Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Waarin verschilt een verpleegkundige diagnose van een medische diagnose?

  1. AZe beschrijft de reactie van de patiënt op een gezondheidsprobleem
  2. BZe wordt door de arts gesteld en door de verpleegkundige overgenomen
  3. CZe wordt alleen na een operatie gebruikt
  4. DZe noemt de ziekte of pathologie die de klachten van de patiënt veroorzaakt
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Een jonge patiënt met diabetes type 1 heeft een diepe, snelle ademhaling, een fruitige adem, braakt en heeft tekenen van uitdroging. Waaraan moet je denken?

  1. AHypoglykemie
  2. BHyperventilatie door angst
  3. CDiabetische ketoacidose
  4. DEen gewone virale maaginfectie
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A patient with difficulty swallowing is prescribed an extended-release tablet. What should the nurse do?

  1. ADissolve the tablet in a glass of hot water
  2. BCrush the tablet finely and mix it into a spoonful of applesauce or yogurt
  3. CCut the tablet in half so it is easier to swallow
  4. DAsk the prescriber or pharmacist for another form and not crush the tablet
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Een verpleegkundige ziet dat een collega van de ene patiënt naar de volgende gaat zonder handhygiëne. Wat is de beste handelwijze?

  1. AHet een maand later anoniem melden bij de leidinggevende
  2. BAfwachten of de collega het de volgende keer weer doet
  3. CNiets zeggen, om conflict in het team te vermijden
  4. DDe collega direct beleefd aanspreken
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Before giving a scheduled dose of metoprolol, which assessment is most important?

  1. ABowel sounds and urine color
  2. BBlood glucose and weight
  3. CTemperature and the latest pain score
  4. DApical pulse and blood pressure
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient with raised intracranial pressure is being nursed on the ward. Which position is best?

  1. AHead down with the legs raised above the heart
  2. BSitting forward with the chin on the chest
  3. CFlat on the back with the head turned well over to one side
  4. DHead of the bed at about 30 degrees with the neck straight
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Een patiënt die digoxine gebruikt, is misselijk, heeft een pols van 48/min en klaagt dat alles geel lijkt. Waaraan moet je denken?

  1. AHypoglykemie
  2. BHyperthyreoïdie
  3. CDigoxine-intoxicatie
  4. DEen normale bijwerking waarvoor geen actie nodig is
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Why can sepsis be missed in older adults?

  1. ABlood tests are not useful in older people
  2. BThey may have no fever and present with confusion, falls or reduced mobility
  3. COlder adults always have a very high fever
  4. DOlder adults cannot develop sepsis because their immune system is weaker
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient takes high-dose biotin supplements for hair and nails. Why should the nurse report this before blood tests?

  1. ABiotin makes the blood clot in the tube before testing
  2. BBiotin causes a true rise in blood glucose in all patients
  3. CBiotin lowers the hemoglobin by destroying the red cells
  4. DBiotin can distort some immunoassays, such as troponin or TSH
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient with sepsis has the following new results. Which set best shows organ dysfunction?

  1. AHemoglobin 12,5 g/dL, sodium 138 mEq/L, glucose 105 mg/dL
  2. BPlatelets 70 × 10³/µL, creatinine doubled, bilirubin raised
  3. CCalcium 9,4 mg/dL, phosphate 3,5 mg/dL, magnesium 1,9 mEq/L
  4. DWBC 11,5 × 10³/µL, potassium 4,2 mEq/L, albumin 3,8 g/dL
11.FarmacologieGemiddeld

When does oseltamivir give the most benefit in influenza?

  1. AOnly after a bacterial pneumonia has developed
  2. BOnly after symptoms have lasted at least one week
  3. CAt any time, as the timing makes no difference
  4. DWhen started within 48 hours of the first symptoms
12.FarmacologieMoeilijk

A patient with heart failure starts taking naproxen regularly for back pain. Why is this a concern?

  1. ANSAIDs lower potassium, which makes digoxin and diuretics fail
  2. BNSAIDs block the absorption of furosemide completely
  3. CNSAIDs cause salt and water retention and can worsen heart failure
  4. DNSAIDs increase heart contractility too much
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Een patiënt heeft al meer dan 48 uur atriumfibrilleren en staat gepland voor electieve cardioversie. Waarom is vooraf antistolling nodig?

  1. AAntistollingsmiddelen verlagen de elektrische energie die voor de schok nodig is
  2. BAntistollingsmiddelen maken de schok minder pijnlijk
  3. CStolsels in het atrium kunnen loskomen wanneer het sinusritme terugkeert
  4. DAntistollingsmiddelen zetten AF om naar sinusritme
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A nurse finds a patient collapsed in bed and unresponsive. What should the nurse do first?

  1. AGive two rescue breaths, then check the blood glucose before calling anyone
  2. BLeave the patient to fetch a defibrillator before calling anyone
  3. CShout for help, open the airway and check breathing for up to 10 seconds
  4. DTake a full set of observations, including temperature and blood glucose
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Why is levodopa combined with carbidopa (or benserazide)?

  1. ATo prevent tolerance from developing to levodopa over time
  2. BTo add a separate effect that reduces the resting tremor directly
  3. CTo make levodopa cross into the brain more slowly and evenly
  4. DTo stop levodopa being converted to dopamine outside the brain
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Near the end of a haemodialysis session, a patient has painful leg cramps and a falling blood pressure. What is the most likely cause?

  1. AThe dialysate is too cold
  2. BNot enough fluid is being removed
  3. CFluid is being removed too quickly
  4. DAn allergic reaction to the needles
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which advice helps a person with diabetes prevent foot ulcers?

  1. ASoak the feet in very hot water every evening
  2. BCheck the feet every day and never walk barefoot
  3. CWear tight shoes to support the ankles
  4. DCut corns off at home with a sharp blade
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Een patiënt met darmobstructie krijgt constante hevige pijn (niet langer koliekachtig), koorts, een hartfrequentie van 120/min en een stijve, drukpijnlijke buik. Wat wijst dit aan?

  1. ADe obstructie lost op doordat de darm weer gaat bewegen
  2. BNormaal verloop dat alleen regelmatige eenvoudige pijnstilling nodig heeft
  3. CObstipatie die met een stimulerend laxeermiddel moet worden behandeld
  4. DStrangulatie of perforatie die dringende chirurgische beoordeling vraagt
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

A woman who is not breastfeeding has painful engorged breasts on day 3. Which advice is best?

  1. AApply warm showers to the breasts several times a day
  2. BWear a supportive bra and use cold packs
  3. CMassage the breasts to stimulate milk flow
  4. DExpress milk often to relieve fullness
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A woman with a history of postnatal depression is pregnant again. What is the most appropriate plan?

  1. ATell her that breastfeeding will prevent it
  2. BWait to see whether depression returns after birth
  3. CAdvise her that it will not happen again
  4. DPlan early support and monitoring before and after birth
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Why should a child with rubella avoid contact with pregnant women?

  1. ARubella in early pregnancy can cause serious birth defects
  2. BRubella causes pregnant women to go into labour early
  3. CThe child may catch a pregnancy-related infection
  4. DPregnant women always develop severe pneumonia if they catch rubella
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A formula-fed infant is diagnosed with cow's milk protein allergy. Which formula is usually advised?

  1. AA lactose-free cow's milk formula
  2. BA goat's milk formula
  3. CAn extensively hydrolysed formula
  4. DA rice milk drink fortified with calcium
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

What is the Abnormal Involuntary Movement Scale (AIMS) used for?

  1. ATo rate the severity of depression
  2. BTo measure the severity of alcohol withdrawal
  3. CTo assess the risk of a patient becoming violent
  4. DTo screen for and monitor tardive dyskinesia
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A patient taking venlafaxine has started a second serotonergic medicine. She is restless, sweating, has a fast pulse and twitching muscles. What should the nurse do first?

  1. AGive paracetamol (acetaminophen) and check her again tomorrow
  2. BHold the serotonergic medicines and inform the prescriber urgently
  3. CEncourage her to walk or exercise in the garden to relieve the restlessness and muscle twitching
  4. DGive the next dose of venlafaxine as planned
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
143,0804 kg? kgafronden op 0,1 kg

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een gewichtsomrekening geeft 143,0804 kg. De regel in deze oefening is dat gewichten worden afgerond op tienden van een kilogram. Welke waarde x noteer je?

143,0804 kg
x = kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
6 fl oz? mL1½ tbsp? mL2½ tsp? mL½ kopje? mLΣ = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Tijdens een dienst neemt een patiënt 6 fl oz van sap, 1½ tbsp van vloeibare aanvulling, 2½ tsp van hoestdrank, ½ kopje van thee in. Bepaal met de gegeven equivalenten de totale orale inname V in mL.

1 fl oz = 30 mL1 tbsp = 15 mL1 tsp = 5 mL1 kopje = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
45 kg20 mg/kgD = ? mg

Een patiënt weegt 45 kg en krijgt 20 mg/kg als eenmalige dosis voorgeschreven. Bereken de dosis D in mg.

45 kg20 mg/kg
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 4250 eenheden van een geneesmiddel dat geleverd wordt als 5000 eenheden/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

4250 units5000 units/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
60 gtt/mL80 mL/h? gtt/min

Een infuus is voorgeschreven op 80 mL/h, maar er is geen pomp beschikbaar. Het loopt op zwaartekracht via een infuussysteem van 60 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut.

80 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
510 mLover? mL/h4 h over

Er is 1000 mL voorgeschreven in 10 uur. Na 6 uur zie je dat er nog 510 mL in de zak zit, en het infuus moet nog steeds op tijd klaar zijn. Met welk percentage Δ moet de oorspronkelijke pompsnelheid worden verhoogd?

1000 mL / 10 hna 6 h: 510 mL
Δ = %
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uursap150 mLwater120 mLgelatinepudding100 mLijsschilfers240 mLInfuus75 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum1 × 100 mLurine450 mLurine475 mLurine350 mLurine450 mLwonddrain140 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de vochtbalans B = intake − output in mL (een negatief antwoord betekent een netto verlies). Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

sap: 150 mLwater: 120 mLgelatinepudding: 100 mLijsschilfers: 240 mLInfuus: 75 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum: 1 × 100 mLurine: 450 mLurine: 475 mLurine: 350 mLurine: 450 mLwonddrain: 140 mL
B = mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL150 mL ingelopen75 mL/h19:30t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 500 mL loopt via een pomp met 75 mL/h. Om 19:30 is er al 150 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL150 mL ingelopen75 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: ja; loophulpmiddel: houdt zich vast aan meubels; IV-therapie of zoutslot: ja; looppatroon: zwak; mentale toestand: kent eigen grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 16/min, SpO₂ 94% met extra zuurstof, bloeddruk 150/90 mmHg, hartslag 140/min, alert, temperatuur 36,8 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 16SpO₂ 94%O₂SBP 150HR 140AT 36,8 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Ze beschrijft de reactie van de patiënt op een gezondheidsprobleem

Waarom dit het antwoord is

Een medische diagnose noemt de ziekte, zoals longontsteking. Een verpleegkundige diagnose beschrijft de behoeften of reacties van de patiënt, zoals verstoorde gaswisseling of valrisico, waar de verpleegkundige zorg zich op richt.

Antwoord

A · Ze beschrijft de reactie van de patiënt op een gezondheidsprobleem
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Diabetische ketoacidose

Waarom dit het antwoord is

Zonder genoeg insuline ontstaan bij de vetafbraak ketonen, wat metabole acidose veroorzaakt. Diepe ademhaling (Kussmaul), een ketonadem, een hoge glucose en uitdroging zijn typisch. Het is een spoedgeval.

Antwoord

C · Diabetische ketoacidose
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Ask the prescriber or pharmacist for another form and not crush the tablet

Waarom dit het antwoord is

Crushing or splitting an extended-release product can release the whole dose at once and cause toxicity. The nurse asks for a suitable alternative, such as a liquid or immediate-release form.

Antwoord

D · Ask the prescriber or pharmacist for another form and not crush the tablet
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · De collega direct beleefd aanspreken

Waarom dit het antwoord is

Directe, respectvolle herinneringen voorkomen schade bij de volgende patiënt. De meeste ziekenhuizen moedigen alle medewerkers aan zich uit te spreken over handhygiëne, en dit hoort bij een veiligheidscultuur.

Antwoord

D · De collega direct beleefd aanspreken
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Apical pulse and blood pressure

Waarom dit het antwoord is

Metoprolol can cause bradycardia and hypotension, so the nurse checks the apical pulse and blood pressure first. The dose is held and reported according to the prescribed parameters.

Antwoord

D · Apical pulse and blood pressure
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Head of the bed at about 30 degrees with the neck straight

Waarom dit het antwoord is

Raising the head to about 30 degrees and keeping the neck in line helps venous drainage and lowers intracranial pressure. Head-down positions and neck bending or turning can raise it.

Antwoord

D · Head of the bed at about 30 degrees with the neck straight
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Digoxine-intoxicatie

Waarom dit het antwoord is

Digoxine-intoxicatie veroorzaakt misselijkheid, braken, bradycardie, ritmestoornissen en visuele stoornissen. Een laag kalium verhoogt het risico. Houd de dosis in en meld het.

Antwoord

C · Digoxine-intoxicatie
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · They may have no fever and present with confusion, falls or reduced mobility

Waarom dit het antwoord is

Older people may have a normal or low temperature and present with delirium, falls or general decline. Early warning scores and a high index of suspicion are important.

Antwoord

B · They may have no fever and present with confusion, falls or reduced mobility
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Biotin can distort some immunoassays, such as troponin or TSH

Waarom dit het antwoord is

Many immunoassays use biotin-streptavidin binding, and high blood biotin levels can give falsely high or low results, for example a falsely low troponin or abnormal thyroid tests. The laboratory and prescriber should know about biotin use.Gecontroleerd met: Troponin Test · MedlinePlus (NIH) (2023); Biotin Interference with Troponin Lab Tests - Assays Subject to Biotin Interference · U.S. FDA (2022)

Antwoord

D · Biotin can distort some immunoassays, such as troponin or TSH
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Platelets 70 × 10³/µL, creatinine doubled, bilirubin raised

Waarom dit het antwoord is

In sepsis, falling platelets (coagulation), a rising creatinine (kidney) and a raised bilirubin (liver) show organ dysfunction, which indicates severe disease. The other sets are normal or near normal.Gecontroleerd met: Bacterial Sepsis · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023); Laboratory Evaluation of Sepsis · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Antwoord

B · Platelets 70 × 10³/µL, creatinine doubled, bilirubin raised
11.Farmacologie

Antwoord: D · When started within 48 hours of the first symptoms

Waarom dit het antwoord is

Neuraminidase inhibitors work best early, while the virus is multiplying. Started within 48 hours, they shorten illness; in high-risk or hospitalised patients they may still be given later.

Antwoord

D · When started within 48 hours of the first symptoms
12.Farmacologie

Antwoord: C · NSAIDs cause salt and water retention and can worsen heart failure

Waarom dit het antwoord is

NSAIDs inhibit renal prostaglandins, causing sodium and water retention and reducing the effect of diuretics. They can trigger decompensation of heart failure and are usually avoided.

Antwoord

C · NSAIDs cause salt and water retention and can worsen heart failure
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Stolsels in het atrium kunnen loskomen wanneer het sinusritme terugkeert

Waarom dit het antwoord is

Na 48 uur AF kan er een trombus in het atrium aanwezig zijn. Herstel van een georganiseerde contractie kan die losmaken en een beroerte veroorzaken. Patiënten krijgen meestal minstens drie weken antistolling vooraf (of een transoesofageale echo sluit een stolsel uit) en minstens vier weken erna.

Antwoord

C · Stolsels in het atrium kunnen loskomen wanneer het sinusritme terugkeert
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Shout for help, open the airway and check breathing for up to 10 seconds

Waarom dit het antwoord is

In hospital, the nurse shouts for help, opens the airway and looks for normal breathing (and a pulse if trained) for up to 10 seconds. If the patient is not breathing normally, the arrest team is called and CPR started, with a defibrillator brought as soon as possible.

Antwoord

C · Shout for help, open the airway and check breathing for up to 10 seconds
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · To stop levodopa being converted to dopamine outside the brain

Waarom dit het antwoord is

Carbidopa blocks the enzyme that converts levodopa to dopamine in the periphery. More levodopa reaches the brain, so a lower dose works, and side effects such as nausea and low blood pressure are reduced.

Antwoord

D · To stop levodopa being converted to dopamine outside the brain
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Fluid is being removed too quickly

Waarom dit het antwoord is

Muscle cramps and hypotension during dialysis are often due to rapid or excessive fluid removal. Staff may reduce the ultrafiltration rate and give saline per protocol. The dry weight may need to be reviewed.

Antwoord

C · Fluid is being removed too quickly
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Check the feet every day and never walk barefoot

Waarom dit het antwoord is

Peripheral neuropathy and poor circulation mean injuries can go unnoticed. Daily inspection, well-fitting footwear, checking water temperature and regular podiatry help prevent ulcers.

Antwoord

B · Check the feet every day and never walk barefoot
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Strangulatie of perforatie die dringende chirurgische beoordeling vraagt

Waarom dit het antwoord is

Een verandering van koliekachtige naar constante pijn, met koorts, tachycardie, peritoneale prikkeling of verhoogd lactaat, wijst op ischemie (strangulatie) of perforatie. Dit is een chirurgisch spoedgeval. Laxeermiddelen zijn gecontra-indiceerd bij mechanische obstructie.

Antwoord

D · Strangulatie of perforatie die dringende chirurgische beoordeling vraagt
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Wear a supportive bra and use cold packs

Waarom dit het antwoord is

In non-breastfeeding women, stimulation increases milk production. A firm supportive bra, cold packs and mild analgesics help until the engorgement settles in a few days.

Antwoord

B · Wear a supportive bra and use cold packs
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Plan early support and monitoring before and after birth

Waarom dit het antwoord is

A past episode increases the risk of recurrence. Early identification, a care plan with mental health services, support and monitoring during pregnancy and after birth are recommended.

Antwoord

D · Plan early support and monitoring before and after birth
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Rubella in early pregnancy can cause serious birth defects

Waarom dit het antwoord is

Congenital rubella syndrome can cause deafness, eye defects such as cataracts, heart defects and developmental problems, especially when infection occurs early in pregnancy. MMR vaccination protects against this.

Antwoord

A · Rubella in early pregnancy can cause serious birth defects
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · An extensively hydrolysed formula

Waarom dit het antwoord is

Extensively hydrolysed formulas contain milk proteins broken into small pieces that rarely trigger allergy; amino acid formulas are used for severe cases. Lactose-free formula still contains cow's milk protein, goat's milk proteins cross-react, and rice milk is unsuitable for infants.

Antwoord

C · An extensively hydrolysed formula
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · To screen for and monitor tardive dyskinesia

Waarom dit het antwoord is

The AIMS is a structured examination of involuntary movements of the face, limbs and trunk. It is done at baseline and regularly during long-term antipsychotic treatment so tardive dyskinesia is detected early.

Antwoord

D · To screen for and monitor tardive dyskinesia
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Hold the serotonergic medicines and inform the prescriber urgently

Waarom dit het antwoord is

These signs suggest serotonin syndrome. The first steps are to stop the serotonergic drugs and get urgent medical review; supportive care and monitoring follow, and severe cases need intensive care.

Antwoord

B · Hold the serotonergic medicines and inform the prescriber urgently
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: x = 143,1 kg

Afronden: kijk naar het cijfer direct na de plaats waarop je afrondt: 5 of meer rondt naar boven af, 4 of minder laat het cijfer ongewijzigd. Rond alleen het eindantwoord af, nooit de tussenstappen. Gebruikelijke tentamenregels: volumes van 1 mL of meer op tienden, volumes onder 1 mL op honderdsten, druppelsnelheden op hele druppels en gewichten op één decimaal; volg altijd de regel die de vraag noemt.

Cijfer op de plaats van de tienden

143.0804 → 0

Alleen het volgende cijfer beslist

143,0804 → 8
8 is 5 of meer, dus rond 0 naar boven af.
De cijfers daarna (04) tellen niet mee: rond één keer af, nooit stap voor stap.

Rond af

x = 143,1 kg

Antwoord

x = 143,1 kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 335 mL

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Elk item in mL

6 fl oz = 6·30 = 180 mL
1½ tbsp = 1,5·15 = 22,5 mL
2½ tsp = 2,5·5 = 12,5 mL
½ kopje = 0,5·240 = 120 mL

Optellen

V = 180 + 22,5 + 12,5 + 120 = 335 mL

Antwoord

V = 335 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 900 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Dosis

20·45 = 900 mg

Antwoord

D = 900 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,85 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Volume

V = 4250/5000 = 0,85 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 1 mL is elke kleine streep 0,01 mL.

Antwoord

V = 0,85 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 80 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Milliliter per minuut

80/60 = 1,333 mL/min

Druppelsnelheid

R = 1,333·60 = 80 gtt/min

Antwoord

R = 80 gtt/min

Met een microdruppelsysteem (60 gtt/mL) is gtt/min gelijk aan mL/h.

30.Infuussnelheden

Antwoord: Δ = 27,5 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Oorspronkelijke snelheid

1000/10 = 100 mL/h

Nieuwe snelheid

R = 510/4 = 127,5 mL/h

Procentuele verandering

Δ = (127,5 − 100)/100·100% = 27,5%

Antwoord

Δ = 27,5%

Dit is een verhoging van meer dan 25%: in de meeste ziekenhuizen moet je dan contact opnemen met de voorschrijver in plaats van in te halen, en de patiënt beoordelen op vochtoverbelasting.

31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: B = −375 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale intake

oraal: 150 + 120 + 100 = 370 mL
ijsschilfers: 240/2 = 120 mL
Infuus: 75·12 = 900 mL
intraveneus antibioticum: 1·100 = 100 mL
totale intake = 1490 mL

Totale output

450 + 475 + 350 + 450 + 140 = 1865 mL

Balans

B = 1490 − 1865 = −375 mL

Antwoord

B = −375 mL

Negatief: de patiënt verloor meer vocht dan er binnenkwam.

32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 4,7 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

500 − 150 = 350 mL

Tijd

t = 350/75 = 4,667 ≈ 4,7 h

Antwoord

t = 4,7 h

Dat is ongeveer 4 h 40 min, dus de zak is rond 00:10 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: MFS = 75

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: ja → 15
loophulpmiddel: houdt zich vast aan meubels → 30
IV-therapie of zoutslot: ja → 20
looppatroon: zwak → 10
mentale toestand: kent eigen grenzen → 0

Optellen

Totaal Morse = 0 + 15 + 30 + 20 + 10 + 0 = 75

Antwoord

MFS = 75
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: middel

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 16/min → 0
SpO₂ 94% → 1
met zuurstof → 2
SBP 150 mmHg → 0
HR 140/min → 3
alert (A) → 0
T 36,8 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 1 + 2 + 0 + 3 + 0 + 0 = 6
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

middel

Antwoord

middel

Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende klinische reactie.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions