Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Wat beoordeelt de Malnutrition Universal Screening Tool (MUST)?

  1. AHet valrisico
  2. BHet slikvermogen
  3. CHet risico op ondervoeding
  4. DDe mate van pijn
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

An AED is about to deliver a shock. What must the rescuer do?

  1. ARemove the pads and place them again
  2. BHold the patient's hand to reassure them
  3. CMake sure no one is touching the patient
  4. DKeep doing chest compressions during the shock
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A nurse gives part of a dose of an opioid from a vial and must discard the rest. What is correct?

  1. AReturn the rest to the patient’s medication drawer
  2. BKeep the rest for the patient’s next dose
  3. CDiscard it in front of a second licensed (registered) nurse, who witnesses and documents it
  4. DDiscard it alone in the sink and document the amount wasted later in the shift
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A nurse teaches new parents how to cope with an infant’s crying. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I can call a friend or family member to help when I am tired.”
  2. B“If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”
  3. C“I will check whether he is hungry, wet or too warm.”
  4. D“If I get frustrated, I will put him safely in the crib and take a short break.”
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A nurse needs to give report on a patient to a colleague. Which information is the most important to include?

  1. AThe patient’s current condition, recent changes and pending tasks
  2. BThe patient’s favorite television programs and hobbies
  3. CPersonal opinions about the patient’s family members and their visiting habits
  4. DDetails of the nurse’s own break times that shift
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Welke patiënt moet de verpleegkundige op een nierafdeling als eerste zien?

  1. AEen patiënt van wie de arterioveneuze fistel een sterke thrill en bruit heeft
  2. BEen patiënt op peritoneale dialyse van wie het afgetapte vocht helder is
  3. CEen hemodialysepatiënt die de sessie van gisteren heeft gemist en nu spierzwakte en een onregelmatige pols heeft
  4. DEen patiënt die advies vraagt over een fosfaatarm dieet
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

In UK guidance, neutropenic sepsis is commonly defined by a temperature above 38 °C or signs of sepsis with a neutrophil count at or below:

  1. A0,5 × 109/L
  2. B5 × 109/L
  3. C150 × 109/L
  4. D15 × 109/L
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient has a full-thickness burn all the way round the forearm. Which complication must be watched for closely?

  1. AExcessive bleeding from the burn surface needing an urgent blood transfusion
  2. BDelayed hair growth on the arm
  3. CLoss of circulation to the hand as swelling builds under tight burned skin
  4. DHypoglycaemia caused by the body using glucose to heal the burn
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient has started parenteral nutrition (PN) through a central line. Which test is monitored most frequently in the first days?

  1. AHemoglobin A1c
  2. BThyroid hormones
  3. CBlood glucose
  4. DSerum lipase
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Four drug levels are reported. Which patient should the nurse assess first?

  1. ALithium 1,8 mEq/L with a new coarse tremor
  2. BPhenytoin 15 mcg/mL with no symptoms
  3. CValproate 75 mcg/mL with no symptoms
  4. DDigoxin 1,0 ng/mL with a pulse of 72/min
11.FarmacologieGemiddeld

What should the nurse teach a patient starting nitrofurantoin?

  1. ATake it on an empty stomach with an antacid
  2. BTake it with food, and the urine may turn dark yellow or brown
  3. CExpect blue urine, which shows that the drug is working well
  4. DStop it as soon as the burning settles
12.FarmacologieMoeilijk

A patient with diabetic ketoacidosis is about to start an IV insulin infusion. Serum potassium is 3,1 mmol/L (mEq/L). Why is this a concern?

  1. ALow potassium makes insulin ineffective, so a higher dose is needed
  2. BPotassium has no link with insulin, so the infusion is started as planned
  3. CInsulin raises potassium further and can cause cardiac arrest, so the infusion is given faster
  4. DInsulin moves potassium into cells, so the level can fall dangerously low
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A 34-year-old has hypertension that is hard to control and a low serum potassium without taking diuretics. Which cause should be considered?

  1. APrimary hyperaldosteronism
  2. BEssential hypertension of ageing
  3. CHypothyroidism
  4. DIron-deficiency anaemia
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A 70-year-old man has a small abdominal aortic aneurysm found on screening and is placed under surveillance. Which advice is most important?

  1. AHave the aneurysm repaired immediately, whatever its size or growth rate
  2. BAvoid all exercise and lifting for the rest of his life to protect the aorta
  3. CStop smoking, control BP and seek help at once for sudden back pain
  4. DStop all blood pressure medicines to avoid low pressure
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Which measure best prevents catheter-associated urinary tract infection?

  1. ARemove the catheter as soon as it is no longer needed
  2. BKeep the drainage bag above bladder level
  3. CDisconnect the bag regularly to empty it
  4. DChange the catheter for a new one every day
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient with SIADH needs IV fluid. Which fluid is most likely to worsen the hyponatraemia?

  1. A8,4% sodium bicarbonate
  2. B3% saline
  3. C5% glucose (dextrose, D5W)
  4. D20% human albumin
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

After laparoscopic cholecystectomy, a patient has pain in the right shoulder. What is the most likely cause?

  1. AGas used during surgery irritating the diaphragm
  2. BAn allergy to the dressing on the wound
  3. CA dislocated shoulder from patient positioning
  4. DA heart attack during the operation
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A patient has had a large terminal ileum resection for Crohn's disease. Which long-term problems should the nurse anticipate?

  1. AInsulin deficiency and high blood glucose from loss of the islets
  2. BExcess vitamin D and calcium kidney stones in the first year
  3. CIron overload and constipation
  4. DVitamin B12 deficiency and bile-acid diarrhoea
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

After a circumcision, which finding should be reported?

  1. AA yellowish film over the glans on day 2
  2. BFussiness at the first nappy change
  3. CMild swelling of the glans
  4. DActive bleeding that soaks a nappy
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Over the last hour, a labour tracing shows variable decelerations that are becoming deeper and longer, a baseline rising from 135 to 165 bpm and falling variability. How should the nurse interpret this?

  1. AA normal fetal sleep cycle; recheck in an hour
  2. BBenign head compression; continue routine monitoring
  3. CEvolving fetal hypoxia; escalate for urgent obstetric review
  4. DA sign of fetal well-being; no action is needed
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Which finding may suggest that a school-age child is being bullied?

  1. AWanting to collect trading cards and play team games with classmates
  2. BArguing with a sibling about the TV remote
  3. CNot wanting to go to school, lost belongings and frequent stomach aches
  4. DEnjoying school clubs and inviting friends home
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A child with a new forearm cast has severe pain not relieved by analgesia and screams when the nurse gently moves the fingers. What should the nurse suspect?

  1. ANormal pain after a fracture; give more time
  2. BAnxiety; distract the child with play
  3. CItching under the cast; give an antihistamine
  4. DCompartment syndrome; report it at once
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A veteran with PTSD sits with his back to the wall, scans the room constantly and jumps at every door slam. Which symptom group do these behaviours belong to?

  1. AAvoidance
  2. BDissociative amnesia for the trauma
  3. CChanges in arousal and reactivity
  4. DIntrusion symptoms
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

Vijf dagen na de start van haloperidol heeft een patiënt een temperatuur van 40 °C, stijve ledematen, verwardheid, wisselende bloeddruk en zweten. Wat moet de verpleegkundige als eerste doen?

  1. ANog een dosis haloperidol geven om hem te kalmeren
  2. BHet antipsychoticum achterhouden en dringend medische hulp halen
  3. CHem aanmoedigen te bewegen om de stijfheid te verminderen
  4. DParacetamol geven tegen de koorts en de observaties over 4 uur opnieuw controleren
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
12345678910111217:25?5:25 PM7:25 PM5:25 AM4:25 PM

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een dosis is genoteerd om 17:25 (24-uursklok). Welke vermelding is dezelfde tijd op de 12-uursklok? Klik erop.

17:25
  1. 15:25 PM
  2. 27:25 PM
  3. 35:25 AM
  4. 44:25 PM
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
22,2 mmol/L? mg/dL1 mmol/L = 18 mg/dL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een bloedglucose is 22,2 mmol/L. Bepaal met 1 mmol/L = 18 mg/dL voor glucose c in mg/dL, op het dichtstbijzijnde gehele getal.

22,2 mmol/L1 mmol/L = 18 mg/dL
c = mg/dL
27.DosisberekeningenGemiddeld
70 kg7,5 mg/kg/dag4× per dagD = ? mg

Een patiënt weegt 70 kg. De voorgeschreven dosis is 7,5 mg/kg per dag, verdeeld over 4 gelijke giften. Hoeveel milligram D wordt er per gift gegeven?

70 kg7,5 mg/kg/dag4× per dag
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 650 eenheden van een geneesmiddel dat geleverd wordt als 1000 eenheden/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

650 units1000 units/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
250 mL60 gtt/mL8 h? gtt/min

Dien 250 mL toe in 8 uur met een infuussysteem van 60 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

250 mL8 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
200 mg250 mL3 mL/h? mcg/min

Een infuus van 200 mg in 250 mL loopt op 3 mL/h. Hoeveel microgram per minuut D krijgt de patiënt?

200 mg/250 mL3 mL/h
D = mcg/min
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uurwater300 mLgelatinepudding100 mLijsschilfers240 mLInfuus75 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum2 × 100 mLurine175 mLurine450 mLurine150 mLurine500 mLwonddrain140 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. De patiënt weegt 105 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

105 kg12 hurine: 175 mLurine: 450 mLurine: 150 mLurine: 500 mLwonddrain: 140 mL
U = mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL100 mL/hstart 13:0016:30: ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 500 mL is om 13:00 gestart en loopt via een pomp met 100 mL/h. Hoeveel mL V zit er om 16:30 nog in de zak?

500 mL100 mL/h13:00 → 16:30
V = mL
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 12/min, SpO₂ 96% met extra zuurstof, bloeddruk 118/70 mmHg, hartslag 110/min, alert, temperatuur 38,8 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 12SpO₂ 96%O₂SBP 118HR 110AT 38,8 °C
NEWS2 =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
laag risicomatig risicohoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt; IV-therapie of zoutslot: nee; looppatroon: zwak; mentale toestand: kent eigen grenzen. Gebruik de afkappunten 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog en klik op het niveau van het valrisico.

  1. 1laag risico
  2. 2matig risico
  3. 3hoog risico

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Het risico op ondervoeding

Waarom dit het antwoord is

MUST combineert de body mass index, onbedoeld gewichtsverlies en het effect van acute ziekte tot een score die het risico op ondervoeding aangeeft en de voedingszorg stuurt.

Antwoord

C · Het risico op ondervoeding
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Make sure no one is touching the patient

Waarom dit het antwoord is

Before the shock the rescuer shouts a warning and checks that everyone is clear. Compressions restart straight after the shock as the AED instructs.

Antwoord

C · Make sure no one is touching the patient
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Discard it in front of a second licensed (registered) nurse, who witnesses and documents it

Waarom dit het antwoord is

Wasting controlled substances requires a witness, usually another licensed nurse, and both document the waste. This prevents and detects drug diversion.

Antwoord

C · Discard it in front of a second licensed (registered) nurse, who witnesses and documents it
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · “If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”

Waarom dit het antwoord is

Shaking an infant can cause bleeding in the brain, permanent disability or death. Parents are taught to put the baby down safely and step away if they feel overwhelmed, and to ask for help.

Antwoord

B · “If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · The patient’s current condition, recent changes and pending tasks

Waarom dit het antwoord is

Effective handover covers the current status, changes, risks and outstanding tasks, often using a structure such as SBAR. Opinions and unrelated details distract from what matters.

Antwoord

A · The patient’s current condition, recent changes and pending tasks
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Een hemodialysepatiënt die de sessie van gisteren heeft gemist en nu spierzwakte en een onregelmatige pols heeft

Waarom dit het antwoord is

Een gemiste dialysesessie laat kalium oplopen. Spierzwakte en een onregelmatige pols wijzen op hyperkaliëmie, wat fatale ritmestoornissen kan veroorzaken, dus de verpleegkundige beoordeelt direct, regelt hartbewaking en schaalt op. Een thrill en bruit en helder effluent zijn verwachte bevindingen, en dieetadvies kan wachten.

Antwoord

C · Een hemodialysepatiënt die de sessie van gisteren heeft gemist en nu spierzwakte en een onregelmatige pols heeft
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · 0,5 × 109/L

Waarom dit het antwoord is

Neutropenic sepsis is defined by a neutrophil count of 0,5 × 109/L or lower with fever or other signs of sepsis. It needs empirical antibiotics within one hour.

Antwoord

A · 0,5 × 109/L
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Loss of circulation to the hand as swelling builds under tight burned skin

Waarom dit het antwoord is

Circumferential full-thickness burns form a tight eschar that acts like a tourniquet as oedema develops. Neurovascular checks are needed, and escharotomy may be required.

Antwoord

C · Loss of circulation to the hand as swelling builds under tight burned skin
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Blood glucose

Waarom dit het antwoord is

PN contains concentrated dextrose, so hyperglycemia is common, especially at the start; glucose is checked frequently and insulin may be needed. Electrolytes, including phosphate, magnesium and potassium, are also monitored for refeeding syndrome.

Antwoord

C · Blood glucose
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · Lithium 1,8 mEq/L with a new coarse tremor

Waarom dit het antwoord is

A lithium level of 1,8 mEq/L with a coarse tremor suggests toxicity, which can progress to confusion and seizures. The digoxin, phenytoin and valproate levels are within commonly cited ranges and the patients are stable.

Antwoord

A · Lithium 1,8 mEq/L with a new coarse tremor
11.Farmacologie

Antwoord: B · Take it with food, and the urine may turn dark yellow or brown

Waarom dit het antwoord is

Nitrofurantoin is taken with food to reduce nausea and can harmlessly darken the urine. The full course is completed, and cough, breathlessness or numbness should be reported.

Antwoord

B · Take it with food, and the urine may turn dark yellow or brown
12.Farmacologie

Antwoord: D · Insulin moves potassium into cells, so the level can fall dangerously low

Waarom dit het antwoord is

Insulin drives potassium into cells, so a low starting level can become life-threatening hypokalaemia with arrhythmias. Potassium is replaced and monitored closely; the 2024 international consensus (ADA and others) delays insulin until potassium is above 3,5 mmol/L, while UK JBDS guidance adds potassium to the fluids and asks for senior review.

Antwoord

D · Insulin moves potassium into cells, so the level can fall dangerously low
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Primary hyperaldosteronism

Waarom dit het antwoord is

Excess aldosterone (for example from an adrenal adenoma, Conn's syndrome) causes sodium retention, hypertension and potassium loss. Young age, resistant hypertension and unexplained hypokalaemia suggest a secondary cause and need investigation.

Antwoord

A · Primary hyperaldosteronism
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Stop smoking, control BP and seek help at once for sudden back pain

Waarom dit het antwoord is

Small aneurysms are usually monitored with regular ultrasound, with repair considered when they reach a threshold size or grow fast. Stopping smoking slows growth, and BP and cardiovascular risk are managed. Sudden abdominal or back pain may mean rupture and needs emergency care.

Antwoord

C · Stop smoking, control BP and seek help at once for sudden back pain
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · Remove the catheter as soon as it is no longer needed

Waarom dit het antwoord is

The risk of CAUTI rises with each day a catheter is in place. Avoiding unnecessary catheters and removing them early are the most effective measures. A closed system and keeping the bag below bladder level also help.

Antwoord

A · Remove the catheter as soon as it is no longer needed
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · 5% glucose (dextrose, D5W)

Waarom dit het antwoord is

5% glucose (5% dextrose, D5W) provides free water once the glucose is metabolised. In SIADH, this water is kept, so sodium falls further. Hypotonic fluids are avoided. Hypertonic saline is used for severe symptomatic hyponatraemia.

Antwoord

C · 5% glucose (dextrose, D5W)
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · Gas used during surgery irritating the diaphragm

Waarom dit het antwoord is

Carbon dioxide used to inflate the abdomen irritates the diaphragm, causing referred shoulder-tip pain. It usually settles within a few days; walking and simple analgesia help.

Antwoord

A · Gas used during surgery irritating the diaphragm
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Vitamin B12 deficiency and bile-acid diarrhoea

Waarom dit het antwoord is

The terminal ileum absorbs vitamin B12 and bile acids. After resection, B12 replacement may be needed, and unabsorbed bile acids reaching the colon cause diarrhoea.

Antwoord

D · Vitamin B12 deficiency and bile-acid diarrhoea
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Active bleeding that soaks a nappy

Waarom dit het antwoord is

A yellow film is normal granulation tissue, and mild swelling and fussiness are common. Persistent bleeding, signs of infection or failure to pass urine should be reported.

Antwoord

D · Active bleeding that soaks a nappy
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · Evolving fetal hypoxia; escalate for urgent obstetric review

Waarom dit het antwoord is

Deepening decelerations with a rising baseline and falling variability show that the fetus is losing its ability to compensate. Intrauterine resuscitation (position change, stopping any oxytocin, treating hypotension) starts and the obstetrician is called urgently, because expedited birth may be needed.

Antwoord

C · Evolving fetal hypoxia; escalate for urgent obstetric review
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Not wanting to go to school, lost belongings and frequent stomach aches

Waarom dit het antwoord is

Children being bullied may refuse school, have unexplained injuries or lost items, complain of headaches or stomach aches, sleep poorly or seem withdrawn. Nurses should ask sensitively and involve parents and school.

Antwoord

C · Not wanting to go to school, lost belongings and frequent stomach aches
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Compartment syndrome; report it at once

Waarom dit het antwoord is

Rising pressure within a muscle compartment cuts off blood supply. Severe pain unrelieved by analgesia and pain on passive movement are early signs; pulselessness is late. The prescriber is told immediately, the limb is not elevated above heart level and the cast may need splitting.

Antwoord

D · Compartment syndrome; report it at once
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Changes in arousal and reactivity

Waarom dit het antwoord is

Hypervigilance and an exaggerated startle response belong to the arousal and reactivity group, along with irritability, poor concentration and sleep problems.

Antwoord

C · Changes in arousal and reactivity
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Het antipsychoticum achterhouden en dringend medische hulp halen

Waarom dit het antwoord is

Deze bevindingen wijzen op het maligne neurolepticasyndroom. Stop het antipsychoticum, roep dringend medische beoordeling in, start koeling en ondersteunende zorg en bewaak de vitale functies, nierfunctie en CK.

Antwoord

B · Het antipsychoticum achterhouden en dringend medische hulp halen
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: 5:25 PM

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Reken het uur om

17 − 12 = 5 → PM

Antwoord

5:25 PM

Antwoord

5:25 PM
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: c = 400 mg/dL

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Omrekenen

c = 22,2·18 = 399,6 ≈ 400 mg/dL

Antwoord

c = 400 mg/dL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 131,3 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Totaal per dag

7,5·70 = 525 mg

Per gift

D = 525/4 = 131,3 mg

Antwoord

D = 131,3 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,65 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Volume

V = 650/1000 = 0,65 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 1 mL is elke kleine streep 0,01 mL.

Antwoord

V = 0,65 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 31 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

8·60 = 480 min

Druppelsnelheid

R = 250·60/480 = 31,25 ≈ 31 gtt/min

Antwoord

R = 31 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 31 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 40 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

200000 mcg/250 mL = 800 mcg/mL

Dosis per uur

3·800 = 2400 mcg/h

Dosis per minuut

D = 2400/60 = 40 mcg/min

Antwoord

D = 40 mcg/min
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 1,01 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

175 + 450 + 150 + 500 = 1275 mL

Per kilogram per uur

U = 1275/(105·12) = 1,012 ≈ 1,01 mL/kg/h

Antwoord

U = 1,01 mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: V = 150 mL

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Verstreken tijd

13:00 → 16:30 = 3,5 h

Toegediend volume

100·3,5 = 350 mL

Resterend volume

V = 500 − 350 = 150 mL

Antwoord

V = 150 mL
33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 4

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 12/min → 0
SpO₂ 96% → 0
met zuurstof → 2
SBP 118 mmHg → 0
HR 110/min → 1
alert (A) → 0
T 38,8 °C → 1

Optellen

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 1 + 0 + 1 = 4

Antwoord

NEWS2 = 4
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag risico

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: nee → 0
loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt → 0
IV-therapie of zoutslot: nee → 0
looppatroon: zwak → 10
mentale toestand: kent eigen grenzen → 0

Optellen

Totaal Morse = 0 + 0 + 0 + 0 + 10 + 0 = 10

Risiconiveau

10 → laag risico

Antwoord

laag risico

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions