Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

How long should each pass of oropharyngeal or tracheal suction usually last?

  1. AAbout 30–45 seconds
  2. BAs long as secretions keep coming
  3. CAbout one minute
  4. DNo more than about 10–15 seconds
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A nurse develops vomiting and diarrhoea during a norovirus outbreak. When can they usually return to work (UK guidance)?

  1. A48 hours after the symptoms have stopped
  2. BAs soon as the vomiting stops
  3. CThe next shift, if they feel well enough
  4. DAfter a full week, whatever the symptoms
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Which nursing care reduces the risk of ventilator-associated pneumonia?

  1. AChanging the ventilator circuit every few hours
  2. BRegular oral care to reduce bacteria in the mouth
  3. CLying the patient flat for most of the day
  4. DLeaving secretions in the mouth to protect the airway
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A nurse teaches a patient about care of a surgical incision at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will call the clinic if I get a fever or more pain around the wound.”
  2. B“I will keep the dressing clean and dry as I was shown.”
  3. C“I will wash my hands with soap before I touch or change the dressing.”
  4. D“If the wound gets red and drains pus, I will wait for my appointment next month.”
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Een verpleegkundige delegeert routinematige vitale functies aan een zorgassistent voor een patiënt van wie de bloeddruk het laatste uur is gedaald. Aan welk juist punt van delegeren is niet voldaan?

  1. AJuiste persoon
  2. BJuiste omstandigheid
  3. CJuiste aanwijzingen en communicatie
  4. DJuiste taak, omdat vitale functies nooit gedelegeerd kunnen worden
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Tijdens START-triage ademt een volwassene niet. De luchtweg wordt hergepositioneerd en het slachtoffer ademt nog steeds niet. Wat is de juiste categorie?

  1. AZwart (overleden of afwachtend)
  2. BGeel, en later terugkomen
  3. CRood, en onmiddellijk starten met reanimatie
  4. DRood, omdat niet ademen de meest dringende bevinding is
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Binnen welk tijdvenster wordt iv-trombolyse bij een acuut ischemisch herseninfarct in het algemeen gegeven?

  1. ABinnen 48 uur na het begin van de klachten
  2. BPas na 24 uur
  3. CBinnen 4,5 uur na het begin van de klachten
  4. DOp elk moment binnen een week
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient with a COPD exacerbation remains acidotic with a high PaCO2 despite optimal medical treatment and controlled oxygen. Which treatment is usually considered next?

  1. ASedation to slow the breathing
  2. BNon-invasive ventilation
  3. CStopping all oxygen therapy
  4. D15 L/min oxygen via a non-rebreathe mask
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient is scheduled for a liver biopsy. Which laboratory results should the nurse check before the procedure?

  1. APlatelet count and PT/INR
  2. BHbA1c and lipid panel
  3. CTSH and free T4
  4. DSerum sodium and chloride
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient with a stable INR on warfarin starts rifampin (rifampicin) for tuberculosis. Two weeks later the INR is 1,3. What is the most likely explanation?

  1. ATuberculosis causes the INR to fall
  2. BRifampin contains a lot of vitamin K
  3. CRifampin raises the INR, so it is wrong
  4. DRifampin speeds up warfarin metabolism
11.FarmacologieGemiddeld

A patient is starting doxazosin, an alpha-1 blocker. What should the nurse advise about the first dose?

  1. ATake it only if the urine is darker than usual
  2. BTake it at bedtime, because it can cause dizziness and fainting
  3. CExpect a short rise in blood pressure after the dose
  4. DTake it in the morning with a cup of strong coffee to stay alert
12.FarmacologieMoeilijk

A patient on stable warfarin is prescribed a course of metronidazole. What is the likely effect, and what should the nurse expect?

  1. AThe INR rises, so closer INR monitoring is needed
  2. BThe INR stays the same, as these drugs do not interact
  3. CMetronidazole replaces warfarin, so warfarin is stopped
  4. DThe INR falls, so the risk of clotting increases
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

How big should a suction catheter be compared with the tracheostomy or endotracheal tube?

  1. ALarger than the tube, so that it clears it completely
  2. BNo more than half the internal diameter of the tube
  3. CExactly the same diameter as the tube, for a tight fit
  4. DAny size, as the diameter does not matter
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

The stump of a recent below-knee amputation suddenly bleeds heavily through the dressing. What should the nurse do first?

  1. ARemove all the dressings and wait for the bleeding to stop by itself
  2. BEncourage the patient to walk on crutches to ease the pressure
  3. CApply a warm compress to the stump
  4. DApply firm direct pressure and call for urgent surgical help
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Which headache feature most suggests raised intracranial pressure from a brain tumour?

  1. AOnly present after reading for a long time
  2. BA tight band across the forehead that eases with rest
  3. CWorse on waking and on coughing, with vomiting
  4. DBetter in the morning and worse with stress
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient in thyroid storm has a temperature of 40 °C (104 °F). Which measure for the fever is usually avoided?

  1. AAspirin
  2. BFanning with cool air
  3. CCooling blankets
  4. DParacetamol (acetaminophen)
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

A routine wound swab grows bacteria, but the wound shows no signs of infection. What does this usually mean?

  1. AThe wound is colonised; antibiotics are not usually needed
  2. BThe swab result means the wound is infected
  3. CThe wound must be closed with sutures again
  4. DThe patient needs IV antibiotics straight away, whatever the wound looks like
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

During burn resuscitation, a 70 kg adult's urine output has been 120 mL/h for 3 hours, and the face and limbs are very oedematous. What should the nurse do?

  1. AIncrease the fluid rate to keep the output high
  2. BDiscuss reducing the fluid rate with the team
  3. CStop all IV fluids completely and remove the catheter
  4. DGive a diuretic without discussing it
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Why is the hearing of newborns screened before discharge or soon after birth?

  1. AIt detects congenital heart disease
  2. BHearing loss can be cured with a single injection
  3. CEarly support improves language development
  4. DIt is required before vitamin K can be given
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Which newborn finding should prompt checks for kidney and other anomalies?

  1. AA single umbilical artery
  2. BMilia on the nose
  3. CAcrocyanosis in the first hours
  4. DMild moulding of the head
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Welke voorzorgsmaatregel geldt voor een kind met hemofilie?

  1. AIntramusculaire injecties en rectale temperaturen zo mogelijk vermijden
  2. BAcetylsalicylzuur geven tegen pijn
  3. CWarmte toepassen op een bloedend gewricht
  4. DContactsporten zoals rugby aanmoedigen om gewrichten en spieren te versterken
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Which long-term problems should be monitored in a child with a repaired cleft palate?

  1. AKidney function and blood pressure
  2. BMiddle ear infections, hearing, speech and teeth
  3. CBone density and fracture risk in the teenage years
  4. DGrowth hormone levels and puberty timing
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A patient says, "Nobody at work likes me." Which nurse response best reflects cognitive restructuring?

  1. A"Why do you care what people at work think?"
  2. B"I'm sure everybody likes you."
  3. C"You should find a new job where people like you."
  4. D"What evidence do you have that nobody likes you?"
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A patient on suicide precautions asks for his razor to shave. What is the most appropriate response?

  1. ALet another patient lend him a razor so that staff do not need to be involved and he can keep his privacy
  2. BGive him the razor, because he has the right to his own belongings
  3. CFollow policy, for example by supervising the shave or offering an electric razor
  4. DRefuse, and tell him he cannot shave at all while in hospital
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
0,53797 mL? mLafronden op 0,01 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een doseringsberekening voor een kleine injectie geeft 0,53797 mL. De regel in deze oefening is dat volumes onder 1 mL worden afgerond op honderdsten van een mL. Welke waarde x noteer je?

0,53797 mL
x = mL
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
1 tsp · 3/dag · 5 d? × 150 mL1 tsp = 5 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een recept luidt 1 tsp van een orale suspensie elke 8 uur gedurende 5 dagen. De suspensie wordt geleverd in flessen van 150 mL. Hoeveel hele flessen N moeten worden geleverd zodat de kuur compleet is, met 1 tsp = 5 mL?

1 tspelke 8 uur5 dagen150 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.DosisberekeningenGemiddeld
90 kg25 mg/kg/dag4× per dagD = ? mg

Een patiënt weegt 90 kg. De voorgeschreven dosis is 25 mg/kg per dag, verdeeld over 4 gelijke giften. Hoeveel milligram D wordt er per gift gegeven?

90 kg25 mg/kg/dag4× per dag
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 0,43 mg. De ampul bevat 1000 microgram per mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

0,43 mg1000 mcg/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
1000 mL60 gtt/mL12 h? gtt/min

Dien 1000 mL toe in 12 uur met een infuussysteem van 60 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

1000 mL12 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
400 mg500 mL10 mL/h? mcg/min

Een infuus van 400 mg in 500 mL loopt op 10 mL/h. Hoeveel microgram per minuut D krijgt de patiënt?

400 mg/500 mL10 mL/h
D = mcg/min
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uursoep180 mLthee240 mLmelk240 mLInfuus100 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum2 × 100 mLurine500 mLurine250 mLurine375 mLurine150 mLwonddrain80 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL.

soep: 180 mLthee: 240 mLmelk: 240 mLInfuus: 100 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum: 2 × 100 mL
I = mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL300 mL ingelopen60 mL/h18:00t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 500 mL loopt via een pomp met 60 mL/h. Om 18:00 is er al 300 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL300 mL ingelopen60 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: houdt zich vast aan meubels; IV-therapie of zoutslot: ja; looppatroon: zwak; mentale toestand: overschat of vergeet grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geen risicolicht risicomatig risicohoog risicozeer hoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: volledig beperkt; vochtigheid: voortdurend vochtig; activiteit: stoelgebonden; mobiliteit: volledig immobiel; voeding: waarschijnlijk onvoldoende; wrijving en schuifkrachten: probleem. Gebruik de indeling 19–23 geen risico, 15–18 licht, 13–14 matig, 10–12 hoog en 9 of lager zeer hoog. Klik op het risiconiveau.

  1. 1geen risico
  2. 2licht risico
  3. 3matig risico
  4. 4hoog risico
  5. 5zeer hoog risico

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · No more than about 10–15 seconds

Waarom dit het antwoord is

Suction removes oxygen as well as secretions. Keeping passes short, oxygenating as needed and watching SpO₂ reduces hypoxia and airway trauma.

Antwoord

D · No more than about 10–15 seconds
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · 48 hours after the symptoms have stopped

Waarom dit het antwoord is

People can still shed norovirus after symptoms settle, so staff usually stay off work until 48 hours symptom-free. This helps stop outbreaks spreading on wards.

Antwoord

A · 48 hours after the symptoms have stopped
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Regular oral care to reduce bacteria in the mouth

Waarom dit het antwoord is

Oral care, including tooth brushing, reduces the bacteria that can be aspirated around the endotracheal tube. It is part of ventilator care along with head elevation and sedation review.

Antwoord

B · Regular oral care to reduce bacteria in the mouth
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · “If the wound gets red and drains pus, I will wait for my appointment next month.”

Waarom dit het antwoord is

Increasing redness, purulent drainage, fever and worsening pain are signs of surgical site infection and should be reported promptly. Waiting a month could allow the infection to spread.

Antwoord

D · “If the wound gets red and drains pus, I will wait for my appointment next month.”
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Juiste omstandigheid

Waarom dit het antwoord is

Vitale functies zijn normaal delegeerbaar, maar deze patiënt is instabiel, dus de omstandigheden zijn niet juist. Een verslechterende patiënt heeft een RN nodig die de bevindingen zelf beoordeelt en interpreteert.

Antwoord

B · Juiste omstandigheid
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Zwart (overleden of afwachtend)

Waarom dit het antwoord is

Bij START wordt een slachtoffer dat niet ademt nadat de luchtweg is hergepositioneerd zwart gelabeld. Reanimatie voor één persoon zou hulpverleners weghalen bij veel anderen die kunnen overleven. Als de ademhaling na herpositionering op gang komt, is het slachtoffer rood.

Antwoord

A · Zwart (overleden of afwachtend)
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Binnen 4,5 uur na het begin van de klachten

Waarom dit het antwoord is

Trombolyse met alteplase wordt in het algemeen binnen 4,5 uur na het begin gegeven, nadat een scan een bloeding heeft uitgesloten. Weten wanneer de patiënt voor het laatst goed werd gezien, is daarom essentieel.

Antwoord

C · Binnen 4,5 uur na het begin van de klachten
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Non-invasive ventilation

Waarom dit het antwoord is

In hypercapnic respiratory failure from COPD that persists despite treatment, non-invasive ventilation (bilevel positive pressure) supports ventilation and lowers PaCO2. Stopping oxygen would cause dangerous hypoxia.

Antwoord

B · Non-invasive ventilation
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · Platelet count and PT/INR

Waarom dit het antwoord is

Liver biopsy carries a risk of bleeding, and liver disease often lowers platelets and clotting factors. Platelets and PT/INR are checked beforehand, and abnormal results are reported so they can be corrected or the procedure postponed.Gecontroleerd met: Liver biopsy · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

A · Platelet count and PT/INR
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Rifampin speeds up warfarin metabolism

Waarom dit het antwoord is

Rifampin induces liver enzymes that break down warfarin, so warfarin's effect falls and the INR drops, increasing clot risk. The INR is monitored closely and the dose adjusted; the reverse happens when rifampin is stopped.

Antwoord

D · Rifampin speeds up warfarin metabolism
11.Farmacologie

Antwoord: B · Take it at bedtime, because it can cause dizziness and fainting

Waarom dit het antwoord is

Alpha-1 blockers dilate blood vessels and can cause marked orthostatic hypotension after the first dose. Taking it at bedtime and rising slowly reduces the risk of falls.

Antwoord

B · Take it at bedtime, because it can cause dizziness and fainting
12.Farmacologie

Antwoord: A · The INR rises, so closer INR monitoring is needed

Waarom dit het antwoord is

Metronidazole inhibits the metabolism of warfarin (mainly via CYP2C9), so warfarin levels and the INR rise. The bleeding risk increases, and the INR is checked more often during and after the course.

Antwoord

A · The INR rises, so closer INR monitoring is needed
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · No more than half the internal diameter of the tube

Waarom dit het antwoord is

A catheter no larger than half the internal diameter of the tube lets air enter around it, reducing negative pressure in the lungs, atelectasis and hypoxaemia. Catheter size is often calculated from the tube size.

Antwoord

B · No more than half the internal diameter of the tube
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · Apply firm direct pressure and call for urgent surgical help

Waarom dit het antwoord is

Haemorrhage from a stump needs immediate direct pressure, elevation if appropriate, and urgent surgical help. A tourniquet should be available as policy directs. Vital signs are monitored for shock.

Antwoord

D · Apply firm direct pressure and call for urgent surgical help
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Worse on waking and on coughing, with vomiting

Waarom dit het antwoord is

Headaches from raised ICP are often worse on waking, when coughing, sneezing or bending, and may come with vomiting or visual changes. A new headache with these features needs prompt assessment.

Antwoord

C · Worse on waking and on coughing, with vomiting
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · Aspirin

Waarom dit het antwoord is

Aspirin (salicylates) displaces thyroid hormone from binding proteins, raising free hormone levels. Paracetamol (acetaminophen) and external cooling are used instead, together with treatment for the storm itself.

Antwoord

A · Aspirin
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · The wound is colonised; antibiotics are not usually needed

Waarom dit het antwoord is

Bacteria on the surface without clinical signs of infection is colonisation. Antibiotics are guided by clinical signs such as spreading redness, pain, heat, pus or systemic illness, not by a swab alone.

Antwoord

A · The wound is colonised; antibiotics are not usually needed
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Discuss reducing the fluid rate with the team

Waarom dit het antwoord is

An output of about 1,7 mL/kg/h suggests over-resuscitation. Excess fluid ("fluid creep") worsens oedema and can cause pulmonary oedema and compartment syndromes, so the rate is reviewed and reduced under the burn protocol.

Antwoord

B · Discuss reducing the fluid rate with the team
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · Early support improves language development

Waarom dit het antwoord is

Early detection of hearing loss allows hearing aids, cochlear implants or other support in the first months, which greatly improves language outcomes.

Antwoord

C · Early support improves language development
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · A single umbilical artery

Waarom dit het antwoord is

A two-vessel cord can be associated with renal, cardiac and other anomalies. Milia, moulding and acrocyanosis are normal findings.

Antwoord

A · A single umbilical artery
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Intramusculaire injecties en rectale temperaturen zo mogelijk vermijden

Waarom dit het antwoord is

Vermijd handelingen en geneesmiddelen die bloedingen veroorzaken: intramusculaire injecties, rectale temperaturen, acetylsalicylzuur en NSAID's. Een gewrichtsbloeding wordt behandeld met factorvervanging, rust, ijs, compressie en elevatie.

Antwoord

A · Intramusculaire injecties en rectale temperaturen zo mogelijk vermijden
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · Middle ear infections, hearing, speech and teeth

Waarom dit het antwoord is

Children with cleft palate often have middle ear effusions and hearing loss because of Eustachian tube dysfunction, and may need speech therapy and orthodontic or dental care. A multidisciplinary cleft team follows them through childhood.

Antwoord

B · Middle ear infections, hearing, speech and teeth
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · "What evidence do you have that nobody likes you?"

Waarom dit het antwoord is

Cognitive restructuring helps the patient examine the evidence for and against a negative automatic thought, then develop a more balanced view. Reassurance or advice does not help the patient learn this skill.

Antwoord

D · "What evidence do you have that nobody likes you?"
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Follow policy, for example by supervising the shave or offering an electric razor

Waarom dit het antwoord is

Patients at risk still need hygiene and dignity. Policies usually allow supervised use of sharps or safer alternatives, which balance safety with respect.

Antwoord

C · Follow policy, for example by supervising the shave or offering an electric razor
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: x = 0,54 mL

Afronden: kijk naar het cijfer direct na de plaats waarop je afrondt: 5 of meer rondt naar boven af, 4 of minder laat het cijfer ongewijzigd. Rond alleen het eindantwoord af, nooit de tussenstappen. Gebruikelijke tentamenregels: volumes van 1 mL of meer op tienden, volumes onder 1 mL op honderdsten, druppelsnelheden op hele druppels en gewichten op één decimaal; volg altijd de regel die de vraag noemt.

Cijfer op de plaats van de honderdsten

0,53797 → 3

Alleen het volgende cijfer beslist

0,53797 → 7
7 is 5 of meer, dus rond 3 naar boven af.
De cijfers daarna (97) tellen niet mee: rond één keer af, nooit stap voor stap.

Rond af

x = 0,54 mL

Antwoord

x = 0,54 mL
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: N = 1

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Totaal volume

5 mL × 3 × 5 = 75 mL

Flessen

75/150 = 0,5 → N = 1

Antwoord

N = 1
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 562,5 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Totaal per dag

25·90 = 2250 mg

Per gift

D = 2250/4 = 562,5 mg

Antwoord

D = 562,5 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,43 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dezelfde eenheden

0,43 mg = 430 mcg

Volume

V = 430/1000 = 0,43 mL

Antwoord

V = 0,43 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 83 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

12·60 = 720 min

Druppelsnelheid

R = 1000·60/720 = 83,33 ≈ 83 gtt/min

Antwoord

R = 83 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 83 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 133,3 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

400000 mcg/500 mL = 800 mcg/mL

Dosis per uur

10·800 = 8000 mcg/h

Dosis per minuut

D = 8000/60 = 133,3 mcg/min

Antwoord

D = 133,3 mcg/min
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 2060 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 180 + 240 + 240 = 660 mL
Infuus: 100·12 = 1200 mL
intraveneus antibioticum: 2·100 = 200 mL
I = 2060 mL

Antwoord

I = 2060 mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 3,3 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

500 − 300 = 200 mL

Tijd

t = 200/60 = 3,333 ≈ 3,3 h

Antwoord

t = 3,3 h

Dat is ongeveer 3 h 20 min, dus de zak is rond 21:20 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: MFS = 75

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: nee → 0
loophulpmiddel: houdt zich vast aan meubels → 30
IV-therapie of zoutslot: ja → 20
looppatroon: zwak → 10
mentale toestand: overschat of vergeet grenzen → 15

Optellen

Totaal Morse = 0 + 0 + 30 + 20 + 10 + 15 = 75

Antwoord

MFS = 75
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: zeer hoog risico

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: volledig beperkt → 1
vochtigheid: voortdurend vochtig → 1
activiteit: stoelgebonden → 2
mobiliteit: volledig immobiel → 1
voeding: waarschijnlijk onvoldoende → 2
wrijving en schuifkrachten: probleem → 1

Optellen

Totaal Braden = 1 + 1 + 2 + 1 + 2 + 1 = 8

Risiconiveau

8 → zeer hoog risico

Antwoord

zeer hoog risico

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions