Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

How is pitting oedema checked?

  1. APress over a bony area such as the shin for a few seconds and look for a dent
  2. BMeasure the width of both calves with a tape measure once a week and compare them
  3. CPinch the skin on the back of the hand and see how fast it falls back
  4. DPress on the nail bed and time the return of colour
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A colleague asks the nurse to countersign the controlled drug register for a dose the nurse did not see being prepared or given. What should the nurse do?

  1. ASign, but only if the colleague is senior
  2. BSign, as the colleague is trustworthy
  3. CRefuse, as they can only sign for what they have witnessed
  4. DSign it later, at the end of the shift, once the colleague explains
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Why can side rails be dangerous for a confused, restless patient?

  1. AThe patient may climb over them or get trapped in gaps
  2. BSide rails stop staff from reaching the patient in an emergency
  3. CSide rails make the bed move by itself
  4. DSide rails always cause pressure injuries
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Een patiënt met vermoedelijke kinkhoest moet in een gedeelde zaal blijven omdat er geen eenpersoonskamer vrij is. Wat is de meest geschikte opstelling terwijl infectiepreventie wordt gebeld?

  1. ADe patiënt naast een immuungecompromitteerde patiënt plaatsen
  2. BHelemaal geen maatregelen nemen tot er een eenpersoonskamer vrijkomt
  3. CLuchtwegisolatie toepassen met een N95-ademhalingsmasker voor iedereen
  4. DGordijnen dicht, meer dan 1 meter ruimte, mondmaskers bij nauw contact
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient with mild dysphagia after a stroke is eating. Which technique helps make swallowing safer?

  1. ATalking while eating to stay alert
  2. BLying flat with the head tilted back
  3. CSitting upright with the chin tucked down while swallowing
  4. DDrinking thin fluids quickly through a straw between bites
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient with diabetic ketoacidosis is about to start an IV insulin infusion. The serum potassium is 3,0 mEq/L. What should the nurse do?

  1. AReport the result before starting, because insulin will push potassium even lower
  2. BIgnore the result, since potassium is always high in this condition and will correct itself
  3. CGive the insulin as a fast bolus to bring the potassium up
  4. DStart the insulin at once, because the glucose is the bigger problem
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Een patiënt met hartfalen heeft roze, schuimend sputum en crepitaties over beide longen. Wat is er aan de hand?

  1. AAcuut longoedeem
  2. BBloeding in het bovenste deel van het maag-darmkanaal
  3. CAstma-aanval
  4. DPneumothorax
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Bij een patiënt met een heparine-infuus daalt vijf dagen na de start plotseling het aantal trombocyten. Waaraan moet je denken?

  1. AIJzergebreksanemie
  2. BVitamine K-tekort door onvoldoende inname
  3. CNormale reactie op heparine
  4. DHeparine-geïnduceerde trombocytopenie
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A healthy patient has a mildly raised CK after running a marathon yesterday, without dark urine or symptoms. What is the most likely explanation?

  1. AThe patient has developed acute hepatitis
  2. BThe patient has developed acute pancreatitis
  3. CAn acute myocardial infarction has occurred
  4. DStrenuous exercise raised CK from skeletal muscle
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient with a heart murmur and fever has three sets of blood cultures, taken hours apart, all growing the same Streptococcus species. What does this suggest?

  1. AContamination of all three samples during collection
  2. BA urinary tract infection that has spread to the skin
  3. CA normal finding in patients with heart murmurs
  4. DPersistent bacteremia, as in infective endocarditis
11.FarmacologieGemiddeld

During adult cardiac arrest, how often is IV adrenaline (epinephrine) usually repeated?

  1. AEvery 30 seconds
  2. BOnce only, at the start
  3. CEvery 3–5 minutes
  4. DEvery 15–20 minutes
12.FarmacologieMoeilijk

Which finding most favours serotonin syndrome over neuroleptic malignant syndrome?

  1. AA very high creatine kinase
  2. BRecent start of an antipsychotic drug
  3. CRapid onset with hyperreflexia and clonus
  4. DSlow onset over days with lead-pipe rigidity
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Waarom worden patiënten met ernstige COPD aangemoedigd kleine, frequente maaltijden te eten?

  1. AKleine maaltijden verminderen hoe vaak inhalatoren nodig zijn
  2. BEen volle maag beperkt het middenrif en eten is vermoeiend
  3. CGrote maaltijden laten de luchtwegen blijvend vernauwen
  4. DFrequente maaltijden voorkomen direct luchtweginfecties
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Four surgical patients need VTE prevention. For which patient is mechanical prophylaxis alone most appropriate?

  1. AA patient after an uncomplicated knee replacement
  2. BAn obese patient after hip surgery
  3. CA patient who had a brain haemorrhage two days ago
  4. DA patient with cancer having bowel surgery
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

A patient with Addison's disease takes fludrocortisone as well as hydrocortisone. Why?

  1. ATo lower the blood pressure
  2. BTo replace the missing adrenaline
  3. CTo replace the missing aldosterone
  4. DTo treat a low thyroid hormone level
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Een oudere man heeft 10 uur niet geplast, heeft pijn in de onderbuik en een blaasscan van 1100 mL. Het creatinine is gestegen. Wat is de meest waarschijnlijke oorzaak en handeling?

  1. ADiabetes insipidus; desmopressine geven en vocht beperken
  2. BUrineretentie; katheteriseren volgens voorschrift en letten op een grote diurese
  3. CContrastnefropathie; vandaag spoedhemodialyse regelen
  4. DUitdroging; een vochtbolus geven en morgen het creatinine opnieuw controleren
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

A patient has taken oral prednisolone daily for many months. Why is this important before surgery?

  1. ASteroids make the anaesthetic drugs last much longer
  2. BThey may need extra steroid cover to prevent an adrenal crisis
  3. CSteroids prevent all wound infections after surgery
  4. DSteroids must always be stopped a full week before any type of surgery
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A nurse teaches a patient after a laparoscopic fundoplication for reflux. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"Some difficulty swallowing can happen in the early weeks."
  2. B"Fizzy drinks will help me bring up wind after meals."
  3. C"I'll eat soft, moist food at first and chew it well."
  4. D"I should eat smaller meals for a while after the operation."
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

A woman at 37 weeks had a placental abruption. Which laboratory finding suggests she is developing disseminated intravascular coagulation (DIC)?

  1. AA high fibrinogen level and high platelets
  2. BA raised haemoglobin level
  3. CA low fibrinogen level and low platelets
  4. DA low white cell count only
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

An 18-year-old at 30 weeks has missed several antenatal visits. What is the most helpful nursing approach?

  1. AExplore barriers and offer flexible, youth-friendly care
  2. BReport her to social services for missing visits
  3. CTell her she is putting her baby at risk and must attend
  4. DDischarge her from antenatal care
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Welke bevinding wijst bij een zuigeling op heupdysplasie (developmental dysplasia of the hip)?

  1. AGelijke beenlengte, symmetrische huidplooien en volledige, gemakkelijke abductie van beide heupen
  2. BAsymmetrische huidplooien van de dijen of billen en beperkte abductie van de heup
  3. CO-benen bij een peuter
  4. DEen blaffende hoest
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A 5-year-old with leukaemia tells the nurse she is ill because she was naughty. What is the best response?

  1. AAgree that being good may help her get better faster
  2. BReassure her clearly that nothing she did or thought made her ill
  3. CIgnore the remark, as she is too young to understand
  4. DExplain the cell biology of leukaemia to her in detail
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

What is the main advantage of a long-acting injectable antipsychotic?

  1. AIt has no side effects, unlike the oral forms of the same antipsychotic drugs
  2. BIt improves adherence because the patient does not need to take daily tablets
  3. CIt cures schizophrenia after a fixed course of injections
  4. DIt works faster than any oral antipsychotic in an acute crisis
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënt die al weken ernstig depressief is, is plotseling vrolijk en kalm en geeft zijn horloge aan een andere patiënt. Wat is de meest passende handeling?

  1. AHem rechtstreeks vragen naar suïcidale gedachten en plannen en het team inlichten
  2. BZijn ontslag voor morgen plannen
  3. CVaststellen dat zijn stemming duidelijk verbetert en zijn toezichtniveau verlagen
  4. DHem prijzen voor zijn vrijgevigheid en verder niets zeggen
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
8 lb 12 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een pasgeborene weegt 8 lb 12 oz. Bepaal met 1 lb = 16 oz en 1 kg = 2,2 lb het gewicht m in kilogram. Rond af op twee decimalen.

8 lb 12 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
1½ tsp? mL1½ kopjes? mL4 tbsp? mL1½ fl oz? mLΣ = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Tijdens een dienst neemt een patiënt 1½ tsp van hoestdrank, 1½ kopjes van thee, 4 tbsp van vloeibare aanvulling, 1½ fl oz van sap in. Bepaal met de gegeven equivalenten de totale orale inname V in mL.

1 tsp = 5 mL1 kopje = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 28 kg krijgt 7,5 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 25 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

28 kg7,5 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
25k stuks250 mL? mL/h1250 stuks/h

Een infuus bevat 25000 eenheden van een geneesmiddel in 250 mL. Het voorschrift is 1250 eenheden per uur. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

25000 stuks/250 mL1250 stuks/h
R = mL/h
29.InfuussnelhedenGemiddeld
430 mLover? mL/h8 h over

Er is 500 mL voorgeschreven in 10 uur. Na 2 uur zie je dat er nog 430 mL in de zak zit, en het infuus moet nog steeds op tijd klaar zijn. Op welke snelheid R in mL/h moet de pomp opnieuw worden ingesteld?

500 mL / 10 hna 2 h: 430 mL
R = mL/h
30.InfuussnelhedenMoeilijk
100 mg100 mL60 gtt/mL30 mg/h? gtt/min

100 mg van een geneesmiddel is opgelost in 100 mL en wordt op zwaartekracht toegediend via een systeem van 60 gtt/mL. Het voorschrift is 30 mg per uur. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut.

100 mg/100 mL30 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uursap200 mLmelk240 mLgelatinepudding100 mLijsschilfers240 mLInfuus80 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum2 × 50 mLurine475 mLurine375 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL. Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

sap: 200 mLmelk: 240 mLgelatinepudding: 100 mLijsschilfers: 240 mLInfuus: 80 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum: 2 × 50 mL
I = mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL50 mL ingelopen60 mL/h14:30t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL loopt via een pomp met 60 mL/h. Om 14:30 is er al 50 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL50 mL ingelopen60 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 26/min, SpO₂ 86% op kamerlucht, bloeddruk 130/78 mmHg, hartslag 114/min, alert, temperatuur 39,2 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 26SpO₂ 86%luchtSBP 130HR 114AT 39,2 °C
NEWS2 =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geen risicolicht risicomatig risicohoog risicozeer hoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: volledig beperkt; vochtigheid: af en toe vochtig; activiteit: bedlegerig; mobiliteit: volledig immobiel; voeding: waarschijnlijk onvoldoende; wrijving en schuifkrachten: probleem. Gebruik de indeling 19–23 geen risico, 15–18 licht, 13–14 matig, 10–12 hoog en 9 of lager zeer hoog. Klik op het risiconiveau.

  1. 1geen risico
  2. 2licht risico
  3. 3matig risico
  4. 4hoog risico
  5. 5zeer hoog risico

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Press over a bony area such as the shin for a few seconds and look for a dent

Waarom dit het antwoord is

Pressing over a bony surface pushes fluid out of the tissue; a dent that stays shows pitting oedema. Its depth and how long it lasts are recorded.

Antwoord

A · Press over a bony area such as the shin for a few seconds and look for a dent
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Refuse, as they can only sign for what they have witnessed

Waarom dit het antwoord is

Countersigning means confirming that you witnessed the check and administration. Signing for something you did not see is dishonest and removes an important safety check.

Antwoord

C · Refuse, as they can only sign for what they have witnessed
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · The patient may climb over them or get trapped in gaps

Waarom dit het antwoord is

Confused patients may climb over rails and fall from a greater height or become trapped between the rail and mattress. Alternatives such as low beds and close observation are often safer.

Antwoord

A · The patient may climb over them or get trapped in gaps
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Gordijnen dicht, meer dan 1 meter ruimte, mondmaskers bij nauw contact

Waarom dit het antwoord is

Druppelisolatie draait om afstand, mondmaskers en barrières. Een eenpersoonskamer heeft de voorkeur, dus wordt infectiepreventie gebeld. De patiënt bij een kwetsbare patiënt plaatsen zou gevaarlijk zijn.

Antwoord

D · Gordijnen dicht, meer dan 1 meter ruimte, mondmaskers bij nauw contact
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Sitting upright with the chin tucked down while swallowing

Waarom dit het antwoord is

Sitting upright and tucking the chin narrows the airway entrance and helps food pass into the esophagus. The nurse follows the speech therapist’s plan, which may include thickened fluids.

Antwoord

C · Sitting upright with the chin tucked down while swallowing
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Report the result before starting, because insulin will push potassium even lower

Waarom dit het antwoord is

Insulin drives potassium into cells and can cause dangerous hypokalemia, so a low starting potassium must be reported. US (ADA) guidance delays insulin until potassium is at least 3,3 mEq/L; UK (JBDS) guidance asks for urgent senior review and potassium replacement. Either way, the prescriber decides.

Antwoord

A · Report the result before starting, because insulin will push potassium even lower
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Acuut longoedeem

Waarom dit het antwoord is

Acuut longoedeem veroorzaakt ernstige kortademigheid, crepitaties en schuimend sputum. Zet de patiënt rechtop, geef zuurstof en roep dringend medische hulp in; vaak worden diuretica gegeven.

Antwoord

A · Acuut longoedeem
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Heparine-geïnduceerde trombocytopenie

Waarom dit het antwoord is

HIT ontstaat meestal 5–10 dagen na de start van heparine, met een daling van de trombocyten van meer dan 50% en kans op trombose. Heparine wordt gestopt en een niet-heparine-antistollingsmiddel gebruikt.

Antwoord

D · Heparine-geïnduceerde trombocytopenie
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Strenuous exercise raised CK from skeletal muscle

Waarom dit het antwoord is

Strenuous exercise, IM injections and muscle trauma can raise CK from skeletal muscle. A very high CK with dark urine suggests rhabdomyolysis, and heart damage is assessed with troponin, not CK.Gecontroleerd met: Creatine Kinase · MedlinePlus (NIH) (2023); Creatine phosphokinase test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

D · Strenuous exercise raised CK from skeletal muscle
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Persistent bacteremia, as in infective endocarditis

Waarom dit het antwoord is

Several positive cultures with the same organism, taken at different times, show continuous bacteremia, typical of infective endocarditis. Echocardiography is done and prolonged IV antibiotics are started. Contamination usually affects only one bottle.Gecontroleerd met: Blood culture · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

D · Persistent bacteremia, as in infective endocarditis
11.Farmacologie

Antwoord: C · Every 3–5 minutes

Waarom dit het antwoord is

In adult advanced life support, adrenaline 1 mg IV or IO is repeated every 3–5 minutes during the arrest. High-quality CPR and defibrillation for shockable rhythms remain the priorities.

Antwoord

C · Every 3–5 minutes
12.Farmacologie

Antwoord: C · Rapid onset with hyperreflexia and clonus

Waarom dit het antwoord is

Serotonin syndrome develops within hours of a serotonergic drug and causes clonus, hyperreflexia, agitation, dilated pupils and diarrhoea. NMS develops over days after a dopamine antagonist, with lead-pipe rigidity and slow reflexes.

Antwoord

C · Rapid onset with hyperreflexia and clonus
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Een volle maag beperkt het middenrif en eten is vermoeiend

Waarom dit het antwoord is

Veel mensen met ernstige COPD vermageren omdat ademen veel energie kost en grote maaltijden een opgeblazen gevoel en kortademigheid veroorzaken. Kleine, voedingsrijke maaltijden helpen het gewicht en de spierkracht te behouden.

Antwoord

B · Een volle maag beperkt het middenrif en eten is vermoeiend
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · A patient who had a brain haemorrhage two days ago

Waarom dit het antwoord is

When bleeding risk is high, such as after recent intracranial haemorrhage, mechanical methods (intermittent pneumatic compression) are used instead of anticoagulants until it is safe. The other patients are at high VTE risk and would usually receive pharmacological prophylaxis unless contraindicated.

Antwoord

C · A patient who had a brain haemorrhage two days ago
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · To replace the missing aldosterone

Waarom dit het antwoord is

In primary adrenal insufficiency, both cortisol and aldosterone are lacking. Hydrocortisone replaces cortisol, and fludrocortisone replaces aldosterone to keep sodium, potassium and blood pressure normal.

Antwoord

C · To replace the missing aldosterone
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Urineretentie; katheteriseren volgens voorschrift en letten op een grote diurese

Waarom dit het antwoord is

Urineretentie, vaak door prostaatvergroting, kan postrenale AKI veroorzaken. Het opheffen van de obstructie met een katheter is de behandeling. Na afvoer van een groot volume hebben sommige patiënten een duidelijke postobstructieve diurese, dus vochtbalans, elektrolyten en bloeddruk worden bewaakt.

Antwoord

B · Urineretentie; katheteriseren volgens voorschrift en letten op een grote diurese
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · They may need extra steroid cover to prevent an adrenal crisis

Waarom dit het antwoord is

Long-term steroids suppress the adrenal glands, so they cannot raise cortisol in response to surgical stress. Extra steroid cover may be prescribed, and steroids are not stopped suddenly. Healing may also be slower.

Antwoord

B · They may need extra steroid cover to prevent an adrenal crisis
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · "Fizzy drinks will help me bring up wind after meals."

Waarom dit het antwoord is

Fundoplication wraps the stomach around the lower oesophagus, so belching may be hard and gas bloat is common; fizzy drinks make it worse. Soft food, small meals and good chewing help while early swelling settles.

Antwoord

B · "Fizzy drinks will help me bring up wind after meals."
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · A low fibrinogen level and low platelets

Waarom dit het antwoord is

In DIC, widespread clotting consumes fibrinogen and platelets, leading to bleeding. Fibrinogen is normally raised in pregnancy, so a low level is especially concerning.

Antwoord

C · A low fibrinogen level and low platelets
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · Explore barriers and offer flexible, youth-friendly care

Waarom dit het antwoord is

Teenagers may miss care because of school, transport, fear or stigma. Asking about barriers and offering flexible, non-judgemental services improves attendance and outcomes.

Antwoord

A · Explore barriers and offer flexible, youth-friendly care
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · Asymmetrische huidplooien van de dijen of billen en beperkte abductie van de heup

Waarom dit het antwoord is

Tekenen zijn asymmetrische huidplooien, beperkte abductie, een schijnbaar korter been en positieve tests van Ortolani of Barlow. Behandeling in de zuigelingentijd gebeurt vaak met een Pavlik-beugel.

Antwoord

B · Asymmetrische huidplooien van de dijen of billen en beperkte abductie van de heup
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · Reassure her clearly that nothing she did or thought made her ill

Waarom dit het antwoord is

Preoperational children use magical thinking and may believe illness is a punishment for bad behaviour or thoughts. Clear, repeated reassurance in simple language reduces guilt and fear.

Antwoord

B · Reassure her clearly that nothing she did or thought made her ill
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · It improves adherence because the patient does not need to take daily tablets

Waarom dit het antwoord is

Depot or long-acting injections are given every few weeks, so adherence can be checked and missed doses are noticed. They have the same kinds of side effects as the oral form of the drug.

Antwoord

B · It improves adherence because the patient does not need to take daily tablets
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · Hem rechtstreeks vragen naar suïcidale gedachten en plannen en het team inlichten

Waarom dit het antwoord is

Plotselinge kalmte en het weggeven van bezittingen kunnen betekenen dat de patiënt heeft besloten een einde aan zijn leven te maken. De verpleegkundige vraagt rechtstreeks naar suïcidale intentie, plannen en middelen, zorgt voor veiligheid en informeert het team.

Antwoord

A · Hem rechtstreeks vragen naar suïcidale gedachten en plannen en het team inlichten
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: m = 3,98 kg

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Ounces naar ponden

12 oz/16 = 0,75 lb
8 + 0,75 = 8,75 lb

Pond naar kilogram

m = 8,75/2,2 = 3,977 ≈ 3,98 kg

Antwoord

m = 3,98 kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 472,5 mL

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Elk item in mL

1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL
1½ kopjes = 1,5·240 = 360 mL
4 tbsp = 4·15 = 60 mL
1½ fl oz = 1,5·30 = 45 mL

Optellen

V = 7,5 + 360 + 60 + 45 = 472,5 mL

Antwoord

V = 472,5 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 8,4 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 7,5·28 = 210 mg

Volume

V = 210/25 = 8,4 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 8,4 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: R = 12,5 mL/h

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Concentratie

25000/250 = 100 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 1250/100 = 12,5 mL/h

Antwoord

R = 12,5 mL/h
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 53,75 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Oorspronkelijke snelheid

500/10 = 50 mL/h

Nieuwe snelheid

R = 430/8 = 53,75 mL/h

Antwoord

R = 53,75 mL/h

Veel ziekenhuizen staan zo’n aanpassing tot 25% toe zonder nieuw voorschrift; controleer het lokale protocol.

30.Infuussnelheden

Antwoord: R = 30 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

100/100 = 1 mg/mL

Volume per uur

30/1 = 30 mL/h

Druppelsnelheid

R = 30·60/60 = 30 gtt/min

Antwoord

R = 30 gtt/min
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 1720 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 200 + 240 + 100 = 540 mL
ijsschilfers: 240/2 = 120 mL
Infuus: 80·12 = 960 mL
intraveneus antibioticum: 2·50 = 100 mL
I = 1720 mL

Antwoord

I = 1720 mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 15,8 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

1000 − 50 = 950 mL

Tijd

t = 950/60 = 15,83 ≈ 15,8 h

Antwoord

t = 15,8 h

Dat is ongeveer 15 h 50 min, dus de zak is rond 06:20 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 10

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 26/min → 3
SpO₂ 86% → 3
op kamerlucht → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 114/min → 2
alert (A) → 0
T 39,2 °C → 2

Optellen

NEWS2 = 3 + 3 + 0 + 0 + 2 + 0 + 2 = 10

Antwoord

NEWS2 = 10
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: zeer hoog risico

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: volledig beperkt → 1
vochtigheid: af en toe vochtig → 3
activiteit: bedlegerig → 1
mobiliteit: volledig immobiel → 1
voeding: waarschijnlijk onvoldoende → 2
wrijving en schuifkrachten: probleem → 1

Optellen

Totaal Braden = 1 + 3 + 1 + 1 + 2 + 1 = 9

Risiconiveau

9 → zeer hoog risico

Antwoord

zeer hoog risico

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions