Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

When should blood cultures be taken in a patient with suspected sepsis?

  1. ABefore antibiotics are given, as long as this does not delay them
  2. BOnly after three days of antibiotics, to see if they are working
  3. CAfter the patient has recovered from the infection
  4. DOnly if the temperature rises above 40 °C
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A patient opens their eyes only to pain, makes incomprehensible sounds and withdraws from a painful stimulus. What is the Glasgow Coma Scale score?

  1. A6
  2. B9
  3. C8
  4. D11
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Waarom worden orale vloeibare geneesmiddelen toegediend met orale of enterale spuiten in plaats van met gewone intraveneuze spuiten?

  1. AIntraveneuze spuiten kunnen kleine volumes orale vloeistof niet nauwkeurig afmeten
  2. BOrale spuiten meten intraveneuze doses nauwkeuriger
  3. COrale spuiten passen niet op infuuslijnen, waardoor fouten met de verkeerde toedieningsweg worden voorkomen
  4. DEr is geen veiligheidsreden; het is alleen traditie
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A nurse teaches a patient about home oxygen safety. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will keep my spare cylinders upright and secured.”
  2. B“I will put a ‘no smoking’ sign on my front door for visitors.”
  3. C“I will keep my oxygen away from the stove.”
  4. D“I can light candles at dinner if my oxygen is turned down low.”
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A nurse teaches a patient about storing insulin at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will keep my spare insulin in the freezer so it lasts longer.”
  2. B“I will not leave my insulin in a hot car.”
  3. C“I will check the expiry date on the label before I use the vial.”
  4. D“I will keep unopened insulin in the fridge.”
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient on airborne precautions for suspected tuberculosis must go to the radiology department. What should the patient wear during transport?

  1. AA surgical mask
  2. BGloves and a gown only
  3. CA fit-tested N95 respirator
  4. DNothing, if the trip is short
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Which blood results are typical of Addison's disease (primary adrenal insufficiency)?

  1. AHigh glucose and high calcium
  2. BLow sodium and high potassium
  3. CLow haemoglobin and high platelets
  4. DHigh sodium and low potassium
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient with type 1 diabetes is nil by mouth before surgery. Why must their insulin not simply be stopped?

  1. AStopping insulin causes immediate hypoglycaemia during the operation
  2. BWithout any insulin they can develop diabetic ketoacidosis
  3. CInsulin is needed for the anaesthetic to work
  4. DInsulin prevents wound infection on its own
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient with sepsis has a lactate of 2,1 mmol/L on admission and 4,3 mmol/L two hours later, despite IV fluids. What does this suggest?

  1. AImproving circulation as the fluids start to work
  2. BExpected muscle activity from shivering in fever
  3. CWorsening tissue perfusion that needs urgent reporting
  4. DA normal response to IV fluids in the first hours
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Four drug levels are reported. Which patient should the nurse assess first?

  1. AValproate 75 mcg/mL with no symptoms
  2. BLithium 1,8 mEq/L with a new coarse tremor
  3. CDigoxin 1,0 ng/mL with a pulse of 72/min
  4. DPhenytoin 15 mcg/mL with no symptoms
11.FarmacologieGemiddeld

Why is IV promethazine given with great caution?

  1. AIt causes a severe rise in blood pressure when it is given intravenously
  2. BIt causes immediate kidney failure
  3. CIt can cause severe tissue injury if it leaks or enters an artery
  4. DIt is a strong opioid that causes addiction
12.FarmacologieMoeilijk

On admission, a patient's home medicine list includes warfarin for atrial fibrillation, but warfarin is not on the admission orders. What should the nurse do?

  1. ATell the patient to stop warfarin permanently
  2. BGive the patient's own warfarin brought from home without an order
  3. CClarify the omission with the prescriber (medication reconciliation)
  4. DAssume the omission is intended and do nothing
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Why is aspirin chewed rather than swallowed whole in a suspected acute coronary syndrome?

  1. AChewing changes aspirin into an anticoagulant
  2. BChewing speeds absorption, giving a faster antiplatelet effect
  3. CWhole aspirin tablets cannot be absorbed at all from the gut
  4. DChewing stops the aspirin from irritating the lining of the stomach
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Three hours after femoral cardiac catheterisation, a patient has new lower back and flank pain, a heart rate of 112/min and BP 92/60 mmHg. The groin looks normal. What should the nurse suspect?

  1. AAn allergic reaction to the contrast
  2. BRetroperitoneal bleeding
  3. CA urinary tract infection
  4. DNormal back ache from lying flat
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

A patient uses a continuous glucose monitor. Which statement is correct?

  1. AIt makes finger-prick checks unnecessary in every situation
  2. BIt measures glucose directly in the blood every second of the day
  3. CIt reads glucose in fluid under the skin, a little behind blood glucose
  4. DIt works by giving small doses of insulin automatically
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient with untreated end-stage kidney disease has chest pain that is worse lying flat and better sitting forward. A rub is heard over the heart. What is most likely?

  1. AA stable angina attack, which needs only a nitrate spray and rest
  2. BUraemic pericarditis, which usually needs urgent dialysis
  3. CA rib fracture from coughing
  4. DIndigestion from phosphate binders
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which advice helps a person with diabetes prevent foot ulcers?

  1. ACheck the feet every day and never walk barefoot
  2. BCut corns off at home with a sharp blade
  3. CWear tight shoes to support the ankles
  4. DSoak the feet in very hot water every evening
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Which preoperative task can a registered nurse usually delegate to a healthcare assistant (nursing assistant)?

  1. ADeciding whether abnormal results need reporting
  2. BAssessing the patient's understanding of the surgery
  3. CTeaching the patient how to use a PCA pump
  4. DRecording baseline vital signs
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Bij 32 weken is de fundushoogte 37 cm. Welke verklaring moet worden overwogen?

  1. ATe weinig vruchtwater
  2. BEen meerlingzwangerschap of te veel vruchtwater
  3. CGroeivertraging van de foetus
  4. DDe foetus is in het bekken ingedaald
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A woman with active genital herpes lesions is admitted in early labour with intact membranes. What should the nurse expect?

  1. ARupture of the membranes to speed up labour
  2. BA caesarean birth to reduce the risk of neonatal herpes
  3. CA fetal scalp electrode for close monitoring
  4. DA vaginal birth with no special precautions
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Which instruction about a child's new plaster cast is correct?

  1. ALet the child walk on a leg cast as soon as it is applied
  2. BKeep the cast covered with a plastic bag at all times while it dries, to keep it clean
  3. CPush a knitting needle inside the cast to scratch an itch
  4. DKeep the limb raised and report increasing pain, numbness or pale or blue fingers
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A child with extensive burns is receiving IV fluid resuscitation. Which finding best shows that fluid replacement is adequate?

  1. AThe burned skin looks less red and the blisters are smaller
  2. BA urine output of about 1 mL/kg per hour
  3. CThe child is asking for a drink
  4. DThe blood pressure is in the high range
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Which tool is widely used to screen for delirium at the bedside?

  1. AThe CAGE questionnaire
  2. BThe Confusion Assessment Method (CAM)
  3. CThe Abnormal Involuntary Movement Scale (AIMS)
  4. DThe CIWA-Ar
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

Welke patiënt moet de verpleegkundige als eerste zien?

  1. AEen depressieve patiënt die hulp vraagt bij het inslapen
  2. BEen pas opgenomen patiënt die zegt dat stemmen hem opdragen uit het raam te springen
  3. CEen patiënt die lithium gebruikt met een fijne handtremor
  4. DEen angstige patiënt die ontslagplannen wil bespreken vóór de ochtendvisite
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
1234567891011124:50 PM?15:5017:5004:5016:50

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een dosis is genoteerd om 4:50 PM. Welke vermelding is dezelfde tijd op de 24-uursklok? Klik erop.

4:50 PM
  1. 115:50
  2. 217:50
  3. 304:50
  4. 416:50
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
257 mg/dL? mmol/L1 mmol/L = 18 mg/dL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een bloedglucose is 257 mg/dL. Bepaal met 1 mmol/L = 18 mg/dL voor glucose c in mmol/L. Rond af op één decimaal.

257 mg/dL1 mmol/L = 18 mg/dL
c = mmol/L
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 40 kg krijgt 3 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 25 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

40 kg3 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 2400 eenheden van een geneesmiddel dat geleverd wordt als 5000 eenheden/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

2400 units5000 units/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
1500 mL15 gtt/mL8 h? gtt/min

Dien 1500 mL toe in 8 uur met een infuussysteem van 15 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

1500 mL8 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
610 mLover? mL/h3 h over

Er is 1500 mL voorgeschreven in 8 uur. Na 5 uur zie je dat er nog 610 mL in de zak zit, en het infuus moet nog steeds op tijd klaar zijn. Met welk percentage Δ moet de oorspronkelijke pompsnelheid worden verhoogd?

1500 mL / 8 hna 5 h: 610 mL
Δ = %
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uursap120 mLwater240 mLijsschilfers100 mLInfuus80 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum1 × 100 mLurine475 mLurine300 mLurine225 mLurine450 mLwonddrain50 mLbraaksel250 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. De patiënt weegt 92 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

92 kg8 hurine: 475 mLurine: 300 mLurine: 225 mLurine: 450 mLwonddrain: 50 mLbraaksel: 250 mL
U = mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL100 mL/hstart 12:0015:00: ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL is om 12:00 gestart en loopt via een pomp met 100 mL/h. Hoeveel mL V zit er om 15:00 nog in de zak?

1000 mL100 mL/h12:00 → 15:00
V = mL
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: volledig beperkt; vochtigheid: zelden vochtig; activiteit: bedlegerig; mobiliteit: licht beperkt; voeding: uitstekend; wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geen risicolicht risicomatig risicohoog risicozeer hoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: volledig beperkt; vochtigheid: voortdurend vochtig; activiteit: loopt af en toe; mobiliteit: zeer beperkt; voeding: waarschijnlijk onvoldoende; wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem. Gebruik de indeling 19–23 geen risico, 15–18 licht, 13–14 matig, 10–12 hoog en 9 of lager zeer hoog. Klik op het risiconiveau.

  1. 1geen risico
  2. 2licht risico
  3. 3matig risico
  4. 4hoog risico
  5. 5zeer hoog risico

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Before antibiotics are given, as long as this does not delay them

Waarom dit het antwoord is

Taking cultures first gives the best chance of identifying the organism. They are collected with strict asepsis, but antibiotics must not be delayed in sepsis.

Antwoord

A · Before antibiotics are given, as long as this does not delay them
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · 8

Waarom dit het antwoord is

Eyes to pain score 2, incomprehensible sounds score 2 and withdrawal from pain scores 4, giving 8. A GCS of 8 or less suggests the patient may not be able to protect their airway.

Antwoord

C · 8
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Orale spuiten passen niet op infuuslijnen, waardoor fouten met de verkeerde toedieningsweg worden voorkomen

Waarom dit het antwoord is

Orale en enterale spuiten hebben aansluitingen die niet op intraveneuze poorten passen, zodat een orale vloeistof niet per ongeluk in een ader kan worden gespoten. Fouten met de verkeerde toedieningsweg bij orale vloeistoffen zijn dodelijk geweest.

Antwoord

C · Orale spuiten passen niet op infuuslijnen, waardoor fouten met de verkeerde toedieningsweg worden voorkomen
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · “I can light candles at dinner if my oxygen is turned down low.”

Waarom dit het antwoord is

Oxygen supports combustion, so open flames such as candles, matches, gas stoves and cigarettes must be kept away whatever the flow rate. The other statements are correct.

Antwoord

D · “I can light candles at dinner if my oxygen is turned down low.”
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · “I will keep my spare insulin in the freezer so it lasts longer.”

Waarom dit het antwoord is

Freezing damages insulin, and frozen insulin should not be used. Unopened insulin is kept in the fridge, and heat and expired products are avoided.

Antwoord

A · “I will keep my spare insulin in the freezer so it lasts longer.”
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · A surgical mask

Waarom dit het antwoord is

A patient with an airborne infection wears a surgical mask outside the isolation room to contain respiratory particles. Staff caring for the patient wear fit-tested respirators, and the receiving department is told in advance.

Antwoord

A · A surgical mask
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Low sodium and high potassium

Waarom dit het antwoord is

Without aldosterone, the kidneys lose sodium and retain potassium. Patients may also have low blood pressure, low glucose and increased skin pigmentation.

Antwoord

B · Low sodium and high potassium
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Without any insulin they can develop diabetic ketoacidosis

Waarom dit het antwoord is

People with type 1 diabetes make no insulin, so stopping it causes ketosis and DKA. Basal insulin is usually continued, often with a variable-rate insulin infusion and glucose monitoring.

Antwoord

B · Without any insulin they can develop diabetic ketoacidosis
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Worsening tissue perfusion that needs urgent reporting

Waarom dit het antwoord is

A rising lactate despite fluids suggests ongoing tissue hypoperfusion and worsening sepsis or septic shock. The nurse reports it at once; further fluids, vasopressors and source control may be needed, and lactate is remeasured.Gecontroleerd met: Lactate Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Septic shock · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

C · Worsening tissue perfusion that needs urgent reporting
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Lithium 1,8 mEq/L with a new coarse tremor

Waarom dit het antwoord is

A lithium level of 1,8 mEq/L with a coarse tremor suggests toxicity, which can progress to confusion and seizures. The digoxin, phenytoin and valproate levels are within commonly cited ranges and the patients are stable.

Antwoord

B · Lithium 1,8 mEq/L with a new coarse tremor
11.Farmacologie

Antwoord: C · It can cause severe tissue injury if it leaks or enters an artery

Waarom dit het antwoord is

Promethazine is a vesicant. Deep intramuscular injection is the preferred parenteral route, and if given IV it is diluted, given slowly into a well-running large vein, and stopped at once if the patient reports burning or pain.

Antwoord

C · It can cause severe tissue injury if it leaks or enters an artery
12.Farmacologie

Antwoord: C · Clarify the omission with the prescriber (medication reconciliation)

Waarom dit het antwoord is

Medication reconciliation compares the patient's home medicines with current orders to find omissions, duplications and errors. The nurse raises the difference with the prescriber, who decides whether to continue, hold or change the drug.

Antwoord

C · Clarify the omission with the prescriber (medication reconciliation)
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Chewing speeds absorption, giving a faster antiplatelet effect

Waarom dit het antwoord is

Aspirin irreversibly inhibits platelet cyclo-oxygenase, reducing thromboxane A2 and platelet aggregation. Chewing a non-enteric-coated tablet speeds absorption. It reduces mortality in acute coronary syndromes and is given unless there is a true allergy.

Antwoord

B · Chewing speeds absorption, giving a faster antiplatelet effect
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Retroperitoneal bleeding

Waarom dit het antwoord is

A high femoral puncture can bleed into the retroperitoneal space without visible groin swelling. Back or flank pain with tachycardia and hypotension is a warning sign. The nurse calls for urgent help, assesses for shock and expects bloods and imaging.

Antwoord

B · Retroperitoneal bleeding
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · It reads glucose in fluid under the skin, a little behind blood glucose

Waarom dit het antwoord is

CGM sensors measure interstitial glucose, which lags several minutes behind blood glucose, especially when levels change fast. A finger-prick check is advised when symptoms do not match the reading.

Antwoord

C · It reads glucose in fluid under the skin, a little behind blood glucose
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Uraemic pericarditis, which usually needs urgent dialysis

Waarom dit het antwoord is

Uraemic toxins can cause pericarditis, with positional chest pain and a friction rub. It is an indication for urgent dialysis and can lead to a pericardial effusion and tamponade.

Antwoord

B · Uraemic pericarditis, which usually needs urgent dialysis
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · Check the feet every day and never walk barefoot

Waarom dit het antwoord is

Peripheral neuropathy and poor circulation mean injuries can go unnoticed. Daily inspection, well-fitting footwear, checking water temperature and regular podiatry help prevent ulcers.

Antwoord

A · Check the feet every day and never walk barefoot
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Recording baseline vital signs

Waarom dit het antwoord is

Trained assistants can record routine observations and report them. Assessment, teaching and interpreting results need registered nurse knowledge and judgement.

Antwoord

D · Recording baseline vital signs
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Een meerlingzwangerschap of te veel vruchtwater

Waarom dit het antwoord is

Een fundushoogte die groter is dan bij de termijn past, wijst op een meerlingzwangerschap, polyhydramnion, een grote foetus of een verkeerde termijnberekening. Groeivertraging, oligohydramnion en indaling van de foetus maken de maat kleiner.

Antwoord

B · Een meerlingzwangerschap of te veel vruchtwater
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · A caesarean birth to reduce the risk of neonatal herpes

Waarom dit het antwoord is

Active genital lesions or prodromal symptoms at the onset of labour are an indication for caesarean birth because neonatal herpes can be severe. Invasive procedures such as scalp electrodes are avoided.

Antwoord

B · A caesarean birth to reduce the risk of neonatal herpes
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Keep the limb raised and report increasing pain, numbness or pale or blue fingers

Waarom dit het antwoord is

Elevation reduces swelling, and families must report signs of neurovascular compromise (pain, pallor, numbness, tingling, coolness or inability to move fingers or toes). Nothing should be pushed into the cast, and a wet cast needs air to dry.

Antwoord

D · Keep the limb raised and report increasing pain, numbness or pale or blue fingers
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · A urine output of about 1 mL/kg per hour

Waarom dit het antwoord is

Urine output, usually measured by catheter, is the main guide to fluid resuscitation in burns. In children, an output of about 1 mL/kg/hour suggests adequate perfusion; fluids are adjusted to keep it in the target range.

Antwoord

B · A urine output of about 1 mL/kg per hour
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · The Confusion Assessment Method (CAM)

Waarom dit het antwoord is

The CAM checks for acute onset and fluctuating course, inattention, and either disorganised thinking or an altered level of consciousness. Other tools, such as the 4AT, are also used.

Antwoord

B · The Confusion Assessment Method (CAM)
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Een pas opgenomen patiënt die zegt dat stemmen hem opdragen uit het raam te springen

Waarom dit het antwoord is

Commanderende hallucinaties om zichzelf te schaden duiden op een direct veiligheidsrisico. Een fijne tremor is een veelvoorkomende bijwerking van lithium, en de andere verzoeken kunnen even wachten.

Antwoord

B · Een pas opgenomen patiënt die zegt dat stemmen hem opdragen uit het raam te springen
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: 16:50

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Reken het uur om

4 PM → 4 + 12 = 16

Antwoord

16:50

Antwoord

16:50
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: c = 14,3 mmol/L

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Omrekenen

c = 257/18 = 14,28 ≈ 14,3 mmol/L

Antwoord

c = 14,3 mmol/L
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 4,8 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 3·40 = 120 mg

Volume

V = 120/25 = 4,8 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 4,8 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,48 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Volume

V = 2400/5000 = 0,48 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 1 mL is elke kleine streep 0,01 mL.

Antwoord

V = 0,48 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 47 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

8·60 = 480 min

Druppelsnelheid

R = 1500·15/480 = 46,88 ≈ 47 gtt/min

Antwoord

R = 47 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 47 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: Δ = 8,444 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Oorspronkelijke snelheid

1500/8 = 187,5 mL/h

Nieuwe snelheid

R = 610/3 = 203,3 mL/h

Procentuele verandering

Δ = (203,3 − 187,5)/187,5·100% = 8,444%

Antwoord

Δ = 8,444%

Veel ziekenhuizen staan zo’n aanpassing tot 25% toe zonder nieuw voorschrift; controleer het lokale protocol.

31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 1,97 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

475 + 300 + 225 + 450 = 1450 mL

Per kilogram per uur

U = 1450/(92·8) = 1,97 mL/kg/h

Antwoord

U = 1,97 mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: V = 700 mL

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Verstreken tijd

12:00 → 15:00 = 3 h

Toegediend volume

100·3 = 300 mL

Resterend volume

V = 1000 − 300 = 700 mL

Antwoord

V = 700 mL
33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 15

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: volledig beperkt → 1
vochtigheid: zelden vochtig → 4
activiteit: bedlegerig → 1
mobiliteit: licht beperkt → 3
voeding: uitstekend → 4
wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem → 2

Optellen

Totaal Braden = 1 + 4 + 1 + 3 + 4 + 2 = 15

Antwoord

B = 15
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: hoog risico

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: volledig beperkt → 1
vochtigheid: voortdurend vochtig → 1
activiteit: loopt af en toe → 3
mobiliteit: zeer beperkt → 2
voeding: waarschijnlijk onvoldoende → 2
wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem → 3

Optellen

Totaal Braden = 1 + 1 + 3 + 2 + 2 + 3 = 12

Risiconiveau

12 → hoog risico

Antwoord

hoog risico

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions