min, BD 92/58 mmHg
  4. DCOPD op 2 L/min zuurstof: SpO₂ 90%, ademhalingsfrequentie 22/min, op het gebruikelijke uitgangsniveau
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

A patient is receiving IV fluids for several days. Which monitoring is essential?

  1. AMonthly HbA1c
  2. BFluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes
  3. CPeak flow readings
  4. DWeekly temperature and a single blood glucose reading
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Een oudere patiënt met een heupfractuur wordt twee dagen na het letsel kortademig en verward, met petechiën op de borst. Aan welke complicatie moet je denken?

  1. AVetembolie-syndroom
  2. BDecubitus
  3. CUrineweginfectie
  4. DCompartimentsyndroom
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A blood sample drawn just after a patient ate a fatty meal is reported as "lipemic." What does this mean for the results?

  1. AHigh fat in the sample may interfere with some test results
  2. BThe sample shows the patient has diabetic ketoacidosis
  3. CThe results are more accurate than in a fasting sample
  4. DThe sample was contaminated by an IV fluid with dextrose
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A child with sickle cell disease and a recent viral illness is pale and tired. The hemoglobin has fallen sharply, and the reticulocyte count is very low. What is the most likely problem?

  1. AA vaso-occlusive pain crisis in the bones
  2. BAn aplastic crisis, often caused by parvovirus B19
  3. CA normal finding in sickle cell disease
  4. DIron deficiency from a poor diet over months
11.FarmacologieGemiddeld

Which drug is used for torsades de pointes?

  1. AOral digoxin
  2. BIntravenous adenosine (rapid push)
  3. CIntravenous verapamil
  4. DIntravenous magnesium sulfate
12.FarmacologieMoeilijk

Methotrexaat voor reumatoïde artritis wordt eenmaal per week ingenomen. Een patiënt neemt per vergissing elke dag dezelfde dosis. Wat is het grootste gevaar?

  1. AErnstige hypertensie door vochtretentie
  2. BHypoglykemie omdat methotrexaat de insulineafgifte sterk stimuleert
  3. CBeenmergsuppressie en mucositis door methotrexaattoxiciteit
  4. DDe artritis verergert door tolerantie
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A patient has a heart rate of 36/min with hypotension and dizziness. Which drug is usually the first choice?

  1. AIntravenous adenosine
  2. BIntravenous atropine
  3. CIntravenous amiodarone
  4. DOral bisoprolol
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

The stump of a recent below-knee amputation suddenly bleeds heavily through the dressing. What should the nurse do first?

  1. AApply a warm compress to the stump
  2. BApply firm direct pressure and call for urgent surgical help
  3. CRemove all the dressings and wait for the bleeding to stop by itself
  4. DEncourage the patient to walk on crutches to ease the pressure
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Waarom nemen patiënten met chronische nierschade vaak fosfaatbinders bij de maaltijd?

  1. AZe verhogen de opname van fosfaat uit voeding in de darm
  2. BZe binden fosfaat uit voeding dat de nieren niet kunnen uitscheiden
  3. CZe verlagen het kalium in het bloed door het in de darm te binden
  4. DZe vervangen het ontbrekende hormoon erytropoëtine
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient has fever, confusion, odd behaviour and a new seizure. Herpes simplex encephalitis is suspected. Which drug is usually started straight away?

  1. AIV aciclovir
  2. BIV insulin
  3. COral prednisolone
  4. DOral amoxicillin
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which advice helps a person with diabetes prevent foot ulcers?

  1. ACut corns off at home with a sharp blade
  2. BCheck the feet every day and never walk barefoot
  3. CWear tight shoes to support the ankles
  4. DSoak the feet in very hot water every evening
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Een patiënt met bekende slokdarmvarices braakt grote hoeveelheden vers bloed. Welke behandelingen moet de verpleegkundige vóór endoscopie verwachten?

  1. AEen dringende bariumslikfoto vóór enige medicamenteuze behandeling
  2. BSnelle zoutinfusie tot een hoge bloeddruk
  3. CEen orale NSAID tegen de pijn en een eiwitrijke maaltijd
  4. DOctreotide of terlipressine, plus intraveneuze antibiotica, tijdens de resuscitatie
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Welke fundushoogte past bij 30 weken zwangerschap bij een verwachte groei?

  1. A18 cm
  2. B29 cm
  3. C36 cm
  4. D22 cm
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A woman has hyperthyroidism in pregnancy. Which finding in the fetus should be monitored?

  1. AFetal tachycardia and poor growth
  2. BFetal macrosomia
  3. CFetal polycythaemia only
  4. DA fetal heart rate below 100 bpm
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

A child with suspected measles is admitted. Which precaution is most important?

  1. ADroplet precautions in a shared bay
  2. BContact precautions only, with gloves
  3. CAirborne precautions, ideally in a negative-pressure room
  4. DNo special precautions once the rash appears
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Een baby van 6 maanden bij bewustzijn verslikt zich en kan niet huilen of hoesten. Welke techniek is passend?

  1. ABuikstoten
  2. BDe baby aan de enkels ondersteboven houden en schudden
  3. CMaximaal 5 rugslagen gevolgd door maximaal 5 borststoten
  4. DBlind met een vinger door de mond vegen
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Shortly after a sexual assault, a woman in the emergency department is calm, quiet and answers questions in a flat voice. How should the nurse interpret this?

  1. AShe is probably exaggerating the seriousness of what happened, because she does not seem upset
  2. BHer calmness shows that the assault did not happen
  3. CA controlled response is a common reaction in the acute phase after assault
  4. DShe is not distressed and does not need any support
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A man is found in a city far from home. He cannot remember who he is or how he got there, but his speech and thinking are otherwise normal. Tests show no head injury or intoxication. What is most likely?

  1. ADelirium
  2. BA manic episode with poor judgement and impulsive travel
  3. CAlzheimer's disease
  4. DDissociative amnesia with dissociative fugue
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
94969810010210410635363738394041°F°C98,4 °F? °C

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De temperatuur van een patiënt is 98,4 °F. Reken die om naar graden Celsius T met °C = (°F − 32) × 5/9. Rond af op één decimaal.

98,4 °F
T = °C
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
7,9 g/dL? g/L1 L = 10 dL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een hemoglobinewaarde is 7,9 g/dL. Druk die uit in g/L Hb.

7,9 g/dL1 L = 10 dL
Hb = g/L
27.DosisberekeningenGemiddeld
1:1000ampulV = ? mL

Een ampul adrenaline (epinefrine) heeft het etiket 1:1000 (1 mg/mL). Het voorschrift is 0,5 mg IM bij anafylaxie. Welk volume V zuig je op?

1:10000,5 mg
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 390 microgram. De ampul bevat 0,5 mg/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

390 mcg0,5 mg/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
V = ?15 gtt/mL50 gtt/min2 h

Een infuus loopt met 50 gtt/min via een systeem van 15 gtt/mL. Hoeveel milliliter V krijgt de patiënt in 2 uur?

50 gtt/min15 gtt/mL2 h
V = mL
30.InfuussnelhedenMoeilijk
600 mL20 gtt/mL50 gtt/mint = ? h

Een infuus loopt met 50 gtt/min via een systeem van 20 gtt/mL. Er zit nog 600 mL in de zak. Over hoeveel uur t is die leeg?

50 gtt/min20 gtt/mL600 mL
t = h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uurthee240 mLgelatinepudding120 mLwater350 mLInfuus50 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum2 × 50 mLurine475 mLurine425 mLwonddrain40 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL.

thee: 240 mLgelatinepudding: 120 mLwater: 350 mLInfuus: 50 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum: 2 × 50 mL
I = mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL100 mL/hstart 11:3014:00: ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL is om 11:30 gestart en loopt via een pomp met 100 mL/h. Hoeveel mL V zit er om 14:00 nog in de zak?

1000 mL100 mL/h11:30 → 14:00
V = mL
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt; IV-therapie of zoutslot: ja; looppatroon: gestoord; mentale toestand: overschat of vergeet grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geen risicolicht risicomatig risicohoog risicozeer hoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: zeer beperkt; vochtigheid: voortdurend vochtig; activiteit: bedlegerig; mobiliteit: volledig immobiel; voeding: voldoende; wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem. Gebruik de indeling 19–23 geen risico, 15–18 licht, 13–14 matig, 10–12 hoog en 9 of lager zeer hoog. Klik op het risiconiveau.

  1. 1geen risico
  2. 2licht risico
  3. 3matig risico
  4. 4hoog risico
  5. 5zeer hoog risico

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Onder het niveau van de blaas, niet op de vloer

Waarom dit het antwoord is

De zak onder blaasniveau houden laat de urine door de zwaartekracht aflopen en voorkomt terugstroming. Hem van de vloer houden vermindert besmetting en infectierisico.

Antwoord

C · Onder het niveau van de blaas, niet op de vloer
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · "I'll soak my feet in hot water every evening."

Waarom dit het antwoord is

People with diabetic neuropathy may not feel heat, and soaking softens the skin, so long hot soaks are avoided. Daily inspection, good footwear and careful drying are correct.

Antwoord

A · "I'll soak my feet in hot water every evening."
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Wear gloves, absorb the blood, then clean the area with an approved disinfectant

Waarom dit het antwoord is

Blood spills are cleaned promptly by staff wearing gloves. The blood is absorbed with disposable material, then the area is cleaned and disinfected with a hospital disinfectant, and waste goes into clinical waste.

Antwoord

B · Wear gloves, absorb the blood, then clean the area with an approved disinfectant
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · No hepatitis B treatment is needed, but the injury is still reported and followed up

Waarom dit het antwoord is

A documented vaccine responder is protected against hepatitis B and needs no hepatitis B prophylaxis. The exposure is still reported, because the nurse and source patient need assessment for HIV and hepatitis C as well.

Antwoord

B · No hepatitis B treatment is needed, but the injury is still reported and followed up
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · With the palms of the hands, not the fingertips

Waarom dit het antwoord is

A wet plaster cast can be dented by fingertips, causing pressure points under the cast. It is handled with the palms, supported on pillows and left uncovered to dry.

Antwoord

A · With the palms of the hands, not the fingertips
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · 1 uur na een femorale hartkatheterisatie: nieuwe rugpijn, pols 118/min, BD 92/58 mmHg

Waarom dit het antwoord is

Rugpijn, tachycardie en hypotensie na een femorale punctie wijzen op een retroperitoneale bloeding, die verborgen en fataal kan zijn. De COPD-patiënt zit op zijn uitgangsniveau, de pijn is te verwachten en wordt behandeld, en de glucose is hoog maar geen noodgeval.

Antwoord

C · 1 uur na een femorale hartkatheterisatie: nieuwe rugpijn, pols 118/min, BD 92/58 mmHg
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Fluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes

Waarom dit het antwoord is

IV fluids can cause overload or electrolyte imbalance. Fluid balance charts, weight, clinical assessment and blood tests guide the prescription.

Antwoord

B · Fluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Vetembolie-syndroom

Waarom dit het antwoord is

Vetembolie treedt meestal 24–72 uur na een fractuur van een pijpbeen of het bekken op, met de trias van ademnood, neurologische veranderingen en petechiën.

Antwoord

A · Vetembolie-syndroom
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · High fat in the sample may interfere with some test results

Waarom dit het antwoord is

Lipemia makes serum cloudy and can interfere with several laboratory methods, giving inaccurate results. The test may need to be repeated, often after a fast, according to laboratory advice.

Antwoord

A · High fat in the sample may interfere with some test results
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · An aplastic crisis, often caused by parvovirus B19

Waarom dit het antwoord is

Patients with sickle cell disease depend on a high reticulocyte count because their red cells live only a short time. Parvovirus B19 can stop red cell production for days, causing a rapid fall in hemoglobin with very low reticulocytes. Transfusion may be needed.Gecontroleerd met: Reticulocyte Count · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

B · An aplastic crisis, often caused by parvovirus B19
11.Farmacologie

Antwoord: D · Intravenous magnesium sulfate

Waarom dit het antwoord is

IV magnesium is first-line for torsades de pointes, even when serum magnesium is normal. QT-prolonging drugs are stopped and potassium is corrected.

Antwoord

D · Intravenous magnesium sulfate
12.Farmacologie

Antwoord: C · Beenmergsuppressie en mucositis door methotrexaattoxiciteit

Waarom dit het antwoord is

Methotrexaat remt dihydrofolaatreductase. Dagelijkse inname veroorzaakt toxiciteit in delende weefsels zoals beenmerg en darmslijmvlies, wat dodelijk kan zijn. Folinezuur wordt als rescuebehandeling gebruikt.

Antwoord

C · Beenmergsuppressie en mucositis door methotrexaattoxiciteit
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Intravenous atropine

Waarom dit het antwoord is

Atropine is an antimuscarinic that removes vagal tone and raises the heart rate. It is first-line for symptomatic bradycardia. If it fails, other options include a drug infusion or cardiac pacing. Adenosine, bisoprolol and amiodarone all slow conduction.

Antwoord

B · Intravenous atropine
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Apply firm direct pressure and call for urgent surgical help

Waarom dit het antwoord is

Haemorrhage from a stump needs immediate direct pressure, elevation if appropriate, and urgent surgical help. A tourniquet should be available as policy directs. Vital signs are monitored for shock.

Antwoord

B · Apply firm direct pressure and call for urgent surgical help
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Ze binden fosfaat uit voeding dat de nieren niet kunnen uitscheiden

Waarom dit het antwoord is

Bij chronische nierschade leidt fosfaatretentie tot secundaire hyperparathyreoïdie, renale botziekte en vaatverkalking. Fosfaatbinders die bij de maaltijd worden ingenomen, binden fosfaat uit voeding in de darm. Ook fosfaat in de voeding wordt beperkt.

Antwoord

B · Ze binden fosfaat uit voeding dat de nieren niet kunnen uitscheiden
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · IV aciclovir

Waarom dit het antwoord is

Herpes simplex encephalitis is treatable but can cause severe brain damage. IV aciclovir is started as soon as it is suspected, without waiting for test results. Kidney function and hydration are monitored during treatment.

Antwoord

A · IV aciclovir
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Check the feet every day and never walk barefoot

Waarom dit het antwoord is

Peripheral neuropathy and poor circulation mean injuries can go unnoticed. Daily inspection, well-fitting footwear, checking water temperature and regular podiatry help prevent ulcers.

Antwoord

B · Check the feet every day and never walk barefoot
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Octreotide of terlipressine, plus intraveneuze antibiotica, tijdens de resuscitatie

Waarom dit het antwoord is

Bij vermoede varicesbloeding verlaagt een vasoactief middel (octreotide in de VS, of terlipressine waar het geregistreerd is) de portale druk, en profylactische antibiotica zoals ceftriaxon verminderen infectie en sterfte bij cirrose. De resuscitatie is voorzichtig om verhoging van de portale druk te vermijden. Endoscopische bandligatie is de definitieve behandeling.

Antwoord

D · Octreotide of terlipressine, plus intraveneuze antibiotica, tijdens de resuscitatie
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · 29 cm

Waarom dit het antwoord is

De verwachte fundushoogte bij 30 weken is ongeveer 28–32 cm. Een verschil van meer dan 2–3 cm met de zwangerschapsduur moet worden vervolgd, meestal met een echo.

Antwoord

B · 29 cm
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · Fetal tachycardia and poor growth

Waarom dit het antwoord is

In Graves' disease, maternal antibodies can cross the placenta and cause fetal hyperthyroidism, with tachycardia, goitre and growth restriction. Antithyroid drugs also cross the placenta, so the fetus is monitored.

Antwoord

A · Fetal tachycardia and poor growth
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Airborne precautions, ideally in a negative-pressure room

Waarom dit het antwoord is

Measles spreads through the air and can remain in a room for up to about 2 hours. Airborne precautions, a negative-pressure room where available and immune staff are required.

Antwoord

C · Airborne precautions, ideally in a negative-pressure room
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Maximaal 5 rugslagen gevolgd door maximaal 5 borststoten

Waarom dit het antwoord is

Wissel bij zuigelingen jonger dan 1 jaar rugslagen af met borststoten, terwijl de zuigeling met het hoofd omlaag langs de onderarm wordt gehouden. Buikstoten worden bij zuigelingen niet gebruikt.

Antwoord

C · Maximaal 5 rugslagen gevolgd door maximaal 5 borststoten
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · A controlled response is a common reaction in the acute phase after assault

Waarom dit het antwoord is

In the acute phase of rape trauma syndrome, survivors may show an expressive reaction, such as crying or anger, or a controlled one, appearing calm or numb. Both are normal responses and need the same support.

Antwoord

C · A controlled response is a common reaction in the acute phase after assault
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Dissociative amnesia with dissociative fugue

Waarom dit het antwoord is

In dissociative fugue, the person travels away and cannot recall their identity or past, usually after a stressful event. Medical causes such as head injury, seizures and substances must be ruled out first.

Antwoord

D · Dissociative amnesia with dissociative fugue
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: T = 36,9 °C

Temperatuur: °C = (°F − 32) × 5/9 en °F = °C × 9/5 + 32. Trek bij het omrekenen vanuit °F eerst 32 af voordat je vermenigvuldigt en tel bij het omrekenen vanuit °C 32 op nadat je hebt vermenigvuldigd. Een snelle controle: 37 °C is 98,6 °F en elke 1 °C is 1,8 °F.

Trek 32 af

98,4 − 32 = 66,4

Vermenigvuldig met 5/9

T = 66,4·5/9 = 36,89 ≈ 36,9 °C

Antwoord

T = 36,9 °C
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: Hb = 79 g/L

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Omrekenen

Hb = 7,9 g/dL × 10 dL/L = 79 g/L

Antwoord

Hb = 79 g/L
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,5 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Concentratie

1:1000 = 1 g/1000 mL = 1 mg/mL

Volume

V = 0,5/1 = 0,5 mL

Antwoord

V = 0,5 mL

Etiketten in de VS vermelden nu mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Geef adrenaline 1 mg/mL nooit als IV-bolus.

28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,78 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dezelfde eenheden

0,5 mg/mL = 500 mcg/mL

Volume

V = 390/500 = 0,78 mL

Antwoord

V = 0,78 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: V = 400 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Snelheid in mL/h

50·60/15 = 200 mL/h

Volume

V = 200·2 = 400 mL

Antwoord

V = 400 mL
30.Infuussnelheden

Antwoord: t = 4 h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Snelheid in mL/h

50·60/20 = 150 mL/h

Resterende tijd

t = 600/150 = 4 h

Antwoord

t = 4 h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 1210 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 240 + 120 + 350 = 710 mL
Infuus: 50·8 = 400 mL
intraveneus antibioticum: 2·50 = 100 mL
I = 1210 mL

Antwoord

I = 1210 mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: V = 750 mL

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Verstreken tijd

11:30 → 14:00 = 2,5 h

Toegediend volume

100·2,5 = 250 mL

Resterend volume

V = 1000 − 250 = 750 mL

Antwoord

V = 750 mL
33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: MFS = 80

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja → 25
secundaire diagnose: nee → 0
loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt → 0
IV-therapie of zoutslot: ja → 20
looppatroon: gestoord → 20
mentale toestand: overschat of vergeet grenzen → 15

Optellen

Totaal Morse = 25 + 0 + 0 + 20 + 20 + 15 = 80

Antwoord

MFS = 80
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: hoog risico

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: zeer beperkt → 2
vochtigheid: voortdurend vochtig → 1
activiteit: bedlegerig → 1
mobiliteit: volledig immobiel → 1
voeding: voldoende → 3
wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem → 3

Optellen

Totaal Braden = 2 + 1 + 1 + 1 + 3 + 3 = 11

Risiconiveau

11 → hoog risico

Antwoord

hoog risico

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions