Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Why might a nurse use silence during a conversation with a patient?

  1. AIt ends the conversation politely
  2. BIt gives the patient time to think and say more
  3. CIt lets the nurse plan the next task
  4. DIt shows the patient that the nurse is busy and wants to move on
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A woman leaks small amounts of urine when she coughs, sneezes or laughs. Which type of incontinence is this?

  1. AUrge incontinence
  2. BStress incontinence
  3. CFunctional incontinence
  4. DOverflow incontinence
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A parent will give a liquid antibiotic to a child at home. Which teaching is best?

  1. AEstimate the dose by pouring into a cup
  2. BUse a tablespoon for doses over 5 mL
  3. CUse the oral syringe or dosing cup that comes with the medicine
  4. DUse any teaspoon or tablespoon from the kitchen drawer at home
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A patient asks for a pain tablet. The record shows none has been given, but the patient says, “The other nurse gave me one earlier.” What should the nurse do?

  1. ATell the patient they must be confused
  2. BGive half a tablet now, to be safe, and the other half later if needed
  3. CCheck with the other nurse and the records before giving another dose
  4. DGive the tablet, because the record shows none was given
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

One hour after a vaginal birth, the nurse finds a soft, boggy uterus and heavy bleeding. What is the first action?

  1. AOffer a meal and fluids
  2. BApply an ice pack to the perineum
  3. CEncourage the patient to rest quietly
  4. DMassage the fundus
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A nurse sees a colleague put a vial of an opioid into their own pocket instead of returning it. What should the nurse do?

  1. AAsk the colleague to share the vial with them
  2. BReport it to the nurse manager according to policy
  3. CTell the patients to watch the colleague carefully
  4. DSay nothing, because it is not their business
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

A rising serum creatinine most often indicates:

  1. ADehydration of the skin only
  2. BIncreased muscle strength
  3. CImproved liver function
  4. DReduced kidney function
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

An older patient has fallen several times since starting a new medicine. Which drug group is most likely to contribute?

  1. ABenzodiazepine sleeping tablets
  2. BLubricating eye drops
  3. CEmollient creams applied to the legs
  4. DVitamin D supplements
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

When should a blood sample for a digoxin level be drawn to be interpreted correctly?

  1. AWithin 30 minutes after an oral dose to show the peak level
  2. BAt least 6–8 hours after a dose, often just before the next one
  3. COnly after a meal, because food is needed for absorption
  4. DAt any time, because digoxin levels do not change during the day
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient with diabetes had a glucose of 58 mg/dL (3,2 mmol/L), took 15 g of fast-acting carbohydrate and, 15 minutes later, the glucose is 64 mg/dL (3,6 mmol/L). The patient is alert. What should the nurse do next?

  1. AGive a long-acting insulin dose to stabilize it
  2. BGive a protein snack only and recheck tomorrow
  3. CWait until the next meal before giving anything
  4. DGive another 15 g of fast carbohydrate and recheck
11.FarmacologieGemiddeld

Why are many drugs started at lower doses in older adults?

  1. ALower doses are cheaper for older patients
  2. BKidney and liver clearance often decline, and sensitivity to drugs increases
  3. COlder adults absorb no drugs from the stomach
  4. DOlder adults always weigh more than younger adults, so drugs last longer
12.FarmacologieMoeilijk

In myxoedema coma, why is hydrocortisone often given before or with thyroid hormone?

  1. AHydrocortisone makes thyroid hormone work faster
  2. BThyroid hormone can trigger adrenal crisis if cortisol is also low
  3. CHydrocortisone prevents the hypoglycaemia caused by levothyroxine
  4. DThyroid hormone is inactive unless hydrocortisone is given
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Een patiënt met pijn op de borst vraagt om glyceryltrinitraat. Welke informatie betekent dat de verpleegkundige het moet achterhouden en contact moet opnemen met de voorschrijver?

  1. ADe patiënt had vorige week hoofdpijn
  2. BDe bloeddruk van de patiënt is 150/90 mmHg
  3. CDe patiënt gebruikt dagelijks een statine
  4. DDe patiënt heeft eerder vandaag sildenafil ingenomen
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

After a faulty gas heater was found at home, a patient has headache, nausea and confusion. SpO₂ is 99% on air. What is the priority treatment?

  1. AOxygen at 1 L/min via nasal cannula
  2. BHigh-concentration oxygen via a non-rebreather mask
  3. CParacetamol (acetaminophen) and observation only
  4. DReassurance, because the oxygen saturation is normal
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

A conscious patient with a glucose of 3,1 mmol/L (56 mg/dL) can swallow safely. Which is the best first treatment?

  1. AA dose of rapid-acting insulin with a sandwich
  2. BA glass of milk and two plain biscuits
  3. CGlucose tablets or a small glass of fruit juice
  4. DA chocolate bar and a cup of tea with milk
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

An 89-year-old with stage 5 CKD and severe heart failure, who has capacity, decides not to start dialysis. What is the nurse's best response?

  1. ATell the patient they must start dialysis by law
  2. BRespect the decision and support symptom-focused care
  3. CStop all care, because nothing more can be done
  4. DAsk the family to change the patient's mind
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which statement about moist wound healing is correct?

  1. AA wet wound bed always prevents infection
  2. BWounds should be soaked in water for hours every day
  3. CWounds heal fastest when left to dry out and form a scab
  4. DA moist, not wet, wound bed helps cells move and heal faster
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A patient arrives in the anaesthetic room without an identity band. What should the nurse do?

  1. AProceed because the patient can say their name
  2. BProceed and add a band once in recovery
  3. CStop and confirm identity, then apply a band
  4. DUse the spare identity band from the front of the patient's notes folder
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Which feature suggests a newborn is preterm rather than term?

  1. ALabia majora covering the labia minora
  2. BFirm ear cartilage that springs back
  3. CPlantar creases only on the front of the sole
  4. DCreases covering the whole sole
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Op dag 2 na een keizersnede heeft een vrouw een temperatuur van 38,4 °C, een drukpijnlijke baarmoeder en stinkende lochia. Wat is het meest waarschijnlijk?

  1. APostpartumblues
  2. BEndometritis
  3. CBorststuwing
  4. DNormaal herstel in het kraambed
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Which newborn problem may be the first sign of cystic fibrosis?

  1. AUmbilical hernia
  2. BPhysiological jaundice
  3. CMeconium ileus
  4. DErythema toxicum
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

After a week in hospital without his parents, a 2-year-old has stopped crying for his mother, plays with the nurses and seems uninterested when she visits. Which stage of separation does this show?

  1. ANormal adjustment with no distress
  2. BDetachment
  3. CDespair
  4. DProtest
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A woman was assaulted 10 days ago. She has nightmares, avoids the area and feels detached. According to DSM-5, which diagnosis fits the timing best?

  1. AAcute stress disorder
  2. BAdjustment disorder with anxiety
  3. CGeneralised anxiety disorder
  4. DPost-traumatic stress disorder
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënt loopt heen en weer, heeft gebalde vuisten en schreeuwt tegen het personeel. Wat is de meest passende eerste benadering?

  1. ADicht bij de patiënt gaan staan en je stem verheffen zodat je duidelijk de controle overneemt
  2. BRustige verbale de-escalatie gebruiken, een veilige afstand houden en zorgen dat jullie allebei een uitgang hebben
  3. CJe rug toekeren en het gedrag negeren
  4. DDe patiënt onmiddellijk fixeren
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
4 lb 10 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een pasgeborene weegt 4 lb 10 oz. Bepaal met 1 lb = 16 oz en 1 kg = 2,2 lb het gewicht m in kilogram. Rond af op twee decimalen.

4 lb 10 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
00:0018:2006:50t = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus start om 18:20 en eindigt om 06:50 de volgende ochtend (24-uursklok). Hoeveel uur t liep het? Geef het antwoord in uren als decimaal getal, afgerond op twee decimalen.

18:2006:50
t = h
27.DosisberekeningenGemiddeld
12 kg20 mg/kgD = ? mg

Een patiënt weegt 12 kg en krijgt 20 mg/kg als eenmalige dosis voorgeschreven. Bereken de dosis D in mg.

12 kg20 mg/kg
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
65 kg157 cmBSA = √(h·w/3600)50 mg/m²D = ? mg

Een patiënt is 157 cm lang en weegt 65 kg. Het voorschrift is 50 mg/m². Bereken met de formule van Mosteller BSA = √(lengte (cm) × gewicht (kg)/3600) de dosis D in mg.

157 cm65 kg50 mg/m²
D = mg
29.InfuussnelhedenGemiddeld
370 mLover? mL/h7 h over

Er is 500 mL voorgeschreven in 10 uur. Na 3 uur zie je dat er nog 370 mL in de zak zit, en het infuus moet nog steeds op tijd klaar zijn. Op welke snelheid R in mL/h moet de pomp opnieuw worden ingesteld?

500 mL / 10 hna 3 h: 370 mL
R = mL/h
30.InfuussnelhedenMoeilijk
2 g250 mL? mL/h0,5 mg/min

Een zak bevat 2 g van een geneesmiddel in 250 mL. Het voorschrift is 0,5 mg per minuut. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

2 g/250 mL0,5 mg/min
R = mL/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uursap150 mLwater350 mLthee240 mLijsschilfers120 mLInfuus125 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum2 × 100 mLurine225 mLurine175 mLurine350 mLurine175 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. De patiënt weegt 84 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

84 kg8 hurine: 225 mLurine: 175 mLurine: 350 mLurine: 175 mL
U = mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL250 mL ingelopen75 mL/h13:00t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 500 mL loopt via een pomp met 75 mL/h. Om 13:00 is er al 250 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL250 mL ingelopen75 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: volledig beperkt; vochtigheid: voortdurend vochtig; activiteit: loopt regelmatig; mobiliteit: volledig immobiel; voeding: zeer slecht; wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
laag risicomatig risicohoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: ja; loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt; IV-therapie of zoutslot: nee; looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel; mentale toestand: kent eigen grenzen. Gebruik de afkappunten 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog en klik op het niveau van het valrisico.

  1. 1laag risico
  2. 2matig risico
  3. 3hoog risico

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · It gives the patient time to think and say more

Waarom dit het antwoord is

Therapeutic silence gives the patient space to gather their thoughts and express feelings, especially about difficult topics. It is used with attentive body language.

Antwoord

B · It gives the patient time to think and say more
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Stress incontinence

Waarom dit het antwoord is

Stress incontinence occurs when raised abdominal pressure overcomes weak pelvic floor support. Pelvic floor exercises are a first-line treatment. Urge incontinence is a sudden strong need to void.

Antwoord

B · Stress incontinence
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Use the oral syringe or dosing cup that comes with the medicine

Waarom dit het antwoord is

Household spoons vary widely in size and cause dosing errors. A marked oral syringe or dosing device in mL gives an accurate dose.

Antwoord

C · Use the oral syringe or dosing cup that comes with the medicine
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Check with the other nurse and the records before giving another dose

Waarom dit het antwoord is

Undocumented doses can lead to double dosing. The nurse checks with colleagues and the dispensing records, then gives the drug only once it is clear whether a dose was given.

Antwoord

C · Check with the other nurse and the records before giving another dose
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Massage the fundus

Waarom dit het antwoord is

Uterine atony is the most common cause of postpartum hemorrhage. Fundal massage helps the uterus contract; the nurse then calls for help and gives prescribed uterotonics if bleeding continues.

Antwoord

D · Massage the fundus
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Report it to the nurse manager according to policy

Waarom dit het antwoord is

Suspected drug diversion must be reported through the proper channel, usually the manager. It protects patients and allows the colleague to get help; staying silent is not acceptable.

Antwoord

B · Report it to the nurse manager according to policy
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Reduced kidney function

Waarom dit het antwoord is

Creatinine is a muscle waste product filtered by the kidneys. A rise shows the glomerular filtration rate is falling, as in acute kidney injury.

Antwoord

D · Reduced kidney function
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Benzodiazepine sleeping tablets

Waarom dit het antwoord is

Sedatives, hypnotics, antipsychotics and drugs that lower blood pressure increase falls risk. A medication review is part of every falls assessment.

Antwoord

A · Benzodiazepine sleeping tablets
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · At least 6–8 hours after a dose, often just before the next one

Waarom dit het antwoord is

Digoxin distributes slowly from blood to tissues, so a sample taken too soon after a dose is falsely high. Levels are drawn at least 6–8 hours after a dose, commonly as a trough before the next dose.

Antwoord

B · At least 6–8 hours after a dose, often just before the next one
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Give another 15 g of fast carbohydrate and recheck

Waarom dit het antwoord is

The "15-15 rule" is repeated until the glucose is at least 70 mg/dL (3,9 mmol/L); UK guidance uses 4,0 mmol/L and 15–20 g of carbohydrate. Then a snack or meal with complex carbohydrate and protein is given if the next meal is not soon, to prevent recurrence.

Antwoord

D · Give another 15 g of fast carbohydrate and recheck
11.Farmacologie

Antwoord: B · Kidney and liver clearance often decline, and sensitivity to drugs increases

Waarom dit het antwoord is

Ageing reduces kidney function, changes body composition and often slows liver metabolism. Many drugs also have stronger effects on the ageing brain, so doses are started low and increased slowly.

Antwoord

B · Kidney and liver clearance often decline, and sensitivity to drugs increases
12.Farmacologie

Antwoord: B · Thyroid hormone can trigger adrenal crisis if cortisol is also low

Waarom dit het antwoord is

Restoring thyroid hormone increases metabolic rate and cortisol clearance. If adrenal reserve is also low, this can precipitate adrenal crisis, so steroid cover is given until adrenal insufficiency is excluded.

Antwoord

B · Thyroid hormone can trigger adrenal crisis if cortisol is also low
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · De patiënt heeft eerder vandaag sildenafil ingenomen

Waarom dit het antwoord is

Fosfodiësterase-5-remmers zoals sildenafil (binnen ongeveer 24 uur) of tadalafil (binnen ongeveer 48 uur) in combinatie met nitraten kunnen ernstige, levensbedreigende hypotensie veroorzaken. Nitraten worden ook vermeden bij een systolische druk onder ongeveer 90 mmHg.

Antwoord

D · De patiënt heeft eerder vandaag sildenafil ingenomen
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · High-concentration oxygen via a non-rebreather mask

Waarom dit het antwoord is

Carbon monoxide binds haemoglobin far more strongly than oxygen, causing tissue hypoxia, while pulse oximetry can look normal. High-concentration oxygen speeds CO removal. Carboxyhaemoglobin is measured on a blood gas, and others in the home may also be at risk.

Antwoord

B · High-concentration oxygen via a non-rebreather mask
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Glucose tablets or a small glass of fruit juice

Waarom dit het antwoord is

About 15–20 g of fast-acting carbohydrate, such as glucose tablets or juice, raises glucose quickly. Chocolate and milk contain fat, which slows absorption. Glucose is rechecked after about 15 minutes.

Antwoord

C · Glucose tablets or a small glass of fruit juice
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Respect the decision and support symptom-focused care

Waarom dit het antwoord is

A competent patient can refuse dialysis. The nurse makes sure the choice is informed, respects it and supports conservative kidney management, with symptom control, advance care planning and palliative care input.

Antwoord

B · Respect the decision and support symptom-focused care
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · A moist, not wet, wound bed helps cells move and heal faster

Waarom dit het antwoord is

A moist environment supports cell migration, autolytic debridement and less pain. Too much moisture causes maceration, so dressings are chosen to balance exudate.

Antwoord

D · A moist, not wet, wound bed helps cells move and heal faster
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Stop and confirm identity, then apply a band

Waarom dit het antwoord is

Correct identification before anaesthesia prevents wrong-patient surgery. The process stops until identity is confirmed with the patient and records and a band is applied, following the checklist.

Antwoord

C · Stop and confirm identity, then apply a band
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · Plantar creases only on the front of the sole

Waarom dit het antwoord is

Preterm babies have few plantar creases, abundant lanugo, flat areolae, soft ears, prominent labia minora and an extended posture. Creases over the whole sole suggest a term baby.

Antwoord

C · Plantar creases only on the front of the sole
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Endometritis

Waarom dit het antwoord is

Koorts, drukpijn van de baarmoeder en stinkende lochia wijzen op endometritis, wat vaker voorkomt na een keizersnede. Dit wordt gemeld voor beoordeling en antibioticabehandeling.

Antwoord

B · Endometritis
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Meconium ileus

Waarom dit het antwoord is

In about 10–20% of babies with CF, thick, sticky meconium blocks the small bowel (meconium ileus), causing distension and vomiting. Newborn screening also helps detect CF early.

Antwoord

C · Meconium ileus
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · Detachment

Waarom dit het antwoord is

In detachment, the child seems to adjust and shows interest in surroundings but ignores the parent, as a way of coping with loss. It can be mistaken for settling in. Encouraging parents to stay and keeping routines helps prevent it.

Antwoord

B · Detachment
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · Acute stress disorder

Waarom dit het antwoord is

Acute stress disorder lasts from 3 days to 1 month after a trauma. If symptoms last longer than 1 month, PTSD is diagnosed. ICD-11 does not have this diagnosis and describes an acute stress reaction as a normal response rather than a disorder.

Antwoord

A · Acute stress disorder
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Rustige verbale de-escalatie gebruiken, een veilige afstand houden en zorgen dat jullie allebei een uitgang hebben

Waarom dit het antwoord is

De-escalatie gebruikt een rustige stem, eenvoudige taal, actief luisteren en het aanbieden van keuzes, terwijl een veilige afstand en een vluchtroute worden aangehouden. Fixatie is een laatste redmiddel bij dreigend gevaar.

Antwoord

B · Rustige verbale de-escalatie gebruiken, een veilige afstand houden en zorgen dat jullie allebei een uitgang hebben
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: m = 2,1 kg

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Ounces naar ponden

10 oz/16 = 0,625 lb
4 + 0,625 = 4,625 lb

Pond naar kilogram

m = 4,625/2,2 = 2,102 ≈ 2,1 kg

Antwoord

m = 2,1 kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: t = 12,5 h

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Vóór middernacht

18:20 → 24:00 = 340 min

Na middernacht

00:00 → 06:50 = 410 min

Totaal

340 + 410 = 750 min
t = 750/60 = 12,5 h

Antwoord

t = 12,5 h
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 240 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Dosis

20·12 = 240 mg

Antwoord

D = 240 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 84,18 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Lichaamsoppervlak

BSA = √(157·65/3600) = √2,835 = 1,684 m²

Dosis

D = 50·1,684 = 84,18 mg

Antwoord

D = 84,18 mg
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 52,86 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Oorspronkelijke snelheid

500/10 = 50 mL/h

Nieuwe snelheid

R = 370/7 = 52,86 mL/h

Antwoord

R = 52,86 mL/h

Veel ziekenhuizen staan zo’n aanpassing tot 25% toe zonder nieuw voorschrift; controleer het lokale protocol.

30.Infuussnelheden

Antwoord: R = 3,75 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

2000 mg/250 mL = 8 mg/mL

Dosis per uur

0,5·60 = 30 mg/h

Pompsnelheid

R = 30/8 = 3,75 mL/h

Antwoord

R = 3,75 mL/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 1,38 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

225 + 175 + 350 + 175 = 925 mL

Per kilogram per uur

U = 925/(84·8) = 1,376 ≈ 1,38 mL/kg/h

Antwoord

U = 1,38 mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 3,3 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

500 − 250 = 250 mL

Tijd

t = 250/75 = 3,333 ≈ 3,3 h

Antwoord

t = 3,3 h

Dat is ongeveer 3 h 20 min, dus de zak is rond 16:20 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 10

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: volledig beperkt → 1
vochtigheid: voortdurend vochtig → 1
activiteit: loopt regelmatig → 4
mobiliteit: volledig immobiel → 1
voeding: zeer slecht → 1
wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem → 2

Optellen

Totaal Braden = 1 + 1 + 4 + 1 + 1 + 2 = 10

Antwoord

B = 10
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag risico

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: ja → 15
loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt → 0
IV-therapie of zoutslot: nee → 0
looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel → 0
mentale toestand: kent eigen grenzen → 0

Optellen

Totaal Morse = 0 + 15 + 0 + 0 + 0 + 0 = 15

Risiconiveau

15 → laag risico

Antwoord

laag risico

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions