Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

How is a 24-hour urine collection started?

  1. AOnly urine passed at night is collected
  2. BThe first urine of the morning is discarded and the time noted, then all urine is kept
  3. CA sample is taken every four hours and the rest discarded
  4. DThe first urine of the morning is kept and the rest of the day's urine is discarded
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A patient spills hot tea on their forearm. What is the best immediate first aid?

  1. APop any blisters to let the heat escape
  2. BCool the burn under cool running water for about 20 minutes
  3. CPut ice or an ice pack directly on the burn for about 10 minutes
  4. DCover it with butter or a greasy cream
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A family member will visit a patient on contact precautions. What should the nurse do?

  1. AAsk them to wear an N95 respirator only, with no gown or gloves
  2. BTell them precautions only apply to staff
  3. CShow them how to use the gown and gloves and how to clean their hands
  4. DTell them visits are not allowed at all
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A nurse teaches a patient going home with an MRSA wound infection. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will keep the wound covered with a clean, dry dressing.”
  2. B“I will put used dressings in a sealed bag before throwing them out.”
  3. C“I will wash my hands after touching my dressing.”
  4. D“I can share towels with my family if I wash them every week.”
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Een hartmonitor toont een vlakke lijn (asystolie) bij een patiënt, maar de patiënt zit rechtop te praten. Wat doet de verpleegkundige als eerste?

  1. ADe defibrillator klaarmaken om een shock te geven
  2. BDe patiënt en de elektrodekabels controleren
  3. CMeteen met borstcompressies beginnen
  4. DHet reanimatieteam oproepen
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A day after a femur fracture, a young patient becomes confused and breathless, with small red spots on the chest. What should the nurse suspect?

  1. AAlcohol withdrawal
  2. BNormal pain after a fracture
  3. CFat embolism syndrome
  4. DAn allergic reaction to the cast
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

After a total hip replacement through a posterior approach, which movement should the patient usually avoid in the early weeks?

  1. ABending the hip beyond 90 degrees or crossing the legs
  2. BDoing gentle ankle exercises
  3. CLying on their back
  4. DWalking short distances with a frame and a physiotherapist
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Bij een patiënt met een heparine-infuus daalt vijf dagen na de start plotseling het aantal trombocyten. Waaraan moet je denken?

  1. AVitamine K-tekort door onvoldoende inname
  2. BHeparine-geïnduceerde trombocytopenie
  3. CIJzergebreksanemie
  4. DNormale reactie op heparine
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A stable adult who is not bleeding receives one unit of packed red cells. By about how much is the hemoglobin expected to rise?

  1. AAbout 3 g/dL (30 g/L)
  2. BAbout 0,1 g/dL (1 g/L)
  3. CAbout 5 g/dL (50 g/L)
  4. DAbout 1 g/dL (10 g/L)
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Waarom kan een normaal creatinine misleidend zijn bij een kwetsbare oudere met weinig spiermassa?

  1. AHet creatininegehalte hangt helemaal niet af van spiermassa
  2. BEen normaal creatinine bewijst altijd een normale nierfunctie
  3. CMinder spieren maken minder creatinine, waardoor een verminderde nierfunctie verborgen blijft
  4. DOuderen hebben altijd een hoger creatinine dan jongeren
11.FarmacologieGemiddeld

A patient with suspected sepsis has blood cultures ordered and a first antibiotic dose due. What should the nurse do?

  1. AGive the antibiotic first, then take blood cultures the next day
  2. BGive the antibiotic only if the temperature is above 40 °C (104 °F)
  3. CTake the blood cultures first, then give the antibiotic at once
  4. DWait for the culture results before giving any antibiotic
12.FarmacologieMoeilijk

A patient who uses insulin is taught sick-day rules. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"If I am ill and not eating, I will stop my insulin completely."
  2. B"I will check my blood glucose and ketones more often while I am ill."
  3. C"I will seek help if I keep vomiting or have ketones."
  4. D"I will keep drinking fluids, even if I cannot eat much."
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

How should a patient with asthma record their peak flow at home?

  1. ABlow only during an asthma attack, never when well
  2. BTake the best of three blows, ideally morning and evening
  3. CTake one gentle blow once a week, at any time of day
  4. DTake the average of ten blows after exercise
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient is listed for coronary angiography in the morning. Which pre-procedure result should the nurse report to the team?

  1. AA blood glucose of 5,4 mmol/L (97 mg/dL)
  2. BA haemoglobin in the normal range
  3. CA markedly reduced eGFR
  4. DA normal platelet count
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

A patient has just started haemodialysis. What usually happens to their protein needs?

  1. AProtein must be replaced only by IV infusion
  2. BThey fall to almost zero to rest the kidneys
  3. CThey stay exactly the same as they were before dialysis
  4. DThey increase, because dialysis removes amino acids
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

After a TURP, a patient on bladder irrigation has bladder spasms. The drainage has slowed and contains clots, and the bag holds less than the irrigant given. What should the nurse do first?

  1. ATurn off the irrigation and leave the catheter alone
  2. BSuspect a clot in the catheter and follow the protocol
  3. CGive an antispasmodic and recheck in four hours
  4. DEncourage the patient to strain to pass the clots
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

A patient had an upper GI endoscopy with a local anaesthetic throat spray. What must the nurse check before giving a drink?

  1. AThat swallowing and the gag reflex have returned
  2. BThat the patient has passed urine since the procedure
  3. CThat the patient's blood glucose is above normal
  4. DThat bowel sounds are present in all four quadrants
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Een patiënt met bekende slokdarmvarices braakt grote hoeveelheden vers bloed. Welke behandelingen moet de verpleegkundige vóór endoscopie verwachten?

  1. AOctreotide of terlipressine, plus intraveneuze antibiotica, tijdens de resuscitatie
  2. BEen dringende bariumslikfoto vóór enige medicamenteuze behandeling
  3. CEen orale NSAID tegen de pijn en een eiwitrijke maaltijd
  4. DSnelle zoutinfusie tot een hoge bloeddruk
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Which feature best distinguishes true labour from false labour?

  1. AContractions that stop when the woman walks around
  2. BProgressive dilation and effacement of the cervix
  3. CDiscomfort that eases with a warm bath and rest
  4. DContractions that are felt only in the lower abdomen
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A multiparous woman arrives with strong contractions and the baby is born within an hour of their onset. What should the nurse monitor closely afterwards?

  1. AThe mother's ability to walk alone
  2. BUterine tone, bleeding and newborn injury
  3. COnly the mother's temperature
  4. DOnly the newborn's blood glucose
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Which nursing action is correct for a newborn receiving phototherapy?

  1. AStop feeds during phototherapy so that bilirubin falls faster
  2. BKeep the baby fully dressed under the lights to prevent heat loss
  3. CApply a moisturising lotion to the skin before each session to prevent drying under the lights
  4. DCover the eyes, expose as much skin as possible and monitor temperature and hydration
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Which phone call should the nurse return first?

  1. AA parent asking when the next routine vaccines are due
  2. BA parent of a 7-year-old with a faint rash 3 days into antibiotics, breathing normally
  3. CA parent of a 3-year-old with a runny nose and a mild cough for 2 days
  4. DA parent of a 5-month-old who has had no wet nappy for 12 hours and is very sleepy
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A patient who drinks heavily every day was admitted this morning. When do early signs of alcohol withdrawal, such as tremor, sweating and anxiety, usually begin?

  1. AAbout 6–24 hours after the last drink
  2. BOnly after 7 days without alcohol
  3. CWithin 5 minutes of the last drink
  4. DAbout 2–3 weeks after the last drink
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A charming patient with antisocial personality disorder tells a new nurse, "The other nurses always let me smoke in my room. You're cooler than them, right?" What is the best response?

  1. A"Smoking is only allowed in the garden, and that rule is the same for everyone."
  2. B"I'll let you if you promise not to tell anyone else about it."
  3. C"You're lying to me. The other nurses would never let you smoke in your room, so stop trying it on."
  4. D"Well, if the others let you, I suppose it's fine this once."
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
94969810010210410635363738394041°F°C? °F38,5 °C

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De temperatuur van een patiënt is 38,5 °C. Reken die om naar graden Fahrenheit T met °F = °C × 9/5 + 32. Rond af op één decimaal.

38,5 °C
T = °F
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
2 tsp · 2/dag · 7 d? × 150 mL1 tsp = 5 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een recept luidt 2 tsp van een orale suspensie elke 12 uur gedurende 7 dagen. De suspensie wordt geleverd in flessen van 150 mL. Hoeveel hele flessen N moeten worden geleverd zodat de kuur compleet is, met 1 tsp = 5 mL?

2 tspelke 12 uur7 dagen150 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.DosisberekeningenGemiddeld
1:10 000ampulV = ? mL

Een voorgevulde spuit adrenaline (epinefrine) heeft het etiket 1:10 000 (0,1 mg/mL). Het voorschrift is 1 mg IV bij een hartstilstand. Welk volume V geef je?

1:10 0001 mg
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
43 kg133 cmBSA = √(h·w/3600)60 mg/m²D = ? mg

Een patiënt is 133 cm lang en weegt 43 kg. Het voorschrift is 60 mg/m². Bereken met de formule van Mosteller BSA = √(lengte (cm) × gewicht (kg)/3600) de dosis D in mg.

133 cm43 kg60 mg/m²
D = mg
29.InfuussnelhedenGemiddeld
250 mL10 gtt/mL4 h? gtt/min

Dien 250 mL toe in 4 uur met een infuussysteem van 10 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

250 mL4 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
400 mg500 mL10 mL/h? mg/h

Een zak bevat 400 mg van een geneesmiddel in 500 mL en loopt met 10 mL/h. Hoeveel milligram per uur D krijgt de patiënt?

400 mg/500 mL10 mL/h
D = mg/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uursoep150 mLmelk200 mLInfuus80 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum1 × 50 mLurine275 mLurine350 mLurine275 mLbraaksel250 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. De patiënt weegt 49 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

49 kg8 hurine: 275 mLurine: 350 mLurine: 275 mLbraaksel: 250 mL
U = mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL50 mL ingelopen125 mL/h14:00t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 500 mL loopt via een pomp met 125 mL/h. Om 14:00 is er al 50 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL50 mL ingelopen125 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 22/min, SpO₂ 96% met extra zuurstof, bloeddruk 150/90 mmHg, hartslag 64/min, alert, temperatuur 37,9 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 22SpO₂ 96%O₂SBP 150HR 64AT 37,9 °C
NEWS2 =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
laag risicomatig risicohoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: ja; loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt; IV-therapie of zoutslot: nee; looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel; mentale toestand: kent eigen grenzen. Gebruik de afkappunten 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog en klik op het niveau van het valrisico.

  1. 1laag risico
  2. 2matig risico
  3. 3hoog risico

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · The first urine of the morning is discarded and the time noted, then all urine is kept

Waarom dit het antwoord is

The patient empties the bladder at the start and that urine is discarded. All urine for the next 24 hours is kept, including a final void at the end time.

Antwoord

B · The first urine of the morning is discarded and the time noted, then all urine is kept
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Cool the burn under cool running water for about 20 minutes

Waarom dit het antwoord is

Cool running water for about 20 minutes reduces pain and depth of injury. Ice can damage tissue further, grease holds heat in, and blisters are left intact to protect the skin.

Antwoord

B · Cool the burn under cool running water for about 20 minutes
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Show them how to use the gown and gloves and how to clean their hands

Waarom dit het antwoord is

Visitors are taught how to put on and remove PPE as required by the policy and how to perform hand hygiene, so they protect themselves and other patients.

Antwoord

C · Show them how to use the gown and gloves and how to clean their hands
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · “I can share towels with my family if I wash them every week.”

Waarom dit het antwoord is

MRSA spreads by direct contact and shared items, so towels, razors and linen should not be shared. Hand hygiene, covering the wound and bagging dressings are correct.

Antwoord

D · “I can share towels with my family if I wash them every week.”
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · De patiënt en de elektrodekabels controleren

Waarom dit het antwoord is

Een pratende patiënt heeft een pols, dus de vlakke lijn is vrijwel zeker een probleem met een kabel of elektrode. De verpleegkundige beoordeelt de patiënt en herstelt de kabels. Reanimatie en defibrillatie zijn voor patiënten die echt een hartstilstand hebben.

Antwoord

B · De patiënt en de elektrodekabels controleren
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Fat embolism syndrome

Waarom dit het antwoord is

Fat embolism syndrome usually appears 24–72 hours after a long bone fracture, with breathing problems, confusion and a petechial rash. It needs oxygen and urgent escalation.

Antwoord

C · Fat embolism syndrome
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Bending the hip beyond 90 degrees or crossing the legs

Waarom dit het antwoord is

Hip flexion past 90°, crossing the legs and turning the leg inwards can dislocate the hip after a posterior approach. Raised seats and toilet seats help, although specific precautions vary between units.

Antwoord

A · Bending the hip beyond 90 degrees or crossing the legs
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Heparine-geïnduceerde trombocytopenie

Waarom dit het antwoord is

HIT ontstaat meestal 5–10 dagen na de start van heparine, met een daling van de trombocyten van meer dan 50% en kans op trombose. Heparine wordt gestopt en een niet-heparine-antistollingsmiddel gebruikt.

Antwoord

B · Heparine-geïnduceerde trombocytopenie
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · About 1 g/dL (10 g/L)

Waarom dit het antwoord is

In an average-sized adult without ongoing bleeding or hemolysis, one unit of red cells raises the hemoglobin by about 1 g/dL (and the hematocrit by about 3%). A smaller rise suggests ongoing blood loss or red cell destruction.Gecontroleerd met: Blood Transfusion · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Antwoord

D · About 1 g/dL (10 g/L)
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Minder spieren maken minder creatinine, waardoor een verminderde nierfunctie verborgen blijft

Waarom dit het antwoord is

Creatinine wordt door spieren gemaakt. Iemand met weinig spiermassa maakt weinig creatinine, dus de waarde kan er normaal uitzien terwijl de nierfunctie verminderd is. Een op creatinine gebaseerde eGFR kan de nierfunctie op dezelfde manier overschatten, dus bij het doseren van geneesmiddelen die door de nieren worden uitgescheiden kan een gemeten creatinineklaring of een op cystatine C gebaseerde schatting worden gebruikt.Gecontroleerd met: Creatinine blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

C · Minder spieren maken minder creatinine, waardoor een verminderde nierfunctie verborgen blijft
11.Farmacologie

Antwoord: C · Take the blood cultures first, then give the antibiotic at once

Waarom dit het antwoord is

Cultures are taken before antibiotics so the organism can be identified, but antibiotics must not be delayed in sepsis. Taking cultures quickly and then giving the antibiotic meets both aims.

Antwoord

C · Take the blood cultures first, then give the antibiotic at once
12.Farmacologie

Antwoord: A · "If I am ill and not eating, I will stop my insulin completely."

Waarom dit het antwoord is

Stress hormones during illness often raise glucose, so basal insulin is usually continued and doses may need adjusting. Stopping insulin in type 1 diabetes can lead to ketoacidosis.

Antwoord

A · "If I am ill and not eating, I will stop my insulin completely."
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Take the best of three blows, ideally morning and evening

Waarom dit het antwoord is

The patient stands or sits upright, takes a full breath and blows as hard and fast as possible, three times, recording the best. Regular readings show variability and guide the action plan, which uses the patient's own best value as the reference.

Antwoord

B · Take the best of three blows, ideally morning and evening
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · A markedly reduced eGFR

Waarom dit het antwoord is

Contrast can worsen renal function, especially in patients with chronic kidney disease, diabetes or dehydration. Reduced eGFR may change the plan, such as IV hydration, less contrast and review of nephrotoxic drugs. Allergy history, anticoagulants and bleeding risk are also checked.

Antwoord

C · A markedly reduced eGFR
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · They increase, because dialysis removes amino acids

Waarom dit het antwoord is

Before dialysis, a moderate protein intake may be advised. Dialysis removes amino acids and protein, so needs rise, and malnutrition is a common risk. A renal dietitian sets individual targets.

Antwoord

D · They increase, because dialysis removes amino acids
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Suspect a clot in the catheter and follow the protocol

Waarom dit het antwoord is

Clots blocking the catheter make the bladder distend, causing pain and spasms. The nurse checks for kinks, adjusts the irrigation rate per protocol, performs a bladder washout if trained and escalates if not cleared.

Antwoord

B · Suspect a clot in the catheter and follow the protocol
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · That swallowing and the gag reflex have returned

Waarom dit het antwoord is

Throat spray numbs the pharynx, so drinking too early risks aspiration. Fluids are given once the gag reflex and swallowing have returned, usually after about an hour, starting with sips of water.

Antwoord

A · That swallowing and the gag reflex have returned
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · Octreotide of terlipressine, plus intraveneuze antibiotica, tijdens de resuscitatie

Waarom dit het antwoord is

Bij vermoede varicesbloeding verlaagt een vasoactief middel (octreotide in de VS, of terlipressine waar het geregistreerd is) de portale druk, en profylactische antibiotica zoals ceftriaxon verminderen infectie en sterfte bij cirrose. De resuscitatie is voorzichtig om verhoging van de portale druk te vermijden. Endoscopische bandligatie is de definitieve behandeling.

Antwoord

A · Octreotide of terlipressine, plus intraveneuze antibiotica, tijdens de resuscitatie
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Progressive dilation and effacement of the cervix

Waarom dit het antwoord is

True labour causes progressive cervical change. Its contractions become regular, stronger and closer and do not stop with rest or walking. False labour contractions are irregular and ease with rest or position change.

Antwoord

B · Progressive dilation and effacement of the cervix
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Uterine tone, bleeding and newborn injury

Waarom dit het antwoord is

Precipitous labour increases the risk of cervical and perineal tears, uterine atony and haemorrhage, and of newborn injuries such as bruising or intracranial bleeding.

Antwoord

B · Uterine tone, bleeding and newborn injury
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Cover the eyes, expose as much skin as possible and monitor temperature and hydration

Waarom dit het antwoord is

Phototherapy works on bilirubin in the skin, so maximal skin should be exposed while the eyes are shielded. Babies can lose extra fluid and become too warm or cold, so temperature, hydration and feeding are monitored; lotions can cause burns.

Antwoord

D · Cover the eyes, expose as much skin as possible and monitor temperature and hydration
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · A parent of a 5-month-old who has had no wet nappy for 12 hours and is very sleepy

Waarom dit het antwoord is

No urine for 12 hours and lethargy in an infant suggest significant dehydration and possible shock, which needs urgent assessment. The other calls involve mild or non-urgent problems.

Antwoord

D · A parent of a 5-month-old who has had no wet nappy for 12 hours and is very sleepy
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · About 6–24 hours after the last drink

Waarom dit het antwoord is

Minor withdrawal symptoms begin within hours, usually 6–24 hours after the last drink. Seizures are most likely in the first 1–2 days, and delirium tremens usually appears later, around 2–3 days.

Antwoord

A · About 6–24 hours after the last drink
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · "Smoking is only allowed in the garden, and that rule is the same for everyone."

Waarom dit het antwoord is

Patients with antisocial traits may use charm and flattery to manipulate staff. A calm, non-defensive restatement of the rule, applied consistently by all staff, avoids both being manipulated and starting a power struggle.

Antwoord

A · "Smoking is only allowed in the garden, and that rule is the same for everyone."
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: T = 101,3 °F

Temperatuur: °C = (°F − 32) × 5/9 en °F = °C × 9/5 + 32. Trek bij het omrekenen vanuit °F eerst 32 af voordat je vermenigvuldigt en tel bij het omrekenen vanuit °C 32 op nadat je hebt vermenigvuldigd. Een snelle controle: 37 °C is 98,6 °F en elke 1 °C is 1,8 °F.

Vermenigvuldig met 9/5

38,5·9/5 = 69,3

Tel 32 op

T = 69,3 + 32 = 101,3 °F

Antwoord

T = 101,3 °F
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: N = 1

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Totaal volume

10 mL × 2 × 7 = 140 mL

Flessen

140/150 = 0,9333 → N = 1

Antwoord

N = 1
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 10 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Concentratie

1:10 000 = 1 g/10000 mL = 0,1 mg/mL

Volume

V = 1/0,1 = 10 mL

Antwoord

V = 10 mL

Etiketten in de VS vermelden nu mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Geef adrenaline 1 mg/mL nooit als IV-bolus.

28.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 75,62 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Lichaamsoppervlak

BSA = √(133·43/3600) = √1,589 = 1,26 m²

Dosis

D = 60·1,26 = 75,62 mg

Antwoord

D = 75,62 mg
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 10 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

4·60 = 240 min

Druppelsnelheid

R = 250·10/240 = 10,42 ≈ 10 gtt/min

Antwoord

R = 10 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 10 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 8 mg/h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Concentratie

400/500 = 0,8 mg/mL

Dosissnelheid

D = 0,8·10 = 8 mg/h

Antwoord

D = 8 mg/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 2,3 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

275 + 350 + 275 = 900 mL

Per kilogram per uur

U = 900/(49·8) = 2,296 ≈ 2,3 mL/kg/h

Antwoord

U = 2,3 mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 3,6 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

500 − 50 = 450 mL

Tijd

t = 450/125 = 3,6 h

Antwoord

t = 3,6 h

Dat is ongeveer 3 h 36 min, dus de zak is rond 17:36 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 4

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 22/min → 2
SpO₂ 96% → 0
met zuurstof → 2
SBP 150 mmHg → 0
HR 64/min → 0
alert (A) → 0
T 37,9 °C → 0

Optellen

NEWS2 = 2 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 4

Antwoord

NEWS2 = 4
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag risico

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: ja → 15
loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt → 0
IV-therapie of zoutslot: nee → 0
looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel → 0
mentale toestand: kent eigen grenzen → 0

Optellen

Totaal Morse = 0 + 15 + 0 + 0 + 0 + 0 = 15

Risiconiveau

15 → laag risico

Antwoord

laag risico

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions