Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Where in the eye should eye drops be placed?

  1. AInto the pocket of the lower eyelid
  2. BDirectly onto the centre of the cornea
  3. CInto the inner corner of the eye only
  4. DOnto the upper eyelid while the eye is shut
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A patient with a slow-healing leg ulcer is eating less than half of their meals. What is the most helpful nursing action?

  1. AWait until the ulcer heals before addressing nutrition
  2. BGive extra salt to stimulate the appetite
  3. CRefer to the dietitian and support protein and energy intake
  4. DAsk the patient to drink less to avoid swelling
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

During a surgical hand scrub, how are the hands held?

  1. APointing downward into the sink at all times
  2. BBelow the elbows, so water runs off the fingertips into the sink
  3. CAbove the elbows, so water runs from the fingertips toward the elbows
  4. DAt the level of the waist, close to the body
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A nurse floated to an unfamiliar unit is asked to manage a device they have never been trained to use. What should the nurse do?

  1. ADo it anyway, using only the device manual and the instructions on the screen
  2. BLeave the device untouched and not tell anyone
  3. CTell the charge nurse and ask for help or a change of assignment
  4. DAsk the patient or the family to explain how the device works
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient is raising his voice, pacing and clenching his fists. What should the nurse do first?

  1. ASpeak calmly, keep a safe distance and invite him to talk about what is wrong
  2. BApply physical restraints at once
  3. CTurn away and ignore the behavior
  4. DStand very close to him and tell him firmly and loudly to sit down and be quiet
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Tijdens START-triage ademt een volwassene niet. De luchtweg wordt hergepositioneerd en het slachtoffer ademt nog steeds niet. Wat is de juiste categorie?

  1. ARood, en onmiddellijk starten met reanimatie
  2. BZwart (overleden of afwachtend)
  3. CRood, omdat niet ademen de meest dringende bevinding is
  4. DGeel, en later terugkomen
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Which equipment must always be kept at the bedside of a patient with a tracheostomy?

  1. AA blood pressure cuff and a spare nasal cannula and oxygen mask only
  2. BSpare tracheostomy tubes, including one a size smaller, and working suction
  3. CA peak flow meter and a nebuliser
  4. DA blood glucose meter and a spare urinary catheter of the same size
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

De urineproductie van een patiënt is al 12 uur zeer laag en het creatinine is sterk gestegen. Welk middel op de medicatielijst moet het waarschijnlijkst worden herzien?

  1. AEen vitaminesupplement
  2. BEen NSAID zoals ibuprofen
  3. CEen verzachtende crème
  4. DParacetamol in gebruikelijke doses
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient with HIV on antiretroviral therapy has an undetectable viral load. What does this mean?

  1. AThe CD4 count must now be dangerously low too
  2. BThe treatment can now be stopped without any risk
  3. CThe treatment is suppressing the virus very well
  4. DThe virus has been completely cured and removed
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

After lying on the floor for many hours, a patient has a CK of 40,000 U/L, a potassium of 6,1 mEq/L and dark urine. Which prescribed treatment is the priority?

  1. AHigh-dose NSAIDs for the muscle pain
  2. BLarge-volume IV fluids with cardiac monitoring
  3. CFluid restriction to protect the heart from overload
  4. DAn oral potassium supplement with each meal
11.FarmacologieGemiddeld

A man taking tamsulosin is planning cataract surgery. What should the nurse advise?

  1. ATake a double dose on the day of surgery
  2. BThe drug has no link with eye surgery
  3. CTell the eye surgeon, as it can cause floppy iris syndrome
  4. DStop the drug for one day and no further action is needed
12.FarmacologieMoeilijk

Waarom wordt patiënten met langwerkende nitraten geadviseerd elke dag een nitraatvrije periode van enkele uren te hebben?

  1. AOm de lever te laten herstellen van toxiciteit
  2. BOm stapeling van nitraat in vetweefsel te voorkomen
  3. COm tolerantie voor het nitraat te voorkomen
  4. DOm het bloedingsrisico te verminderen
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Waarom mag een eenvoudig gezichtsmasker niet worden gebruikt met een zuurstofdebiet onder ongeveer 5 L/min?

  1. AHet masker levert te veel zuurstof bij lage debieten
  2. BDe elastische band zit te los bij lage debieten
  3. CUitgeademd CO₂ kan zich in het masker ophopen en opnieuw worden ingeademd
  4. DZuurstof kan bij lage debieten niet worden bevochtigd
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Een patiënt met een bevestigde DVT in de kuit is gestart met therapeutische antistolling en vraagt of hij in bed moet blijven. Wat is het meest accurate antwoord?

  1. ALopen naar vermogen wordt na behandeling meestal aangemoedigd
  2. BHet been moet vóór elke wandeling worden gemasseerd
  3. CLopen is niet toegestaan totdat het stolsel volledig is opgelost
  4. DStrikte bedrust is minstens twee weken nodig
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Waarom wordt na een dwarslaesie vaak intermitterende zelfkatheterisatie geleerd?

  1. ADe blaas leegt zich mogelijk niet, en regelmatig legen beschermt de nieren
  2. BHet neemt het risico op een urineweginfectie volledig weg
  3. CHet wordt vooral gebruikt om de urineproductie nauwkeurig te meten
  4. DHet traint de blaas om in de loop van de tijd geleidelijk groter te worden
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Een patiënt die langdurig hoge doses prednisolon gebruikt, is drie dagen na een darmoperatie. Hij meldt slechts lichte buikpijn, maar de hartfrequentie is gestegen tot 115/min en de temperatuur is 37,4 °C. Waarom moet de verpleegkundige zich vooral zorgen maken?

  1. ASteroïden kunnen koorts, pijn en peritoneale prikkeling maskeren en complicaties verbergen
  2. BSteroïden veroorzaken bij alle patiënten tachycardie, dus er is geen actie nodig
  3. CDe lichte pijn toont aan dat de darm herstelt zoals verwacht
  4. DSteroïden beschermen tegen infectie, dus sepsis is zeer onwaarschijnlijk
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which intervention most reduces pressure ulcer risk in an immobile patient?

  1. AKeeping the head of the bed raised at 90° all day
  2. BRegular repositioning and a pressure-redistributing mattress
  3. CMassaging red areas firmly at each turn to bring back the circulation
  4. DUsing a doughnut-shaped ring cushion
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

An 80-year-old has a fluid balance 3 L positive two days after surgery. They are now breathless, with crackles at both lung bases and swollen ankles. What should the nurse do?

  1. ALie the patient flat with the legs raised
  2. BStop the IV fluids, sit the patient up and escalate
  3. CEncourage the patient to drink more fluids
  4. DIncrease the IV fluid rate to improve kidney flow
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

A woman with hyperemesis gravidarum has been vomiting for weeks. Which vitamin is given before glucose-containing fluids to prevent Wernicke encephalopathy?

  1. AAscorbic acid (vitamin C)
  2. BPhytomenadione (vitamin K)
  3. CThiamine (vitamin B1)
  4. DVitamin D
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A woman at 37 weeks has severe itching of the palms and soles, worse at night, without a rash. Which condition should be considered?

  1. AAn allergy to washing detergents
  2. BPre-eclampsia only
  3. CNormal stretching of the abdominal skin
  4. DIntrahepatic cholestasis of pregnancy
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

How can acute rheumatic fever be prevented?

  1. ABy giving aspirin for every fever
  2. BBy prompt antibiotic treatment of streptococcal sore throat
  3. CBy routine MMR vaccination in infancy
  4. DBy avoiding dairy products and cold drinks during every cold or cough
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Which finding in a 12-month-old needs further developmental evaluation?

  1. ASays "mama" and "dada" to the right parent and waves bye-bye
  2. BPulls to stand and walks holding on to furniture
  3. CA strong Moro reflex is still present
  4. DBecomes upset when a stranger picks her up
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

According to Maslow's hierarchy of needs, which patient need should a nurse on a mental health ward address first?

  1. AA patient who feels lonely and wants more visitors
  2. BA patient who has not eaten or drunk anything for two days
  3. CA patient who wants to find a new hobby
  4. DA patient who wants to improve her self-esteem
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënte die lithium gebruikt heeft al 2 dagen last van braken en diarree. Ze heeft nu een grove tremor en is verward. Wat moet de verpleegkundige als eerste doen?

  1. ADe volgende dosis geven met extra water
  2. BEen middel tegen diarree geven en het lithium gewoon doorgebruiken, met extra zout in haar voeding
  3. CEen zoutarm dieet aanmoedigen
  4. DDe volgende dosis achterhouden en de voorschrijver dringend inlichten zodat een lithiumspiegel kan worden bepaald
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
94969810010210410635363738394041°F°C98,1 °F? °C

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De temperatuur van een patiënt is 98,1 °F. Reken die om naar graden Celsius T met °C = (°F − 32) × 5/9. Rond af op één decimaal.

98,1 °F
T = °C
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
1½ kopjes? mL½ fl oz? mL2 tsp? mL2 tbsp? mLΣ = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Tijdens een dienst neemt een patiënt 1½ kopjes van thee, ½ fl oz van sap, 2 tsp van hoestdrank, 2 tbsp van vloeibare aanvulling in. Bepaal met de gegeven equivalenten de totale orale inname V in mL.

1 kopje = 8 fl oz = 240 mL1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
1%w/vV = ? mL

Er is een dosis van 30 mg nodig uit een 1% (w/v) oplossing. Welk volume V bevat deze dosis?

30 mg1% w/v
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
40k stuks250 mL? mL/h500 stuks/h

Een infuus bevat 40000 eenheden van een geneesmiddel in 250 mL. Het voorschrift is 500 eenheden per uur. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

40000 stuks/250 mL500 stuks/h
R = mL/h
29.InfuussnelhedenGemiddeld
1370 mLover? mL/h9 h over

Er is 1500 mL voorgeschreven in 12 uur. Na 3 uur zie je dat er nog 1370 mL in de zak zit, en het infuus moet nog steeds op tijd klaar zijn. Op welke snelheid R in mL/h moet de pomp opnieuw worden ingesteld?

1500 mL / 12 hna 3 h: 1370 mL
R = mL/h
30.InfuussnelhedenMoeilijk
1000 mg100 mL8 mL/h? mg/h

Een zak bevat 1000 mg van een geneesmiddel in 100 mL en loopt met 8 mL/h. Hoeveel milligram per uur D krijgt de patiënt?

1000 mg/100 mL8 mL/h
D = mg/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uurthee150 mLsoep200 mLInfuus75 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum1 × 100 mLurine350 mLurine150 mLurine325 mLwonddrain60 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL.

thee: 150 mLsoep: 200 mLInfuus: 75 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum: 1 × 100 mL
I = mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL50 mL ingelopen125 mL/h08:00t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 500 mL loopt via een pomp met 125 mL/h. Om 08:00 is er al 50 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL50 mL ingelopen125 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: geen beperking; vochtigheid: af en toe vochtig; activiteit: stoelgebonden; mobiliteit: geen beperking; voeding: zeer slecht; wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
laag risicomatig risicohoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: houdt zich vast aan meubels; IV-therapie of zoutslot: ja; looppatroon: gestoord; mentale toestand: overschat of vergeet grenzen. Gebruik de afkappunten 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog en klik op het niveau van het valrisico.

  1. 1laag risico
  2. 2matig risico
  3. 3hoog risico

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Into the pocket of the lower eyelid

Waarom dit het antwoord is

Drops go into the lower conjunctival sac, which is less sensitive than the cornea. Pressing gently on the inner corner afterwards reduces drainage into the nose.

Antwoord

A · Into the pocket of the lower eyelid
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Refer to the dietitian and support protein and energy intake

Waarom dit het antwoord is

Poor intake delays healing. Screening, dietitian referral, food charts and support with meals, including protein and energy supplements if needed, help the wound heal.

Antwoord

C · Refer to the dietitian and support protein and energy intake
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Above the elbows, so water runs from the fingertips toward the elbows

Waarom dit het antwoord is

After a surgical scrub, the hands are the cleanest area, so they are held above the elbows to let water drain away from them toward the less clean elbows.

Antwoord

C · Above the elbows, so water runs from the fingertips toward the elbows
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Tell the charge nurse and ask for help or a change of assignment

Waarom dit het antwoord is

Accepting a task beyond one’s competence puts the patient at risk. The nurse explains the limit to the charge nurse, who can arrange help, training or reassignment.

Antwoord

C · Tell the charge nurse and ask for help or a change of assignment
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Speak calmly, keep a safe distance and invite him to talk about what is wrong

Waarom dit het antwoord is

Early verbal de-escalation, with a calm voice and a safe distance, is the first approach for rising agitation. Restraint is a last resort, and crowding the patient can make things worse.

Antwoord

A · Speak calmly, keep a safe distance and invite him to talk about what is wrong
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Zwart (overleden of afwachtend)

Waarom dit het antwoord is

Bij START wordt een slachtoffer dat niet ademt nadat de luchtweg is hergepositioneerd zwart gelabeld. Reanimatie voor één persoon zou hulpverleners weghalen bij veel anderen die kunnen overleven. Als de ademhaling na herpositionering op gang komt, is het slachtoffer rood.

Antwoord

B · Zwart (overleden of afwachtend)
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Spare tracheostomy tubes, including one a size smaller, and working suction

Waarom dit het antwoord is

Emergency equipment such as spare tubes (same size and one smaller), suction, oxygen and tracheal dilators must be at the bedside. This allows rapid management of a blocked or displaced tube.

Antwoord

B · Spare tracheostomy tubes, including one a size smaller, and working suction
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Een NSAID zoals ibuprofen

Waarom dit het antwoord is

Bij acute nierschade worden nefrotoxische middelen (zoals NSAID's en aminoglycosiden) en middelen die de nierperfusie verminderen (zoals ACE-remmers en diuretica) herzien en vaak gestopt.

Antwoord

B · Een NSAID zoals ibuprofen
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · The treatment is suppressing the virus very well

Waarom dit het antwoord is

An undetectable viral load shows that antiretroviral therapy is suppressing viral replication. The virus remains in the body, so treatment must continue. People with a sustained undetectable viral load do not transmit HIV sexually.

Antwoord

C · The treatment is suppressing the virus very well
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Large-volume IV fluids with cardiac monitoring

Waarom dit het antwoord is

Rhabdomyolysis releases myoglobin, which can cause acute kidney injury, and potassium, which can cause arrhythmias. Early aggressive IV fluids, a target urine output and cardiac monitoring are priorities. NSAIDs and potassium would worsen kidney injury and hyperkalemia.Gecontroleerd met: Rhabdomyolysis · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

B · Large-volume IV fluids with cardiac monitoring
11.Farmacologie

Antwoord: C · Tell the eye surgeon, as it can cause floppy iris syndrome

Waarom dit het antwoord is

Tamsulosin can cause intraoperative floppy iris syndrome, which complicates cataract surgery. The surgeon needs to know so that the technique can be adapted.

Antwoord

C · Tell the eye surgeon, as it can cause floppy iris syndrome
12.Farmacologie

Antwoord: C · Om tolerantie voor het nitraat te voorkomen

Waarom dit het antwoord is

Tolerantie voor nitraten ontstaat snel bij constante spiegels. Een asymmetrisch doseerschema of het 's nachts verwijderen van pleisters houdt ze werkzaam.

Antwoord

C · Om tolerantie voor het nitraat te voorkomen
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Uitgeademd CO₂ kan zich in het masker ophopen en opnieuw worden ingeademd

Waarom dit het antwoord is

Eenvoudige gezichtsmaskers hebben ongeveer 5–10 L/min nodig om uitgeademd CO₂ uit het masker te spoelen. Bij lagere debieten kan de patiënt CO₂ opnieuw inademen; een neusbril is geschikter voor lage debieten.

Antwoord

C · Uitgeademd CO₂ kan zich in het masker ophopen en opnieuw worden ingeademd
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Lopen naar vermogen wordt na behandeling meestal aangemoedigd

Waarom dit het antwoord is

Vroege mobilisatie met effectieve antistolling verhoogt het risico op longembolie niet en kan pijn, zwelling en het posttrombotisch syndroom verminderen. Routinematige bedrust wordt niet meer aanbevolen. Masseren van het aangedane been moet worden vermeden.

Antwoord

A · Lopen naar vermogen wordt na behandeling meestal aangemoedigd
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · De blaas leegt zich mogelijk niet, en regelmatig legen beschermt de nieren

Waarom dit het antwoord is

Een dwarslaesie veroorzaakt vaak een neurogene blaas. Schone intermitterende katheterisatie met regelmatige tussenpozen leegt de blaas, voorkomt hoge drukken, vermindert infectie en nierschade en voorkomt het uitlokken van autonome dysreflexie.

Antwoord

A · De blaas leegt zich mogelijk niet, en regelmatig legen beschermt de nieren
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · Steroïden kunnen koorts, pijn en peritoneale prikkeling maskeren en complicaties verbergen

Waarom dit het antwoord is

Langdurig steroïdengebruik dempt koorts, pijn en buikwandspanning, dus een naadlekkage, abces of perforatie kan zich alleen met subtiele tekenen presenteren, zoals tachycardie. De verpleegkundige moet grondig beoordelen en vroeg escaleren. Deze patiënten hebben ook steroïddekking rond de operatie nodig om een bijniercrisis te voorkomen.

Antwoord

A · Steroïden kunnen koorts, pijn en peritoneale prikkeling maskeren en complicaties verbergen
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Regular repositioning and a pressure-redistributing mattress

Waarom dit het antwoord is

Regular repositioning according to risk and suitable support surfaces reduce pressure. Massaging red areas and ring cushions can damage tissue and are not recommended.

Antwoord

B · Regular repositioning and a pressure-redistributing mattress
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Stop the IV fluids, sit the patient up and escalate

Waarom dit het antwoord is

Older patients and those with heart or kidney disease can develop fluid overload. The nurse stops fluids, sits the patient up, gives oxygen if needed and asks for medical review, often for diuretics.

Antwoord

B · Stop the IV fluids, sit the patient up and escalate
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · Thiamine (vitamin B1)

Waarom dit het antwoord is

Prolonged vomiting depletes thiamine. Giving glucose without thiamine can trigger Wernicke encephalopathy, with confusion, ataxia and eye movement problems.

Antwoord

C · Thiamine (vitamin B1)
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Intrahepatic cholestasis of pregnancy

Waarom dit het antwoord is

Itching of the hands and feet without a rash suggests intrahepatic cholestasis of pregnancy. Raised bile acids are linked with stillbirth, so liver function and bile acids are checked and timing of birth may be planned.

Antwoord

D · Intrahepatic cholestasis of pregnancy
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · By prompt antibiotic treatment of streptococcal sore throat

Waarom dit het antwoord is

Rheumatic fever is an immune reaction following group A streptococcal throat infection. Treating strep throat with a full course of antibiotics prevents it and the heart valve damage it can cause.

Antwoord

B · By prompt antibiotic treatment of streptococcal sore throat
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · A strong Moro reflex is still present

Waarom dit het antwoord is

Primitive reflexes such as the Moro fade by about 4–6 months; persistence at 12 months can suggest a neurological problem such as cerebral palsy. The other findings are normal for a 1-year-old.

Antwoord

C · A strong Moro reflex is still present
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · A patient who has not eaten or drunk anything for two days

Waarom dit het antwoord is

Maslow places physiological needs, such as food and fluids, before safety, love and belonging, esteem and self-actualisation. A patient who is not eating or drinking has the most basic unmet need.

Antwoord

B · A patient who has not eaten or drunk anything for two days
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · De volgende dosis achterhouden en de voorschrijver dringend inlichten zodat een lithiumspiegel kan worden bepaald

Waarom dit het antwoord is

Uitdroging en natriumverlies verminderen de lithiumklaring. Grove tremor en verwardheid wijzen op toxiciteit. Houd lithium achter, laat dringend een spiegel, nierfunctie en elektrolyten bepalen en regel medische beoordeling.

Antwoord

D · De volgende dosis achterhouden en de voorschrijver dringend inlichten zodat een lithiumspiegel kan worden bepaald
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: T = 36,7 °C

Temperatuur: °C = (°F − 32) × 5/9 en °F = °C × 9/5 + 32. Trek bij het omrekenen vanuit °F eerst 32 af voordat je vermenigvuldigt en tel bij het omrekenen vanuit °C 32 op nadat je hebt vermenigvuldigd. Een snelle controle: 37 °C is 98,6 °F en elke 1 °C is 1,8 °F.

Trek 32 af

98,1 − 32 = 66,1

Vermenigvuldig met 5/9

T = 66,1·5/9 = 36,72 ≈ 36,7 °C

Antwoord

T = 36,7 °C
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 415 mL

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Elk item in mL

1½ kopjes = 1,5·240 = 360 mL
½ fl oz = 0,5·30 = 15 mL
2 tsp = 2·5 = 10 mL
2 tbsp = 2·15 = 30 mL

Optellen

V = 360 + 15 + 10 + 30 = 415 mL

Antwoord

V = 415 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 3 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Concentratie

1% = 10 mg/mL

Volume

V = 30/10 = 3 mL

Antwoord

V = 3 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: R = 3,125 mL/h

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Concentratie

40000/250 = 160 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 500/160 = 3,125 mL/h

Antwoord

R = 3,125 mL/h
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 152,2 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Oorspronkelijke snelheid

1500/12 = 125 mL/h

Nieuwe snelheid

R = 1370/9 = 152,2 mL/h

Antwoord

R = 152,2 mL/h

Veel ziekenhuizen staan zo’n aanpassing tot 25% toe zonder nieuw voorschrift; controleer het lokale protocol.

30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 80 mg/h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Concentratie

1000/100 = 10 mg/mL

Dosissnelheid

D = 10·8 = 80 mg/h

Antwoord

D = 80 mg/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 1050 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 150 + 200 = 350 mL
Infuus: 75·8 = 600 mL
intraveneus antibioticum: 1·100 = 100 mL
I = 1050 mL

Antwoord

I = 1050 mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 3,6 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

500 − 50 = 450 mL

Tijd

t = 450/125 = 3,6 h

Antwoord

t = 3,6 h

Dat is ongeveer 3 h 36 min, dus de zak is rond 11:36 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 17

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: geen beperking → 4
vochtigheid: af en toe vochtig → 3
activiteit: stoelgebonden → 2
mobiliteit: geen beperking → 4
voeding: zeer slecht → 1
wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem → 3

Optellen

Totaal Braden = 4 + 3 + 2 + 4 + 1 + 3 = 17

Antwoord

B = 17
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: hoog risico

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: nee → 0
loophulpmiddel: houdt zich vast aan meubels → 30
IV-therapie of zoutslot: ja → 20
looppatroon: gestoord → 20
mentale toestand: overschat of vergeet grenzen → 15

Optellen

Totaal Morse = 0 + 0 + 30 + 20 + 20 + 15 = 85

Risiconiveau

85 → hoog risico

Antwoord

hoog risico

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions