Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Where in the eye should eye drops be placed?

  1. AInto the inner corner of the eye only
  2. BOnto the upper eyelid while the eye is shut
  3. CDirectly onto the centre of the cornea
  4. DInto the pocket of the lower eyelid
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Where must the final identity check before a blood transfusion take place?

  1. AAt the bedside, with the patient and their wristband
  2. BAt the nurses' station, with the ward list
  3. CIn the blood fridge, using the bag label
  4. DIn the ward office, using the patient's notes and the prescription
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A patient with a fever and a cough arrives in a crowded clinic waiting room. What should the nurse do?

  1. AAsk the patient to wait outside in the car park
  2. BGive the patient a mask and seat them apart from others
  3. CGive everyone else in the waiting room a mask instead
  4. DDo nothing until the patient is seen by the provider
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Een patiënt krijgt een hoogrisicogeneesmiddel via een continu infuus. Welke handelwijze is bij de overdracht het veiligst?

  1. ADe vertrekkende verpleegkundige zegt aan de balie dat “de pomp in orde is”
  2. BBeide verpleegkundigen controleren de pomp en de zak aan de hand van het voorschrift
  3. CAlleen de snelheid wordt gecontroleerd, niet het geneesmiddel of de concentratie
  4. DDe aankomende verpleegkundige controleert het aan het einde van de dienst
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A nurse has given rapid-acting insulin, and then learns that the patient’s meal tray will be 45 minutes late. What should the nurse do?

  1. AGet the patient some carbohydrate food now and check the glucose
  2. BGive a second, smaller dose of insulin when the meal tray finally arrives
  3. CTell the patient to wait and do nothing until the tray comes
  4. DAsk the patient to walk around the ward until the food arrives
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient in acute mania paces constantly, has lost weight and will not sit down to eat. Which intervention is most helpful?

  1. AWait until the mania settles before worrying about nutrition
  2. BInsist that the patient sits at the table until the meal is finished
  3. CLeave meals in the room and let the patient eat whenever and whatever they choose
  4. DOffer high-calorie finger foods and drinks the patient can take while moving
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Which group of symptoms suggests hypercalcaemia?

  1. ASweating, tremor and sudden hunger
  2. BThirst, constipation, confusion and abdominal pain
  3. CTingling lips, muscle cramps and spasms of the hands and feet
  4. DWeight gain, feeling cold and a slow pulse
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënt na een buikoperatie heeft acht uur niet geplast, heeft ongemak in de onderbuik en een palpabele blaas. Wat is het waarschijnlijkste probleem?

  1. AAcute nierschade zonder urineproductie
  2. BUrineweginfectie zonder retentie
  3. CAlleen uitdroging
  4. DAcute urineretentie
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A urine culture report states "mixed growth of three organisms, likely contamination." What is the nurse's best response?

  1. ADiscard the report, because a mixed growth is always normal
  2. BRecord the result as a confirmed urinary tract infection
  3. CStart treatment for all three organisms with three antibiotics
  4. DInform the provider and arrange a new, correctly collected sample
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Ten days after chemotherapy, a patient has a platelet count of 9 × 10³/µL and reports a sudden severe headache and blurred vision. What is the priority?

  1. AAssess neurological status and report it at once as possible brain bleeding
  2. BEncourage the patient to drink more fluids and check the blood pressure later
  3. CDim the lights and encourage rest, as headaches are common after chemotherapy
  4. DGive acetaminophen (paracetamol) for the headache and reassess in 1 hour
11.FarmacologieGemiddeld

Which early signs suggest systemic toxicity from a local anaesthetic?

  1. AHeavy sweating, salivation and diarrhoea
  2. BPinpoint pupils and slow, shallow breathing
  3. CNumbness around the mouth, metallic taste and tinnitus
  4. DItchy rash and swelling only at the injection site
12.FarmacologieMoeilijk

Beta-lactam antibiotics show time-dependent killing. What does this mean for administration?

  1. ADoses can be given at any time as long as the daily total is right
  2. BDoses should be given only when the patient has a fever
  3. CA single very large daily dose works best
  4. DDoses should be given on time at evenly spaced intervals
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Why are beta-blockers often started after a myocardial infarction?

  1. AThey raise the heart rate to improve blood flow to the muscle
  2. BThey lower the heart's oxygen demand and reduce arrhythmias
  3. CThey reduce cholesterol in the blood
  4. DThey dissolve the clot that is blocking the coronary artery
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A 28-year-old woman taking the combined pill comes in breathless and anxious. RR is 30/min, heart rate 118/min and SpO₂ 90% on air. A colleague says it is a panic attack. What should the nurse conclude?

  1. AShe should be sent home after a sedative
  2. BBreathing into a paper bag is the best first treatment for her
  3. CLow oxygen saturation is not explained by anxiety; PE must be excluded
  4. DThe saturation is normal for an anxious person who is breathing fast
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Na een hoofdletsel druppelt er helder vocht uit de neus van een patiënt. Wat is de belangrijkste zorg?

  1. ANormaal slijm dat na huilen wordt aangemaakt
  2. BEen gewone verkoudheid of een aanval van hooikoorts
  3. CEen liquorlekkage door een schedelbasisfractuur
  4. DEen allergische reactie op CT-contrast
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient has erratic glucose readings. The nurse finds a soft, rubbery lump where they always inject. What is the most important teaching?

  1. AKeep injecting into the lump, because it hurts less there
  2. BUse healthy sites and check glucose often, as less insulin may be needed
  3. CMassage the lump firmly after every injection
  4. DDouble the insulin dose because the lump blocks the insulin
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

A patient on enteral feeding develops diarrhoea. What should the nurse review first?

  1. AThe patient's mobility aids and walking distance
  2. BThe medicine chart, including laxatives and antibiotics
  3. CThe patient's eye drops and skin creams
  4. DThe colour of the feeding bag label
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

On day 3 after surgery, a patient has a temperature of 38,6 °C, respiratory rate 24/min, pulse 118/min, BP 92/58 mmHg and new confusion. What should the nurse do?

  1. AEncourage oral fluids and wait for the doctor's round
  2. BRecord the observations and continue routine care
  3. CEscalate urgently and start the sepsis pathway
  4. DGive paracetamol and recheck in four hours
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

De eerste dag van de laatste menstruatie van een vrouw was 10 maart. Wat is volgens de regel van Naegele haar uitgerekende datum?

  1. A10 januari
  2. B17 juni
  3. C3 december
  4. D17 december
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A baby was born through thick meconium-stained fluid. At birth the baby is crying, has good tone and a heart rate above 100/min. What is the appropriate care?

  1. ASeparation from the mother for 24 hours
  2. BRoutine care with the mother, with observation
  3. CImmediate tracheal intubation and suction
  4. DDeep suctioning of the stomach before the first breath
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Welke combinatie van bevindingen is typisch voor het nefrotisch syndroom bij een kind?

  1. AFrequent plassen, dorst en gewichtsverlies
  2. BBloed in de urine, hoge bloeddruk en een recente keelpijn
  3. CZware proteïnurie, laag serumalbumine en gegeneraliseerd oedeem
  4. DKoorts, pijnlijk plassen en rugpijn
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Een kind van 6 jaar met sikkelcelziekte heeft een temperatuur van 39,0 °C. Waarom wordt dit als dringend behandeld?

  1. AKoorts is het normale begin van elke pijncrisis
  2. BKoorts betekent dat een sikkelcelcrisis is begonnen, dus het kind heeft meteen een bloedtransfusie nodig om de beschadigde cellen te vervangen
  3. CKinderen met sikkelcelziekte hebben een verminderde miltfunctie en een hoog risico op ernstige bacteriële infectie
  4. DHet is niet dringend; koorts komt bij alle kinderen vaak voor
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Which findings suggest recent cannabis use?

  1. ASlow heart rate, constricted pupils, drooling and watery eyes
  2. BRed eyes, increased appetite, dry mouth and a fast heart rate
  3. CDilated pupils, high fever and severe muscle rigidity
  4. DPinpoint pupils, slow breathing and drowsiness
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënt met OCS voert een lang handenwasritueel uit en mist het ontbijt. Wat is de beste eerste benadering?

  1. AWijzen op hoe zinloos het ritueel is en erop staan dat de patiënt er onmiddellijk mee stopt voor het ontbijt
  2. BTijd laten voor het ritueel, het schema eromheen plannen en het samen met de patiënt geleidelijk beperken
  3. CDe badkamer op slot doen
  4. DHet ritueel met geweld stoppen
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
196 cm1 in = 2,54 cmh = ? in

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt is 196 cm lang. Bepaal met 1 in = 2,54 cm de lengte h in inches. Rond af op één decimaal.

196 cm1 in = 2,54 cm
h = in
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
1½ tsp · 2/dag · 7 d? × 100 mL1 tsp = 5 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een recept luidt 1½ tsp van een orale suspensie elke 12 uur gedurende 7 dagen. De suspensie wordt geleverd in flessen van 100 mL. Hoeveel hele flessen N moeten worden geleverd zodat de kuur compleet is, met 1 tsp = 5 mL?

1½ tspelke 12 uur7 dagen100 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.DosisberekeningenGemiddeld
70 kg30 mg/kg/dag4× per dagD = ? mg

Een patiënt weegt 70 kg. De voorgeschreven dosis is 30 mg/kg per dag, verdeeld over 4 gelijke giften. Hoeveel milligram D wordt er per gift gegeven?

70 kg30 mg/kg/dag4× per dag
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
25k stuks250 mL? mL/h1500 stuks/h

Een infuus bevat 25000 eenheden van een geneesmiddel in 250 mL. Het voorschrift is 1500 eenheden per uur. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

25000 stuks/250 mL1500 stuks/h
R = mL/h
29.InfuussnelhedenGemiddeld
1500 mL20 gtt/mL5 h? gtt/min

Dien 1500 mL toe in 5 uur met een infuussysteem van 20 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut.

1500 mL5 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
900 mL15 gtt/mL32 gtt/mint = ? h

Een infuus loopt met 32 gtt/min via een systeem van 15 gtt/mL. Er zit nog 900 mL in de zak. Over hoeveel uur t is die leeg? Rond af op één decimaal.

32 gtt/min15 gtt/mL900 mL
t = h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uurthee150 mLsoep250 mLwater120 mLijsschilfers200 mLInfuus75 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum1 × 50 mLurine275 mLurine200 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de vochtbalans B = intake − output in mL (een negatief antwoord betekent een netto verlies). Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

thee: 150 mLsoep: 250 mLwater: 120 mLijsschilfers: 200 mLInfuus: 75 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum: 1 × 50 mLurine: 275 mLurine: 200 mL
B = mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL60 mL/hstart 07:4514:45: ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 500 mL is om 07:45 gestart en loopt via een pomp met 60 mL/h. Hoeveel mL V zit er om 14:45 nog in de zak?

500 mL60 mL/h07:45 → 14:45
V = mL
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: licht beperkt; vochtigheid: zelden vochtig; activiteit: bedlegerig; mobiliteit: geen beperking; voeding: zeer slecht; wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 26/min, SpO₂ 98% met extra zuurstof, bloeddruk 102/62 mmHg, hartslag 98/min, alert, temperatuur 38,8 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 26SpO₂ 98%O₂SBP 102HR 98AT 38,8 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Into the pocket of the lower eyelid

Waarom dit het antwoord is

Drops go into the lower conjunctival sac, which is less sensitive than the cornea. Pressing gently on the inner corner afterwards reduces drainage into the nose.

Antwoord

D · Into the pocket of the lower eyelid
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · At the bedside, with the patient and their wristband

Waarom dit het antwoord is

The final check matches the patient's identity, by asking and from the wristband, with the blood bag and prescription at the bedside. Most wrong-blood events come from checks done away from the patient.

Antwoord

A · At the bedside, with the patient and their wristband
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Give the patient a mask and seat them apart from others

Waarom dit het antwoord is

Offering a mask to people with respiratory symptoms and separating them from others reduces the spread of droplets. Tissues, hand hygiene products and waste bins are also provided.

Antwoord

B · Give the patient a mask and seat them apart from others
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Beide verpleegkundigen controleren de pomp en de zak aan de hand van het voorschrift

Waarom dit het antwoord is

Een controle aan het bed bij de overdracht, waarbij de lijn van de zak naar de patiënt wordt gevolgd en het geneesmiddel, de concentratie, de dosis en de snelheid met het voorschrift worden vergeleken, vangt programmeerfouten vroeg op.

Antwoord

B · Beide verpleegkundigen controleren de pomp en de zak aan de hand van het voorschrift
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Get the patient some carbohydrate food now and check the glucose

Waarom dit het antwoord is

Rapid-acting insulin starts working within minutes, so a long delay before eating risks hypoglycemia. The nurse arranges food or carbohydrate now and monitors the glucose.

Antwoord

A · Get the patient some carbohydrate food now and check the glucose
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Offer high-calorie finger foods and drinks the patient can take while moving

Waarom dit het antwoord is

Patients in mania may be too active to sit and eat. Portable high-calorie foods and fluids help meet physiological needs, which are a priority.

Antwoord

D · Offer high-calorie finger foods and drinks the patient can take while moving
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Thirst, constipation, confusion and abdominal pain

Waarom dit het antwoord is

High calcium causes polyuria and thirst, constipation, abdominal pain, kidney stones and confusion. Tingling and cramps suggest low calcium instead.

Antwoord

B · Thirst, constipation, confusion and abdominal pain
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Acute urineretentie

Waarom dit het antwoord is

Anesthesie, opioïden en pijn kunnen retentie veroorzaken. Een bladderscan bevestigt het residu; katheterisatie is vaak nodig.

Antwoord

D · Acute urineretentie
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Inform the provider and arrange a new, correctly collected sample

Waarom dit het antwoord is

Several organisms in one urine sample usually mean contamination from the skin or perineum during collection. The provider is informed, and a new clean-catch or catheter-port sample is usually needed before an infection can be confirmed.

Antwoord

D · Inform the provider and arrange a new, correctly collected sample
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · Assess neurological status and report it at once as possible brain bleeding

Waarom dit het antwoord is

Platelet counts usually reach their lowest point (nadir) about 7–14 days after chemotherapy. With a count below 10 × 10³/µL, a sudden severe headache or visual change may signal intracranial bleeding, which is an emergency. The nurse assesses neurological status and reports it immediately.Gecontroleerd met: Bleeding and Bruising (Thrombocytopenia) and Cancer Treatment · National Cancer Institute (NIH) (2022); Pancytopenia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Antwoord

A · Assess neurological status and report it at once as possible brain bleeding
11.Farmacologie

Antwoord: C · Numbness around the mouth, metallic taste and tinnitus

Waarom dit het antwoord is

Local anaesthetic toxicity starts with central nervous system signs such as perioral numbness, metallic taste, tinnitus and agitation. It can progress to seizures, arrhythmias and cardiac arrest.

Antwoord

C · Numbness around the mouth, metallic taste and tinnitus
12.Farmacologie

Antwoord: D · Doses should be given on time at evenly spaced intervals

Waarom dit het antwoord is

For beta-lactams, efficacy depends on the time the drug level stays above the minimum inhibitory concentration. Evenly spaced, on-time doses, or extended infusions, support this.

Antwoord

D · Doses should be given on time at evenly spaced intervals
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · They lower the heart's oxygen demand and reduce arrhythmias

Waarom dit het antwoord is

Beta-blockers slow the heart and reduce contractility, lowering myocardial oxygen demand, and protect against arrhythmias. They are particularly beneficial when the ejection fraction is reduced. They are used cautiously in heart block, severe bradycardia, acute heart failure and asthma.

Antwoord

B · They lower the heart's oxygen demand and reduce arrhythmias
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Low oxygen saturation is not explained by anxiety; PE must be excluded

Waarom dit het antwoord is

Panic-related hyperventilation causes respiratory alkalosis but normal oxygen saturation. Hypoxaemia with tachycardia in a woman taking oestrogen suggests PE. She needs oxygen, urgent medical assessment and investigation. Paper-bag rebreathing is unsafe and can worsen hypoxaemia.

Antwoord

C · Low oxygen saturation is not explained by anxiety; PE must be excluded
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Een liquorlekkage door een schedelbasisfractuur

Waarom dit het antwoord is

Helder vocht uit neus of oren na een hoofdletsel kan liquor zijn, wat wijst op een schedelbasisfractuur. Het moet worden gemeld. De patiënt hoort zijn neus niet te snuiten en neussondes of uitzuigen worden vermeden. Een liquorlek verhoogt het risico op meningitis.

Antwoord

C · Een liquorlekkage door een schedelbasisfractuur
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Use healthy sites and check glucose often, as less insulin may be needed

Waarom dit het antwoord is

Lipohypertrophy causes poor and unpredictable absorption. When the patient switches to healthy tissue, more insulin is absorbed, so hypos can occur. Glucose is monitored closely, and doses may need to be reduced.

Antwoord

B · Use healthy sites and check glucose often, as less insulin may be needed
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · The medicine chart, including laxatives and antibiotics

Waarom dit het antwoord is

Diarrhoea on enteral feeds is often caused by drugs such as antibiotics, laxatives and liquid medicines containing sorbitol, or by infection such as C. difficile. The feed is not stopped automatically; the cause is investigated.

Antwoord

B · The medicine chart, including laxatives and antibiotics
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Escalate urgently and start the sepsis pathway

Waarom dit het antwoord is

These findings suggest sepsis with poor perfusion. Urgent medical review and a sepsis bundle, including blood cultures, antibiotics within an hour, lactate, fluids and urine output monitoring, improve survival.

Antwoord

C · Escalate urgently and start the sepsis pathway
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · 17 december

Waarom dit het antwoord is

10 maart + 7 dagen = 17 maart; min 3 maanden = 17 december. Als je de 7 dagen aftrekt, krijg je 3 december, en als je de 3 maanden optelt, 17 juni.

Antwoord

D · 17 december
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Routine care with the mother, with observation

Waarom dit het antwoord is

Vigorous babies born through meconium receive routine care and are observed for breathing difficulty. Routine tracheal suctioning is not recommended, even for non-vigorous babies, where effective ventilation comes first.

Antwoord

B · Routine care with the mother, with observation
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Zware proteïnurie, laag serumalbumine en gegeneraliseerd oedeem

Waarom dit het antwoord is

Bij het nefrotisch syndroom verlaagt eiwitverlies het albumine en veroorzaakt het oedeem, vaak eerst rond de ogen. Colakleurige urine en hypertensie na keelpijn wijzen op post-streptokokkenglomerulonefritis.

Antwoord

C · Zware proteïnurie, laag serumalbumine en gegeneraliseerd oedeem
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Kinderen met sikkelcelziekte hebben een verminderde miltfunctie en een hoog risico op ernstige bacteriële infectie

Waarom dit het antwoord is

Herhaalde infarcering beschadigt de milt al vroeg in de kindertijd (functionele asplenie), zodat bekapselde bacteriën overweldigende sepsis kunnen veroorzaken. Koorts vraagt om dringende beoordeling en meestal antibiotica.

Antwoord

C · Kinderen met sikkelcelziekte hebben een verminderde miltfunctie en een hoog risico op ernstige bacteriële infectie
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Red eyes, increased appetite, dry mouth and a fast heart rate

Waarom dit het antwoord is

Cannabis intoxication typically causes conjunctival injection, increased appetite, dry mouth, tachycardia, impaired coordination and altered perception of time. High doses can cause anxiety or psychosis.

Antwoord

B · Red eyes, increased appetite, dry mouth and a fast heart rate
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Tijd laten voor het ritueel, het schema eromheen plannen en het samen met de patiënt geleidelijk beperken

Waarom dit het antwoord is

Rituelen verminderen ernstige angst. Ze abrupt verhinderen veroorzaakt spanning. De verpleegkundige plant tijd in het schema, ondersteunt therapie zoals exposure en responspreventie en helpt de patiënt het ritueel geleidelijk te verminderen.

Antwoord

B · Tijd laten voor het ritueel, het schema eromheen plannen en het samen met de patiënt geleidelijk beperken
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: h = 77,2 in

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Centimeters naar inches

h = 196/2,54 = 77,17 ≈ 77,2 in

Antwoord

h = 77,2 in
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: N = 2

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Totaal volume

7,5 mL × 2 × 7 = 105 mL

Flessen

105/100 = 1,05 → N = 2

Antwoord

N = 2
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 525 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Totaal per dag

30·70 = 2100 mg

Per gift

D = 2100/4 = 525 mg

Antwoord

D = 525 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: R = 15 mL/h

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Concentratie

25000/250 = 100 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 1500/100 = 15 mL/h

Antwoord

R = 15 mL/h
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 100 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

5·60 = 300 min

Druppelsnelheid

R = 1500·20/300 = 100 gtt/min

Antwoord

R = 100 gtt/min
30.Infuussnelheden

Antwoord: t = 7 h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Snelheid in mL/h

32·60/15 = 128 mL/h

Resterende tijd

t = 900/128 = 7,031 ≈ 7 h

Antwoord

t = 7 h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: B = 1095 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale intake

oraal: 150 + 250 + 120 = 520 mL
ijsschilfers: 200/2 = 100 mL
Infuus: 75·12 = 900 mL
intraveneus antibioticum: 1·50 = 50 mL
totale intake = 1570 mL

Totale output

275 + 200 = 475 mL

Balans

B = 1570 − 475 = 1095 mL

Antwoord

B = 1095 mL

Positief: er ging meer vocht in dan eruit.

32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: V = 80 mL

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Verstreken tijd

07:45 → 14:45 = 7 h

Toegediend volume

60·7 = 420 mL

Resterend volume

V = 500 − 420 = 80 mL

Antwoord

V = 80 mL
33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 16

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: licht beperkt → 3
vochtigheid: zelden vochtig → 4
activiteit: bedlegerig → 1
mobiliteit: geen beperking → 4
voeding: zeer slecht → 1
wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem → 3

Optellen

Totaal Braden = 3 + 4 + 1 + 4 + 1 + 3 = 16

Antwoord

B = 16
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: hoog

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 26/min → 3
SpO₂ 98% → 0
met zuurstof → 2
SBP 102 mmHg → 1
HR 98/min → 1
alert (A) → 0
T 38,8 °C → 1

Totaal en rode scores

NEWS2 = 3 + 0 + 2 + 1 + 1 + 0 + 1 = 8
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

hoog

Antwoord

hoog

Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende klinische reactie.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions