Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Waar moet een opvangzak van een urinekatheter worden gehouden?

  1. AOp de buik van de patiënt
  2. BOnder het niveau van de blaas, niet op de vloer
  3. CBoven het niveau van de blaas
  4. DOp de vloer naast het bed
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

In an emergency a doctor gives a verbal order for a medicine. What should the nurse do?

  1. AGive it and tell the doctor nothing more
  2. BRefuse to give any medicine until a written prescription has been completed
  3. CWrite it down, read it back and make sure it is signed later as per policy
  4. DAsk another nurse to remember the order
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A patient has a non-violent restraint. In most nursing policies, how often at minimum is it released for range of motion, toileting and skin care?

  1. AOnly when the patient asks for it
  2. BAt least every 2 hours
  3. COnce every 12-hour shift
  4. DOnce a day, during the bath
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A nurse has a needlestick from a patient known to have hepatitis C. Which statement about management is correct?

  1. AThe hepatitis C vaccine series is started at once, with a booster dose six months later
  2. BThere is no preventive drug, so baseline and follow-up testing are done to detect infection early
  3. CHepatitis C immune globulin is given within 24 hours, followed by a booster dose
  4. DNo follow-up is needed because hepatitis C does not spread by needles
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient with schizophrenia says voices are telling him to hurt his roommate. What is the priority?

  1. AIgnore the comment, because voices are part of his illness
  2. BKeep everyone safe and tell the team, as the risk of harm is high
  3. CTell him the voices are not real and leave him alone
  4. DAsk the roommate to stay in the room with him and help calm him down
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A provider asks a nurse to perform a procedure that is outside the nurse’s scope of practice. What should the nurse do?

  1. AAsk a nursing assistant to do it instead
  2. BDecline, explain why and suggest who can safely do it
  3. CDo it, because the provider gave the instruction
  4. DDo it just this once and promise the provider not to do it again
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

A patient is having a 12-lead ECG. Where are the chest electrodes placed?

  1. AIn standard numbered positions across the front and left of the chest
  2. BIn a straight line down the centre of the sternum from top to bottom
  3. CAnywhere on the chest where the skin is clear
  4. DOn both shoulders and both hips only
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient on an unfractionated heparin infusion is also started on warfarin. Which tests are used to monitor each drug?

  1. AAPTT for heparin and INR for warfarin
  2. BPlatelet count for both drugs
  3. CD-dimer for both drugs
  4. DINR for heparin and APTT for warfarin
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient has taken hydrochlorothiazide for several years. Which laboratory change is a recognized effect of this drug?

  1. AA fall in serum calcium
  2. BA fall in blood glucose
  3. CA rise in serum uric acid
  4. DA rise in serum potassium
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient with chronic kidney disease stage 4 has a high phosphate, a low-normal calcium and a very high parathyroid hormone (PTH). What does this show?

  1. APrimary hyperparathyroidism from a tumor
  2. BHypoparathyroidism after neck surgery
  3. CSecondary hyperparathyroidism from CKD
  4. DVitamin D toxicity from supplements
11.FarmacologieGemiddeld

100 mL of an antibiotic is to be given over 30 minutes using a giving set of 20 drops/mL. What is the drip rate?

  1. AAbout 20 drops per minute
  2. BAbout 67 drops per minute
  3. CAbout 100 drops per minute
  4. DAbout 33 drops per minute
12.FarmacologieMoeilijk

Why must several weeks pass before starting an MAO inhibitor after stopping fluoxetine?

  1. AMAO inhibitors are absorbed only after fluoxetine is gone
  2. BFluoxetine and its active metabolite have very long half-lives
  3. CFluoxetine must first be converted into an MAO inhibitor
  4. DFluoxetine permanently and irreversibly blocks MAO enzymes
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A patient's capillary refill time at the fingertip is 4 seconds. What does this suggest?

  1. ANormal peripheral perfusion
  2. BReduced peripheral perfusion
  3. CAn unusually strong cardiac output
  4. DA high haemoglobin level
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Een verpleegkundige plant de zorg voor vier patiënten. Welke patiënt moet het eerst worden beoordeeld?

  1. AEen patiënt met gecontroleerde hypertensie die vragen heeft over zout
  2. BEen patiënt met een veneus ulcus die aan een verbandwissel toe is
  3. CEen patiënt met COPD bij wie de SpO₂ is gedaald van 90% naar 83% met nieuwe slaperigheid
  4. DEen patiënt met stabiel hartfalen die wacht op het dagelijks wegen
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

A urine dipstick is positive for nitrites. What does this suggest?

  1. AThe kidneys are losing too much protein
  2. BThe urine has a lot of glucose in it
  3. CBacteria that convert nitrate are present
  4. DThe patient is dehydrated and needs more fluid
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Which task for a stroke patient can a registered nurse safely delegate to a healthcare assistant (nursing assistant)?

  1. ACarrying out the first bedside water swallow screen after admission
  2. BTeaching the patient how to take a new anticoagulant
  3. CAssessing a new weakness the patient reports in the leg
  4. DRepositioning the patient every two hours as set out in the care plan
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Welke aanpak van transfusie van rode bloedcellen bij een stabiele patiënt met een maag-darmbloeding past bij het huidige bewijs?

  1. AEen restrictieve drempel, vaak rond 70 g/L, bij de meeste stabiele patiënten
  2. BIedereen transfunderen om het hemoglobine altijd boven 150 g/L te houden
  3. CNooit transfunderen, ongeacht het hemoglobine of de klachten
  4. DRoutinematig twee eenheden transfunderen vóór elke endoscopie
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A patient with a toe ulcer says the leg pain is worse at night and eases when they hang the leg over the side of the bed. What does this suggest?

  1. ANeuropathic itching
  2. BLymphoedema
  3. CArterial insufficiency
  4. DVenous insufficiency
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Why is a copper intrauterine device a good contraceptive option for many breastfeeding mothers?

  1. AIt protects against sexually transmitted infections
  2. BIt increases milk production
  3. CIt must be replaced every month
  4. DIt is hormone-free and very effective
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

The triage nurse receives four phone calls from pregnant women. Who should be told to come in immediately?

  1. AAt 12 weeks with mild nausea in the mornings
  2. BAt 36 weeks with constant pain and a hard uterus
  3. CAt 30 weeks with heartburn after large meals
  4. DAt 25 weeks with mild backache after standing
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Which group of findings suggests Kawasaki disease?

  1. AFever for at least 5 days, red eyes without discharge, cracked red lips and swollen hands and feet
  2. BLow-grade fever, a barking cough and stridor that are worse at night
  3. CHigh fever for 3 days, then a pink rash as the fever settles
  4. DFever with an itchy vesicular rash that starts on the trunk, spreads outwards and crusts over within days
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Which child on the renal ward should the nurse assess first?

  1. AA 7-year-old with glomerulonephritis who has a severe headache and blurred vision
  2. BA 2-year-old after hypospadias repair with clear urine in the catheter bag
  3. CA 4-year-old with nephrotic syndrome and mild puffy eyelids, stable since admission
  4. DA 6-year-old on IV antibiotics for a UTI who has had no fever for 24 hours
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

How should a patient take sublingual buprenorphine-naloxone tablets?

  1. ASwallow the tablet whole with a large glass of water
  2. BCrush the tablet and mix it with a spoonful of soft food such as yoghurt
  3. CLet the tablet dissolve completely under the tongue without chewing or swallowing it
  4. DChew the tablet quickly and then swallow it with juice so that it reaches the stomach faster
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A nurse suspects that a patient is hiding his tablets in his cheek and later spitting them out. What is the best approach?

  1. AAccuse him in front of other patients so that he is embarrassed and stops
  2. BCrush all his tablets into his food without telling him
  3. CCheck his mouth after each dose, as policy allows, and explore why he does not want it
  4. DStop giving him his medicine at all, because he is not taking it anyway, and record that he refused
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
9 lb 9 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een pasgeborene weegt 9 lb 9 oz. Bepaal met 1 lb = 16 oz en 1 kg = 2,2 lb het gewicht m in kilogram. Rond af op twee decimalen.

9 lb 9 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
5 mg/h? mcg/min1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus levert 5 mg/h. Druk deze doseersnelheid D uit in mcg/min. Rond af op één decimaal.

5 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.DosisberekeningenGemiddeld
1:1000ampulV = ? mL

Een ampul adrenaline (epinefrine) heeft het etiket 1:1000 (1 mg/mL). Het voorschrift is 0,3 mg IM bij anafylaxie. Welk volume V zuig je op?

1:10000,3 mg
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
28 kg106 cmBSA = √(h·w/3600)250 mg/m²D = ? mg

Een patiënt is 106 cm lang en weegt 28 kg. Het voorschrift is 250 mg/m². Bereken met de formule van Mosteller BSA = √(lengte (cm) × gewicht (kg)/3600) de dosis D in mg.

106 cm28 kg250 mg/m²
D = mg
29.InfuussnelhedenGemiddeld
60 gtt/mL120 mL/h? gtt/min

Een infuus is voorgeschreven op 120 mL/h, maar er is geen pomp beschikbaar. Het loopt op zwaartekracht via een infuussysteem van 60 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut.

120 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
300 mL20 gtt/mL50 gtt/mint = ? h

Een infuus loopt met 50 gtt/min via een systeem van 20 gtt/mL. Er zit nog 300 mL in de zak. Over hoeveel uur t is die leeg?

50 gtt/min20 gtt/mL300 mL
t = h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uursap100 mLthee150 mLsoep200 mLInfuus80 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum2 × 100 mLurine500 mLurine150 mLurine350 mLwonddrain140 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. De patiënt weegt 95 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

95 kg8 hurine: 500 mLurine: 150 mLurine: 350 mLwonddrain: 140 mL
U = mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL→ 50 mL/hstart 15:30ttotaal​ = ? h80 mL/h × 2 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 1000 mL start om 15:30 met 80 mL/h. Na 2 uur wordt de snelheid veranderd in 50 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL80 mL/h · 2 h50 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: ja; loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt; IV-therapie of zoutslot: nee; looppatroon: zwak; mentale toestand: overschat of vergeet grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geruststellendmatig afwijkendlaag

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). 1 minuut na de geboorte heeft een oefenpasgeborene blauwe of bleke huid over het hele lichaam, een hartfrequentie van 85/min, een grimas bij prikkeling, slappe ledematen zonder spiertonus en langzame, onregelmatige ademhaling met zwak huilen. Bepaal de Apgarscore en klik op hoe de score wordt geïnterpreteerd.

  1. 1geruststellend
  2. 2matig afwijkend
  3. 3laag

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Onder het niveau van de blaas, niet op de vloer

Waarom dit het antwoord is

De zak onder blaasniveau houden laat de urine door de zwaartekracht aflopen en voorkomt terugstroming. Hem van de vloer houden vermindert besmetting en infectierisico.

Antwoord

B · Onder het niveau van de blaas, niet op de vloer
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Write it down, read it back and make sure it is signed later as per policy

Waarom dit het antwoord is

Verbal orders are used only where local policy allows, such as emergencies. Reading back the drug, dose and route confirms the order, and it is documented and signed as soon as possible.

Antwoord

C · Write it down, read it back and make sure it is signed later as per policy
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · At least every 2 hours

Waarom dit het antwoord is

Restrained patients are checked often for circulation, skin and comfort, and the restraint is released at least every 2 hours for movement, toileting, fluids and skin care. Exact intervals follow the facility’s policy.

Antwoord

B · At least every 2 hours
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · There is no preventive drug, so baseline and follow-up testing are done to detect infection early

Waarom dit het antwoord is

There is no vaccine or post-exposure prophylaxis for hepatitis C. The exposure is reported, baseline tests are taken and follow-up testing identifies infection early, because effective treatment is available.

Antwoord

B · There is no preventive drug, so baseline and follow-up testing are done to detect infection early
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Keep everyone safe and tell the team, as the risk of harm is high

Waarom dit het antwoord is

Command hallucinations to harm others are a serious safety risk. The nurse keeps the patient and others safe, for example by separating them, and informs the team at once.

Antwoord

B · Keep everyone safe and tell the team, as the risk of harm is high
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Decline, explain why and suggest who can safely do it

Waarom dit het antwoord is

Nurses must work within their legal scope of practice, even when asked by a provider. The nurse declines, explains the reason and helps find a suitable professional.

Antwoord

B · Decline, explain why and suggest who can safely do it
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · In standard numbered positions across the front and left of the chest

Waarom dit het antwoord is

The six chest leads (V1–V6) have standard anatomical positions, from the 4th intercostal space beside the sternum to the mid-axillary line. Wrong placement can change the ECG and lead to misinterpretation.

Antwoord

A · In standard numbered positions across the front and left of the chest
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · APTT for heparin and INR for warfarin

Waarom dit het antwoord is

The APTT reflects the intrinsic pathway and is used to adjust heparin infusions. Warfarin is monitored by the INR, a standardised prothrombin time. Platelets are also checked on heparin to detect HIT.

Antwoord

A · APTT for heparin and INR for warfarin
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · A rise in serum uric acid

Waarom dit het antwoord is

Thiazides reduce uric acid excretion and can trigger gout. They also tend to lower potassium, sodium and magnesium, raise calcium (by reducing its excretion) and raise blood glucose and lipids.Gecontroleerd met: Hydrochlorothiazide · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Antwoord

C · A rise in serum uric acid
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Secondary hyperparathyroidism from CKD

Waarom dit het antwoord is

In CKD, phosphate retention and reduced activation of vitamin D lower calcium, which stimulates the parathyroid glands. The result is high PTH with high phosphate, causing bone disease. Phosphate binders, diet and active vitamin D are used.Gecontroleerd met: Parathyroid Hormone (PTH) Test · MedlinePlus (NIH) (2023)

Antwoord

C · Secondary hyperparathyroidism from CKD
11.Farmacologie

Antwoord: B · About 67 drops per minute

Waarom dit het antwoord is

100 mL × 20 drops/mL ÷ 30 min = 66,7, so about 67 drops per minute. Gravity infusions are counted for a full minute and checked regularly.

Antwoord

B · About 67 drops per minute
12.Farmacologie

Antwoord: B · Fluoxetine and its active metabolite have very long half-lives

Waarom dit het antwoord is

Norfluoxetine, the active metabolite of fluoxetine, stays in the body for weeks. A long washout is needed before an MAOI to avoid serotonin syndrome.

Antwoord

B · Fluoxetine and its active metabolite have very long half-lives
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Reduced peripheral perfusion

Waarom dit het antwoord is

Capillary refill time above about 2 seconds suggests poor peripheral perfusion, for example from dehydration, shock or cold. It should be interpreted with other signs such as heart rate, blood pressure, skin temperature and urine output.

Antwoord

B · Reduced peripheral perfusion
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Een patiënt met COPD bij wie de SpO₂ is gedaald van 90% naar 83% met nieuwe slaperigheid

Waarom dit het antwoord is

Een dalende saturatie met nieuwe slaperigheid wijst op acuut respiratoir falen, mogelijk met hypercapnie, en vraagt directe beoordeling. De andere patiënten zijn stabiel en hun behoeften kunnen even wachten.

Antwoord

C · Een patiënt met COPD bij wie de SpO₂ is gedaald van 90% naar 83% met nieuwe slaperigheid
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Bacteria that convert nitrate are present

Waarom dit het antwoord is

Many urinary pathogens convert dietary nitrate to nitrite, so a positive nitrite test supports a bacterial UTI. A negative result does not rule infection out. Leucocytes on the dipstick show white cells.

Antwoord

C · Bacteria that convert nitrate are present
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · Repositioning the patient every two hours as set out in the care plan

Waarom dit het antwoord is

Repositioning to a set plan is a routine task that trained assistants can carry out. Swallow screening, assessing new symptoms and medication teaching need the nurse's clinical judgement and stay with the registered nurse.

Antwoord

D · Repositioning the patient every two hours as set out in the care plan
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · Een restrictieve drempel, vaak rond 70 g/L, bij de meeste stabiele patiënten

Waarom dit het antwoord is

Restrictieve transfusie (vaak bij een hemoglobine van ongeveer 70 g/L, met een streefwaarde van 70–90 g/L, of een hogere drempel bij hart- en vaatziekten) wordt bij veel patiënten met een maag-darmbloeding geassocieerd met betere uitkomsten dan liberale transfusie. Massale bloeding wordt behandeld volgens massale-bloedingsprotocollen.

Antwoord

A · Een restrictieve drempel, vaak rond 70 g/L, bij de meeste stabiele patiënten
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Arterial insufficiency

Waarom dit het antwoord is

Rest pain eased by dependency is typical of severe peripheral arterial disease. Elevating the leg worsens pain, and compression is avoided. Vascular assessment is needed.

Antwoord

C · Arterial insufficiency
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · It is hormone-free and very effective

Waarom dit het antwoord is

The copper IUD contains no hormones, does not affect milk supply and is highly effective for many years. It does not protect against sexually transmitted infections.

Antwoord

D · It is hormone-free and very effective
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · At 36 weeks with constant pain and a hard uterus

Waarom dit het antwoord is

Constant pain with a hard, tender uterus suggests placental abruption, which can threaten mother and fetus even with little visible bleeding. The other symptoms are common discomforts.

Antwoord

B · At 36 weeks with constant pain and a hard uterus
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Fever for at least 5 days, red eyes without discharge, cracked red lips and swollen hands and feet

Waarom dit het antwoord is

Kawasaki disease causes persistent fever plus features such as non-purulent conjunctivitis, red cracked lips and strawberry tongue, rash, swollen hands and feet and enlarged neck lymph nodes. The other options describe croup, chickenpox and roseola.

Antwoord

A · Fever for at least 5 days, red eyes without discharge, cracked red lips and swollen hands and feet
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · A 7-year-old with glomerulonephritis who has a severe headache and blurred vision

Waarom dit het antwoord is

Severe headache and visual disturbance in glomerulonephritis suggest hypertensive encephalopathy, which can lead to seizures. The other children are stable or improving.

Antwoord

A · A 7-year-old with glomerulonephritis who has a severe headache and blurred vision
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Let the tablet dissolve completely under the tongue without chewing or swallowing it

Waarom dit het antwoord is

Buprenorphine is poorly absorbed if swallowed, so it is dissolved under the tongue. Naloxone is added to discourage injection, because it is poorly absorbed sublingually but active if injected.

Antwoord

C · Let the tablet dissolve completely under the tongue without chewing or swallowing it
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Check his mouth after each dose, as policy allows, and explore why he does not want it

Waarom dit het antwoord is

Mouth checks or liquid forms, as permitted, can confirm that medicine is taken. Understanding the reasons, such as side effects or beliefs about the drug, helps the team address the problem with the patient.

Antwoord

C · Check his mouth after each dose, as policy allows, and explore why he does not want it
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: m = 4,35 kg

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Ounces naar ponden

9 oz/16 = 0,5625 lb
9 + 0,5625 = 9,563 lb

Pond naar kilogram

m = 9,563/2,2 = 4,347 ≈ 4,35 kg

Antwoord

m = 4,35 kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: D = 83,3 mcg/min

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Zet de keten op

D = 5 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)

Bereken

D = 5000/60 = 83,33 ≈ 83,3 mcg/min

Antwoord

D = 83,3 mcg/min
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,3 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Concentratie

1:1000 = 1 g/1000 mL = 1 mg/mL

Volume

V = 0,3/1 = 0,3 mL

Antwoord

V = 0,3 mL

Etiketten in de VS vermelden nu mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Geef adrenaline 1 mg/mL nooit als IV-bolus.

28.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 227 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Lichaamsoppervlak

BSA = √(106·28/3600) = √0,8244 = 0,908 m²

Dosis

D = 250·0,908 = 227 mg

Antwoord

D = 227 mg
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 120 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Milliliter per minuut

120/60 = 2 mL/min

Druppelsnelheid

R = 2·60 = 120 gtt/min

Antwoord

R = 120 gtt/min

Met een microdruppelsysteem (60 gtt/mL) is gtt/min gelijk aan mL/h.

30.Infuussnelheden

Antwoord: t = 2 h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Snelheid in mL/h

50·60/20 = 150 mL/h

Resterende tijd

t = 300/150 = 2 h

Antwoord

t = 2 h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 1,32 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

500 + 150 + 350 = 1000 mL

Per kilogram per uur

U = 1000/(95·8) = 1,316 ≈ 1,32 mL/kg/h

Antwoord

U = 1,32 mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 18,8 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

80·2 = 160 mL
1000 − 160 = 840 mL over

Tweede deel

840/50 = 16,8 h

Totale tijd

t = 2 + 16,8 = 18,8 h

Antwoord

t = 18,8 h

Dat is ongeveer 18 h 48 min, dus de zak is rond 10:18 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: MFS = 40

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: ja → 15
loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt → 0
IV-therapie of zoutslot: nee → 0
looppatroon: zwak → 10
mentale toestand: overschat of vergeet grenzen → 15

Optellen

Totaal Morse = 0 + 15 + 0 + 0 + 10 + 15 = 40

Antwoord

MFS = 40
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag

Apgarscore: vijf tekens, elk gescoord met 0, 1 of 2, gecontroleerd 1 en 5 minuten na de geboorte. Appearance (kleur): blauw of bleek 0, roze lichaam met blauwe extremiteiten 1, overal roze 2. Pulse: afwezig 0, onder 100/min 1, 100/min of meer 2. Grimace (reflexprikkelbaarheid): geen 0, grimas 1, huilen, hoesten of niezen 2. Activity (tonus): slap 0, enige flexie 1, actieve bewegingen 2. Respiration: afwezig 0, langzaam of onregelmatig met zwak huilen 1, goed met krachtig huilen 2. Een totaal van 7–10 stelt gerust, 4–6 is matig afwijkend en 0–3 is laag.

Scoor elk teken

Appearance: blauwe of bleke huid over het hele lichaam → 0
Hartslag: 85/min → 1
Grimace: een grimas bij prikkeling → 1
Activiteit: slappe ledematen zonder spiertonus → 0
Respiration: langzame, onregelmatige ademhaling met zwak huilen → 1

Optellen

APGAR = 0 + 1 + 1 + 0 + 1 = 3

Interpretatie

3 → laag

Antwoord

laag

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions