Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Which of these is recorded as fluid intake on a fluid balance chart?

  1. AUrine output from a catheter
  2. BWound drainage
  3. CVomit
  4. DIntravenous fluids
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

An older patient's leg wound has become more painful and has a new unpleasant smell, but there is no fever. What does this suggest?

  1. ANormal healing, because there is no fever and the wound is still closed
  2. BAn allergy to the dressing that needs no action
  3. CA possible wound infection that needs assessment and reporting
  4. DThe wound has dried out and needs to be left open
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A peripheral IV site is red, warm and tender along the vein. What should the nurse do?

  1. AApply a warm pack and keep using the same site
  2. BRemove the catheter and insert a new one at another site if still needed
  3. CFlush the catheter harder to clear the vein and keep using the same site
  4. DIncrease the infusion rate to finish the bag sooner
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A patient on chemotherapy develops shingles over several areas on both sides of the body. Which precautions are needed?

  1. AStandard precautions only, with the lesions covered
  2. BDroplet precautions until the pain settles
  3. CContact precautions only, with gloves for dressing changes
  4. DAirborne and contact precautions until all lesions are crusted
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Which patient should the RN see first after receiving a report from the night nurse?

  1. ADay 4 after bowel surgery, waiting for discharge teaching
  2. BDay 1 after bowel surgery, new chest pain and heart rate 110/min
  3. CDay 3 after bowel surgery, wants a shower and hair wash before breakfast
  4. DDay 2 after bowel surgery, asking to start a soft diet
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient is admitted with suspected meningococcal meningitis. Which precautions are needed until treatment has been given for long enough?

  1. AStandard precautions only
  2. BContact precautions only
  3. CAirborne precautions
  4. DDroplet precautions
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

A patient is having a 12-lead ECG. Where are the chest electrodes placed?

  1. AIn standard numbered positions across the front and left of the chest
  2. BIn a straight line down the centre of the sternum from top to bottom
  3. CAnywhere on the chest where the skin is clear
  4. DOn both shoulders and both hips only
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Which sign is often a late finding in hypovolaemic shock in a young, previously fit adult?

  1. ACool peripheries
  2. BA rise in heart rate
  3. CA fall in blood pressure
  4. DA slightly raised respiratory rate
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient on hemodialysis has an arteriovenous (AV) fistula in the left arm. Where should the nurse draw routine blood samples?

  1. AFrom the left hand
  2. BFrom the left wrist
  3. CFrom the fistula
  4. DFrom the right arm
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Een patiënt die een thiazidediureticum gebruikt heeft een natrium van 129 mEq/L, een kalium van 3,2 mEq/L en voelt zich zwak. Welke verklaring past het best?

  1. ADe patiënt heeft primair hyperaldosteronisme met hoog natrium
  2. BHet diureticum veroorzaakt verlies van natrium en kalium
  3. CDe uitslagen zijn typisch voor nierfalen
  4. DDe patiënt is alleen overvuld door infuusvloeistof
11.FarmacologieGemiddeld

A patient with suspected sepsis has blood cultures ordered and a first antibiotic dose due. What should the nurse do?

  1. AGive the antibiotic first, then take blood cultures the next day
  2. BWait for the culture results before giving any antibiotic
  3. CGive the antibiotic only if the temperature is above 40 °C (104 °F)
  4. DTake the blood cultures first, then give the antibiotic at once
12.FarmacologieMoeilijk

Why may omeprazole be avoided in a patient taking clopidogrel?

  1. AIt increases clopidogrel absorption from the gut and causes bleeding
  2. BIt inhibits CYP2C19, so less clopidogrel is converted to its active form
  3. CIt binds clopidogrel in the stomach and makes it insoluble
  4. DIt speeds up kidney excretion of clopidogrel
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A patient arrives with suspected cardiac chest pain. How soon should a 12-lead ECG be recorded?

  1. AWithin about 10 minutes of arrival
  2. BWithin 2 hours of arrival
  3. COnly after the troponin result is available
  4. DThe following morning
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Four surgical patients need VTE prevention. For which patient is mechanical prophylaxis alone most appropriate?

  1. AA patient after an uncomplicated knee replacement
  2. BA patient who had a brain haemorrhage two days ago
  3. CAn obese patient after hip surgery
  4. DA patient with cancer having bowel surgery
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

A patient has radioactive iodine treatment for hyperthyroidism. Which advice is correct?

  1. AStay in strict isolation in hospital for several months
  2. BLimit close contact with children and pregnant women for a time
  3. CThere are no precautions, because the dose is tiny
  4. DStart breastfeeding again the next day
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient who had pituitary surgery has fatigue and feels cold. TSH is low, and free T4 is low. What is the most likely cause?

  1. AHyperthyroidism from Graves' disease
  2. BSecondary hypothyroidism
  3. CPrimary hypothyroidism from thyroid failure
  4. DOver-replacement with levothyroxine
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

How should a patient use an incentive spirometer after surgery?

  1. ABreathe quickly in and out ten times in a row
  2. BBlow out as hard and as fast as possible
  3. CBreathe in slowly and deeply, then hold briefly
  4. DUse it once a day, just before going to sleep at night
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Een patiënt bij wie twee maanden geleden een coronaire stent is geplaatst en die aspirine en clopidogrel gebruikt, meldt zich met melena en is nu stabiel. Wat is de meest geschikte aanpak ten aanzien van de plaatjesaggregatieremmers?

  1. ADe bloeding melden; het team beslist met inbreng van cardiologie, waarbij bloeding tegen stenttrombose wordt afgewogen
  2. BBeide middelen definitief stoppen, omdat elke bloeding betekent dat ze niet meer veilig zijn
  3. CBeide middelen ongewijzigd voortzetten en de bloeding niet aan het team melden
  4. DBeide doses verdubbelen, omdat een bloeding betekent dat de stent een groter risico op stolling loopt
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Obesity before pregnancy (BMI 40) most increases the risk of which pregnancy complication?

  1. AHyperemesis gravidarum
  2. BLow birth weight from overnutrition
  3. CGestational diabetes
  4. DPlacenta praevia only
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A woman at 40 weeks calls the unit. Her contractions are every 10 to 20 minutes and irregular, her membranes are intact and the baby is moving well. What is the best advice?

  1. ALie flat on her back and count the contractions for 4 hours
  2. BCome in immediately by ambulance
  3. CTake a laxative to stimulate labour
  4. DRest at home and come in if contractions become regular
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Why do young children with sickle cell disease usually take daily penicillin?

  1. ASickle cells make the child allergic to most other antibiotics
  2. BPenicillin prevents pain crises in cold weather
  3. CPoor spleen function puts them at high risk of pneumococcal infection
  4. DPenicillin stops red cells from changing shape
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A child with Hirschsprung disease awaiting surgery develops fever, explosive diarrhoea and a very swollen abdomen. What should the nurse suspect?

  1. AEnterocolitis, an emergency
  2. BOrdinary viral gastroenteritis
  3. CThe disease has resolved itself
  4. DOveruse of laxatives at home
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

According to DSM-5, how long must signs of the disturbance last before schizophrenia can be diagnosed?

  1. AAt least 1 month, with no further time required
  2. BAt least 6 months, including at least 1 month of active symptoms
  3. CAt least 2 years, including 6 months of active symptoms
  4. DAt least 2 weeks of continuous symptoms
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënte die stabiel is op lithium vertelt de verpleegkundige dat ze dagelijks ibuprofen is gaan nemen tegen rugpijn. Wat moet de verpleegkundige doen?

  1. AZeggen dat het prima is, omdat ibuprofen zonder recept wordt verkocht en veilig is
  2. BDe voorschrijver inlichten, omdat ibuprofen lithium tot toxische spiegels kan verhogen
  3. CHaar adviseren haar lithiumdosis te verdubbelen
  4. DHaar zeggen ook een diureticum te nemen tegen de zwelling
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
33,808 gtt/min? gtt/minafronden op 1 gtt/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een berekening van de druppelsnelheid geeft 33,808 gtt/min. De regel in deze oefening is dat druppelsnelheden worden afgerond op hele druppels. Welke waarde x noteer je?

33,808 gtt/min
x = gtt/min
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
2 tbsp? mL1½ fl oz? mL¾ kopje? mLΣ = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Tijdens een dienst neemt een patiënt 2 tbsp van vloeibare aanvulling, 1½ fl oz van sap, ¾ kopje van thee in. Bepaal met de gegeven equivalenten de totale orale inname V in mL.

1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL1 kopje = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 35 kg krijgt 10 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 50 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

35 kg10 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
20k stuks250 mL? mL/h2000 stuks/h

Een infuus bevat 20000 eenheden van een geneesmiddel in 250 mL. Het voorschrift is 2000 eenheden per uur. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

20000 stuks/250 mL2000 stuks/h
R = mL/h
29.InfuussnelhedenGemiddeld
760 mLover? mL/h7 h over

Er is 1000 mL voorgeschreven in 12 uur. Na 5 uur zie je dat er nog 760 mL in de zak zit, en het infuus moet nog steeds op tijd klaar zijn. Op welke snelheid R in mL/h moet de pomp opnieuw worden ingesteld?

1000 mL / 12 hna 5 h: 760 mL
R = mL/h
30.InfuussnelhedenMoeilijk
250 mg250 mL25 mL/h? mg/h

Een zak bevat 250 mg van een geneesmiddel in 250 mL en loopt met 25 mL/h. Hoeveel milligram per uur D krijgt de patiënt?

250 mg/250 mL25 mL/h
D = mg/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uurmelk100 mLwater240 mLsoep200 mLInfuus50 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum1 × 100 mLurine400 mLurine325 mLwonddrain110 mLbraaksel100 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL.

melk: 100 mLwater: 240 mLsoep: 200 mLInfuus: 50 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum: 1 × 100 mL
I = mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL550 mL ingelopen100 mL/h14:00t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL loopt via een pomp met 100 mL/h. Om 14:00 is er al 550 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL550 mL ingelopen100 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
lichtmatigernstig

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt na hoofdletsel opent de ogen alleen op druk (een pijnprikkel), maakt geen geluid en vertoont als beste motorische reactie: helemaal geen beweging. Bepaal de GCS en classificeer het hoofdletsel daarmee. Klik op je antwoord.

  1. 1licht
  2. 2matig
  3. 3ernstig
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 16/min, SpO₂ 86% op kamerlucht, bloeddruk 102/62 mmHg, hartslag 58/min, alert, temperatuur 36,2 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 16SpO₂ 86%luchtSBP 102HR 58AT 36,2 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Intravenous fluids

Waarom dit het antwoord is

Intake includes oral fluids, enteral feeds and IV fluids, including drug infusions. Urine, vomit, drainage and stool are output.

Antwoord

D · Intravenous fluids
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · A possible wound infection that needs assessment and reporting

Waarom dit het antwoord is

Increasing pain, odour, new exudate or delayed healing can signal infection even without fever, especially in older adults. The wound is assessed, the change reported and a swab taken if policy advises.

Antwoord

C · A possible wound infection that needs assessment and reporting
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Remove the catheter and insert a new one at another site if still needed

Waarom dit het antwoord is

Redness, warmth and tenderness along the vein indicate phlebitis, which can lead to infection. The catheter is removed and, if IV access is still needed, a new one is placed at a different site.

Antwoord

B · Remove the catheter and insert a new one at another site if still needed
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Airborne and contact precautions until all lesions are crusted

Waarom dit het antwoord is

Lesions over several areas on both sides mean disseminated zoster, which can spread through the air like chickenpox. Airborne and contact precautions are used until all lesions are dry and crusted. Localized zoster in an immunocompromised patient also needs airborne and contact precautions, but only until dissemination is ruled out.

Antwoord

D · Airborne and contact precautions until all lesions are crusted
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Day 1 after bowel surgery, new chest pain and heart rate 110/min

Waarom dit het antwoord is

New chest pain and tachycardia after surgery could be a myocardial infarction or pulmonary embolism. This patient needs immediate assessment; the others have routine needs.

Antwoord

B · Day 1 after bowel surgery, new chest pain and heart rate 110/min
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Droplet precautions

Waarom dit het antwoord is

Neisseria meningitidis spreads by respiratory droplets, so a surgical mask is worn within close range. Droplet precautions continue until the patient has received effective antibiotics for about 24 hours.

Antwoord

D · Droplet precautions
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · In standard numbered positions across the front and left of the chest

Waarom dit het antwoord is

The six chest leads (V1–V6) have standard anatomical positions, from the 4th intercostal space beside the sternum to the mid-axillary line. Wrong placement can change the ECG and lead to misinterpretation.

Antwoord

A · In standard numbered positions across the front and left of the chest
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · A fall in blood pressure

Waarom dit het antwoord is

Young adults compensate for blood loss with tachycardia and vasoconstriction, so blood pressure may stay normal until a large volume is lost. Hypotension is therefore a late and serious sign.

Antwoord

C · A fall in blood pressure
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · From the right arm

Waarom dit het antwoord is

Venipuncture, blood pressure readings and IV lines are avoided in the arm with an AV fistula or graft, to prevent damage, clotting and infection of the access. Only the dialysis team uses the access, for dialysis.

Antwoord

D · From the right arm
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Het diureticum veroorzaakt verlies van natrium en kalium

Waarom dit het antwoord is

Thiazidediuretica veroorzaken vaak hyponatriëmie en hypokaliëmie, vooral bij ouderen. De verpleegkundige meldt de uitslagen, en de voorschrijver beoordeelt het geneesmiddel en de elektrolytsuppletie.Gecontroleerd met: Thiazide Diuretics · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)

Antwoord

B · Het diureticum veroorzaakt verlies van natrium en kalium
11.Farmacologie

Antwoord: D · Take the blood cultures first, then give the antibiotic at once

Waarom dit het antwoord is

Cultures are taken before antibiotics so the organism can be identified, but antibiotics must not be delayed in sepsis. Taking cultures quickly and then giving the antibiotic meets both aims.

Antwoord

D · Take the blood cultures first, then give the antibiotic at once
12.Farmacologie

Antwoord: B · It inhibits CYP2C19, so less clopidogrel is converted to its active form

Waarom dit het antwoord is

Clopidogrel must be activated by liver enzymes, mainly CYP2C19. Omeprazole inhibits this enzyme and can reduce its antiplatelet effect, so another acid suppressant may be chosen.

Antwoord

B · It inhibits CYP2C19, so less clopidogrel is converted to its active form
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Within about 10 minutes of arrival

Waarom dit het antwoord is

A 12-lead ECG should be recorded and interpreted within about 10 minutes of first contact, because STEMI needs immediate reperfusion. Repeat ECGs are taken if the pain changes or continues. Troponin results take longer and should not delay the ECG.

Antwoord

A · Within about 10 minutes of arrival
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · A patient who had a brain haemorrhage two days ago

Waarom dit het antwoord is

When bleeding risk is high, such as after recent intracranial haemorrhage, mechanical methods (intermittent pneumatic compression) are used instead of anticoagulants until it is safe. The other patients are at high VTE risk and would usually receive pharmacological prophylaxis unless contraindicated.

Antwoord

B · A patient who had a brain haemorrhage two days ago
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Limit close contact with children and pregnant women for a time

Waarom dit het antwoord is

After radioiodine, patients are advised to limit close and prolonged contact, especially with young children and pregnant women, for a period set by the department. It is contraindicated in pregnancy and breastfeeding.

Antwoord

B · Limit close contact with children and pregnant women for a time
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Secondary hypothyroidism

Waarom dit het antwoord is

When the pituitary cannot make enough TSH, the thyroid is not stimulated, so both TSH and free T4 are low. In primary thyroid failure, TSH is high. In secondary hypothyroidism, free T4, not TSH, is used to guide the dose.

Antwoord

B · Secondary hypothyroidism
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Breathe in slowly and deeply, then hold briefly

Waarom dit het antwoord is

Slow, deep inspiration with a short hold expands the alveoli and helps prevent atelectasis. It is repeated regularly while awake, together with coughing and good pain control.

Antwoord

C · Breathe in slowly and deeply, then hold briefly
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · De bloeding melden; het team beslist met inbreng van cardiologie, waarbij bloeding tegen stenttrombose wordt afgewogen

Waarom dit het antwoord is

Vroeg na het plaatsen van een coronaire stent geeft het stoppen van duale plaatjesaggregatieremming een hoog risico op stenttrombose en een infarct, terwijl voortzetten het bloedingsrisico verhoogt. Beslissingen worden genomen door het medisch team, bij voorkeur met inbreng van cardiologie en maag-darm-leverziekten; vaak wordt aspirine voortgezet en het tweede middel kort onderbroken of voortgezet, afhankelijk van de ernst van de bloeding en de endoscopische bevindingen.

Antwoord

A · De bloeding melden; het team beslist met inbreng van cardiologie, waarbij bloeding tegen stenttrombose wordt afgewogen
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · Gestational diabetes

Waarom dit het antwoord is

Obesity raises the risks of gestational diabetes, pre-eclampsia, venous thromboembolism, macrosomia, caesarean birth and stillbirth. Early glucose testing and VTE risk assessment are often recommended.

Antwoord

C · Gestational diabetes
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Rest at home and come in if contractions become regular

Waarom dit het antwoord is

Irregular, infrequent contractions with intact membranes and good movements suggest early or false labour. She can rest at home and should come in if contractions become regular and stronger, the membranes rupture, she bleeds or movements decrease.

Antwoord

D · Rest at home and come in if contractions become regular
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Poor spleen function puts them at high risk of pneumococcal infection

Waarom dit het antwoord is

Repeated sickling damages the spleen early in life, making children vulnerable to encapsulated bacteria such as pneumococcus. Daily penicillin prophylaxis and full vaccination greatly reduce the risk of life-threatening infection.

Antwoord

C · Poor spleen function puts them at high risk of pneumococcal infection
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Enterocolitis, an emergency

Waarom dit het antwoord is

Hirschsprung-associated enterocolitis is a life-threatening complication with fever, explosive foul-smelling diarrhoea and distension. It can progress to sepsis and needs urgent medical treatment.

Antwoord

A · Enterocolitis, an emergency
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · At least 6 months, including at least 1 month of active symptoms

Waarom dit het antwoord is

Schizophrenia needs continuous signs for at least 6 months, with at least 1 month of active-phase symptoms such as delusions or hallucinations. An episode of 1 to 6 months is schizophreniform disorder.

Antwoord

B · At least 6 months, including at least 1 month of active symptoms
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · De voorschrijver inlichten, omdat ibuprofen lithium tot toxische spiegels kan verhogen

Waarom dit het antwoord is

NSAID's verminderen de lithiumuitscheiding, zodat de spiegels tot in het toxische bereik kunnen stijgen. De voorschrijver moet de pijnbehandeling en de lithiumcontrole beoordelen.

Antwoord

B · De voorschrijver inlichten, omdat ibuprofen lithium tot toxische spiegels kan verhogen
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: x = 34 gtt/min

Afronden: kijk naar het cijfer direct na de plaats waarop je afrondt: 5 of meer rondt naar boven af, 4 of minder laat het cijfer ongewijzigd. Rond alleen het eindantwoord af, nooit de tussenstappen. Gebruikelijke tentamenregels: volumes van 1 mL of meer op tienden, volumes onder 1 mL op honderdsten, druppelsnelheden op hele druppels en gewichten op één decimaal; volg altijd de regel die de vraag noemt.

Cijfer op de plaats van de enen

33.808 → 3

Alleen het volgende cijfer beslist

33.808 → 8
8 is 5 of meer, dus rond 3 naar boven af.
De cijfers daarna (08) tellen niet mee: rond één keer af, nooit stap voor stap.

Rond af

x = 34 gtt/min

Antwoord

x = 34 gtt/min
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 255 mL

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Elk item in mL

2 tbsp = 2·15 = 30 mL
1½ fl oz = 1,5·30 = 45 mL
¾ kopje = 0,75·240 = 180 mL

Optellen

V = 30 + 45 + 180 = 255 mL

Antwoord

V = 255 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 7 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 10·35 = 350 mg

Volume

V = 350/50 = 7 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 7 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: R = 25 mL/h

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Concentratie

20000/250 = 80 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 2000/80 = 25 mL/h

Antwoord

R = 25 mL/h
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 108,6 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Oorspronkelijke snelheid

1000/12 = 83,33 mL/h

Nieuwe snelheid

R = 760/7 = 108,6 mL/h

Antwoord

R = 108,6 mL/h

Dit is een verhoging van meer dan 25%: in de meeste ziekenhuizen moet je dan contact opnemen met de voorschrijver in plaats van in te halen, en de patiënt beoordelen op vochtoverbelasting.

30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 25 mg/h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Concentratie

250/250 = 1 mg/mL

Dosissnelheid

D = 1·25 = 25 mg/h

Antwoord

D = 25 mg/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 1040 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 100 + 240 + 200 = 540 mL
Infuus: 50·8 = 400 mL
intraveneus antibioticum: 1·100 = 100 mL
I = 1040 mL

Antwoord

I = 1040 mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 4,5 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

1000 − 550 = 450 mL

Tijd

t = 450/100 = 4,5 h

Antwoord

t = 4,5 h

Dat is ongeveer 4 h 30 min, dus de zak is rond 18:30 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: ernstig

Glasgow Coma Scale: tel de beste reactie op drie gebieden bij elkaar op. Oogopening E: 4 spontaan, 3 op geluid of spraak, 2 op druk, 1 geen. Verbaal V: 5 georiënteerd, 4 verward, 3 ongepaste woorden, 2 onverstaanbare geluiden, 1 geen. Motorisch M: 6 volgt opdrachten, 5 lokaliseert, 4 normale flexie (trekt terug), 3 abnormale flexie, 2 extensie, 1 geen. Het totaal loopt van 3 tot 15. Na hoofdletsel wordt 13–15 meestal licht genoemd, 9–12 matig en 3–8 ernstig.

Scoor elk gebied

E: opent de ogen alleen op druk (een pijnprikkel) → 2
V: maakt geen geluid → 1
M: helemaal geen beweging → 1

Optellen

GCS = 2 + 1 + 1 = 4

Ernst

GCS 4 → ernstig

Antwoord

ernstig
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag-matig

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 16/min → 0
SpO₂ 86% → 3
op kamerlucht → 0
SBP 102 mmHg → 1
HR 58/min → 0
alert (A) → 0
T 36,2 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 1 + 0 + 0 + 0 = 4
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

laag-matig

Antwoord

laag-matig

Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions